Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Friday, 22 June 2012

Terasa a.k.a Sentap

Assalamualaikum,

Pergh mesti korang kata aq gila post ni kan.Actually aq dah tak de tempat nak luahkan apa yang aq rasa. Malu lah nak cerita depan2 kat kawan aq.For sure aq akan menangis punya.At least kat blog,korang x nampak aq sedang menangis ke ketawa and etc.

Aku stress gila bila kita tak buat benda tu tapi orang kata kita buat.<apa ntah term utk explanation aq ni>.Oh aq rasa MENUDUH,betul kan term ni yang sesuai.Ok aq bagi contoh:

Situasi di library:Aku sedang khusyuk cari article untuk assignment sambil dengar radio<pakai earphone>. Then mestilah aq akan tersenyum atau gelak bila dengar celoteh DJ tu kan esp bila aq dengar Era kan. Then,dia boleh kata aq tengah layan fb/blog.Ya Allah sabar je hati.Memang air mata aq dah nak meleleh laju2,tapi aq tahan n cuba buang jauh2 rasa sentap tu.

Beb,aq mengaku lah dulu aq macam tu.but people can change as on idiom said that sekali air bah, pantai pon berubah<kurang lebih camni la kot ayat dia>.Yelah yang buruk tu semua aq,kau je yang 24/7 study kan.Wa cakap sama lu sepanjang 2 minggu wa masuk sem baru ni,berapa kali je pon wa buka fb n blog.

Dan bila aq baru je buka link fb n blog,dia pon berkata:Dan lagi tu nak berfb n blog.Eh habis tu semalam punya semalam aq x buka pon.Baru nak entertain diri aq.Kau je boleh,aq x boleh.Ok fine,aq terus tutup dan aq x nak ambil tahu dah.

Jadi,aq akan stop fb n blog sampai aq punya account kena block.<amboi tindakan drastik gila>.Taklah sampai stop terus,kemungkinan besar aq hanya akan kurangkan fb n blog dan fokus perdana aq hanya untuk STUDY,Assignment,Biarlah aq no life,klo itu yang boleh puaskan hati kau.

Nampak tak keSTRESSan aku.Semangat aq dah semakin pudar ni.Ya Allah tabahkan hatiku,kuatkan semangatku untuk meneruskan hari yang akan datang dengan tenang dan mudah.

p/s:aq x nak buat entry ni coz x nak kau terasa,but i need a medium to voice out what is in my heart.My heart is hurt you know.Memang cam nak pecah dada aq dok tahan rasa sentap hampir 2 minggu ni.Sorry if i was too emosional.
p/s2:last entry for this year Friday morning.Nak pergi makan durian n rambutan plus buat assignment sampai lebam.

Selfish

Assalamualaikum,

Korang pernah tak ada kawan atau sesapa je lah yangsuka sangat  JUAL IKAN<orang jual ikan kat pasar beb> a.k.a mementingkan diri sendiri.Dia rasa dia je yang betul,dia je yang nak menang dalam segala benda yang kita argue.Tak pernah nak fikir perasaan orang lain dan pandangan orang.Then,bila nak buat keputusan mesti nak kena dengar dari mulut dia juga walaupon suara majority lain,tetap kena ikut kata dia je.

Apa kita nak buat ek klo dia tu orang yang rapat dengan kita?Kita sayang dia sangat-sangat but at the same time,she/he make us felt like we does not exist in this world.Only him/her stay in this world.

Pasti ada yang memberi jawapan:SABAR adalah jalan penyelesaiannya.Then,for how long you can be patient and just ignore what you felt<terasa,sentap n whatsoever>.

Next answer:Tell him/her that you are not satisfied with them.Oh if you are so brave then you can take this but for sure after that hubungan korang akan jadi renggang.Setuju tak dengan pandangan aq ni?Aq taknak dan tak suka hal ini terjadi.Oleh itu,aq akan pendam segala-galanya,menangis sorang2,buat luahan hati kat blog<eheh tetiba je kan>.

Last answer:Just ignore what she/he do at you yang boleh membuatkan korang happy ambil dan enjoy it.But if they make you SENTAP just cool.Oh yeah kau ingat aq x de perasaan a.k.a hati ke?

