Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Saturday, 29 December 2012

#Sikap manusia 1

Assalamualaikum
 
Sekarang ni kalau pergi mana-mana pong, kita akan nampak promotion back to school, kan? Well aku dah tinggalkan zaman persekolahan about 2 years. Oh, how i miss that moment. So, kat kedai buku yang aku kerja tu pong sesak dengan parents and their children nak beli alat tulis. Sesak ok.
 
Ok, apa yang aku nak cerita ni is about bad attitude or to be exact how rude this people.
 
Aku bagi bakul kat akak ni, so that dia senang nak letak barang yang dia dan anaknya pilih. Well itu memang layanan kami terhadap customer kami. But, apa yang menarik di sini. Akak tu dengan muka berlagaknya pandang sipi je bakul tu. Oh aku tahu akak tu mesti demand nak troli cam kat Mydin tu. Almaklomlah dia nak beli satu kedai ni gamaknya.Padahal lu datang semata-mata nak beli pensil warna je pong. Whatdehek?
 
Dan yang paling aku rasa cam nak bagi penyepak kat muka dia bila dia slamber ayam, lap-lap hingus beliau dan buang tisu tersebut ke dalam bakul tu. Whatdefak, kau ingat aku bagi bakul tu untuk kau buang sisa buangan ke hah? Pergh, panas gila hati aku masa tu.
 
Sabar aku pon ada limit nya juga. Kalau aku tak fikir kat kedai tu ramai customer, dah lama aku maki sound setepek kat dia. Ala-ala ayat aku cenggini:-
 
Akak, akak ingat saya saja suka-suka bagi bakul ni untuk akak buang tisu lap hingus. Ingat saya kerja majlis perbandaran ke?
 
Amacam pedas tak ke biasa-biasa je. Maklomlah aku ni takde lah pandai mana nak sound orang. But dont play with me. Kalau aku rasa ianya terlampau mencabar tahap keSABARan aku, memang kena lah kau barang sedas dua peluru berpandu dariku.
 
Dan depan dia aku amek bakul tu dan buang tisu tersebut ke dalam tong sampah tanpa aku menyentuh tisu itu. Takut terkena H1N1. Pastu terus cuci tangan pakai Dettol hand Sanitizer <benda wajib ada dalam handbag>.

So, people out there, dont be rude. Appreciate what other had given to you even its a small thing, ok. Peace yau.

Sunday, 23 December 2012

Mengapa menyepi?

Assalamualaikum and hallooo
 
Hai, lama gila tak update and i really really miss my blog damn much. <Terserlah kerinduan tu kan?>
 
So, what happen to me? Firstly gua nak kata Alhamdulillah aku masih diberi peluang untuk bernafas di atas bumi Allah ni. Aku sihat cuma macam-macam yang berlaku lately. Let me explain one by one. Memang ada orang nak kisah pasal hidup aku pon kan.
 
Firstly selama 3-4 hari aku off sebab balik kampung at Terengganu. Ni banyak benda aku nak up tapi ayah aku tak izinkan bawa balik laptop, tok ki aku marah. Kitorang dok menghadap laptop je 24/7. Biasalah generasi X, Y dan Z mana sehaluan. Err ye ke?
 
Next, balik je dari Terengganu. Aku pergi kerja macam biasa. Manakala adik dan angah kena hantar pergi rumah Maksu kat Bandar Putera, Klang untuk jaga atok since maid dah balik Indon. Balik la kau, menciikk aq tengok kau yang pemalas nak mamp**. Dan,apa yang paling aku hangin tu, adik aku bawa laptopku sekali. Pergh, malamku terasa sunyi sepi dan umpama katak di bawah tempurung. Tak tahu dunia luar.<Nampak aq nak amek kos pengajian bahasa, tu yang buat ayat bombastik> Dah la mata aq memang tak boleh tidur awal, sebab dah biasa tidur around 2am. Nak baca novel,suma novel aku dah khatam berkali-kali. Nak beli novel baru, duit x de plus x de masa plak nak pergi Popular kat IOI tu..
 
Memang lama juga la aq tak melepaskan rindu kat laptop aku ni. Adik aq memberi alasan bahawasanya mak su pakai unifi, jadi beliau ingin memuat turun filem/drama yang terhebat di abad ini untuk tontonan kakak kesayangannya ini. <Cukup skema bukan?> Yeah memang terbukti, sampai lembap progress laptopku sebab full memory.
 
Then, minggu ni sibuk dengan urusan nak pergi temuduga kat Shah Alam pada 22 Disember 2012. Kos Pengajian Bahasa Melayu. Senang ye? Kau dah pernah belajar ke kos ni? Alhamdulillah, everything was fine.

Jadinya, kepada anda di luar sana yang tertanya-tanya ke manakah perempuan ni menghilang, siap mesej aku bagai. <ok bajet retiss sangat>. Aku ada cuma takde masa dan laptop je. Kat kedai memang la ada komputer plus wifi lagi, tapi idea aq datang waktu malam bukan siang. Plus klo kat kedai aq terpaksa rush in 1 hour-waktu rehat aku. Mana aq ambik masa untuk jalan kaki ke kereta, drive balik kedai, makan, solat, buang air kecil & besar, basuh pinggan, drive balik ke tempat kerja dan jalan kaki ke kedai buku. Cukup ke satu jam tu?
 
Insya Allah, i will update my blog soon if i have time and P1 x buat hal. Aku dah karang dlam buku, but i am too lazy to type it again.

Friday, 7 December 2012

Entry Maal Hijrah

Assalamualaikum dan Salam Maal Hijrah 1434H

Hai, apa perubahan yang dah korang buat? Kita akan buat azam baru bila awal tahun iaitu 1 Januari dan ikut kalendar Islam, bila tibanya Maal Hijrah. Either u change to a positive way or negative way. The choice is yours. But hopefully it is a positive one.

 So, aq ak nak cerita cum nasihat utuk diri aq sendiri dan saudara seIslam ku sekalian. First thing first aq x mao cite pasal azam yang merepek ko nak diet ke nak cari pasangan hidup ke hape. Apa yang aq nak kupas pasal isu akhirat or to be exact our responsibility as Muslims.

Benda yang kita kena tanya diri kita,EVERY SECOND we forgot our daily routine.

1.Aku dah tunaikan SOLAT FARDHU ke belum?

2.Hari ni aq dah mengaji ke, walau hang baca merangkak at least sepotong ayat every day.

3. Untuk perempuan: Aq ni dah menutup aurat ke belum. FULLY COVER ok.

4. Untuk lelaki: Aq ni dah cukup ilmu ke nak bimbing isteri dan anak2. Or to be clear, adakah aq dah bersedia untuk menjadi ketua keluarga.

Ok apapon, yang aq nak HIGHLIGHT kan tentang SOLAT. Aq malas nak kesah tentang hal lain, tapi yang paling aq rasa nak je aq paksa korang cam budak kecik untuk solat. Hmm faham tak apa yang aq rasa. Ye aq tau kubur lain2, tapi sebagai saudara seIslam, aq rasa bertanggungjawab untuk menyedarkan kau yang mungkin x sedar,khilaf ataupun kau buat2 tak sedar diri.

Tahukah anda yang Menunaikan solat fardhu itu ialah rukun islam kita yang kedua. Kau mengaku beragama Islam tapi kenapa taknak tunaikan tanggungjawab sebagai seorang Islam. Semakin hari, aq nampak betapa kita suka memandang isu solat tu sebagai perkara remeh. Hey what the fish. Allah dah bagi kita pelbagai nikmatNya, tapi kita langsung tak tunjuk tanda syukur dan terima Kasih kepada Allah.

Bukan susah pon nak solat. Tak sampai 10Minit pon. Dan aq boleh kata almost 80% of us ni tak solat. Sebab apa? Konon x de masa, busy dengan kerja dan study, hilang make up n etc. Korang tahu tak walau gaji kau 5 angka, tapi klo x solat, x dapat keberkatan dari Allah. Rezeki yang Allah bagi tu, kau akan senantiasa rasa tak cukup waima gaji kau laki bini sebenarnya dah lebih dari cukup.
 
Ni aq nak bagi sedas tembakan, kot-kot kau sedar diri. Awak tu baru berniaga kat tepi jalan dah x solat, Nabi Muhammad S.A.W tu merupakan seorang peniaga yang terkenal tetap melakukan perintah Allah. Tak de rasa malu ke? Ok sorry maybe it is too rude tapi itu apa yang aq nak zahirkan dari pemerhatian aq. Dan ayah aq akan boikot klo peniaga tu x solat. Memang lah kita x nampak, tapi klo solat Jumaat pon kau x pergi apatah lagi solat fardhu kan. Jangan sibuk sangat nak cari duit, sampai kita lupa tanggungjawab yang satu tu.
 
p/s: aq dah taip separuh hari tu, lepas tu line x de plus malas, jadinya aq publish hari ni.
p/s2: aq x pandai mana, cuma nasihat-menasihati antara satu sama lain je. klo ada fakta yang salah, sila comment.

Thursday, 6 December 2012

Check-it-out wahai pengguna jalan raya

Assalamualaikum
 
Hai pengguna jalan raya sekalian. Tak kira la korang ni pejalan kaki, pemandu kereta, penunggang motorsikal dan juga penumpang. As long as we use road everyday. Apa masalahnya? Meh aq nak cerita betapa aq stress bila drive dengan sikap2 yang akan aku senaraikan kat bawah nanti. Sila bertimbang rasa ok. Hari-hari aq buat dosa sebab memaki hamun, menyumpah seranah korang yang bikin hati gua panas. Paling baik aq geleng kepala je. Sampai aq rasa dah penat nak drive. Cett padahal lesen P pon x habis lagi.
 
1. Tak reti nak bagi signal
Helloo, awak belajar memandu kat mana hah? Masa nak amek lesen kemain ikut segala undang-undang jalan raya, bila dah dapat lesen, terbang semuanya. Kau buat undang-undang sendiri nampak. Tahu tak klo bagi signal either u want to go to left or right side, this will help to avoid an accident. Kau tahu tak disebabkan sikap kau yang BIJAK sangat tu, aq brek emergency. Klo x sempat brek, acano? Mangkuk Tingkat betei. Pastu dah lah kat Malaysia ni, sapa langgar belakang yang bersalah. Pastu kau untunglah sebab kereta kau rosak boleh claim insurance aq, habis tu kereta aq nak claim insurance sapa? Aq jugak, padahal salah kau. Pastu seriously, signal ni memainkan peranan yang sangat penting ok dan sangat menyusahkan orang lain.
 
Contoh 1: Di satu simpang 3. Aq dari jalan besar nak masuk simpang kanan. Then, kemain la beratur panjang2 <sebab pemandu di Malaysia yang x bertimbang rasa> Then, suddenly ada mangkuk<dari arah yang berlainan> ni main masuk je simpang tu tanpa memberikan isyarat. What the fish!Aku beratur kemain lama sampai jammed. Klo aq tahu kau nak masuk situ, x payah aq menyesakkan jalan. Boleh je aq cut kau dan masuk simpang tu.
 
