Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Wednesday, 8 February 2012

Akibat keterbiasaan berbahasa Inggeris

Assalamualaikum,

Ok,ni nak habaq kat ampa suma,cheq bukan nak berlagak speaking omputih naa,tapi cheq dah terbiasa dok hari2 speaking dalam kelas.
     Aq nak cite pasal ni dah lama sebenarnya tapi baru berkesempatan pada pagi ni.(Sbgi ganjaran aq dah siapkan presentation at last minute).Ok,kami kan pre law students.So,dalam kelas mana cakap bahasa Melayu kan.Oleh itu,kami dah terbiasa bercakap dalam English even my English is broken.Should i care?(haa,tengok aq dah cuba la nak cakap Malay tapi mesti tetiba tukar Engish).

   Contohnya masa aq pergi training taekwando at the first time.Sir tanya "kamu dah tinggal taekwando bape tahun?".Aq pon dengan yakinnya menjawab "around 7 years".Then,i was thought why should i answer like that.I suppose answer like this "7 tahun".Memang nampak simple tapi lidah aq dah terlampau lembut sangat la konon nak speaking bagai ni.Dan banyak lagi insiden terlebih laju boleh diundur,terlebih lidah tak boleh ditarik balik(ok,i just create a new one.Sorry, pemusnah bahasa).Tapi,kenapa mesti berlaku kat aq.Semua orang ingat aq berlagak dok speaking je.Eh,tapi kawan2 aq pon sama gak ngan aq.Sebab kami dah terbiasa.Tapi,Insya Allah kami takkan jadi kacang lupakan kulit.Doakan kami ok.

  OK,the fact is aq dah x tau nak wat camne ngan lidah aq.But seriously i am trying to control my usage of language.I try to balance my Malay and English.Tapi kan sebenarnya korang boleh improve English korang by speaking through our daily lives.Try to speak with your friends at the first stage.It does not matter if they are laughing at you because everybody makes mistakes.

   Next nak komen pasal slang a.k.a slanga korang.Tak perlu nak menggedik a.k.a mencapub(mencari publisiti) dengan berbahasa Melayu slang English.Malu doe orang menganjing ejek kita balik lepas tu.Plus,kita ni bukan nya omputih or duduk kat oversea nun.And for sure orang tahu ko tu slang yang dibuat2 or natural plus orang akan MENYAMPAH TAHAP GABAN bila dengar suara gedik ko tu.
OK,yang ni kak Anis Zainab yang cakap masa kitorang pergi camping kat Dusun Resort hari tu.

  Lastly,aq nak share sesuatu ngan korang camne nak improve our english.Silalah berkawan baik dengan kamus/dictionary whether online or manually.Seriously,i think this is the best way because you will know the meaning and the correct spelling at the same time.Aq tahu ramai yang malas nak bukak dictionary termasuk adik2 aq tu.Ingat aq kamus bergerak ke,semua aq tahu.Padahal kamus depan mata je.Pastu dalam aq menulis kat blog ni pon,kalo aq x sure ejaan,usage of words aaq akan refer to dictionary.

p/s:x sampai satu sem study law,aq dah jadi camni.Gamaknya kalo aq sambung LLB naty mau 24 hours,aq speaking je.

 ''Kerja last minute sangat mencabar dan sukar bagi diri aq dan aq sangat suka buat kerja last minute''

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...