Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Friday, 26 August 2016

Kisah Sepanjang SMX Class #09 2016 PART 1

Assalamualaikum dan salam Jumaat.

Punya lama aku tak update blog sampai entry Hari Raya pon nan hado, tetiba tuppp cerita pasal SMX Class. Ko dah kenapa? Hehehe. Actually ini pon tak tau la aku publish ke idok. taip ni dah tengahari. Tadi pagi pergi Brands Outlet kat IOI Mall, Puchong tengah sales RM 5 - RM 20. Sementara aku off day ni, moh ler pergi menjongket ye dak.Dan, aku rasa benda ni bersejarah dalam hidup aku. So, mesti kena update jugak. hahaha.

Okay, aku percaya maybe most of you tak tau amenda la yang syira dok merapu pasal SMX Class ni kan? Unless kau memang kerja dengan McDonalds ataupon family korang kerja McD, korang tau la amenda yang aku dok post kat FB dan instagram tu. For those yang tak tahu tu, meh ler teman cerita.

Apa Itu SMX Class?

SMX Class ni ialah Shift Management Excellent Course yang WAJIB DIHADIRI oleh semua manager (Shift Manager dan Trainee Manager) selama 4 hari di RSC atau HQ kat Uptown Damansara nun. Tahun depan takde dah SMX ni. Makna kata selagi kau tak pergi SMX ni kau belum confirm position tu dan kalau macam aku TM ni tak dapat bonus. Kau kerja macam mana pon, selagi tak confirm selagi tu laa tak dapat bonus. Huhu sedih weh. Dan yang paling penting, selagi belum pergi kelas kau tak boleh pegang safe (deposit dan tak boleh kasi drawer kat crew). Sebelum menghadiri kelas SMX ni kita kena lengkapkan sebuah file MDP 1 dan kena verified by RGM. Terus aku jadi cikgu ke hulu ke hilir bawak file dalam kereta. Tapi, buatnya nan hado. Last minute baru gelabah siapkan, kejor RGM sana sini nak cop. Sudahnya pakai cop store dan PM aku yang sign. Padan muka mung. 

Tempoh probation atau persediaan untuk ke SMX class ni between 2 to 6 months. Its depend la, patutnya aku pergi kelas masa bulan puasa tu tapi ada laa masalah teknikal dan actually bulan puasa tu la aku baru pergi BCTC Class. Kalau tak pergi BCTC tak boleh pergi SMX. Nampakk kemain banyak kelas aku dah pergi? Bulan depan RGM aku dah daftar nama aku pergi kelas lain pulak. Like seriously, I love to work at McD sebab kita boleh dapat banyak training. Sijil-sijil ni mahal dan berguna la if you want to jump to other F&B Restaurants atau lain-lain bidang yang related la. Apa lagi kau nak? Dah la pergi training free of charge, gaji jalan blablabla. 

In short, SMX Class ni pasal macam mana kita nak jadi seorang syif manager. Belajar pasal Cash Handling Policy, Safety, Security, Communication with Crew, Systems in McD dan banyak lagi la. Kira ni semua teori. Yang betul-betul, macam mana kita nak on floor kat store. Tu yang aku cuak weh. Faham la kot naa.

DAY 1

Pukul 5 pagi aku dah bangun, malam tu aku tak boleh tidur weh sampai 2 lebih sebab cuak gila dok mikir pagi ni ada Entrance Exam. Kalau TAK LULUS entrance exam ni kena balik dan daftar nama next SMX Class. Aku takut gila namateyy. Baca notes segala pon tak tenang hati sebab macam rasa dah cukup penuh ilmu, padam lampu rasa tak puas. Eh memacam la dok kalih ke kiri kanan sampai tertidur. Bangun kena awal la pasal nak iron uniform dan nak keluar awal. Walaupon naik motor but still jauh kot perjalanan dari T.P.G nak ke Damansara dengan jalan jem gila waktu pagi. Pastu, kau tau laa perangai aku ni memey senang sangat terlelap nak-nak kalau naik motor rasa terbuai-buai ditiup angin. Mampus kena marah dengan ayah. Sedangkan kalau aku drive malam-malam pon boleh terlelap, tu yang selalu tidur tepi jalan atau kat Petronas tu. 
first day SMX Class. Terpaksa hokayy makan kat kedai mamak.


bangga la, aku yang tulis nama kumpulan. Selalu aku mengelak sebab tulisan aku buruk. Tapi, nak kejor masa lantak sana.
Dan masalah aku bila pergi HQ ni aku tak tau nak makan kat mana. Yelah, family aku semua tak makan kedai mamak, mana nak cari kedai melayu kat situ. Kalau ada KFC atau McD pon takpe, ini entah la tak reti aku nak makan kat restoran ghope itu. Ater, akak ni orang kampung. Hahaha. Sudah tawaf banyak kali, TERPAKSA la aku dengan ayah makan kat kedai mamak. Kira aku boleh masuk siket la kedai mamak sejak dengan dia ni. Tapi, takat roti canai je la pon. 

Sampai awal jugak la sebelum 8 ke 8 lebih siket macam tu, terus naik lif pergi tingkat 13A. Apakkk sherammm naik lif sorang-sorang, dalam kepala dok mikir kalau lif ni tetiba rosak mati la aku, dah la 14 tingkat ni. yayayaya seorang syira sangat la overthinking ye. Sampai tu jumpa orang Temerloh dengan sape ntah, semua masing-masing pegang notes dan PQRG. Semua pon cuak weh. Nak menyembang pon rasa macam takde masa, sebab study lagi penting meh. 