Contoh 2: Ada dua lorong. Pastu kat lorong belah kiri tu jalannya tak berapa elok, ada lubang2. Ye aq tahu kau nak elak lubang. At least bagi lah signal, ini tak main himpit2 kereta kita plak. Wak lu. Aq tahu bertimbang rasa, tapi ada orang yang slamber badak je lalu kat jalan berlubang-lubang tu. More Adventure katanya. Bila kau bagi signal, aq tahu 'Oh dia ni nak masuk line kanan, so aq kena perlahankan kelajuan' Maklom aq bawa cam drifter kan. Ini tak tetiba je menyelit kat depan, klo tercium kang, aq juga yang kena bayar.
 
Aku harap korang faham ilustrasi yang aq cuba bagi ni. Klo x faham, buat-buat faham je lah ek.
 
2. Pejalan Kaki
Wahai pejalan kaki sekalian, korang boleh tak jangan tergedik-gedik jalan cam pengantin nak diarak ke pelamin. Jangan sampai aq turun dari kereta dan tendang kaki kau, bagi kau jalan laju siket.
 
Aku ni jenis klo nampak pejalan kaki, aq stop kereta if keadaan x membahayakan dan jalan x sesak. Angkat tangan <cam gaya polis trafik tu> suruh depa ni melintas. Tapi aq jadi panas hati bila dia boleh plak angkat tangan kat aq suruh aq jalan. Mangkuk betul. Aq ni kesian kat kau berdiri tengah panas rembang tu, kau boleh plak panaskan hati aq ek.
 
Pastu ni lagi satu spesis pejalan kaki yang dia dah nampak ada kereta yang dibawa laju, tapi jalan lenggang kangkung lagi. Oii makcik, klo kita ni sempat brek takpe lah. Dibuatnya saya tengah bawa laju, x sempat brek, tak ke melayang nyawa awak takpon cedera. Nak camtu? Nanti comfirm2 pemandu kereta yang disalahkan. See? Ketidakadilan di situ. Kau expect semua kereta akan berhenti nak tengok kau punya lenggang, pakai baju apa, rambut kau tu cantik ke tak? Camtu ek? Klo aq n family aq nak melintas jalan, kitorang jalan laju2 tau sebab nak selamatkan diri. Almaklomlah nak melintas jalan tu umpama kau dah berada kat tali gantung tahu.<maaf hiperbola terlebih>. Erk apa pulak kaitan tali gantung dengan melintas ni?  Maksud aku melintas jalan ni Sangat BAHAYA ok dan boleh membawa kepada maut.
 
3. Parking
Ye bab parking ni pon satu hal. Aq tau lah kereta kau besar, tapi beragak la siket takkan sampai 2 lot parking kau park kereta kau. Abih tu klo sepuluh orang berperangai cenggini, aq nak park mana kereta kecilku ini. Ado paham? Parking atas kereta kau, biar double layer ok? Jenuh plak aq nak naik atas kereta kau dan mahu jahanam kereta besau dia tu.
 
Pastu ada satu kes, selalu berlaku kat Taipan. Almangkuk ayun orang kat situ. Sungguh menyakitkan hati dan mementingkan diri sendiri. Ada ke patut dia block kereta orang. Klo sekejap tu tahan lagi, ini dekat sejam aq tunggu situ. Masa tu aq g Macd Taipan mao amek barang. Aq bawak sorang rider ni-Zul. Kereta aq kena block, sumpah panic. Then, si Zul ni pergi hon kuat2 dan berulang kali kereta Cina tu. Aq malu gila, nyorok dalam kereta. Hehe. Nasib dia kenal bunyi hon kereta dia.<Kereta dia tingkap terbuka>. Walaupon kau nak pergi bank sekejap je, tolong cari parking atau klo cam ayah aq, klo keadaan mendesak pastikan ada sorang yang tahu bawa kereta tinggal dalam kereta tu. So that, bila orang kat parking tu nak keluar, mama aq boleh alih kereta. Faham?
 
So, itu je lah yang aq nak share ngan korang. Mungkin kita tak sedar yang kita dah menyusahkan pengguna jalan raya yang lain. Tapi apa yang aq list ni, effect dia akan kena kat aq sebagai pemandu kereta. Demi mengelakkan kadar kemalangan dari terus meningkat, marilah sama-sama kita bertimbang rasa di jalan raya. <pergh ayat karangan SPM>
 
p/s: aq tau aq pon baru ada lesen dan x cekap sangat bab2 jalan raya ni.
p/s2: i just write what i see n i want my readers to change their attitude.
p/s3: Do inform me if i give u wrong information. TQ.

Sunday, 2 December 2012

Derma Dara @ Darah

Assalamualaikum, hallooo halloo
 
 Hai, maaf tajuk sensasi lagi panas berapi cam iklan maggie kari plak. Hmm apsal tetiba buka topik cenggini ni?
 
Sobab eh, tadi pada 1 Disember 2012, gua dah pecah rekod dalam hidup gua. Gua derma darah der. Cerita dia bukan gua nak gebang ke sembang lebat ke sebab gua dah derma darah. Nope it just not like that ok, THINK POSITIVE please.
 
Before i proceed with my point, i want to give a little bit background about what happen yesterday which is 1st December 2012. Kat Masjid As-Salam Puchong Perdana buat Karnival Kemanusiaan 'Tangisan Gaza'. Ada macam2 lah aktiviti menarik diadakan. Since aq kerja kol 10am dan malamnya aq nak tengok bola. Aq datang kol 9am.
 
NIAT NAK DERMA DARAH
Hmm sebenarnya sejak aq masuk UiTM Kedah, acap kali diadakan kempen derma darah. Tapi aq sangat takut dengan jarum, pastu takde kawan nak teman. Hehe. Pastu bila student Astin College tu bagi flyers, mata aq memang fokus kat DERMA DARAH bukan DARA ok. Then, aq decide 90% of my heart to donate my blood.
 
Semuanya berjalan dengan lancar. Seriously aq cuak gila babeng lah, sampai nurse tu suruh baring kat kerusi tu pon, aq cam teragak-agak. Dan obviously diorang suma tau aq 1st time derma darah. Dah lah aq ada masalah susah nak cari URAT,  sampai kena bius uolls. Pastu bila dah kena bius tu, memang aq rasa cam nak suruh nurse tu buka benda alah yang cengkam lengan kita tu. Aq rasa rimas gila.
 
Pastu pengalaman kena cucuk banyak kali. Sakit doe kena cucuk. Doktor/nurse kata sakit kena cucuk cam sakit kena gigit dengan semut je. Woi tipu gila, walau aq dah berumur 19 tahun, tapi sakit tetap sakit. Cuma aq tahan rasa nak menangis tu, tahu tak? <Sumpah lembik ko syira, baru kena cucuk dah nangis. > Amboi, cuba kome plak pergi cucuk barang 2-3 kali dalam sehari. Hehe
 
Nak Derma DARA atau DARAH?
 
So, back to our topic. Korang pilih nak derma DARA ke DARAH? Klo kau derma dara kat bf kau, benefit dia untuk bf kau je, silap2 hari bulan kau boleh pregnant, jangkitan HIV, dan macam2 lagi kesan2 negatif dan buruk kepada diri korang. Tapi klo kome derma DARAH, u had save others LIFE. Get it? Kau akan rasa yang diri kau amat berharga n i dont know what words can describe that feeling, only those who had experienced this, will know it.
 
Konklusinya, saya ingin menyeru anda semua yang sihat walafiat untuk menderma darah mahupon organ anda. Lets save one lifes and one day other people will help to save your life.
 
p/s: sangat bangga sebab apa yang aq nak buat dulu dah tertunai tadi.
p/s2: Gembira bila Malaysia dah kalahkan indon. Good job Harimau Malaya. Aum Aum Aum

Tuesday, 27 November 2012

#Cuti-cuti Malaysia

Assalamualaikum

Hai, i miss my blog so much. Actually aq ada idea tapi malas nak taip. Ni just nak update siket sebab cam dah lama x update.

So, it just a short vacation with my family members. Aq mohon cuti Isnin dan Selasa. Actually aq ada benda nak buat kat Kedah. Dah alang2 tu, jenjalan la sekali since angah punya next paper on 5 Dec. Sangat susah klo kita terikat dengan tanggungjawab sebagai pekerja. Nak cuti pon susah sampai aq kena tarik cuti bulan depan. Oh lupa nak bagi tau, setiap minggu aq cuti hari Isnin. Tapi sepanjang sebulan aq kerja ni, jarang aq cuti on time. Mesti aq tukar sebab ada hal yang tak dapat dielakkan.

Ok, let proceed with the family trip to Perak-Kedah-Penang. Hmm dah alang-alang tu sekali 3 negeri kita terjah. Oh lately keluarga aq merentas banyak negeri. Ayah aq dah x larat nak drive jauh2, so tukar ngan mama. Aq ni bukan x boleh drive cuma ayah kata 'x de pengalaman lagi'. Jadi ayah x berapa yakin dengan kemampuan aq. So, x dapek la den nak nolong.

And my trip always start around 4am. Kitorang selalu bertolak time camni sebab x banyak kereta and ayah ada tenaga siket lepas dah tidur a few hours. Betapa gigih bangun awal pagi, mandi air sejuk cam ais. Tapi klo dalam kepala tu dah set nak pergi jenjalan, semua tu dapat diatasi. Oh tapi hari tu kitorang bertolak around 4.30pm sebab angah habis paper 3.30pm and ada rezeki masuk.<daus hantar buku suruh photostate>. Oh man, betapa aq rasa lama gila nak sampai Ipoh sampai nak muntah sebab kelaparan teramat sangat.

Ini semua sebab sangkut kat area Damansara, waktu kemuncak orang balik kerja kan. Pastu hujan, kena bawa hati-hati-jalan licin. Dan sampai Ipoh kol 10++pm. Terus pergi makan kat area Tengku Hussin. Kat kedai ni ada pakej yang murah untuk family. Makan ikan siakap 3 rasa, telur bistik, paprik campur, sup perut, nasi putih 4. Kitorang tambah nasi lagi 3 pinggan. Oh yang set kitorang amek tu harganya RM36. Campur air dengan nasi tambah RM48. Murah dan berbaloi beb untuk kitorang 5 orang makan. Balik-mandi-solat-tidur. Tapi aq stay up meh, takut terlajak. Sebab nak bangun kol 4pagi dan bertolak ke Kedah.

Gedebak-gedebuk around 4.30am, kami meninggalkan Buntong buat sementara waktu. Dalam kereta memang aq pulun tidur. Sampai Kedah kol 6.30am, singgah masjid apa ntah-solat Suboh. Then, pergi bekfes melantak roti canai. Sumpah cam mangsa kebuluran dah kitorang ni. Then, sementara aq menyelesaikan urusan peribadi, depa p merempat kat rumah orang yang dikenali kat area situ. Siap makan kuih seri muka lagi. Huwaa sedapnya, rugi aq x ikot.

Pastu diorang pergi melepak kat pantai merdeka. Mama n ayah tidur sambil disapa angin sepoi2 bahasa, angah baca buku-katanya dah khatam 5 bab buku Kejut. Awam tu. Yang adik plak boleh bantai main PES guna laptop aq sampai habis battery. How dare u man? Enough enjoy theirself for almost 3 hours without me. HMM.

