Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Saturday, 10 December 2011

Hari ini dalam sejarah

Assalamualaikum,
Tajuk baik punya.Aku ni memang jenis yg suka sgt wat reminder x kira la kat phone ke,diary or buku nota.(tetiba teringat cite kartun kat TV9.BLUE'SCLUES.Buku nota!)lama gila x tengok kot.ada lagi ke x la cite tu.Tadi phone aku bunyi.Aku tengok la.Tau x aku tulis apa?Nak,nak,nak tau(sila baca dengan nada cam kanak-kanak ribena ye).So sweet.
10/12/11~Syira 1st handphone.
Ok,now i want to tell you a story.(ko pk ni story telling ke hape).Mama n ayah aku dah decide tak nak bagi anak-anak dia pakai handphone masa sekolah.Konon cite,dia tanya adik-beradik kedua-dua belah pihak,x kasi pakai handphone.Kan adik beradik mama aku ramai Cikgu.Konon naty pelajaran terabai la,menggatal la asyik mesej ngan jantan je kejanya.Tapi aku sangat-sangat-sangat la sakit hati bila anak diorang lpas UPSR dah dapat hp.ARRGH,kalo terkenang balik rasa nak bagi penyepak laju-laju tau x.So,kitorang adik beradik akur dengan titah perintah mama n ayah aku.Baik kan kitorang ni.Sebab tu suma orang puji kitorang.(wek,perasan gila kot,tp btollah dulu arwah opah slalu bandgkan ank makyong ngan kitorang yg tau wat keja rumah selain memasak)even adik aku yg si Faris tu pon tau masak nasi,basuh pinggan n sidai kain.Untungla kan sape dapat adik aku tu.Ye la x kan nak harap aku n Angah je.Lebih la tu.Ok back to the topic.Sorry,termasuk lift tekan sendiri plak.
Klo kitorang nak mesej or call guna la hp mama or ayah or tepon kedai.kadar rata ke seluruh talian tetap TM.(HAha,kan dah promote TM Wifi).Klo difikir dari perspektif yang berbeza,ada baiknya sebab kitorang x yah nak pk pasal topup la apala.Kan guna line.Mama n ayah aku cakap klo nak hp tunggu masuk universiti.Cuba korang pk,ada ke lagi org yg x de hp di zaman semuanya di hujung jari anda ni.Ada?Bak datang dlm 10 orang.Even org miskin pon ada kot.Pening la aku nak memikirkannya.Pastu bila aku habis SPM,dlm awal blan Disember tu,aku memang dah excited gila.Coz aku pk aku nak kerja pastu beli hp.puas hati.Mula-mula,ayah aku kata tunggu masuk U dulu?Ko gila.cuba bayangkan aku daah tanam tekad aku sejak form 1 lagi tp tetiba jadi camtu.Memang memberontak la kan.Jiwa remaja la katakan.Rasa nak pecah dada ni tau x.Lpas 'berdiplomasi',ayah pon bawa aku n adik-adik tersayang pg kedai hp kat OTK.Ada ke patut ayah ssuruh beli hp cam ayah.Nokia yg plg murah la kot.bawah rm 100.pada ayah,asal boleh cakap n call sudah.Tp itu prinsip ayah,bukan anak ayah k.Ak punya prinsip,hp tu x yah la sampai beribu-raban,atau gila gadget.Cukup la sekadar ada kamera n bluetooth.Aku pon ayat la ayah dengan membuat loan.Naty aku kerja dapat gaji pertama,terus bayar.Harga hp tu masa tu RM250.Tengok la betapa penantian aku selama 5 tahun=RM 250.Berbaloi ke suma ini?Mengapa suma ini?(Dah masuk lagu plak)