Sometimes,mereka rasa/fikir mereka tu  hebat/pandai/berpengaruh
/cantik/handsome<amboi,aq tengah buat soalan utk bdak sekolah rendah ke ni>,then mereka pon jadi begitu.Aghh aq x tahu nak explain camne mereka boleh end up like that.You should ask them individually ok.

Kepada awak yang saya sayangi,janganlah buat perangai camni.Kita kan kena ada give and take,check and balance <dah masuk subject law la plak> .Dengarlah pandangan orang lain juga.Sometimes,we have to loss first then you can win.Not only you can win all the time.<mesti kome pk aq tujukan entry ni utk bf kan.but for sure i am single beb,so do delete your negative perceptions>


p/s:laptop aq memerlukan full line baru boleh on9,then kena pg library.tp aq ada prob lain about that.so that ijust borrowed my friend's laptop n broadband.weh malu je pinjam2 bagai.oleh itu,aq pon jarang on9 n berblogging.<miss that damn much>

Monday, 18 June 2012

Duit oh Duit


Assalamualaikum,wassup der?

First and foremost,aq rindu gila nak update TAPI aq x de idea.Plus,aq ada masalah dengan line disini.Nanti aq dapat duit biasiswa nak beli P1 4G <katanya line bawah tanah-laju sikit kan>

Now,I know how suffered someone without money.Mesti korang tertanya-tanya kan uish teruknya hidup ko syira?Takde duit langsung ke?Meh abang bagi RM 1juta <amboi melampau benor>

Hmm takde lah teruk mana.Cuma mungkin aku yang tak biasa hidup susah.Duit tinggal RM50 pon aq dah risau.Padahal orang lain kat tangan tinggal RM1 pon boleh relaks je.FYI,sepanjang aq belajar kat Melbourne Merbok ni,parents aq x pernah bagi duit belanja. That’s why my parents FORCE  me to work.

Sem lepas aq x de masalah kewangan sebab aq dah pulun gila OT masa kerja tu.Tapi yang aq kerja waktu cuti sem tu,tak boleh pulun sangat dengan alasan depa tak mampu bayar gaji aq.Alah setakat RM5 sejam tu apa ada hal.Customer yang melaburkan duit kat situ hari2 berkali-kali gandanya dari gaji aku tu.

Then,duit biasiswa ni pon cepat lah masuk.Aku dah turun 10kg ni akibat x makan selama seminggu.<ok hiperbola terlampau> Tak aci tahu duit PTPTN dah masuk,kami yang student asasi nak kena tunggu lama.Eh bersyukur la wahai manusia,kerajaan dah bagi free kat kau tu bawak sabaq sat.Depa tu kena bayar balik.

Pastu kan,aq ni jenis pemalu gila nak minta duit kat parents.<pemalu ke ego>Youalls tahu x, I hari2 update dengan mama n ayah,Tanya cek dah siap ke belum.<eh tetiba mood gedik>And FYI gaji aq pakai cek.Memang berjanggut aq nak tunggu.Woi duit gaji aq lah,bagi cepat sikit!<nak je aq jerit camni kat HQ>

Weh,sebenarnya semalam aq dah nangis gila2 sebab STRESS,terkejut roommate n jiran2 bilik aq.Nasib baik x kecoh satu kampus.Hmm gempak la kan coz sepanjang aq berada di sini tak pernah lagi aq nangis seteruk itu.

Sem 2 a.k.a final sem ni aq dah rasa aura keSTRESSan tu.Padanlah senior kata dulu sem 2 ni hampa berendam air mata je.Wei bapak banyak assignment.1st week no time for lepak2-intro-main2,terus je bagi tajuk assignment.

Syira,you must be strong.No matter whatever happen or any obstacles, you have to face it.Allah always be by your side.Strive for your own excellence.

p/s:sometimes I felt down,but sometimes I will come up with a new spirit.
p/s2:aq taip pada 15/6/12.


Thursday, 7 June 2012

Entry sem baru

Assalamualaikum,

Esok pagi dah nak bertolak ke Kedah.Kitorang tido kat rumah cik han di Alor Setar.Korang kena faham konsep orang Kedah suka kita datang rumah dia.Ni dalam senarai kitorang ada 4 rumah nak p.Klo x pergi, kesian kat depa.Beriya-iya tepon,kata nak p pasar beli segala.Dan yang paling aq eksaited rumah Cik Chom kat Pengkalan Kakap<kat area UiTM je pon> sebab ada sungai.Nak mandi tapi aq tahu dan yakin ayah aq x kan kasi sebab takut kitorang lemas dan kencing tikus.