Then, terus nak pergi lunch before continue our trip to Penang. Aq tunjuk kedai yang murah tu. Then, time nak bayar anak dia kata RM23, Sekali pak dia marah kata pasai pa mahal sangat hang kira. RM21 dah. Pastu bagi orang Keyell cam kitorang ni, x terkejut pon harga RM23 sebab selalu RM30 ke atas seh. Tapi cam aq cakap tu lah, kedai ni bapak punya murah, sampai masa 1st time datang sini, aq dok pk pakcik ni salah kira kot, apa yang dia untung klo harga murah gila. Tapi yang pagi tu pon murah RM14.80 je walaupon kitorang amek 3 keping roti sardin, sekeping roti telur, 2 keping roti kosong campur air macam2. Konklusinya kat Kedah harga makan sangat murah compare to Selangor and Terengganu.

Then, terus gerak ke Penang sambil aq refresh otak aq jalan pergi Penang dengan Fidos n the gang dulu tu. Alhamdulillah tak sesat, cuak juga aq bila jadi tourist guide ni. Nak bagi adik2 aq merasa naik feri, padahal dah pernah naik tapi 10 tahun dulu la kan. Pastu dok tawaf situ bape kali, serius susah nak parking. Pastu p la Padang Kota yang aq rasa bosan je dok situ. Since adik-beradik mama aq tau kitorang nak p Penang, apa lagi tempahan jeruk kemain banyak. Termasuk akak tempat kerja aq. Then, aq pon text cipi n fdos kat mana lokasi kedai. Pdos kata kat Sg. Nibong. Dah kitorang dok pusing banyak2 kali, ayah aq tanya mamak jual pasembor tu, dia kata jauh nak p sana. Beli ja kat depan ni-berlambak.

Dah klo tu bukan tempat kita, orang tu kata park sini,jalan kaki saja pon. Aq boleh sesat. Cuba klo tempat aq pusing mana pon aq tau cari. Dok jalan2 jumpa kedai jeruk terus beli. Pastu dah nak balik baru nampak rupa-rupanya kedai jeruk Pak Ali tu betul2 sebelah je dengan kedai yang aq beli. Haih, ayah aq kata Jeruk Nasir pon boleh. Asalkan jeruk. Hehe.

Pastu terus balik, singgah Hentian Sg.Perak, makan lagi. Padahal aq dah kenyang, ayah kata nak elak rasa mengantuk semasa memandu kena makan. Eh bukan ke lepas makan makin mengantuk. #Fakta atau Auta? Haha. Sampai Ipoh pukul 6.30pm.

Esok kol 4am nak gerak balik Chenderong Balai,Teluk Intan mao kutip durian. Klo ada rezeki ada lah. Padahal hari tu dah kutip kurang lebih 40 biji. Eh suka hati kita la, pokok atok kita kan. Hehe.Dan pukul 10am masuk kerja. Huwaa penatnya. Bila la gaji mao masuk ni? Banyak dah aq rancang dalam kepala ni.

Oh ni aq nak bagi tips siket: Kalau kita pergi jalan2/vacation/holiday n etc, jangan nak berkira sangat<DUIT> sebab x syok oh klo keinginan kau tersentak. Amboi ayat, x boleh blah je. ni ayah aq yang cakap. Kot ye pon kau nak save bajet bawa duit ngam2, eh x boleh naty klo ada emergency acano? Bawak lebih takpe jangan kurang sudah. Adioss, happy holiday, have a safe journey...

p/s:amboi memang siket pon kau update kan...

Thursday, 15 November 2012

Cinta Monyet


Assalamualaikum

 Aq percaya hampir setiap orang merasai pengalaman cinta monyet ni, kan? Bila fikir balik ish gediknya nak bercinta, duit pon parents bagi, kan? Sila anggukkan kepala anda ye.

 Dan aq pernah la merasai pengalaman ni masa darjah dua. Wei bila ingat balik, malu doe, rasa nak tutup muka dengan surat khabar. Tapi tu lah namanya cinta monyet. But wait a minute, apsal tetiba aq boleh terdetik nak up cerita ni? Sobab eh, tadi dia datang tempat kerja aq.

 Dan aq dengan slamber badaknya tegur dia sambil lambai-lambai tangan. <ok, hiperbola je> Dari luar aq dah kenal bayang dia, Nampak tak betapa aq sayang dia. Oh ok nonsense, tapi aq memang cam dia sebab kitorang masih berkawan cam biasa lepas dah break. Puih break konon, padahal masa tu aq pandai siket dapat masuk kelas pertama, dia kelas keempat. So, hubungan  tu renggang la. Muahaha. Parents aq pon kenal dia meh. Hebat tak. Padahal dia datang kedai n klo family aq buat open house mesti ajak kawan2 termasuk la dia.

 Cerita dia, aq Tanya la si Dini <bdak form4 yang kerja kat kedai buku tu>. Hensem tak kawan akak tu? Dini pon menjawab, hensem not bad la. Oh, aq Tanya dia sebab dia ushar kawan aq tu atas bawah beb. Hai gua panas betul. Then, aq pon sapu sampah sambil tersenyum-senyum mengingat kisah kitorang. Kelakar gila aq rasa.

 Pastu aq nak cakap sapa dapat dia sangat beruntung. Sebab dia tu penyayang, gentle man, dan segala sifat lelaki yang korang idamkan semua ada kat dia lah. Senang cerita. Ciri-ciri tu memang natural la. Ko bayangkan kitorang bercinta masa darjah dua tu pon, dia punya cara dah tahap sekolah menengah dah. Pastu gedik panggil mama-papa sebab masa tu lagu Nurul-Ajai yang mama sayang papa tengah meletop gitu. Tapi sekarang aq kemain anti dengan couple yang panggil mama-papa ni. Sorry.

 Pastu dia sangat protective. Waa satu ciri dia aq suka tahap gaban. Sifat bajet hero dia memang tak dapat dibendung la, walaupon kau bukan awek dia. So, sebagai awek dia, ko kena faham sikap pakwe kau tu. Jangan jeles ye. Korang bayangkan dia sanggup hantar kawan2 perempuan dia balik rumah dulu, barulah dia balik rumah dia. Diorang naik basikal ye. Sampai mak2 kawan aq amanahkan anak diorang suruh dia tolong tengok-tengokkan. Nampak tak?  Ke aq je rasa cam dia sangat melindungi insan yang lemah. Hati wa cair der.

 Konklusinya, itu la kisah cinta monyet paling sweet untuk dikenang. Pastu aq nak wat statement maut kat sini. Muahaha. Aq mudah admire/suka/fall in love kat lelaki yang menunjukkan ciri2 penyayang, yang ada ilmu2 agama walaupon kau x pegi masjid setiap waktu, berserban mahupon bersongkok sepanjang masa. I don’t care about that, cukup lah kau mampu jadi imam dan tahu mana yang halal dan haram dan pelindung kepada perempuan bukan hanya pada awek tetapi pada mak dan adik/kakak kau jua. Aku suka tak bermaksud aq nak dia jadi pakwe atau suami aq. Disini salah faham selalu berlaku. Hehe

 

MUET at SMK Pusat Bandar Puchong(1)

Assalamualaikum

 Hai korang. Sapa amek MUET sesi NOV, angkat tangan. Hmm so lepas satu tekanan aq. Actually aq reseat MUET ni. Orang kata klo amek kat U, susah nak score. Aq x taulah. Tapi yang group aq speaking tu, aq yang paling trok la.<Ni antara bdak law je, yang bdak dip tu aq x tau la ye>. Pada dasarnya, aq dah pass untuk sambung degree, tapi aq saja nak habiskan duit ayah aq. Boleh camtu? Taklah aq nak upgrade result MUET aq.  So, aq bertekad mao amek kat sekolah biasa je dan buat yang terbaik.

 SPEAKING

Masa speaking, aq Cuma bawa buku nota kecik yang aq tulis ayat bombastic yang aq amek dari blog MUET MY WAY.  Waktu speaking aq kol 8 pagi sama cam kat UiTM dulu. Pastu, aq pergi sekolah tu, ayah aq yang hantar naik motor-laju sket sampainya. Pagi kan jalan jammed. Pastu aq dah cuak bila dia kata sepatutnya hari ni x de calon MUET untuk speaking. Alhamdulillah, dalam KELAM-KELIBUT tu speaking MUET berjalan lancar. Aq dok menghafal benda tu dan aq rasa cam nak pinjam je buku teks MUET depa. Menyesal aq x bawa sebab KELAM-KELIBUT bangun lambat. Disebabkan aq mengantuk tahap gaban dan malangnya aq group terakhir. Lantak lah ada mamat hensem kat situ ke depa nak kata apa ke, takde maknanya aq nak cover cun. wa ngantuk der. Semalam tido lambat pulun study. Yelah aq kan kerja. Kitorang speaking kat library je.

 LIBRARY

Oh kat sini aq nak puji la sekolah ni. Walaupon library dia kecik klo nak compare dengan library SMK USJ 23 la kan. Tapi depa sangat creative. Cuma satu je kurang x de aircond ke depa nak jimat aq x tahulah. Pakai kipas je meh. Takpe jimatkan tenaga elektrik. Cikgu PSS dan Pustakawan sibuk gila la sepanjang aq menunggu giliran untuk speaking. Pastu aq ni kan suka membaca, habis segala info yang terpampang di notice board dan atas meja bercermin kaca aq baca. Then, disebabkan aq dah ada pengalaman speaking, x de lah aq cuak gila. Aq kesian kat sorang calon ni, dia amek syariah law kat kolej cybernetic< sorry klo salah eja> tapi dia x boleh nak cakap. Bukan aq nak berlagak tapi jenis aq cakap je la walaupon lari tajuk. Nama pon speaking, so speak as much as u can. HAHA.  Pastu satu yang aq Nampak, examiners kat sekolah ni cam nak tolong candidates dia tau, walaupon both examiners tu Indian. Dia bagi komen dulu before kitorang proceed task B. Lepas dah abes tu , sembang pasal diri sendiri, blabla…

 READING,WRITING n LISTENING

10 Nov, aq pergi lagi sekolah tu. Kali ni aq pegi awal sket dari dulu. Again ada masalah. Angka giliran kitorang takde kat senarai nama yang dilekatkan kat pintu bilik peperiksaan. Pastu ada budak ni tegur aq; Eh, kita speaking sama group kan hari tu. Aq pon;haah, awak dah jumpa ke kelas kita. Tak. Pastu muncullah cikgu yang KELAM-KELIBUT pasal angka giliran kitorang takde. Pastu settle masalah, cikgu Normala kata kerani salah taip. Then, again masalah exam paper x sampai2. Sekali kitorang start exam 8.15am. Dan Alhamdulillah everything is fine. Semoga result kali ni up dari yang dulu.