ni laa teammate aku. Semua sporting dan mudah mesra. Paling jauh dari TC, Kuantan dan Setia Tropika, JB.
Dalam pukul 8:45 pagi macam tu kitorang mula entrance exam. Oh lupa nak kabo, aku punya group depan sekali dan tempat duduk aku memey helokk sangat ngam-ngam depan facilitator. Kau ghasee?? Nak meniru pon memey tak dapek la. Cuak gila sebab soalan tu memang berbelit. Standard aku jawab tak sampai setengah jam dah siap, tapi takkan aku nak keluar awal. Mana tau hujung-hujung fasi nak bagi jawapan bocor, rugi la aku. Kahkahkah merepek je. Ye, soalan semua objektif dan hanya 40 soalan sahaja tapi dia punya pusing tu sampai kau was-was. Kejap kau dah yakin jawapan A, pastu baca lagi soalan eh B la. Tak mampuih kau. Pastu, kan kitorang yang area Klang Valley ni dah pergi jawab macam pre test la one week before kat McD Petron, Sek 7 Shah Alam. TAPIII sangat pandai okay soalan yang kitorang jawab ni dia tukar soalan. Contoh, yang OKA dulu soalannya step no.2, sekali yang ni dia tanya step no.3. Ater, kalau tak baca soalan betul-betul main hafal je matilanakkk terus salah jawapan kau. Ni pon perlukan knowledge jugak laa. Kena la baca MDP dan PQRG dan juga E-Learning tu. 

Dah siap, abang Shahir suruh duduk kat luar. Dup dap dup dap oiii. Aku macam rasa je aku kena balik, aku fikir gini la. Kalau aku kena balik, kesian ayah nak patah balik dari Puchong nak amek aku, padahal ayah baru je sampai kedai. Sebelum exam tu memang aku hantar whatsapp kat semua group suruh doakan aku. Ye, aku memang tak malu mintak orang doakan selain dari parents aku sebab the power of doa tu memang powerrrr dan aku ni serius tak pandai, malas belajar haa apa lagi semualaa. Bukanlaa tak pandai, sederhana je la orang kabo. Balik kerja terbongkang tidur, mana ada masa nak study. Cuti pulak baik pergi jalan-jalan ye dak? So, memey last minute tu la aku baru study.


ni yang hari tu pergi jawab OKA kat Petron Sek 7.
Alhamdulillah, LULUS dan aku tak tau pon berapa aku dapat. Tapi, ada budak-budak ni cakap the highest dapat 90 markah. Pastu, geng yang jawab soalan kat Sek 7 tu semua cakap aku yang dapat the highest sebab masa kat sana dulu aku dapat full marks. Tapi, aku kabo la bukan aku sebab ramai lagi orang pandai dan soalan susah weh. Mana aku tau ramai orang pandai? Sebab majority kat situ Trainee Manager yang bermaksud deme semua ada Diploma atau Degree. Paham ke idok? Kan orang kabo 'alaa syira kau budak Universiti kot, mesti kau boleh tapau habis punya kelas tu' Wakluu susah okay, aku ni dah laa ilmu kurang dah tu sederhana pulak. Aku macam lantak kau laa sape yang dapat the highest pon bukan dapat apa pon asalkan aku lulus dan boleh proceed kelas. Ada yang kena balik okay, serius cuak. So, tinggal la 20 orang dalam kelas ni. Majority orang pahang weh walaupon diorang kerja store Lembah Klang. Aku dah lama tak dengar dan cakap dialek pahang ni. Last masa asasi tahun 2012. jenuh nak beraok keh deme. 

Kelas habis lewat siket la dalam 6 lebih macam tu. Balik tu ayah amek naik motor, jalan jem weh. Pastu, aku dah memey tak cukup tidur, lalu aku pon tidur tersengguk-sengguk atas motor. kena maroh lagi dengan ayah. Dah tu sedak tidur atas motor rasa macam nak terbang dah. Overall, first day kelas best cuma aku kan mengantuk so memey aku malas nak cakap atau aktif sangat. Sape nak present pergi la, kang kalau aku dah dapat mic tu habis semua orang tak boleh bercakap nanti. But still i am not a sleeping partner eh, aku contribute idea jugak and kalau tak paham angkat tangan tanya soalan. Yelaa, kalau aku pasif benor kang ada terus lentok kepala atas meja tu. Dah laaa sejuk. Satu lagi kelemahan aku, bila kena aircond yang tahap dewa punya sejuk confirm lentok. 

weh apehal macam panjang benor cerita DAY 1 ni.. ayooo, gamaknya kena buat 2 entry ni. Inilaa penangan dah lama benor tak buat karangan kat blog ye. Sekali henjut hamekkk kau.

DAY 2

Hari kedua aku bangun lewat siket, pukul 6 baru bangun, gerak dari rumah sebelum 7 pagi and again aku tidur atas motor, Yayaya hebat sangat aku ni kan sebab dah lama benor hidup gamaknya. Dah banyak kali nak terlentang ke belakang, gamoknye mikir tengah tido atas katil weh. 

Hari kedua laa aku baru berani buat air kat pantri dia. Serius la aku macam malu, eh aku memang pemalu. Sila percaya ye. Hari pertama aku kurang bergaul but still make new friends and senyum kat orang bila berselisih. And dah memang aku mewarisi perangai ayah dan mama yang mudah mesra dengan orang, mulut tak reti diam. Kalau berselisih tu mesti ada je benda yang aku tanya to break the ice. But still its depend on my mood la, kalau macam hari Isnin tu memang aku banyak menyendiri sebab mengantuk tu lagi banyak control aku. 

