Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Tuesday, 24 January 2012

Perjalanan yang penuh onak duri

Assalamualaikum,

Camne CNY holiday korang?Pasti menarik,tertarik,ko memang da bomb kan?Hopefully,korang enjoy your holiday.Aq baru sampai pagi tadi around 5.30am kat SP.Memang penat sangat sebab dari SP-SHAH ALAM-TERENGGANU-SP.Memang aq bercuti duduk dalam kereta dan bas ekspress je.
Tapi,walaupun penat@sakit badan(x best doe tidur dalam bas x boleh baring+x de bantal peluk),at least aq dapat jumpa mama,ayah,adik,angah dan saudara-sepapat aq.

   Perjalanan nak balik Shah Alam hari tu memang hampeh.Sepatutnya,aq naik bas kol 11malam tapi tunda sampai kol 12.30 malam.Aq cuak gila sebab keadaan di stesen bas tu dah lengang.Tinggal aq ngan Dayat je.Ohh lupa nak bagi tau.Rupa-rupanya,aq n dayat satu bas pulak.Pastu,aq pergi tanya kaunter tu banyak kali sampai dia bosan.Dia kata bas KMK tu rosak.Yang lagi satu kaunter pulak kata bas ada kat Alor Setar lagi.Wei.maunya aq x cuak yang Dayat boleh rileks je.Aq yang pergi tanya ke hulu hilir.

   Pastu kitorang pon naik la bas GP Ekspress.What??Padahal bas kitorang KMK.Executive coach.Sekali dapat bas macam hampeh.Seat dia 2-2,dah la sempit gap dia.Memang kebas kaki aq.Seat tu pulak kecik+keras.Camne aq nak tidur.Mula2 x de orang duduk sebelah aq.Dayat dok belakang aq je.Tapi,masa dia berhenti kat Petronas Sg.Pulai,ada la mamat ni dok sebelah aq.(macam dah x de tempat lain,duduk la sebelah Dayat tu.)Sape yang nak turun KL,naik bas lain.Yang si Dayat nak follow aq pulak.Mesti ko takut nak turun sorang2 kat KL nanti kan sebab tu ko follow kitorang sampai Shah Alam kan.Sanggup pulak kakak ko datang dari Putrajaya amek ko kat S.Alam kan.Oh,lupa plak mamat ni tidur x ingat dunia plak.Aq nak turun kat S.Alam,dia boleh x bangon2.Sepak kang baru tau.Tau la ko turun kat Klang.Nasib baik ko bangun kalo x,aq suruh Dayat kejut ko.

    Hari Sabtu pukol 4am,kitorang bertolak balik kampung di Terengganu.Alhamdulillah,jalan x sesak.Sampai je singgah rumah dulu turunkan A4 paper yang ayah long order tu.Baru ringan siket kereta tu.Pastu terus pergi Pasar Manir cari Tok.Sumpah lembap pembinaan pasar baru.Dah 2 kali pilihanraya kot.Aq cakap kat tok aq suruh report kat Aduan Rakyat je.Pastu,lepak2 di sini+menghabiskan duit,kitorang pon balik umah.Hari ni dihabiskan dengan tidur.

  Esoknya kitorang breakfast kat Pasar Payang sebab nak hantar Tok pergi berniaga.Lepas makan Nasi minyak lauk ayam(besar tau ayam dia,kalo kat kg tu alahai secoet je ayam dia,tapi mahal.).Pastu pergi memborong asam,wafer dan stok2 yang lain utk bawa bekal balik asrama.Petang tu kitorang pergi makang ikan goreng+sotong goreng tepung kat Seberang Takir.Tempat wajib pergi makan setiap kali balik.Sedap doe.

  Besoknya mak Ngah aq balik.Memang meriah rumah Tok.macam hari raya pulak kan.Kitorang habiskan masa dengan main badminton,lepak+sembang,main crossword dan pergi rumah ayah long.Ok,sumpah bosan buat aktiviti ni suma.Oleh itu,suma pakat marathon tidur.Malam,tok belanja cucu2 dia makan roti canai kat kedai depan tu.Terkejut aq doe abg Hakim makan 4 keping roti cANAI.Ni mencekik ke apa?

    Semalam pukol 9.30malam,aq naik bas balik SP dari Kuala Tganu.1st time aq naik bas dari sini.Aq pelik bila naik2 bas x de no seat.Rupa2nya duduk je mana2.Adik aq dah copkan tempat aq.Pastu aq tengok sikit je org dalam bas tu.Rupa-rupanya dia amek orang kat Permaisuri n Kerteh.Tapi,aq suka sangat2 bila sebelah aq x de orang sebab seat dia lebih kurang macam yang aq naik masa balik S.Alam dulu.Memey aq tidur melunjur kaki.Aq ngantuk sangat tapi x nera(lena) doe tidur dalam bas ni.Sekejap2 terjaga,tapi nasib baik boleh tidur balik lepas tu.

  Sampai SP pukol 5.30 am,ada pakcik tu dah tunggu.Aq n budak Pasir Mas tu naik keta Kancil dia.Pakcik tu ajak singgah beli kuih dulu.Ok,kitorang pon beli sebab pk naty malas nak turun dah n takut foodcourt x bukak.Pastu,sampai depan gate UiTM.pakccik guard kerek,suruh kitorang jalan kaki.Hah,dah lah beg aq berat siap bawak buah2an lagi tu.Dan yang paling aq terkejut dan sakit hati.Pakcik tu charge kitorang RM 30.wtfish betol ni.Pastu minx kurang jadi la RM 26.Tapi,aq rasa mahal sebab selalu naik RM 15 je.

  Aq pon berusaha la jalan selaju yang mungkin kerana beg berat dan takut jalan gelap+anjing menyalak(macam pompuan menangis pon ada,seram gila).Sampai Masria 1,lagi seram sebab kitorang dah berpisah,Takde orang kat level aq.Dahla aq x tahan nak kencing,aq kuatkan diri pergi juga ke toilet.Tambah seram x de lampu.Menggelabah aq cari suis lampu.OTW nak balik aq nampak pad tersadai kat toilet no.1.WTF,bodoh gila orang itu.Aq x nak masuk toilet ari ni selagi kawan aq x balik.Mesti setan berjuta2 dalam tu.Aq x mandi lagi dan aq ABC.Taknak keluar dari bilik.Makan je la apa yang ada kan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...