 Oh pastu kan beb, aq keluar dari exam, tengok ada jaket atas beg aq. Aq pon cam; Eh bila plak aq pakai jaket ni. Sekali tengok aww mamat ni punya jaket ler. Dia  ni comel tahu, pastu cara dia berpakaian tu. Hamboi kemain lagi berkemeja,tie plus kot. Aww, sangat berkarisma. Aih puji melambung. Aq ushar dari jauh je la, sebab kitorang sama sesi speaking Cuma lain group je. Nama dia Afiq.  Pastu aq Nampak dia balik naik motor, klo dia naik motor berkuasa besar, memang terus jatuh cinta la gamaknya.<ok imaginasi je>

SEKOLAH

Sekolah ni kecik je tapi macam yang aq describe pasal library tu. Warga sekolah ni sangat kreatif dan pandai memanfaatkan ruang yang terhad tu. Yang paling aq suka air terjun buatan kat entrance. Pastu ada petak teng-teng dan apantah nama lagi satu untuk memartabatkan warisan kita. Masa aq datang untuk speaking tu yang Indian students tengak buat ‘kolam’ kat hall tu. Pastu kat dinding setiap blok ada kata2 motivasi la, ‘Terima Kasih Guru’, ‘Terima Kasih Pelajar’, Ikrar sekolah dan sebagainya. Pastu yang aq paling suka tengok kat PINTU makmal diorang lukis mural ikut subjek. Cantik seh terutama makmal Biology-bahagian2 jantung.

Siapa kawan aq?

Well, before aq pergi speaking MUET, ada dah post kat fb ala2 camni la ayat aq:

Mohon tiada sesiapa yang dikenali di SMK Pusat Bandar Puchong(1) esok. So, itu yang aq nak kan, memang aq x de kawan yang dikenali beb. Dan aq ni kekadang boleh je jadi peramah, kekadang aq berlagak x mao kawan dengan orang. Ikut mood juga la. So, kat sini aq pilih untuk x jadi seorang yang friendly sebab kat sini depa suma cam ada sekelompok geng dari kolej ni, sekumpulan dari sini dan aq sorang je dari UiTM Kedah. Alah tak de hal x de kawan pon. Sebab gap setengah jam je pon. Yang x boleh blahnya, gap tu aq study sket dan tenangkan fikiran dengan ushar kawasan sekolah. Tu lah kerja aq dan disebabkan aq leka sangat, aq x perasan pon yang aq sorang je pompuan kat situ. Yang lain suma lelaki, yang perempuan2 tu dok kat tangga dengan geng depa.

TANDAS

Ok seriously aq sangat x puas hati dengan tandas kat sekolah ni. Kenapa siket sangat tandas, kat sekolah aq dulu setiap aras ada Tandas. Jenuh nak cari tandas, Tanya student dia yang mostly Chinese. Depa cakap belok kiri, aq pergi takde pon. Aq ingat aq sorang je yang sesat cari toilet, rupanya calon2 lain pon sama. Dah tak tahan sangat, aq dengan sorang calon lain masuk tandas guru perempuan. Bajet cikgu kan, nasib baik aq pakai baju kurung. Takde lah orang syak sangat. Tapi tandas dia cantik dan bersih. Masuk buka kasut ye.

 
Konklusinya, masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang lembu menguak, masuk kandang harimau larilah<mao mati ka>, masuk sekolah orang, pandai2 bawa diri. Jangan sibuk nak bandingkan dengan sekolah kita. Choww…

p/s:aq taip 13 Nov tapi line problem, so aq publish hari ni.

Friday, 9 November 2012

Sakit nak bersalin

Assalamualaikum

 Hai korang.  Kabare? Waras. Cett tu ja yang aq tau. Ni pon sebab wak asal jumpa aq cakap jawa, arwah opah aq je jawa, kitorang ni langsung x tau apa2.

So, tajuk hari ni ialah Sakit nak bersalin. Why i suddenly write about this topic? Bukan aq dah melalui pengalaman tu. NO, i just want to share with uolls coz yesterday we had a discussion regarding this topic. Ni pon sebab baca kat Metro pasal berlambak klinik menggugurkan kandungan pelajar yang terlanjur. Our panels are Kak Ija, Kak Siti, Dini, Sue and I. Ok nampak x aq practice utk MUET hari Sabtu ni. hehe. Semoga Allah permudahkan segala urusan kita. Aamiin. Nampak sangat dah x de kerja kat kedai buku tu kan. Haha.

 Semua tahu kan betapa sakitnya nak bersalin. Beribu-ribu urat putus. Dan aq dengar pengalaman kak Ija dan Kak Siti melahirkan sungguh mengerikan. Ya Allah, takut wei. Tapi x lengkap hidup berumah tangga klo x de anak2 kan. Kau nak ke laki kau kahwin lain sebab kau x nak melahirkan zuriat untuk suami kau, nak camtu. And one more thing, x sama tahu kasih sayang yang kita curahkan dekat anak sendiri dengan anak angkat ataupun dalam kata lain anak yang bukan kau kandung 9 bulan 10 hari dan tak keluar dari rahim kau. Get it?

Cite sekarang, kenapa mereka sanggup bunuh bayi2 yang x berdosa tu. Kot ye pon dah terlanjur, dont repeat other mistakes. Kan banyak rumah perlindungan klo teman lelaki kau tu x nak bertanggungjawab. Serius aq x paham. Kau dah penat2 mengandung, kau gugurkan atau bunuh. Kejam gila kau tahu. Kesian kat baby tu. I'm begging u, dont throw your baby like rubbish.

Oh pastu dah lepas kau bersalin, ingat boleh terus berlari ke hape. Kita kena berpantang cam budak laki bila sunat la juga. Eh, hallooo kita dah di zaman pasca globalisasi, kejadah apa nak pantang segala ni? Beb klo kau sayang badan kau dan nak guna lama, sila berpantang.

 So, moral of the story, sebelum kau buat sesuatu tu pk dulu baik buruknya. Klo pakwe hang betul2 sayang kat hang, dia takkan minx body hang. Hang pon cakap la kat dia, klo u nak body i, nikah dulu. Klo dia x mao, hang blah cari CALON SUAMI yang lain, x guna ada pakwe lagu tu.

p/s: result dah kuar. Moga mendapa result yang cemerlang to UiTM students.
p/s2: Tadi 42 cartons stationary check in. Mampus aq esok nak tag harga n susun barang.

Monday, 5 November 2012

Warisan turun-temurun

Assalamualaikum

Hai korang, apa khabor? Moga sihat sejahtera hendaknya. Hari ini angah dan line 95ians start SPM. Moga kalian mudah menjawab SPM dan kejayaan menanti kita semua. Hari Khamis ni result UPSR dan aq punya result pon keluar. Wa cuak der. Ya Allah, permudahkanlah untuk hamba2mu mendapat keputusan yang cemerlang dan lindungilah hambamu ini dari repeat paper. Aamiin.

So, back to our topic. Apa itu warisan turun-temurun? Maksudnya benda tu digunakan dari yang tua kepada yang muda. Dalam kes yang aq nak cerita sekarang pasal buku yang digunakan secara turun-temurun. Kenapa aq nak cerita pasal menda ni. Tadi ayah aq telah memulakan proses mengikat buku2 yang dah tak digunakan lagi since adik aq yang paling bongsu dah habis PMR. So mana buku2 tahap menengah rendah tu dah boleh campak laut jual ataupon bakar mana yang ada ayat alQuran tu.

Dalam kes ni yang tua lah untung sebab always get the new book. Manakala yang muda tension je dapat buku dah 3 keturunan, buruk pastu klo ada jawapan takpa lah juga. Ini tak suma buku kosong ataupon sikit je yang dah sentuh. Aq la yang untung, kesian kat adik dan angah. Eh tapi mama beli juga buku untuk depa. Ok la tu.

Cerita warisan turun-temurun ni pon berlaku dalam keluarga mama aq yang mana adik-beradik mama aq 7 orang. Pergh lagi lah bertambah buruk plus koyak-rabaknya buku tersebut. Tapi adik-beradik aq paling untung sebab kitorang beza 2 tahun. So, buku tu masih boleh digunakan lagi sebab syllabus masih sama. Gaji ayah aq x melayakkan kitorang untuk terima SPBT. Sedih doe masa tu, dalam kelas aq sorang je x dapat buku pinjaman. Eh tipu ada lah sekelompok anak orang kaya. Haha.

Mesti ada yang kata patutnya kau berbangga gaji bapak kau besar, boleh felling jadi anak orang berada. Padahal gaji bapak aq masa tu SERIBU++ je pon. Abih tu ayah korang gajinya bape wei. Takpon cikgu tengok adik-beradik aq 3 orang je, so ayah aq mampu untuk beli buku teks. Haiyoo buku teks campur buku kerja untuk 3 beradik ni beratus maa. Azab mama n ayah aq kerja overtime cari duit anak nak sekolah. Then, aq mula dapat pinjaman buku teks masa kerajaan kata semua pelajar layak dapat buku teks. Tak silap aq masa aq form 5-2010.  Baru ringan sket beban ayah dan mama aq.

Lepas tu, konon dah jimat la pakai turun-temurun. Tetiba kementerian pelajaran gedik pergi tukar syllabus bm-bi-bm apa2 je lah. Yang pasti bertukar. Dah kena beli buku baru. Tapi buku aq gila banyak la terutama buku rujukan untuk SPM. Agama dan sejarah paling banyak. So, Angah dan Adik korang wajib score subjek tu sebab along dah bagi kaw2 punya buku untuk korang. No excuses.

Pastu bila dah masuk U, mana ada buku pinjaman kan. Dan sebab aq kureng pengalaman turun-temurun ni, Aq pon pergi lah beli segala buku. Paling mahal buku CSC-RM86 kot klo x silap. Yang pasti aq baru cucuk RM100, pastu tinggal puluh2 je. Argh stress. Ini cerita masa part 1, aq bodoh x tau pon bab beli buku dengan senior ni.

Pastu aq plak jual buku kat junior. Part 2 aq dapat buku free sebab akak tu kata itu amanah turun-temurun. Dan aq pon bagi free kat sedara aq tu walaupon dekat RM50 juga aq photostate notes yang aq x de. Sebab senior tu punya x complete. Tapi memandangkan kak syira ni dah habis sem, akak halalkan je semua.

Konklusinya, ada pro and cons guna buku turun-temurun ni. Untung klo dah ada jawapan, rugi klo buku x berusik langsung, jenuh la kome nak menghabiskan buku tu. Hehe kesiannya.

p/s:suara aq bertukar sebab batuk. Aq akan kurangkan cakap bukan bermakna aq sombong ek. Tekak aq sakit la.

Thursday, 1 November 2012

Kerja Baru

Assalamualaikum dan salam November

Hai korang, apa khabor? Moga kalian sihat sejahtera hendaknya. Aq rindu bangat mao tulis kat blog ni TAPI Kekangan masa mengehadkan aq dari merepek di sini. I want to make this entry short.

Aq dah resign dari jadi bibik dan babysitter mak ude aq. Aq kerja kat kedai buku Idaman, Puchong Prima yang kat atas OTK tu bermula pada 28 Okt yang lalu. Klo hangpa kenai aq, tegur la. Aq x makan orang ok. Seriously aq sangat peramah. Aq pon malu gak sebanarnya, tapi ianya natural beb. Orang yang aq kenal je la aq tegur. Eh tapi tak juga. Ok aq tukar statement. Aq ada dua karakter, sometimes i can be so friendly and i also can be a snobbish person. woohoo.
kakak-nur afiqah liyana

zati-nur ain izzati. yg dalam frame tu aq-omey angat. haha.