Overall, hari kedua berjalan lancar. Oh ye, dan aku dah pandai makan kat foodcourt. Kalau dulu masa datang HQ buat orientasi bulan 3 dulu, aku makan roti je weh. Dah la lapo gila, tapi tak tau nak makan kat mana dan aku pulak kawan dengan budak tu. Dia kata nak makan roti je. Huhu sadis benor kau ni syira. Balik pon aku tidur ye atas motor, Againnnnn kena marah dengan ayah lagi. Sampai kedai memang ngam2 pukul 7 malam. Solat asar kat kedai ayah, pastu terus balik rumah. Sampai rumah dalam 8 lebih, solat maghrib dan terus tidur terbongkang. Pukul 5 bangun solat Isyak, gosok baju, basuh pinggan makan malam semalam, solat Suboh dan gerak. Itulah rutin aku sepanjang 4 hari. Pastu, lupa nak kabo Training Consultant aku ada dua orang satu Abang Shahir dan satu lagi abang Fauzi. Abang Fauzi ni aku kenal sejak aku kerja kat McD Puchong Permai lagi tahun 2011 camtu sebab dia selalu datang store dan crew outing pon ada dia. Dia tak kenal pon aku, aku je kenal dia sebab masa tu dia Store Manager kot. Pastu, abang Shahir ni aku baru teringat if I'm not mistaken dia la MC masa kitorang punya dinner kat Karaoke SCM hari tu. 


to be continue.....

Wednesday, 6 April 2016

#1 TODAY IS MY OFF DAY

Assalamualaikum dan salam sejahtera semua.

Hello...apa khabar semua? Its been so long aku tak update. Kbaii tipu , baru je update bulan lepas. Tapi, tu entry lama aku update siket dan publish. I miss my old time where I have time to spent on my blog story whatsoever. Well, time fly so fast and we have our own commitment which had make us have limited time eventho we all have 24 hours per day. Not more than that and not less than that. Its all about us, cause we are the one who have to manage and control our time not vice versa. Yeeehaaa kemain kata-kata semangat untuk diri sendiri... 

Okay, saja nak cerita serba sedikit pasal tajuk aku # TODAY IS MY OFF DAY konon-konon setiap kali aku off day aku akan update blog laa gitu. Selalunya, aku akan guna hashtag gini kat instagram aku. Itupon kalau aku ada keluar ke mana-mana ke ada buat something ke. Kalau setakat terbongkang kat rumah memey idok ler teman nak ngapdate nya. Ooo, lagi satu kalau off day tu aku pergi kedai ayah baru laa aku update ye pasal kat rumah takde wifi. Ingat nak pasang, tapi macam membazir je. 

So, I just want to let you know that I am a Trainee Manager at McDonalds Bukit Tinggi Drive Thru since 1st March 2016. Alhamdulillah, dah sebulan bekerja dah boleh 'masuk' dengan diorang, mula adapt dengan culture n customer sana, dah banyak merayap area Klang tu tapi kena ada tourist guide laa, kalau tak sesat la aku, dah ada macam-macam pengalaman yang aku tak sangka boleh jadi. Takpe, jadikan pengalaman dan pengajaran ye dok?


Kerja aku ni TAK TENTU MASA sebab kami bekerja ikut shift, ada schedule masing-masing. Manager kerja 9 jam sehari ye. Jadual tu pulak siap sebulan terus. Jadinya, kalau aku tak datang korang kahwin ke buat reunion ke apa-apa event tu mintak maaf ler banyak-banyak, iolls bukan kerja office hours yang weekend cuti. Weekend tu laa aku kerja jam 10 pagi atau 12 tengahari yang mana customer in non stop. Biasalah kan weekend, kita pon kalau boleh nak breakfast, lunch and dinner kat luar. Taknak masak kat rumah. Gituuu. 

So, please remark kalau nak jemput aku join apa2 event, inform awal. At least sebulan awal. Bukan aku nak kekwat sangat nokk tapi dah kerja aku gitu. Tolonglah faham ye. Ingat aku tak sentap ke bila kau kata aku kekwat? 'Ingat dia tu sape, penting sangat ke kita nak inform dia awal?' Eh hello, like I care, kalau aku tak datang pon bukannya kau tak boleh kahwin pon kan. Pastu, nanti nak kata kalau aku tak datang wedding kau, takde sape nak datang wedding aku nanti. Like I care?? Aku dah biasa weh, setiap tahun family aku buat open house and setiap kali tu aku jemput semua kawan-kawan aku kat semua social medias. Jauh ye laa cakap nak datang, kang hari kejadian berduyun-duyun whatsapp, mesej, PM cakap 'sorry tak boleh datang..aku ada hal blablabla' So, aku dah tersangat biasa dengan keadaan ni. So, aku memang tak letak harapan tinggi yang beribu orang akan datang kenduri aku. Jimat duit kan.. Dasar sentap aku ni.. 

Kalau macam aku ni, tetiba orang jemput in short notice, If I can make it, aku pergi je even jauh macam hari tu Zana punya kenduri dekat Rawang. Fattah punya kenduri pon aku pergi tapi awal la and tak jumpa pengantin sebab aku kejar nak pergi kerja. Lagi satu, aku malas nak janji tunggu ramai-ramai ni, aku tak suka menunggu. Thats it. Macam dalam bulan ni banyak jemputan kahwin including anak kawan mama and ayah punya wedding. Ada satu tu kat Melaka hujung bulan, Insha Allah boleh pergi sebab cuti melainkan ada aral melintang. 

Aku rasa macam dah lari dari tujuan asal je ni, amekaw sekali dapat membebel meluahkan perasaan memang berjela jadinya. Padahal nak explain pasal cuti je pon. 

Sebenarnya, aku nak kabo bila off day je baru berkesempatan nak bukak social medias. Serius, bila balik kerja pegang phone konon nak scroll tapi sudahnya phone tercampak ntah mana-mana kadang tu sampai terhempas kat lantai. Ye, aku memang ganas tak sayang barang lalalala. Thats why I need phone yang tahan lasak, yang terhempas banyak-banyak kali pon masih okay. Emel pon bila masuk notti, aku tengok je tapi tak baca. Takde masa seh. Waktu kerja pulak memang laa phone dalam poket je, tapi, takkan laa asyik nak main phone je. Apa pulak customer and crew cakap. 'Manager ni makan gaji buta je'.

