Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Saturday, 11 February 2012

manusia oh manusia

Assalamualaikum,
  Hari Khamis lepas,UiTM telah mengadakan Festival Kolej (FESKO ).Oleh itu,pelbagai aktiviti yang menarik + membosankan telah diadakan.2 hari lepas aq pergi dengar ceramah dari Imam Tua Muda Khairul Azhar.Tajuknya,"Fitnah di Akhir Zaman.Di Mana Khilafnya?Gempak x tajuk tu.Tapi aq bukan nak cite pasal content dia yang superb tu tapi pasal sambutan yang diberikan sangat menggalakkan mengecewakan aq.Ye la yang memeriahkan majlis ialah para pelajar MRSM Merbok dan Sek Men Sains Sultan Muhammad Jiwa( SMSSMJ).Wakil pelajar dari UiTM selaku penganjur sikit je.

   Paling menyedihkan kaum adam a.k.a yang bakal menjadi imam nanti hanya segelintir je yang datang.Di manakah kalian di saat majlis ilmu diadakan?Adakah kalian busy belajar?Oh,mungkin anda sedang pulun study memandangkan our test and final exam is just around the corner?Or maybe you are busy with assignments and so many reasons not to come at that nite.Am i right,my dear Muslim boys?
Tapi dalam pada korang busy dengan macam2 benda boleh pulak pergi makan plus lepak2 bersama geng n partner korang kan.Pelik plak aq.Bila time ceramah or anything about Islam,there are so many reasons you give.Oh lupa yang girls pon sama kena dengar ceramah ni.

   Actually aq malu doe,bila penceramah sedang berceramah di hadapan kami.there are so many students of UiTM who are walking around to eat at stall infront UiTM.Aq cuma terfikir korang boleh pergi jalan dengan selamber badak tanpa perasaan cam bersalah atau ruginya aq x dengar majlis ilmu ni,malahan korang boleh bantai menyembang sambil jalan terkedek-kedek kat belakang tu.Oh mungkin korang akan kata makan penting untuk hidup.So,pergi la makan secara berjemaah dan the fact is korang lebih banyak buang masa kat kedai makan dengan bersembang.Yes,i admit it coz i was one of them before this.Ko pk ada fashion show kat situ.Rasa nak je aq tahan korang supaya dengar majlis ilmu ni.
 
   Tak rugi pon kalau korang singgah dan dengar tau.Malahan dapat menambahkan ilmu pengetahuan dan pahala lagi.Bila ada majlis ilmu semua pakat busy sokmo,tapi semalam bila ACOUSTIC NITE penuh la Dataran Ilmu tu umpama ada Dato' Ct sedang buat konsert.Padahal dengar lagu yang ntah hape2 plus x sedap n membosankan ada la.Yang ni boleh pulak pergi walaupon korang bagi alasan kena paksa dan ambush dengan Jawatankuasa Blok( JB),tapi korang kan ada hak untuk bersuara kan?

   Konklusinya,Hendak seribu daya,tak hendak seribu dalih dan sedarlah setiap apa yang korang lakukan dan mulakan hari ni ada kesannya untuk masa depan korang.Oh,untuk berfikiran positif aq pon buat ayat nak sedapkan hati: "Mungkin korang ada perkara yang perlu dibuat dan lebih penting dari majlis ilmu yang korang fikir x penting pon kan"Tapi kalau yang ada perkara lebih mustahak soal hidu mati tu,takpe la kan.Your excuse will be accepted.Renung-renungkanlah betapa egonya kita ni.Choww...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...