Tu je lah nak cite. Secara rasminya aq dah resign dari jadi babysitter dan sekarang hari-hari aq tengok buku. Tapi disebabkan kedai buku tak sebesar POPULAR dan MPH, agak kebosanan kerja di sini. Tapi gaji dia agak lumayan=RM 800 sebulan. Pastu nak habaq kat hangpa suma, aq kerja dari 10am-10pm. Penat doe. Tapi itulah namanya cari rezeki dari duduk kat rumah-makan, tido je.

Sebenarnya banyak benda aq nak up kat blog ni. Tapi aq dah x de masa, internet pon lembap. Nanti aq update bila aq cuti ek. Isnin tu public holiday untuk aq. Aq rindu nak blogging, blogwalking, facebooking and twitting. Nampak tak bila ada kerja ni, laptop ni elok je tersimpan dalam beg. Choww...

Thursday, 25 October 2012

Salam Aidiladha

Assalamualaikum

Hai korang, apa kabor? Moga kalian berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya. So, korang beraya kat mana? Kampung ke bandar? Haha, mana2 pon sama je as long as we celebrate this big day for Muslims. Ok ayat nak menyedapkan hati sendiri.

Eh korang tahu tak sebenarnya kita sepatutnya seWAJIBnya melebihkan/memeriahkan/meraikan dengan gilang-gemilang Hari Raya Aidiladha ni sebagai mengenang dan memperingati pengorbanan Nabi Ibrahim yang telah mengorbankan anaknya, Nabi Ismail. Tapi kita lebih pentingkan dan besarkan Hari Raya Aidilfitri. Klo hari raya haji atau korban ada kita beli baju baru, kuih-muih, tukar langsir,perabot dan macam2 lagi. Kononnya berjimat, recycle je baju lama. Cer klo raya Aidilfitri, ada ko nak recycle baju taon lepas, ado? Check balik diri kita, orang kabo muhasabah diri.

So, sempena Hari Raya Aidiladha ni aq sekeluarga beraya di ..... Aq pon tak tahu nak kata lagu mana. Sobab eh, mama, aq dan angah beraya di rumah maksu-Bandar Putera, Jalan Kebun,Klang. Esok pagi In Sha Allah kami akan solat sunat hari raya di Masjis Negeri Shah Alam. So, klo jumpa aq tu tegur la ye. Hehe. Pastu ayah dan adik raya kat rumah-Puchong Intan. Lepas solat raya baru mai sini. Ayah aq masuk korban kat kawasan perumahan aq. Pastu dengar ceritanya lembu ada 13 ekor campur sumbangan dari YB mana ntah. Ayah aq kan orang kuat makan bab lapah-melapah ni. Kengkonon la kan. Pastu depa akan sembelih lembu 2 hari la sebab banyak kot. Dah lah esok masa singkat, nak solat Jumaat lagi. Pastu, majority penduduk di kawasan tersebut pulang ke kampung halaman masing-masing. <skema gila ayat>

Pastu petang esok, kitorang gerak balik Puchong sebab opah Ina buat kenduri tahlil kat Kampung Kenangan. Ada la feel kampung sket kan. But seriously selagi tak keluar dari kawasan Selangor bagi aq itu bukan kampung. Muahahaha. Hari Sabtu lepas ayah aq selesai sembelih lembu, bertolak ke Klang balik dan tidur sini. Ahad busy menghantor penumpang2 inova ekspress ke SAMTTAJ dan SEPTECH.

Tadi hujan agak lebat. Keluarga makcik datang hantor ketupat,kuah kacang, nasi minyak dan rendang ayam. Petang tadi kitorang pergi amek lomang kat rumah kawan maksu di Jalan Kebun. Rumah dia kemain besau. Dia cikgu, laki dia kontraktor dan orang kuat BN la. Tapi dia simple gila beb, pakai kain batik je kat rumah. Wa salute sama lu. Pastu cadangnya malam ni nak masak rendang kerang kat luar tapi sebab hujan, kita masak kat dalam je. Haha. Aq tolong tengok dan merempit p beli barang mana yang x cukup.

Saya tak bercadang nak tulis panjang2 tapi inilah jadinya bila tangan dan idea selari. Haha. Akhir kata, Selamat Hari Raya Aidiladha 1433H. Makan daging tu jangan tak ingat dunia. Sat g hang kena kolestrol la apa lah. Jaga diri, jangan makan daging banyak sangat. Oh di kesempatan ini, saya mohon ampun dan maaf andai ada hati yang terluka dengan perbuatan saya.

Thursday, 18 October 2012

Done with ASST

Assalamualaikum

Hi, today i'm so happy as i had done read Awak Suka Saya Tak (ASST) at 4.27pm. Yeah, aq tahu novel ni dah lama dipublish which is on Disember 2011. But you know what? Sejak dari sem lepas lagi aq nak pinjam novel ni dari Kak Anna tapi ianya full booked. Pastu bila dah ada kat tangan aq dan aq dah baca suku, kawan aq minta-dia nak baca. Aq kan baik hati, Eh tak masa tu aq busy. Aq pon bagi la kat dia dan akhirnya aq juga yang x baca.

So, untuk mengisi masa lapang aq selama seminggu di sini, aq suruh kak Ana bawa novel tu dari rumahnya. Import dari Klang uolls. Aq rasa sangat 'lem' proses membacaku. Mungkin sebab dah lama tak baca novel ataupon dia terlampau tebal. 1056 muka surat uolls. haha. Pastu kan aq ni x reti baca skip-skip. Sebab aq rasa apa yang ditulis oleh penulis tu ialah ilham penulis yang kita sebagai pembaca perlu hargai and read it. Oh aq memang jenis menghayati, klo aq x dapat serap maksud yang cuba disampaikan, then i will repeat again what i had read.

ASST sangat lah best. Err tapi aq rasa sangat lah tak larat nak menghabiskan, rasa cam nak suruh orang bacakan sebelum tidur. Tapi feel nya lain, x syok laa. Aq bukannya nak dream high or whatsoever but i just hope that i can be setabah Puteri Intan Zulaikha. Yang Muhammad Hilman Yong bin Abdullah, yeah it just hero in novel that the writer imagine him. But seriously i'm fall in love with him.

Tuesday, 16 October 2012

Mana aku yang dulu?

Assalamualaikum

Hai korang. Nampak ceria tak. Sangat kan. So semakin kita meningkat dewasa, kita berubah either positive or negative, u choose. Hmm, today i want to story about I,me and myself.

Ok seriously i dont know whats wrong with me? Aq nak diri aq yang dulu. Sekarang aku sangat lemah. Ke faktor persekitaran yang mempengaruhi. Pergh.

1. Aku menjadi penakut untuk ke tandas. Sejak bila aq jadi cenggini? Kalau dulu rasa nak terkencing ke nak mandi malam2 buta, aq lenjan sorang2. Tapi selepas kak Syu dan kitorang buka cerita hantu since studyweek. Aq punya tahap keberanian jatuh merundum tahu. Setiap kali nak ke tandas kena berteman. Haih masalah betei.

2. Aq target lepas exam nak tido kawkaw punya. Tapi masalahnya aq langsung tak dapat feel mengantuk. Ya Allah aq x mao jadi burung hantu. Ataupon rasa mengantuk datang around 4pm onwards. Tapi aq bertahan sebabnya kalau aku tidur, comfirm terlajak Suboh. Lepas tu tidur lepas Suboh sampai tengahhari-petang. Ye aq tahu x elok tido lepas suboh. Ada satu ketika, aq rasa cam x nak tido seharian-sebab memang x rasa mengantuk. Tapi aq paksa diri, mao berpinar kepala kalau tak tidur sehari.

3. Yang ni aq paling benci tak suka. Menangis. Ya Allah aq tak tahu nak describe camne tapi bila aq menangis, sangat lah teruk. Umpama ada orang mati. I dont why i am be like that. Aq ni jarang menangis, eh tapi dulu aq cengeng doe. Sekarang ni je aq pandai kawal diri-kononnya. Kawan aq sorang2 balik rumah, masa peluk-salam segala tu mulalah air mata mencurah-curah keluar. Oh pastu aq menangis tersedu-sedan sampai sesak nafas. Yea, itulah aq.

4. Sekarang aq sangat pemalas. Simptom dia bermula studyweek. Bilik ni aq x mop hampir sebulan. Dok tunda esok2, terus x bermop bilik ni. Pastu barang pon x pack sepenuhnya. Gamak esok nak balik baru sumbat segala. Moga ada sinar kerajinan dalam diri aq lepas ni.

Sunday, 14 October 2012

Adik ku sayang

Assalamualaikum

Hai entry hari ni untuk promote adik sendiri. Eh silap, nak tunjuk kasih sayang seorang kakak kepada adiknya. Boleh macam tu? Hikhok. Layan je lah.

Ok adik means yang paling bongsu dan manja dalam keluarga aq? Eh ye ke, hmm boleh lah. Tapi aq sayang angah dan adik sama je. Klo aq marah pon sama je, takde pilih kasih. Nak pilih kasih sangat pergi audition. Untung-untung dapat jadi pelakon tambahan.

Nama mamat ni ialah Muhammad Faris Yusri bin Mubi. Sedap ke nama dia? Yea sedap doe, sumpah jeles. Kenapa nama kau sorang je yang panjang berjela? Mungkin sebab kau sorang anak lelaki a.k.a waris keluarga Mubi, huh? Mungkin sebab kau anak bongsu? Apa-apa pon memang kau lah yang untung wahai adik. Aq prefer panggil Faris dari Yusri sebab rasa cam manja, moden n ala2 Yusri KRU plak kan. Aq bukannya dengki dengan kau tapi...

Adik aq ni sedang menuntut di Sek Agama Men Tinggi Tengku Ampuan Jemaah(SAMTTAJ), Syeksyen 11, Shah Alam. Ramai plak kawan aq n angah kat sini. Klo kau buat perangai malu aq dik oi. Dah laa depa kenai kakak2 kau. Uhukuhuk tetiba rasa femes. Sekarang dia sedang menghabiskan tak silap aq lagi 2 paper PMR. Last peyper is Bahasa Arab Komunikasi kot klo x silap la since aq bukannya budak SMA/SAM. Aq cuma budak SMK. Tu la masa dapat offer sekolah agama kat hulu selangor kemain berlagak. Takde kawan la apa la. Angah dan adik dua-dua masuk sekolah agama after result mumtaz dalam PSRA.
Peminat setia LIVERPOOL. You will never walk alone. Eh ye ke? Kesah plak. aq kan forever MU.

ada nampak gaya budak SAM x? ni gambar raya haji tahun lepas.



muka bajet comey dan manja. Pastu suka tiru ayat dalam cerita DoReMi tu: ''Muka ada senyum''
Adik ku ni memang suka berjenaka.



Apa yang aq nak cerita pasal adik aq ni ialah dia sangat malas study. Klo study game bola tu takpe 24/7 tolak makan dan solat. Tapi apa yang aq jeles gila dengan dia, dia boleh score lebih baik dari kakak2 dia bila peksa betul2. Contoh masa UPSR dia dapat 4A1B Walaupon x pulun study. Ok mungkin UPSR tu celah gigi dia je kan. Tapi ada orang kata budak lelaki ni diorang fokus dalam kelas je. Then, tabiat dia study last minit. Dia buat latihan asal siap dan habis satu buku dah. Woi, aq cukup stress mengajar adik sendiri. Aq plak jenis yang tak reti buat latihan tanpa buat rujukan. Nak ajar orang pandai, cikgu kakak yang nak mengajar tu yang kena sediakan segala-galanya waima sebatang pen dan sebuah buku latihan. #Fakta Nampak betapa aq sayang kat kau Faris oi. Dasar pemalas.