Aku ni bukan nak berlagak acah-acah rajin bekerja, tapi bila fikir gaji tu yang kita makan jadi darah daging, bagi parents duit, bayar itu ini blablabla mesti la taknak dapat rezeki yang tak berkat. Macam sekarang ni aku macam takde function sangat macam aku tak perlu nak update sales, kira deposit semua tu sebab belum verified lagi, memang aku langsung tak duduk kat bilik manager tu. Aku memang berdiri je laa 9 jam tu, kot nak duduk masa pergi solat dan rehat je laa. Lagipon, bilik pon kecik je, kasik chance laa manager-manager yang senior buat kerja ye dok.. Semak je ramai-ramai dah laa semua badan besar-besar kan terutama aku ni. Pastu, kena marah 'syira, awak tu manager, takyah buat kerja crew biar je diorang' Aku ni ntah laa lembut hati sangat macam tak sampai hati tengok diorang, takpon aku dah cakap banyak kali buat bodoh jugak aku buatlaa. Lagi satu, sebab aku mula dari crew, kira aku tau apa rasanya bila karai takde sape tolong dan manager duduk dalam bilik je. Gituuu konsepnya. Tapi, kau tunggu laa bila aku dah verified hmmm...
padu tak?? 

  Aku memang suka save quote and kata-kata motivasi. Habis penuh kat folder PC ayah, laptop aku, hard disk, pendrive, handphone merata okay. Dulu, masa zaman sekolah aku tulis dalam buku keras okay, kalau jumpa kat dalam majalah atau surat khabar ke, potong tampal dalam buku keras tu. Segala jadah tips kecantikan ke nak kurus ke make-up ke (dasar pompuan kan), resipi la, artis la. Aku kan bercita-cita nak jadi pegawai psikologi ke kaunselor gitu dulu. Tapi, tersasar... Konon-konon nak bagi motivasi kat orang, tapi aku sendiri pon tak cukup motivasi. Tapi, memang sukalaa dengan quote semua ni.

Monday, 14 March 2016

Lepasan SPM, Ke Mana Arah Tujumu?

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Kemain lahaii dah lama tak update blog, tetiba kau datang tuptup tajuk heavy. Perghhh. Emm, aku bukan apa, selama ni ada je benda nak taip, masa tu ada je boleh je nak selit untuk up entry tapi satu yang kau kena faham bila manusia lebih menurut rasa MALAS dari melawannya. Hmmm. Ini pon aku tetiba semangat pasal aku tengok apehal tetiba blogger2 favourite aku semua up entry hari ni. Hehehe terus semangat dan other factor i have my brother n cousins yang tengah pening nak buek apo lopaih espiem. Sama ada nak belajar ke kahwin ataupon duduk rumah menghabiskan beras dan tunggu orang pinang kau, gitu?
Nak belajar pon banyak pilihan ye dak? Korang pon pening nak pilih matrik ke asasi ke diploma ke STPM. Takpe takpe akak paham benor apa yang kome lalui sekarang. Sebab dulu akak pon macam kome ler. But, one thing for sure apa yg akak buat adalah baca blog-blog orang yang lebih tua dari akak, parents opinion for sure is the best as they know more as compared to us. 

Oh one more thing, for those who are the eldest in family, this one is specially for you sebab akak dulu pon macam tu. Kita tak tau nak rujuk kat sape kan? Kaunselor sekolah boleh kot cuma masa tu akak tak rapat sangat, tu laa lain kali jadi Pembimbing Rakan Sebaya (PRS) masa sekolah mesti kamceng dengan kaunselor. Hehehe. Tanya senior korang pon boleh and of course do your solat Istikharah as Allah is the best place for you to ask for guidance. 

1. Matrikulasi

Keputusan matrik dah keluar kan? Haaa jangan nak tipu. Ada yang dapat dan ada yang tak dapat. Alhamdulillah bagi yang dapat, kamu patut bersyukur tau. Sebab dalam beribu-ribu lepasan SPM yang mohon ke matrikulasi, kamu yang terpilih. So, what are you waiting for?  Hehehe but i know some of you will reject this offer due to some other reasons. 

Those yang dapat matrik ni adalah insan-insan yang terpilih sebab uolls ni bijak tau. So, thats the reason why I believe u can fly eh sorry I believe U can perform in Matrik. Maybe uolls ada dengar rumours kata matrik ni susah nak mati but let me tell uolls, belajar apa pon dan kat mana-mana pon ada susahnya adik-adik. Its the matter of you, if you study then you can do it. 'Matrik tak susah kalau korang study betul-betul'. Ini memang pesanan azimat turun-temurun dari senior-senior. So, korang cuak la? 

Akak tak boleh nak cakap banyak sangat pasal matrik ni sebab akak bukan lepasan matrik tapi one thing for sure you can do it if you keep on track. And also i would suggest you to accept the offer IF you want to graduate at early age coz matrik is one of fast track to Degree.Tapi, kalau korang 'kantoi' matrik ni, takde sijil yg melayakkan korang untuk apply kerja ye. Guna la SPM korang yang cemerlang tu.

Satu la yang aku kurang minat dengan matrik ni ialah their style is so school method. Panggil tenaga pengajar as CIKGU, disiplin ketat la jugak macam kat sekolah gitu. But, i have no objection about that BUT there will be some problem to adapt with new environment when you further study in degree later. Even, my sister always ask me and she was very nervous before entering his degree phase. 'Along macam mana gaya budak U study eh?' Hahaha i laughed not becuase i want to humiliate my sis, it just i feel it is funny for asking that type of Q's as when I started my pre law, I dont even think about that coz I just go with the flow. BUT, if you are good enough to adapt with new environment, it should be no problem at all. Alaaa, sebenarnya boleh je, lama-lama mesti kamu boleh adapt. No worries. 

Oh but please my adik-adik yang pergi matrik ni, nanti bila kamu masuk degree please jangan assabiyyah sangat. Err faham tak what i meant? I mean uolls ni berselerak laa, janganlaa kawan dengan geng matrik dulu je. No no no, tak best la macam tu. Kawan dengan semua orang ye sayang.
 