Pastu,esoknya aku semangat cari kerja kat klinik la,kedai gambar la(yg ni ayah paksa,aku x minat) dan Macd.Last sekali,dengan muka x tau malu aku pegi tanya bila diorang nak panggil interview.Kata ari Isnin nak call.Ni cita pasal Macd tau.Pastu,abg Hazri plak kuar utk interview aku yg dgn sabar menunggu(padahal dlm hati dah menyumpah-nyumpah rasa cam tunggul je.Pastu siap anta msg pasrah kat mama,kata x de rezeki la bagai kan).Dah lah borang aku hilang,mana la abg Sob campak borang aku.Dah kena isi lg sekali.Nasib baik abg Hazri tanya soalan biasa je,tp dia mcm kerek gak la kan,sebab aku x pernah kerja lg sebelum tu.Ok aku pon wat lah ayat yg aku slalu baca kat novel tu,
''Klo x bagi saya peluang,macam mana saya nak tunjukkan kebolehan saya'',Klo rasa saya x bagus,saya undurkan diri(ok x yg kedua ni tipu je.yg 1st statement tu je btol).Aku cuma pk nak bayar balik hutang ayah tu sebab aku paksa diri aku menghadapi saat-saat genting ni.Tp apa-apa pon you must have your self confident to get what you want in your life.Pastu aku pon diterima bekerja bermula 13/12/2010.(see,aku akan tulis kat diary la,cuma skrg ni je busy n x de masa)
Dapat gaji pertama around RM 200-300 la kot(yg ni x ingat sbab payslip ada kat umah).Abg Joe tanya duit gaji buat apa?Pastu aku cakap bayar hutang.Dia wat muka pelik then aku cerita la kat dia.
So.kira hutang langsai la kan.Tp duit GAJI aku tiap-tiap bulan,mesti masuk ASB.Plg kurang RM100.Cik Non kemain puji aku pandai menabung la apala.Padahal dia x tau aku ni sbnarnya boros.Klo boleh dapat gaji,aku nak pg shopping.Tp awal-awal ayah aku pg tekan gaji (masa tu aku x tau lg tekan ATM mende ni suma hinggalah aku menjejakkan kaki ke UiTM Kedah ni,baru blaja berdikari,tu laa yg asyik cucuk duit je kejanya.Nasib baik duit kat dlm ASB,klo x mau aku cucuk gak).Tiap-tiap bulan,aku hanya dapat guna duit gaji RM 100 je.UHH sedih gila.X pe la tunggu bulan January ni,dividen aku banyk ke sikit.
Lastly,walau hp aku murah tp kedit aku banyak gila.Non limited.(memey la kan pakai line).Ak x tau la amende topup suma benda alah ni.Tp korg ingat aku sesuka je nak gayut mentang-mentang bapak aku bayar bill.Aku kan anak yg baik.Bila malam baru call,murah sikit.So,sape yg nak aku call tunggu 7pm-7am.Hp aku dah setahun.Dah calar-balar sebab slalu gak jatuh tp biasala Nokia menjadi pilihan keluargaku dan aku sebab tahan lasak.Ko hempas pon stakat tercabut battery je,pastu pasang la balik.
Pada aku,selagi hayat hp aku masih ada aku akan still guna(ayat pasrah tp skrg dah terdetik nk pakai touch screen.ak x tau la jenama apa hp kwn aku.Ak tertarik sebb boleh download lagu.Tu je sebabnya ok).Tp persetankan itu suma syira.benda tu suma x penting pada kau kan.Asalkan ayah yg bayar bill kau tiap-tiap bulan.Ko ada?jgn jealous.Pastu,aku tegaskan kat sini aku x suka org pakai no banyak2,ko pk ko artis ke hah?Menyusahkan aku je,call x dapat.Klo x nak angkat baik x payah pakai hp.Campak dlm sungai bagi buaya makan.Tu pon klo buayaa tu teringin kan.
Happy Anniversary My Beloved Handphone.Nokia bape ntah.I love You bcoz you always with me wherever i go.Wake me up in the morning to perform my prayer.Stay with me until the last breath of your life.(gila ko ni syira dgn hp je kot.ada aku kisah.dah x de sape nak berkasih sayang ngan aku,dgn hp pon jadi la kan)
p/s:aku dah x kesunyian coz roommates aku dah balik utk memeriahkan bilik yg sunyi spt tiada penghuni ni melainkan bunyi aku ketuk keyboard ni siang mlam sampai awal pagi.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...