Then, 2 minggu sebelum PMR dia telah mendapat seru/ petunjuk/dah memang tabiat dengan pulun study sampai mama aq takut tengok dia yang semakin susut. Sampai ayah aq suruh dia tidur/rehat, jangan study dah. Tapi dia kata ''adik ada masa untuk study lagi''. Ya Allah, i'm so proud of u, adik. Kat sekolah dia dok pulun kelas tambahan sampai kol 11 malam every day. Pastu cikgu bagi homework, esok pagi hantar/check sama2 dalam kelas. See, no wonder pelajar sekolah ni mantap2 resultnya. I hope u will be one of them, adik.

Pastu, balik rumah dia tak on9 langsung yang mana tabiat dia klo turun je dari motor ayah hari Jumaat, WAJIB on9 sampai ayah ajak balik rumah. Dia terus buka buku-buat latihan. Keesokan harinnya, dia ajak mama aq pergi beli buku kat Idaman. Then, mama aq pon walaupon sakit lagi masa tu, tapi demi melihat anak lelakinya semangat nak belajar pergi lah beli buku. Dan oh lupa bagi tahu disebabkan dia study non stop, dia request kat mama gulai ikan dengan pucuk paku masak lemak. Walaweh kecur air liur aq. And again my mama dengan sakit perutnya masak demi anak tercinta.

Pastu mama aq kata balik je dari beli ikan dan buku, dia tolong kupas bawang segala, terus buat latihan kat buku baru. Wah, my mama so impressed with him and called me and tell the whole 2 days story about my lil bro. Dan sejak aq start final exam-1st Oct, he keep called me at morning before he went to school and at afternoon which is the time i always slept. Wah, nampak nau hang perlukan aq kan. Ahaks. Seriously aq nak spend masa ajar kau dik, tapi masa tak mengizinkan.

Dan apa yang aq sedih n kesal bila dia berharap sangat aq boleh ajar dia Math. Kengkonon aq balik hari khamis hari tu,sempatlah nak ajar dia dalam masa 2 hari. Sampai aq bagi cadangan kat mama nak balik naik bas semata-mata sebab nak ajar adik. Tapi mama aq kata membazir dan adik boleh belajar sendiri. Takpe aq doakan kau ok. Math je pon. Kau kan suka subjek Math ni.

Pastu, dia dah cakap dia nak keluar dari sekolah tu sebab x mao amek SMA masa form 4 naty. Heh, whats the matter with SMA? Sampai angah pon cabut lari ke Septech. Susah sangat ke? Berlambak je kawan2 aq n angah score SMA ni. Klo aq lah kan dah alang2 masuk sekolah agama, aq ambik semua PSRA-SMA-STAM. Baru lain dari yang lain dan mencabar beb. Nanti boleh pergi Mesir, Jordan n etc. Kau mampu? Cakap memang senang cuba aq yang pergi sana amek peksa, acano?

Apapon, along harap kau dah buat yang terbaik untuk PMR kau ni. PMR takde menda, SPM tu yang penting. Along sangat berbangga ada adik cam kau. Take care, jangan nakal, fly sana sini, n etc. Aq tahu kau hisap rokok, siap kau. Klo ikutkan hati aq yang jahat ni, nak ja aq letak pilihan sekolah teknik tu kat sabah atau sarawak. Tapi aq pk balik, kang klo aq rindu kat kau macam mana nak pergi melawat kau plak kan. Klo area selangor, kl, n9 dan melaka larat lagi aq berulang tetiap bulan nak jumpa kau.

Angah sungguh kejam bila dia memaksa adik aq dan sepupu2 mengambil course Kejuruteraan Awam a.k.a Kejut Awam<jangan sampai terkejut beruk sudah la> Civil Engineering. Hmm gasak kau la dik. Kau yang nak belajar. Katanya dulu nak jadi pilot. Apa lah kau ni dik tak tetap pendirian betul. Eceh, gamak kakak dia ada pendirian masa depan segala.

Lastly, along sayang kau sampai mati. Eh mestilah darah daging aq. Adik ada 2 orang je, it is a must that both of u, mama n ayah are my priority forever.

Saturday, 13 October 2012

Kenapa tak balik lagi?

Assalamualaikum,

Mengikut perancangan awal, aq balik semalam lepas habis exam. Tapi x jadi balik disebabkan oleh beberapa faktor:

1. Aq nak tunggu kad i-siswa yang bagai menunggu bulan jatuh ke riba je.  Asal aq kata gitu? Sobab eh pada 8 okt 2012 dengan semangat wajanya kitorang buat rombongan cik kiah ke bahagian kewangan. Konon nak amek kad diskaun yang kerajaan bagi tu. Dengan niat, boleh joli katak lepas habIs exam. Nampak niat dia. Then, aq expect para pelajar akan membanjiri dari tingkat 1 hingga ke tingkat 3 bangunan pentadbiran. Tapi jangkaanku meleset. Punya la penat mendaki tangga ke tingkat 3, last2 puan tu kata pergi baca notis kat luar yang mengatakan :

Kad tersebut akan diedarkan MULAI 8 OCT. Aq besarkan sebab yang hangpa dok kecoh post kat fb tu untuk UiTM Shah Alam je, get it? Kita kena sedar diri, kita ni cawangan je. Ok pastu kitorang pon balik dengan rasa kecewa tahap cipan. Klo aq tau baik aq study, tidur duduk dalam bilik. Then, kitorang sangat la curious nak tau pre law part 2 dapat ke tak dan aq plak nak tahu bila boleh dapat.

Cerita dia aq ni memang suka mendesak. Dia kata next week baru tahu. As dia sebagai orang yang bertanggungjawab di bahagian kewangan tu pon tak tahu. Haih, sya sebagai orang yang bertanya sangat tak puas hati dengan jawapan awak. Rugi bil aq tepon pejabat kewangan ni tahu tak.

Oleh itu, sya dengan harapan yang tinggi berharap kami pre law last sem dapat kad tu. Kami pon ada hak sebagai pelajar. Sila jangan nafikan hak kami. Dah tu klo depa kata kami kena amek masa degree, Puih aq x percaya. Mungkin masa bulan Mac nanti benda tu dah beku. Benda tengah panas ni laa kena amek awal2 kan. So, aq sanggup tunggu. Besok aq nak call tanya, dah ada ke belum kad tu tapi senyap aja. Haih penantian satu penyeksaan dan menyusahkan dan membazir masa, tenaga dan duitku.

2. Angah ada seminar SPM under Yayasan Bank Rakyat <ayah, mama n aq kan anggota bank ni> . Memang kitorang pergi sejak zaman UPSR lagi. Oh merepek sudaa. Seminar ni kat Kuala Kubu Baru. Yea, aq tau sangat jauh dari Puchong. Tapi tu je yang dapat. Dan pada mulanya ayah aq plan amek aq ari khamis terus balik. Hari jumaat amek angah dari SEPTECH. Hari sabtu dan ahad hantar angah ke KKB.  Ahad petang hantar angah balik ke asrama di Teknik Sepang (SEPTECH). Kesian ayah, penat kejar sana-sini demi anak-anak. Sila insaf. Along sayang ayah.

3. Then, bila dah jadi gini aq cakap kat mama biar aq lepak sini dulu sebab nak tunggu kad diskaun tu. Selain dari tu, aq nak settle sijil taekwondo dan tshirt kelab TKD yang masih x nampak bayangnya. Sijil tu sir suruh amek kat gym. Aq masih x berkesempatan nak ke sana memandangkan nak tunggu kak syu habis paper hari isnin.

4. Disebabkan dah bertukar ke plan B, my ayah n mama plan nak amek aq hari Sabtu-20hb Okt.Yang mana my family bertolak dan tidur di rumah pusaka di Ipoh pada hari Jumaat. Then, sabtu lepas suboh terus amek aq, transit barang, mama ajak makan kat Tat Nasi Ayam. Aih mama dah ketagih ke? Dah dua kali family aq makan kat sini. Padahal aq ada je nampak Tat Nasi Ayam before nak masuk LKSA tu. Pastu terus balik Terengganu sebab my tok n tokki suruh kutip buah rambutan barang sebakul dua bawa balik ke anak cucu dan besan. Memang tak berbaloi sebenarnya tapi sayang lah klo ada kebun tapi biar luruh gitu je. Nak jual suma orang kampung ada pokok rambutan tu, takde nilai buah rambutan di mata deme dan kami. Masya Allah kufur nikmat. Jadinya, ahad pagi kena bertolak balik sebab angah kena masuk asrama before 6pm. Septech sangat ketat peraturannya. Lambat walau seminit tulis nama kat balai pengawal.

5. Pastu aq rasa yang masalah sekarang adik dan angah yang stay kat hostel. Adik tu cuti terus sebab habis PMR. Yang Angah ni pulak sekolah dia buat Olimpik apa ntah. Pastu kiranya plan B ni dah cantik la kan. Walaupon ayah aq akan penat drive non stop for 3 days. Takpe mama ada. Aq bukan tak boleh drive, ayah yang x berani kasi aq drive dan kereta tu besau benau, aq takut la weh. Nanti nak potong x lepas, acano? Tetiba tadi, angah call kata dia ada seminar kejadah balik hari Sabtu. Oleh itu, aq menyarankan kepada beliau x payah ikut balik kampung. Tapi beliau dogei benau, nak juga ikut. Aq tak kira apa pon berlaku, aq kena balik before 23hb sebab aq ada speaking MUET.

Haa, aq rasa ni je la sebab-sebabnya. Benda yang aq kesalkan ialah tak dapat nak jar adik aq si Faris tu. Tu lah sapa suruh kau pulun study di saat akhir dan di saat along kau ada kat sini. Dan hari-hari aku menagis sebab kawan-kawan aq sorang demi sorang balik rumah. Huahua. Dan sesungguhnya kita hanya merancang, Allah jua yang menetukan. Kun fayakun.

Eh, lupa plak hangpa layan video ni. Credit to Zana Zazara for make this lovely vidoe. Aq menangis tengok gambar kita dan lagu tu sungguh menusuk jiwa. YaAllah, YaRahman YaFattah YaAlim.
Syira sayang korang and may our friendships last forever.<dah banjir>

Friday, 12 October 2012

#Birthday

Assalamualaikum,

Hai, 12 Oktober 2012. Hmm what a great day as we as a pre lawrians part 2 dah Merdeka. Hari ni coursemates aq punya beday.since aq ni PEMALU <wootwoot,sila percaya> aq wish korang kat blog. Femes doe korang. Haha. Dan sekarang ni aq mungkin dah berada di rumah.

Sipakah mereka itu. Check it out! Ayat ni masa aq keja kat Macd dulu untuk ushar hotsetapp bhaii. Korang hostuff ke? Ahaks jawab ler sendiri.