My sister previously studied at Kolej Matrikulasi Jengka in civil engineering and now Alhamdulillah she further her study at UTHM. In case you need further explaination or etcetera do find her at FB: Nurul Aqillah  Its not that I want to promote my sis, BUT I want to help adik-adik especially if you are from SEPTECH, SAMSMEL or HICOM. Sure will help you if she is not busy. Dia tu sibuk dengan PALAPES n Silat.

Matrik yang akak tau 2 tahun untuk science stream and for others 1 YEAR ONLY. Kalau salah betulkan, komen kat bawah eh.


2. ASASI

Asasi ni pulak sama macam matrik cuma lagi cepat sebab 1 YEAR ONLY! Ini pon FAST TRACK to DEGREE. Yeay best kan? Ada Asasi Sains, Kejuruteraan, Law, TESL, and others that i'm not familiar maybe. Akak dulu Pre Law at UiTM Merbok. So, i'm proud to be one of asasians. 

Asasi ni pon orang kabo SUSAH gila nak mati. Tapi, itu je offer yang akak dapat, so, terima je laa. Nak demand lebih-lebih pon tak boleh jugak sebab result akak 'cemerlang' sangat. First choice, second intake, my mom choice. So, what should I said? Diploma pon aku tak layak, sedih betul masa tu. 

Asasi best gila sebab dapat so called BIASISWA dari kerajaan. Sumpah rasa kaya gila, eh salah masa tu aku rasa kaya sebab duit gaji masa kerja tu ada lagi. But still, kau tak rasa bahagia ke bila kau shopping dengan duit free. Eh bukan semedang kau boleh berbelanja, ingatlah masa depan. Pergi invest siket duit tu. Tau laa jiwa remaja dan baru merasa pegang duit sendiri habis semua nak dibelinya. Luckily, my parents tarik siap2 RM 500/sem masuk ASB. Itu yang kaya sekejap tu, sekarang menangis la kau di sana. 

Asasi ni lebih kurang MATRIK je. FAST TRACK, BIASISWA/ELAUN, SIJIL ASASI TAK LAKU untuk MINTAK KERJA. But one thing for sure, korang dah 90% akan further your degree in that University. Tak mao cakap 100% sebab aku la kes-kes terpencil tak dapat tu. Sedih lagi. Sebab nanti, korang dikira sebagai PENERAPAN takke best tu, nama pon dah special. Oh yea, this one i'm referring to UiTM only but i think other U will do the same thing. They will choose those from their U first, then, they will open from other institution like matric and others. 


Oh, lupa nak kabo, memang la orang kata asasi ni susah tapi sebenarnya tak susah pon. Serious talk. Cuma aku je main-main dulu, yelaa masih muda, tak tau hala tuju hidup lagi and maybe bcoz i'm not used to stay at hostel like no one want to supervise us. Lantak kau la nak buat apa pon kan, nak tidur tak nak tidur, tertonggeng terbalik pon gasak kau la. Its just matter of you yourself yang arrange your life. I'm sure you can do it. 


3. DIPLOMA

Yeah DIPLOMA ni laa yang akak harap akak dapat dulu, tapi Allah plan better than what I know. Diploma ni standard 3 tahun la, tapi ada certain course 2 and 1/2 years and also 4 years for professional courses. So, korang ada 6 sem untuk mereput belajar di U. Tapi, okay apa kalau amek diploma sebab once you continue your degree in SAMA COURSE there will be a FAST TRACK. Jadi 2 tahun je degree.

For example, diploma in civil engineering, then, degree, you continue your degree in Civil Engineering, you can jump to 3rd sem or 4th sem. Other than that, those from Diploma have more practical as compares to those from matric, asasi and STPM. 

Sebab korang siap pergi Latihan Industri lagi, so, you dah didedahkan dengan dunia pekerjaan. Kalau macam those from others (asasi, matrik n STPM) diorang takde working experience and this will give you MORE BENEFITS. Kalau uolls fikir taknak belajar lama-lama, boleh la amek diploma. Habis je Dip, terus kerja and kumpul duit nak kahwin. Eh..

4. STPM

Haa here you go, SIJIL TERPALING MENYUSAHKAN. Eh tak bukan akak yang cakap, rumours je. Orang kabo, sape amek STPM ni memang korang pandai la sebab susah gila. Hmmm akak tak tau, sebab tak amek pon. Dapat offer tapi parents tak kasi. 

Pelajar-pelajar STPM ni memang tak dapat lari dari pergi sekolah n pakai uniform sekolah la kan. Tapi, sekarang dah much more better than dolu-dolu. Dah boleh pakai macam mahasiswa U, but i'm not sure whether all schools had apply this and also method pon dah berubah. I mean diorang ikot macam U, ada semester gitu. 

Dan, ingatlah kalau korang amek STPM jangan anggap korang seorang yang tak bijak. Salah. Korang bijak sebab aku dapat rasa STPM tu susah nak mati sebab banyak pengetahuan am. Kalau kau jenis suka benda-benda menghafal and pengetahuan am gitu boleh la. 

Oh one more yang best pasal STPM ialah korang lepas habis STPM boleh terus sambung degree. Pointer kasi cun, Insha Allah u get what course u want.

5. KERJA

Kalau korang rasa, otak dah tepu benor dan dah malas benor nak belajar. Pergi je laa kerja. Cari duit, tolong mak ayah. Oh, aku kena buat elaboration nanti ada yang terasa. I know some of them really want to study tapi parents tak bagi, suruh kerja cari duit bantu adik-adik yang sekolah. Ya Allah, aku sedih sangat bila jumpa kes-kes yang macam ni and made me bersyukur that my parents support and force us to study, Hahaha one of the other good things bout my parents. Oh back to that case, you still can further your study but at the same time you can work. 

Korang boleh amek class on weekend. On weekdays pergi kerja. But its took you to sacrifice your money, time, leisure time and other barriers. You have to be strong to face this. Takpe mula dari bawah, my lecturers selalu cerita kisah-kisah kejayaan begini. I believe you can do it cuma kena kuatkan diri ye. 

