Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Wednesday, 14 March 2012

KUAT dan BERANI

Assalamualaikum,

Asyik aku je yang kena jadi KUAT.Kuat tang mana tu?Contohnya,kuat makan,berani la.Aku sebenarnya penakut gila.Tapi keadaan sekeliling(kawan n family) dan usia yang mematangkan aku untuk menjadi lebih berani tahu.
Jom aku kasi contoh:-

1.Dalam bilik aku ada serangga yang dok terbang+bising tu.Depa boleh pakat wat tak tau ja.Aku takut dia gigit@sengat.Dah tu aku p la amek penyapu ketuk dia sampai pening dan tolak pakai penyapu ke luar bilik.Berani tak saya?

2.Kawan aku takut segala jenis serangga walaupon binatang tu kecik dari dia.Dia akan menjerit dan sampai satu tahap berdiri atas kerusi.HAHA,yang ni kelakar kot.So what do you expect me to do?Just wait and see until that insect die?Hmm do you think so.Aku juga yang kena halau binatang tu.Yang penting pakai penyapu dan spray ridsect bagi binatang tu pening lalat sikit.Baru boleh hempuk dia.Motif aku cuma satu,taknak kawan aku tu menangis menjerit.Aku pantang gila girl terjerit-jerit cam kena histeria di tengah malam buta..See,how brave am i?

3.Kalau kat rumah,aku sebagai anak sulong kena berani menghadapi segala risiko la kan.Contohnya,
masa tu mama aku dapat call dari Hospital Serdang yang arwah opah aku ada darah beku kat otaknya.Terus mama aku menangis sampai sepet mata.Dan memandangkan aku seorang je anaknya yang tinggal kat rumah.Dah adik2 aku dok hostel.Aku kena jadi kuat untuk pujuk mama aku.Sama juga masa ayah aku sakit hari tu,aku juga yang jadi hero heroinnya.

4.Malam atau awal pagi,depa nak p toilet ajak aku teman.Even nak mandi pon nak berteman.Aku klo rasa nak terkencing ke hape pepagi buta tu,Aku p ja,Tak kira la.Asal hajat aku lepas.Depa takut ada hantu kat toilet.Ko pk aku tak takut ke?Cuba berani kan diri tu dan jangan pk negatif.Think positive.Klo jumpa cabut lari sambil baca ayat Kursi la der.

Korang tahu tak aku sebenarnya dah penat berpura-pura jadi seorang yang kuat,gagah,berani and whatsoever.Saya harap future husband saya dapat jadi seorang yang kuat,gagah perkasa yang sentiasa melindungi saya.Takkan saya lagi nak jadi kuat.

Dan sebenarnya aku terpaksa jadi sebegitu apabila tiada orang lain yang boleh diharapkan lagi.Kalau suma pakat jadi orang yang lemah dan penakut time tu,serangga yang kecil tu pulak yang naik tocang.Then,aku terfikir setakat benda kecil tu aku tak takut sangat.Kan aku lagi besaq dari dia.

Tapi aku takut bila ada Charlie and lipan.Lipan kat sini besar gila.Yang ni aku panggil kak Shu suruh settle.Yang lipan tu sang Sida bunuh pakai payung aku.

p/s:aq pon ada perasaan takut gak.Tapi pandaai2 lah cover baca doa ke apa.


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...