1.Abdul Azim Razak
2.Amir Syafiq a.k.a Raub a.k.a Johnson


aq rasa gambar ni paling sweet dalam album hang.sebab tu aq rembat ni.haha



susah nak tengok si Raub ni senyum tahu.telinga lu capang la der.
sumpah sweet gambar ni.semoga hubungan kalian hingga ke akhir hayat. 


harus bergambor dengan hotsetap.muahaha

 
 
Dah ushar? Amacam tergugat iman x? Haha. Taklah. Mereka biasa2 sahaja kan. Untunglah share tarikh hari lahir yang sama. Weh, tapi sebenarnya si Azim tu tua setahun dari kitorang. HAHA. Pastu he's taken. <Kecewa la lu orang> Aq tak rapat sangat dengan diorang sebab kelas lain tapi kenal la. Apa guna ada account fb n twitter kan? Raub tu ada blog tahu, entry dia best wei. Kitorang stalk blog dia gelak guling2, sedih dan rasa cam nak sepak dia pon ada dengan ayat dia. Tapi sekarang dia x aktif berblog ataupon dia dah tukor ke blog lain. Ermm dikesempatan ini, keh nak kabo ke aok yang keh ketagih nak baca blog aok. Aok buat ler entry baru plok. Hehe.
So my wishes to both of you :
 
Happy Birthday. May Allah bless both of you n may your wishes come true. Semoga kalian berjaya dalam apa jua bidang yang kalian ceburi.
 
p/s: aq taip pada 2 oktober sebab takde masa nak update naty.konon.sobab eh mama n ayah wa datang amek wa lepas habis exam tu. Apo kono awai bonar? x dapek den nak enjoy last moment with pre lawrians. Sobab eh, adik den nak poie seminar SPM dan x de sape nak menghantor n mengambiknya dari SEPTECH.Choww.
p/s2: weh, aq x jadi balik hari ni, aq balik 20hb terus balik tganu. woohooo. best seh.



Sunday, 7 October 2012

Kenangan dMelbourne

 Assalamualaikum,

Supposely aq sedang mengulangkaji LAW2 and PSYCHO tapi hati aq sangat x tenteram di kala ini. 2 paper to go, rite. Jadinya aq kena bahagia la hendaknya kan. Tak wei aq sedang menangis sebab aq akan berpisah dengan segala yang ada di bumi Melbourne a.k.a Merbok ni.

Memang lah aq rasa bahagia sebab dah hampir menamatkan asasi undang2 di sini <Ya Allah, jauhkan lah hambamu ini dari repeat paper. Aamiin> tapi di sebalik itu aq WAJIB rindukan anda yang wujud dalam kenangan kita ketika di Merbok. Setahun tu dah cukup sepak terajang dalam dunia persahabatan kita. Ada yang sem 1 baik dengan aq, tetiba sem 2 dah ada kawan baru and vice versa.

Teman,
Ku rasakan baru semalam kita berkenalan,
Rupanya esok kita akan berpisah.

Sahabat,
setiap pertemuan pasti ada perpisahan,
itulah lumrah hidup manusia di dunia ini.

 

Kawan,
Kau mengajarku erti kasih sayang,
semoga ukhuwah yang terjalin,
 sampai ke akhir hayat.





KPI0052B- NOV'11-OKT'12

Sekarang ni aq dah packing barang-barang sebab mama n ayah nak datang amek aq pada 11 Okt ni. Ya Allah bila aq pack barang, air mataku mula bergenang sebab aq tahu kita terlampau rapat. Sampai kawan2 aq pelik, hangpa roommates Ila ke Syira. Hehe. Setiap kali tu syira dok pk how i want to survive without all of u. But one thing for sure, we must move on. No matter what happen. Its a normal cycle happen in our life. Tapi, Syira janji yang sya x kan lupakan korang sampai bila2. Tapi klo korang yang dah menyombong, nak wat camne kan? <touching bhaii>

Syira dah banyak melalui step perpisahan  ni. Firstly, dengan kawan2 sekolah dulu, pastu dengan geng Macd and now dengan Merbokians plak. I always bear in my mind that setiap pertemuan pasti ada perpisahan sama ada berpisah hidup atau mati je. Dear myself, please be strong enough to face all this. Syira sayang korang sangat2 walaupon kekadang tu ada salah faham, x puas hati n whatsoever. Syira dengan ini ingin meminta maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki korang, halalkan makan minum sya dan klo sya ada hutang kat korang, do inform me.

Oh pastu korang tahu x betapa susahnya nak kekalkan friendship until die? Contoh, kawan sekolah dulu boleh kira dengan jari wei berapa yang still keep in touch. Itupon nasib baik ada facebook and twitter. Klo x, hmm hampeh juga. Ye aq tahu kita ada hidup kita sendiri. Ni baru belajar, klo dah berkarier dan beranak pinak, lagi lah jauhnya hubungan antara kita.

Tapi kan mama n ayah aq still keep in touch dengan kawan2 diorang masa study dulu. Tapi aq rasa mama n ayah aq lah yang mengeratkan silaturrahim antara mereka. Tetiap tahun, keluarga aq akan buat kenduri/open house during hari Raya. Pastu kawan2 depa semua pakat datang dan berkumpul la kat rumah hamba yang dKayangan Hights tu kan. <oh pelish la>

Ok entry ni bukannya aq tuju kat kak ana,kak syu n zana ja. Dak aih. Kami sedar yang kami ada banyak lovers and haters. <uhukuhuk, perasan sudaa> Tapi aq tujukan untuk semua yang mengenali aq terutama anda yang bergelar Pre Law students at UiTM Kedah, Pahlawan2 Taekwondo, Ahli Kabinet Masria 1, Ahli jemaah Arabic Club dan segalanya di sini menggamit kenangan. <aq promote klasik nasional>. Ok, sya minta maaf andai terkasaq bahasa, gurau over sangat and make u felt annoyed, saya menyusun 10 jari tangan sahaja minta maaf. Ucapan khas untuk Finie-my roommate. Thanx sebab sudi dengar syira membebel.


Mira,Bella n Iela-ni pon gambar part1.part2 bz katanya.cett
Kak Ana,Iela,Zana,Kak Syu-muka suci part one

 
Kalau ada sumur di landang, boleh hamba menumpang mandi,
Kalau ada umur panjang, boleh kita berjumpa lagi.
 
Kalau korang dah sampai seru,
jangan lupa jemput aku.



Saturday, 6 October 2012

SEGMEN LYSSA FAIZUREEN | Kenapa Aku Berblog ?

 
Assalamualaikum
 
Blog oh blog? Benda apa plok ni? Tu lah yang terdetik di hati aq masa kawan-kawan aq dok promote blog masing-masing. First time dengar blog ni masa form 4 since kelas aq terbahagi kepada 2 which are Biology and IT students. Kat sini laa aq mula ushar blog2 mereka. Masa tu dalam hati dah terdetik nak buat blog tapi kat rumah x de internet. Jadinya tangguhkan dulu niat tu.
 
Then, dalam tahun 2010 ayah aq menyain kontrak bersama TM<amboi, ayat x boleh blah je>. Setiap kali balik sekolah, mesti ushar blog Mr. Kay. Sampai khatam lah semua entry dia, haish patutnya baca buku nak SPM. Kalau tak silap masa ni aq dah buat blog, tapi lupa password. Dan blabla buat blog baru pada April 2011.
 
Tujuan berblog sebab nak cerita suka duka pengalaman yang mendewasakan diri aq dan i need a medium to voice out what is in my heart. Weh, masa ni mana yang menyirap dengan budak2atau customer kat tempat kerja, memang aq cerita kat sini la gamaknya. Selain dari mama, ayah, angah dan adik yang dah bosan dengar cerita aq, kat sini lah aq luahkan segalanya.
 
Apa yang menarik dalam blog aq ni? Hmm, x tahulah tapi aq tulis based on my experience and via my observation. Ayat klise blogger kan. Pastu ada lah pernah baca, x ingat blogger mana yang quote benda ni. '' Memang lah sekarang ni cerita tu dipublish x de sapa baca, but one day pasti ada orang akan baca entry yang lepas-lepas tu''. And yup i am strongly agree with this statement sebab aq pon klo dah tangkap leleh cintan dengan ayat blogger tersebut, pasti belek entry lama-lama dia and if possible aq akan baca semua. So, i just write what i want. But, the main stream of my blog is about my life.
 
Idola dalam dunia blog ni ialah bro BenAshaari dan Mr.Kay. Pastu aq sangat suka baca blog yang simple n to be honest i love to read someone life. Its fun babeh. Lepas tu based on their story just make it yang mana baik jadikan pengajaran, yang mana buruk jadikan sempadan. Ok, get it?
 
 
Ada orang kata blog ni buang masa? Hey, talk to my hand please. Bila kita buat sesuatu yang kita minat, kita takkan rasa yang kita membuang masa. Klo aq kata main PES,DOTA n segala tu buang masa, mesti kau marah kan? So, Sama je lah dengan blog.  In fact, kat sini kita boleh share pengalaman, bertukar-tukar pendapat, mengasah bakat penulisan yang terpendam dan bertemu jodoh kawan.
 
Pastu kan, aq rasa klo blogger tu lelaki lagi la super duper awesome. Tak tahu lah kenapa it just like, susah tahu nak tengok/dengar lelaki ni cerita real story about their life. Pastu ni kawan aq lah kata, klo lelaki ni menulis < i mean ada blog>  that's means this type of guys are romantic. Ahaks. I dont know.
 
Then, aq nak bagi analogi la kan. Ada kawan aq ni kat luar nampak tersangat lah pendiam n serius gila la. Tetiba satu hari tu, aq TERjumpa blog dia. Then u know what, i felt like i am fall in love with u bro. Argh, so proud of u sebab hati kau yang sangat suci sebagai seorang anak. Dengan berblog juga, aq rasa sebagai satu terapi untuk hilangkan stress.
 
Lastly, aq ni jenis suka tulis dan cakap panjang-panjang dan lama. Tapi klo cakap tu dengan orang yang aq kenal sahaja ok. Buat blog sebab facebook n twitter x mampu nak loading ayat2 aq. Haha, cam sengal je.
 
p/s:1st time la aq join segmen Lyssa ni. Tetiba terdetik nak join.
p/s2: banyak plak 'terdetik' dalam entry ni. jom nyanyi sedetik lebih.
Dah siap entry ni, wa nak poie lunch.pastu sambung stadi law3.
 
 



Wednesday, 3 October 2012

pahang ke faham?

Assalamualaikum

Dulu kat sekolah selalu cikgu tanya mende ni-Kamu Faham ke pahang? Hmm, seriously aq x tahu apa relation between faham n pahang? Ahh gasak la. Apa yang aq nak cerita is about orang pahang. Err, aq tak tahu la nak bagi term apa. Alaa korang baca dulu isi dia pastu pk la tajuk apa yang sesuai ye.

Ok, in my opinion jejaka pahang ni sangat la sweet talker, ayat lembik leheiaq bak kata orang penang dalam blog la tapinya. In reality, aq tak tahu lah. Pastu, aq rasa diorang punya pemikiran tu matang n open. Contoh, gangster lipis, Mr.Kay dan raub a.k.a johnson. Weh,seriously aq jatuh cinta dengan blog korang. Dah rasa cam ketagih nak baca lawak + sarcasm korang.

