Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Tuesday, 20 March 2012

nasihat menjelang keputusan SPM

Assalamualaikum,
    Waah rindu gila nak update..Tapi biasa lah line kan terlampau laju.Tak sempat nak kejar.Tapi bersyukurlah dengan apa yang ada dari takde line langsung kan.Mahu jadi sawan kot.Dan entry ni menandakan aku dah merdeka dari final exam.

    Entry ni dibuat khas untuk adik2 ku yang tersayang yang bakal mengambil result SPM pada hari Rabu ni bersamaan 21 March 2012.Semoga korang dapat result yang cemerlang.

  Memandangkan akak dah pernah mengalami saat-saat yang mendebarkan dan mencemaskan.Boleh la share ngan korang pengalaman tu kan. Tahun lepas pada 23 MAC 2011,tarikh keramat  kot yang paling ditunggu-tunggu.ceh padahal< klo boleh x mao tahu langsung pasal result>,pagi tu akak check result pakai sms je.

   Tapi cam hampeh dalam menunggu cik 15888 reply mau berjanggut.Last2,decide nak p terus ke SMK USJ 23 tercinta.And my advice to my dear juniors PLEASE wear your school uniform.Dont repeat my mistake ok.I will remember that mistake for the whole of my life.Although you wear baju kurung,BUT you are not allow to take your SPM result.coz maybe medias are coming to do their job.

Maybe korang boleh jadi femes masuk TV la katakan.

Malam tu comfirm susah hati tak boleh nak tidur kan?Pastu parents and other family members always asking you the same questions.<argh,stress gila>Soalan favourite 1:-
'Along rasa boleh dapat bape A esok?'
aku pon jawab lah begini;-
'hmm x tahu lah.tengok je lah nanti'
          dan aku plak kena marah konon x de cita2 la hapa la.padahal aku takut aku target pastu x dapat capai.aku juga yang kecewa. Nasihat seterusnya   jangan letak harapan terlalu tinggi,bak kata pepatah ukur baju di badan sendiri.korang target tu based on korang punya trial la.Selalunya result kita akan lebih sikit atau sama saja dengan kita punya trial.Lainlah kalau korang dok pulun study tak tido malam untuk SPM tu.Tak mustahil ok.

      Dan ni doa untuk dibaca setiap malam sebelum tidur sebelum result keluar;-
''Ya Allah,kami memohon kejayaan dalam setiap ketentuan.tempat para syuhada' dan kehidupan oranng2 yang bahagia serta kemenangan mengatasi musuh''
sebenarnya banyak doa yang korang boleh amalkan.Google dan cari sendiri dalam buku2 doa tu.Dan masa akak OTW nak pg sekolah tu akak ada baca doa dan zikir ni TAPI malangnya buku tu ada kat rumah la.Sorry tak dapat share.

  Lastly,my advice is just think positive.Nak lagi best sebelum amik result tu p dengar lagu ''Kau Boleh'' tu.Dan ingatlah klo korang gagal SPM pon,tak bermakna hidup korang dah musnah.
Kan macam2 ada sekarang ni.Kolej komuniti,swasta,politeknik and etc.Cuma mungkin course tu korang tak minat je lah.Tapi nak buek camno lagi,dah result ko camtu nak course yg gempak.Memey tak dapek den nak nolongnya laei.

   Papepon untuk adik-adik akak,semoga korang tabahkan hati menghadapi hari yg ditunggu-tunggu.
And for sure after the result was announced everybody you know will ask about your SPM result until i thought that i want to make a record about my superb result.
<klo result tu gempak bangga sikit nak gebang kat depa kan.ni klo result biasa2 je,segan je nak bagi tahu kan?>
  Oh lupa pula nak cakap,klo korang fail or result tu x memuaskan hati korang jgn down,kecewa n sewaktu dengannya ok.Chill babe!Mungkin ada hikmah di sebalik itu.Contohnya,kita tak pernah lakukan perintah Allah atau solat kita rongak ke.Dan ayat ni dipetik dari drama Bff:-
''Kegagalan adalah pintu ke arah kejayaan''

p/s:entry ni guna 'akak' ops rasa dah tua pula.klo kat u ni kami la plg junior.next sem jadi senior pula.
p/s2:hari yg result korang keluar akak balik Puchong a.k.a myy home.Tengok betapa akak ssayang korang.sanggup balik nak tengok result korang..Pergh nampak benor menipu aku ni.


  

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...