6. KOLEJ KEMAHIRAN

Bagi adik-adik yang rasa tak minat belajar ataupon result SPM korang tak cemerlang macam yang korang harapkan, its okay jangan sedih-sedih sampai nak bunuh diri. Korang dah usaha, doa and do your best. Ini rezeki korang. Kalau tak berjaya dalam pelajaran bukan maknanya dah takde hala tuju dan dah gelap masa depan. NO! Why not kamu semua apply masuk belajar kemahiran kat IKBN, ILP, Kolej Komuniti dan macam-macam lagi laa kerajaan dah bukak untuk tolong kita ni - Bumiputera. Dah laa senang dapat kerja Insha Allah, pastu dapat elaun lagi. Mama dan ayah aku belajar Printing kat ILP KL tau. Ini based on experience kawan-kawan dan saudara-mara la ye, diorang tak pandai dalam pelajaran, masuk kemahiran, keluar dapat kerja terus jadi manusia erk I mean ada masa depan. Sampaikan dulu parents dia rasa itulaa anak yang paling tak berguna sekali, sekarang itulah anak yang diharapkan bagi duit kat parents tetiap bulan, support adik-adik sekolah(bayar yuran semua). Nampakkk?

KONKLUSI

Konklusinya, belajar kat mana-mana pon sama je sebenarnya. Apa yang penting bincang dengan family, tanya cikgu atau senior atau family, istikharah and ikut kata hati. Ye, akak tau sometimes kita tak sependapat dengan parents, tapi, kita anak kan, ikot je la selagi tak bercanggah dengan agama. Diorang lebih dulu makan garam dari kita. Ceceh gaya cakap macam bagus je kan. Tapi, i really meant it. Tapi, akak kau ni dulu, apa yang ada sebat je. Masa tak dapat offer sedih gila tahap takmao keluar rumah, sekali dapat terus tak tau nak pilih yang mana. Tapi, asasi tu aku ikot cakap parents aku. To those yang tak dapat offer, keep calm and doa n solat hajat banyak-banyak. Just to let you know, akak apply UiTM intake November. U lain akak tak tau. 

Akhir kata, selamat menempuh ke alam baru. Jangan jadi katak bawah tempurung, make new friends, try and explore new things (jangan la buat yang against agama dan budaya pulak) and also jangan menyusahkan family. Sekarang ni korang dah besar, so, be matured. Peace. 

Jangan lupa isi borang UPU. Kalau kau tak isi borang macam mana UPU nak proses permohonan kau? Kalau tak dapat buat RAYUAN, nak lagi ekstrem terus WALK IN pergi Universiti/Politeknik/Kolej Komuniti dan seangkatan dengannya. Baru orang tu nampak kau beriya nak masuk belajar. Paham ke idok? Ni cakap based on experience ye. Pastu, FOLLOW UP CALL orang pejabat tu biar dia stres nak layan kau hari-hari lalu terus luluskan permohonan kau. Ewahh.

ps: maaf atas kekurangan isi dalam entry ni. Anything, you can PM me on FB or wassap me. If I can answer it, I'll try my best to help u guys. 

 ps2: Do read others views/opinions from other bloggers or forums or chat with the eldest and also go for any exhibition. Rajinkan diri untuk membaca, bandingkan and made a decision.  


I would suggest you to read this blog as this is the only one that I remember until now. The others were out of memory. Sorry. 



 

Ni entry tahun 2014 tapi aku tambah siket info.

Friday, 19 February 2016

Alhamdulillah Done Degree

Assalamualaikum dan salam Jumaat penghulu segala hari.

Selawat dan salam ke atas junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W.

SubhanAllah, Alhamdulillah, Lailaha Illallah. Allahu Akbar! (Bagi sama-sama dapat pahala)


Its been so long for not updating my blog. Serius dah bersawang gilak ni. Biasalah sibuk dengan urusan duniawi, kerja part time, bisnes, family, intern, thesis eh macam-macam laa. Since, hari ni aku off day and taknak hilang memori berkasih aku nak update jugak. Sebab aku suka baca balik apa yang aku tulis dalam blog ni. Kahkahkah sengal kan obses dengan diri sendiri?


So, here is my story...

18/2/2016 - Mesti semak kat TL korang kan pasal budak-budak degree UiTM update pasal result masing-masing. Ye, tau korang annoying. Angah aku cakap 'macam korang je ada result final exam, ingat budak-budak U lain takde' Ye, faham tapi satu kau kena faham UiTM ni ada banyak cawangan, tu yang macam TL tu diconquer oleh budak-budak UiTM. Dan, diorang tunjukkan rasa cuak, sedih, gembira dengan result pasal dapat apa yang depa aim atau macam batch aku happy sebab dah habis belajar. 

Alhamdulillah syukur ke hadrat Ilahi, aku berjaya menghabiskan degree for 3 years. Terima kasih yang tidak terhingga kepada mama, ayah, Angah, Adik, family, PENDIDIK (lecturers, ustaz-ustazah and cikgu-cikgu yang mengajar since tabika), classmates, housemates, batch mates, rakan-rakan persatuan dan tak lupa juga kawan-kawan yang ada di social medias and real life since childhood gitu. Dan paling penting TERIMA KASIH UiTM Pulau Pinang kerana menerima diri ini dan menjadi satu kenangan dalam garis masa diri ini. Malas nak update sebenarnya, konon-konon nak tunggu #HariJubah yang tak tau bila. Tapi, aku risau masa tu aku busy dengan kerja ecewah, so update je laa.


TERIMA KASIH DAUN KELADI, TOLONG DOAKAN SYIRA/NURUL/ALONG LAGI..hehe


3 tahun tu macam-macam berlaku, macam-macam pengalaman yang hopefully mematangkan seorang Nurul 'Asyirah Mubi. Macam-macam perasaan sudah digaul sebati sampai aku dah tak larat nak tulis one by one. Biarlah.. selagi masih melekat dalam kepala otak aku ni, adalah memori tu atau aku masih terasa hati? Eh kau dah kenapa? 