Next, aq suka gila bahasa a.k.a dialek deme. Gila semangat kepahangan sungguh rasanya. Keh start blajo base pahang ni dengan Sabariah. Dia orang Temerloh. Masa tu kitorang sama2 kerja kat Macd Puchong Permai. Mula2 tu, aq ingat dia cakap saya-awak dengan aq. Rupanya dia cakap aok-keh. Dan masa tu aq tersangat lah peliknya. Sampai Tercengang aq wei masa tu. Pastu lama2 aq dah biasa, crew2 lain plak tercengang tengok aq ngan Saba dok ber aok-koi nya. Oh pastu, kat store aq tu ada banyak la juga orang pahang rupanya. Anisa, Kak Ct, Kak Tijah. Hmm lagi lah berpuak jadinya. Aq rasa sebab ni lah aq makin rapat dengan deme. Haha.

Next, classmate aqAisyah Hamid a.k.a Ecah. Dia ni orang Raub. Sama tempat le dengan si Amir tu. Setiap kali IM guna bahasa pahang. Pastu,apa lagi keh suruh ler si ecah ni ngajor keh dengan lebih mendalam lagi dan kitorang mempraktikkan dalam kehidupan seharian. Nampak permainan dia? Nak tambah lagi aq kawan plok ngan Aina budak temerloh. Hmm lagi lah bertambah kepahangan aq.

Keh ni sebenarnya  ramai kawan orang Pahang. Contoh si Ila n Bella. Tapi deme x de plak cakap pahang walau sebutir pon. Almaklomlah sorang orang Kuantan. Budak bandar memang begitu. Eh bukan. Yang Bella plak walaupon dok kat Jerantut tapi parents dia orang kelantan. Pastu sepupu aq, lagi lah setabuk pon x de kluor pahangnya, orang balok, memang gitu. Sampai aq balik kg ari tu tanya la dia bahasa pahang. Abang Akim aq kata x tau. Puih,rugi dok kat pahang, klo aok x tahu menda pasal dialek dia yang superb tu.

Ni jawapan balas deme bila keh mengkritik deme pasal x tau dialek pahang. Aok kena tahu satu benda, kat pahang dia macam pertemuan antara 2 negeri, iaitu kelantan dan terengganu. So, anak2 akan didik either one of the languange. Hmm klo cam mak ngah aq-klate, ayah ngah-ganu. anak2 dia cakap kl la gamaknya.

Tapi, x tau lah kenapakah aq suka amat dengan pahang. Siap suruh ecah carikan calon suami orang pahang lagi. Huahua. Gila la. Dekat siket klo nak balik kampung. Selangor-Pahang. Dah alang2 tu terus balik kampung ayah kat Terengganu. Nampak penjimatan masa depan di situ.

Tuesday, 2 October 2012

Selfish 2

Sobab eh, si Farah tu beriya-iya nak ikut pulak ke DP. Mengada betui la aok ni. Pastu, Abang Amin dok sakan mesej Nani suruh cepat, nanti sate habis. Haih kalau ikut kata hati mereka yang sedang kebuluran dari pagi tak makan tu, mao je si Ain dan Nani tu blah dan tinggalkan si Farah, Tapi apa kawan2?


Kawan diutamakan, nafsu sendiri dibelakangkan. Suka-suki je aq ubah peribahasa ye dak? Lepas tu, si Ain yang kat mata dia terbayang-bayang sate tu pon mesej la si Maria, konon taknak mengganggu konservasi antara Farah dengan Sir Sany. Nampak tak betapa si Ain care about Farah, tapi Farah ada kesah semua tu? Hampeh.


Si Maria tu pon reply, kejap je lagi. Ok legalah sikit hati si Ain. Oh, dalam masa yang sama pakcik tu pon datang. Weh, malu-malu alang la mereka sebab buat cam kedai sendiri. Tapi pakcik tu relaks je, siap suruh pasang CD nasyid lagi. Tapi malangnya x reti boleh pasang sebab ada masalah teknikal. Klise.


Pastu, apa lagi disebabkan takde duit nak beli walau sebuah buku mahupon sekeping CD, mereka blah dari situ dan lepak kat astaka depan DS tu pulak. Amboi, duit nak perabih kat DP ada plak, bila bab2 agama teruih kata nak jimat duit. Nilah manusia. Insaf seketika.Memang sekejap la wa tunggu lu, cerita dia kan.


Dalam pada itu, si Ain dan Maria sempat lah berbalas-balas mesej dalam 2-3 konservasi. Then, syukur Alhamdulillah kelihatan kelibat 2 orang manusia yang dikenali sambil dalam hati dok teringat ke sate nun. Apa lagi, buat-buat baik tanya. Apa cer tadi? Cerita la pot pet pot pet sambil jalan. Sampai kat persimpangan antara nak balik ke kolej dengan nak menuju ke DP, boleh plak si Farah kata lebih kurang gini laa;
'' Korang pergi la DP tu, aq nak call ma aq la nak diskus pasal tuttuttut.'' (Farah, 2012)
 
 
Damn. Ain pandang Nani dan Nani pandang ke Ain sambil buat muka Wadefak.<ok rekaan semata-mata>  Ain terus jalan tanpa memandang langsung ke muka Farah sebab kecewa teramat sangat. Dan sepanjang jalan tu Ain mencarut. Ye, Ain tahu x baik mencarut tapi Ain puas. Then, apa function kitorang tunggu kau dari tadi. Ye inilah manusia yang bangang, pentingkan diri sendiri je.
 
 
Farah langsung tak rasa bersalah sebab dia dah biasa buat kawan2 dia camtu. Apa salahnya kalau sambil jalan tu kau tepon ma kau,hah? Haih keh tak faham betei ngan aok ni la. G balik pahang nuh blajo budi bahsa sket.
 
 
Lepas dah puas maki, masuk dalam DP dapat feel aircond. Baru sejuk siket rasa hati ni. Pastu pusing2 perabih duit beli kek lapis Sarawak dan kek batik. Oh lupa, masuk2 DP kecewa sebab lalu kat kedai sate abang Amin, tengok mereka sudah kemas2 menunjukkan sate mereka sudah habis dan mendapat sambutan yang amat menggalakkan. Puih, ni semua hang punya pasal, kalau tak aq dapat merasa sate pelbagai perasa tu tahu dak.
 
 
Tapi, nasib baik Nani baik dengan abang Amin. Peers Club diutamakan ok. HAHA. Rupanya, dia simpankan sate barang 10 cucuk untuk Nani. Abang, terima kasih sangat. Takdelah kitorang kempunan nak makan sate perasa tomyam n etc.

Pengajaran dari cerita di atas ialah sila jangan pentingkan diri sendiri ye kawan-kawan. Sila fikirkan perasaan dan masa orang lain sama. Ok?
 
 
p/s:gila susah nak buat cerkon based on real story. Susah sebab nak wat ganti diri tu konon2 orang lain. muahahaha. dapat idea wat cerkon after aq dah khatam suma entry budak lepihh.
p/s2:amboi aok ni.mentang2 baru habis satu paper, lupa diri ye. ok keh nak blah study for next peyperrr.
p/s3: cerita diedit. rekaan + realiti.


Selfish 1

Assalamualaikum

Ain dan Nani bercadang untuk pergi ke VIVA <something like jualan tu>pada pukul 2 pm. Then, diorang pon ajak la roommate diorang yang lagi sorang tu, Farah. Nanti sentap plak kalau x ajak join sekali. Pastu, Farah kata taknak pergi sebab nak study katanya. Ok, Ain dan Nani tak kesah pon. Diorang pon bersiap. Tetiba, bila dah siap tu si Farah kata nak ikut pulak. Haih tadi kata taknak ikut, la ni lain pulak jadinya. Nak kena tunggu dia siap yang mak aih, kalau Ain dan Nani jalan dah kompem sampai dan boleh melantak barang 10 cucuk sate. Tudung senget siket, tak boleh. Pergi gosok balik.

Ok demi roommate, mereka tunggu juga. Katanya nak pergi jumpa sir Sany minta surat sokongan. Pastu, dah sampai kat Mahsuri, dia kata nak tunggu Maria pulak. What? Kalau lah Ain dan Nani tahu dia ada kawan nak temankan tak payah la mereka berdua ni beiya menunggu si Farah ni siap tadi. Haih.

Pastu, nak tunggu Maria ni pulak satu kerja. Dan Maria pon terkejut, kemain ramai nak pergi jumpa sir Sany. Nampak tak betapa Farah suka melibatkan kawan2 dia yang x de benefit sama. Kalau dia tahu, Farah dah ada teman, Maria lebih rela duduk dalam bilik-study. Tapi apa boleh buat, demi kawan aq temankan jua.

OTW tu bersembang la mereka tentang tujuan mereka keluar bersama- sama tu. Dah alang-alang tu ajak la sekali si Maria tu join pergi DP perabih duit kan. Mana boleh habiskan duit sorang2 dia kena berjemaah. Baru lah dinamakan kawan sehidup semati bersama. Pastu, Maria kata taknak ikut pergi DP sebab dia pakai tracksuit je. Haih kalau Ain lah, Ain tak kisah asal menutup aurat sudah. Kisah plak aq orang nak kata apa? Tapi tu persepsi Ain bukan Maria kan.

Pastu, Ain tak kisah pon Maria taknak ikut. Ain bukanlah seorang yang suka memaksa, dah orang taknak tu. Taknaklah, tak faham bahasa ke hah? Tapi si Farah yang sangat bijak dalam memujuk a.k.a memaksa orang ni kemain dok mengayat si Maria suruh ikut ke DP. Tapi cuba kalau si Farah tu kat tempat Maria, Ain berani bet jogging 10 pusingan dari Masria ke Mahsuri la. Dia tu nak pergi beli nasi pon nak berjeans dan gosok tudung dan baju.Oh lupa, orang cantik memang begitu. Ain pergi pakai tracksuit, tshirt, kardigan, tudung sarung. Dah siap, takperlu buang masa nak menggosok bagai setakat nak makan tak sampai 10 minit tu. Puih.

Pastu, dah sampai kat Dewan Sarjana, Ain kata kat Farah yang dia dan Nani tunggu kat DS je. Malas nak naik ke tingkat tiga nun. Lagipon nak buat apa tercongok tunggu aok pung pang pung pang kat dalam tuh, sedangkan kitorang jadi cam orang bodoh dok nunggu kat situ. Haih. Nak dijadikan cerita pada hari tersebut, ada jualan buku2 agama kat area DS tu. Oleh itu, si Ain dan Nani pon duduk melepak kat situ jadi jurujual, tukang promote dan segala lah. Memandangkan pakcik tu pergi solat dan makan. Nampak tak betapa setianya roommates beliau menunggu beliau.


Tapi kenapa Ain dan Nani tak pergi je terus ke ViVA yang diadakan di Dewan Perdana tu dari dok tercongok nunggu bulan jatuh ke riba. Eh salah plok, dok nunggu kawan baik dia? Eh, awok ni, tak paham ke, kita sayang roommate kita la. Kita taknak dia kecik hati ngan kita tahu.

BERSAMBUNG KE EPISOD SETERUSNYA...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...