Perasaan aku bila dah tengok result malam tu memang sebak sebab Ya Allah, aku rasa tak layak dapat semua ni sebab banyak dosa. Entahlaa aku pon tak tau why I am being or feel like that. Even sekarang tengah taip ni pon dok bergenang ayaq mata pasaipa tak tau. Allah dah banyak tolong (kabulkan doa) tapi apa yang aku dah buat? Aku mohon kat Allah bagi aku grad dengan 3.0 and above and Alhamdulillah i get it. Anugerah Dekan tu memang idok ler sebab aku tau aku macam mana. Sem lepas punya result memang jatuh sampai aku dah give up. Tambah pulak, masa praktikal and thesis ada krisis yang biarlah aku and yang rapat je tau. Alhamdulillah ini yang terbaik Allah bagi dekat aku. 

Dan. bila dah bergelar seorang fresh graduate secara rasminya confirm seboleh mungkin kita nak avoid dari dicop sebagai PENGANGGUR YANG BERJAYA, kan?  Alhamdulillah, one day before result keluar aku dapat call dari HQ Damansara. 1hb Mac ni aku naik manager di McDonald's Bukit Tinggi Drive Thru. Biarlah orang nak kata kat aku ke nak pandang rendah kat aku ke sebab bukan aku tak usaha apply kerja lain, tapi nampaknya ni jalan yang dipermudahkan, so, I just go with the flow.


yeah I AM worrying about my future. Aku dah bahagi tolak gaji aku, aku rasa tak cukup weh. So, kerja dulu bagi kukuh ekonomi, sambung study, baru fikir kahwin. Tapi, ni perancangan aku la kan, semuanya Allah yang Maha Mengetahui. 

Ketahuilah hakikat ekonomi dan keadaan di Malaysia sekarang. Jangan cakap fresh graduate tak usaha nak mintak kerja or cari kerja, taknak kerja bawahan, nak gaji tinggi je blablabla. Kalau kau hanya tahu cakap and bash fresh graduate, kau boleh jalan. Kalau nak dengar cakap-cakap orang ni sampai ke sudah tak terlayan. As long as, aku tak menyusahkan parents, bayar hutang PTPTN dan lepas diri sendiri tu dah syukur Alhamdulillah. Semua pon bermula dari bawah, kalau kau fresh grad dapat kerja terus 3-4k tu sila bersyukur dan jangan pandang rendah kat orang dan jangan lupa untuk tolong orang yang memerlukan.


Doakan agar Malaysia terus aman makmur. Doakan aku dipermudahkan urusan, diberi kekuatan dalam meneruskan kehidupan dan menjadi lebih solehah dan baik dari sebelum ini. Amiin. 

 
THE POWER OF SEDEQAH 


Okay ni nak share siket dengan korang la pasal sedeqah. Bukan nak berlagak tapi aku rasa nak share dengan my readers. Mana tau lepas korang baca ni, terus tergerak nak bersedeqah, moga-moga aku dapat pahala dari situ. Tengah gila kejar pahala yang berterusan sebab banyak dosa. Erkk. Bila dengar ceramah agama kat radio pasal orang tu sedeqah gayung kat setiap masjid yang dia singgah. Perghhh hebatnya dia. Kita pon boleh buat.


Punya laa aku macam tak percaya and keep asking why Allah give me this as I dont deserve it. Sampai dalam kereta on the way nak balik kerja malam esoknya tu aku dapat jawapan. Yes, the power of SEDEQAH and of course memang dah ketentuan Allah. Aku pun menangis lagi sebab nampak dan rasa kehebatan Allah, kekuasaan Allah. Allah.. Selama ni aku tak sedar pon bila orang kata the power of sedeqah. I just do it as my parents teach me to sedeqah, pergi masjid bagi, orang datang mintak sedeqah bagi sampai dah jadi habit la kan. 


But, since aku dah masuk U, and to be exact involve in business and start follow otai-otai bisnes, dari situ la tau and ada knowledge pasal the power of sedeqah. And, lately actually aku nampak benda tu. Masa kat Penang hari tu, tetiba ada duit masuk dalam akaun Maybank, jenuh la tanya sape yang masukkan duit (ayah ke kawan-kawan atau mak-mak sedara bayar hutang topup ke) tapi nan hado, so, aku assume as rezeki dari Allah. Ini bukan cerita nak show off tapi nak kasi tau sedeqahlah walau RM 1. Takkan miskin, malah Allah bagi lebih lagi. Tapi, jangan la mengharapkan balasan, just give it as part of our responsibility sebab aku berpegang pada 'itu semua bukan milik kita, ada hak orang lain dalam tu'. 

And the latest, hari Isnin tu aku belanja budak2-budak mcd nasi lemak. Ni benda biasa la bila kitorang kerja shift pagi, gilir-gilir kena belanja. Then, esoknya dapat call dari HQ. Pastu, kat store ada letak tabung derma untuk anak staf yang sakit, biasalah gaji baru masuk kan, so invest for saham akhirat tu banyak siket. Dan, aku dapat berita gembira result tamat degree tu. Bila aku fikir-fikir balik, bila kita tak berkira dengan Allah, Allah pon tak berkira nak bagi rezeki kat kita. 

Mohon jangan bash. Aku tak tau macam mana nak susun ayat tu untuk tak nampak show off, tak nampak ustazah sangat pasal aku type based on experience and apa yang aku rasa. Kalau ada salah, mohon yang lebih arif tegur saya. Terima kasih. 


Jumpa lagi di entry yang lain. Ececeh...




Monday, 24 August 2015

What I am doing rite now?

Assalamualaikum and hello babe!

Boleh la tajuk ghope itu? Gasakkan. Aku sebenarnya dah type kat words tapi latop tinggal kat rumah. Pastu, malas nak transfer ke pendrive lalu mereput la banyak-banyak entry kat Docs tu. Masalah aku sekarang ialah kat rumah ada laptop and idea datang time malam-malam yang sunyi gitu TAPI takdak Internet. Line macam haram. Kalau kat kedai ayah ni selalunya aku balik kerja petang dah penat, takpon berkejar dengan masa. Tapi, kat kedai ada Wifi and PC. So, just use whatever I have right now. LOL. 

So, Alhamdulillah masih lagi bernafas walaupon sesak dengan masalah duniawi. Pfftt poyonya lahai. Aku habis final exam tu bulan July memang dah dekat gila nak Raya. Ooo entry hari raya pon takde tahun ni punya busy. No, acah-acah busy. LOL. Macam aku cakap tadi la, aku balik Selangor lagi 2-3 hari nak raya. Pastu, shoot balik Ganu amek adik kat UNISZA (Dah jadi satu rutin ye bila balik Ganu n since he study there). Raya ke-2 terus balik Ipoh pergi beraya sana-sini, esoknya terus balik Selangor sebab Adik ada kelas dia cuti sekejap and Angah kerja kat Pizza Hut. Bila dah kerja, takkan sesuka hati kau nak mintak cuti seminggu ye dak? Kesian la kat kawan-kawan kerja macam nak mati sebab tak cukup staff kan? Even hari raya, orang tetap penuh makan fast foods. Tak paham betul. Ingat time raya dapat relax siket. Dah balik dari open house pon singgah makan fast foods okay. Memang untung la bukak fast foods. 

Pastu, aku kerja kat McDonalds Puchong Gateway. Masuk raya ke-4. Bolehlaa buat cari duit poket siket-siket. Aternya dah cuti sem, maka duit pon takde la. Parents aku bukannya orang kaya yang bila mintak je hulur 3-4 ratus. lalalaa. Nak-nak sekarang ni bisnes slow. Nak salahkan GST? Hmm entahlaa nak, semua orang nak jimat. Fotostat/Print/Binding buat kat ofis secara curi-curi and persaingan pon banyak. Ok abaikan teremosi pulak. Back to my reason why I work? Aku rasa diri aku ni dah besor, malu r nak mintak duit parents. Lagipon, daripada terbongkang kat rumah, baiklah pergi kerja. Alhamdulillah diterima kalau tak, mereput jugaklah kat kedai ayah ni online je kerja.   

Crew Meeting cum Hari Raya Celebration

Muka bahagia sebab dapat duit raya. Gambo rembat dari FB Kak Huda.

Kalau nak ikot takde la berbaloi mana pasal jarak perjalanan tu jauh aku drive dari T.P.G ke Gateway about 45 minutes, tol lagi, minyak kereta lagi. But, luckily tol dan minyak ayah tanggung. Duit gaji tu dapat kat aku la. Tapi kan bila aku kerja ni, sebenarnya lagi ramai orang travel pergi kerja lagi jauh dari aku, naik motor lagi. Sakit bontot n kaki kot ride jauh-jauh gitu. Ada manager tu 2 tahun ulang-alik Shah Alam-Port Klang. Punya sabar dia, so, aku pon terinspirasi la lepas tu. Hehehe. 

Bila dah semua pon bekerja cuti sem ni, kenderaan rasa macam tak cukup kau tahu. Kat rumah ni ada 2 kereta dan 2 motor tapi buat masa ni motor lagi 1 tu rosak. And if possible nak avoid naik Innova sebab nak jimat minyak. Nampakkk kegawatan ekonomi? Kadang-kadang, ayah dengan mama balik rumah naik motor kekadang dalam hujan. Allahu memang kesian sangat but its our choices. Setiap hari, kitorang akan plan. Angah aku memang most of the time tak balik rumah sebab dia closing terus balik hostel. Aku pulak selalunya open. Tapi, kalau dapat kerja petang tu yang masalah siket. Sampai kekadang aku rasa nak beli motor/kereta yang save minyak lagi satu. Acah macam duit berkepuk-kepuk kan? 

Tapi, this week memang aku yang mintak petang pasal nak settle hal intern and nak buat kenduri Sabtu ni. Aku tunang. Hahaha. idokler mama aku memang dah niat, kalau adik dapat masuk U, mama buat kenduri kesyukuran. Memang selalu macam tu la. Bukannya pilih kasih Adik je ada kenduri ye, masa aku dengan Angah pon ada buat kenduri tapi masa tu buat dengan family je. Ini kira sekali include open house hari raya walaupon dah lepas. Tahun lepas pon buat kenduri dekat-dekat nak merdeka. Sebab itu je time yang ada, untuk kitorang adik-beradik ada kat rumah. Maklumlaa semua tengah menadah ilmu di menara gading. Waduh kok ayatnya.

So, itulah rutin hidup aku buat masa ni. And Insha Allah 1hb SEPTEMBER ni aku akan bergelar pelajar praktikal a.k.a Internship a.k.a Latihan Industri di Amkor Technology (M) Sdn Bhd kat Telok Panglima Garang. Ini pon ada gak nak update pasal proses and story before intern. Tapi, hmmm i am a busy woman tak tau bila nak type nya tu. Like seriously aku nervous nak matii bila dah makin dekat nak pergi intern. Memanglah, aku pernah kerja tapi aku tak pernah kerja dekat ofis or company. Kalau kat kedai ayah ni memang sesama family feelnya nan hado. Moga dipermudahkan urusanku. Amiin.

Sekian wassalam. (eh macam tulis surat pulak gayanya. hahaha).

Aku masuk kerja pukul 3 hari ni. Ooo in case uolls ada singgah McD Gateway yang tepi highway tu dan nampak muka 'karai' aku tu tegur laa naaa. Aku ingat dah p jauh takdak orang dikenali, sekali ada jugak. Blogger ramai dah jumpa. Artis je belum. ahahaha. Pasal kat Permai dulu banyak jumpa retiss.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...