Ok sempena sem baru a.k.a final sem for pre law,I hereby aq janji pada diri aku aq nak study gila babeng dengan lebih tekun,x mao main2x lagi.Ni lah penentu masa depanku.Kaum keluarga,sanak-saudaraku <pergh,ingat ucapan hari raya ke>sangat-sangat berharap aq menjadi seorang lawyer.

And suddenly,i aware that they had give me a big hope.Ok aq mengaku last sem aq banyak main, tido.study masa nak exam n kuiz je.

Dan aq menjadi lebih berani<sajak form 5 kot> berfikiran positif dengan ayat ni,

Gagal sekali tidak bermakna gagal buat selama-lamanya.

aq guna pakai ayat ni sejak aq dapat result UPSR yang teruk. Dan selepas itu,aq akan lupakan kesedihan tu,ang move on and look forward.See,bagus x cara aq memotivasikan diri sendiri.Korang pon pasti ada cara yang tersendiri kan?


Next sem<pergh ayat aq cam next sem tahun depan je padahal hari Sabtu ni masuk kolej>aq hanya akan fokus pada kelab Bahasa Arab dan Taekwondo Club only wtih T&C<mana tahu aq ubah fikiran>.But seriously,aq x rasa aktiviti koko ni memberi impak kepada pelajaran kita.Cuma kita aku je ngada2 x reti manage diri kita.

Oh pastu yang ni jangan gelak.Aku nak jogging tetiap petang atau main badminton.Konon nak kurus menjaga kesihatan.Pastu aq nak kurangkan masa melepak di hadapan laptop.

Apapon yang aq buat,sila DOAkan aq berjaya ye.Second sem please be nice with me.

P/s:jiwaku rasa kosongkosong menangis sendiri,tapi aq kan berlagak kuat.apa barang menangis ni.eceh.padahal dalam bilik nangis sorang2.x lah,aq nangis bila depa suma dah balik tinggalkan aq kat Melbourne tu sorang2.

p/s2:aq nak kemas barang .esok pagi lepas suboh bertolak.Alor Setar wait for me babeh.

Friday, 1 June 2012

Entry Hari Last Kerja


Assalamualaikum,

Hari ni merupakan hari terakhir aku bekerja di sini.Lebih kurang 2 bulan lah juga aku bekerja di sini<cuti sem kan>.Hmm,so far so good.<ayat malas nak menghurai> .
Apa yang korang buat/kata kat aku,aku ingat dan simpan dalam memorabilia<ayat bombastic yg aq x pasti ejaannya> aku,dan Insya Allah aq x simpan dalam hati.

<Actually,I felt awkward to start my intro.so,maybe I just merepek.>

Pertama Sekali,aq ucapkan setinggi-tinggi tahniah kepada korang yang NO SHOW semalam.Good Job la korang.Terima kasih sangat2 beb.Dapat Syira kerja 12 jam NON STOP,break 2 kali,gaji RM5X12HOURS,kan?<sila beri tepukan paling gemuruh>

Sebenarnya,aq kesian gila kat acik2 tu kena balik malam tahu,dari pagi kerja.Korang x pk ke depa ada laki nak kena jaga.Pastu depa dah tua,mana larat nak kerja dan berdiri  lama2,faham tak?Pastu,hampa tau dak penat nak mampoih kami kerja dari siang sampai malam.Customer in gila habaq hang.Hampa ada pikiaq pasai kami yang kerja dak?Mesti tak dak kan?Hampa memang lagu tu klo lepaih gaji.

NO SHOW bila gaji masuk,
Datang Kerja tanda nak kumpul duit la tu.

NO SHOW & RESIGN Ramai-ramai,
Biar Store KARAI.

<ingat nak buat pantun berkerat2,but I have no idea>

Aq x tahu la apa masalah kome ni?Bukan aq kata x boleh nak enjoy tapi berpada-padalah beb.Jangan lah kau NO SHOW sebab nak pergi tengok wayang.Kan korang ada hari cuti.Then pergi la masa hari korang cuti bersama-sama dengan kawan yang cuti hari tersebut,get it?

Pastu,kau dah No Show/Excusesss/MC x payah lah nak menyemak datang Macd.Lu bagi wa panas der.Nak je bagi barang sebuah penampaq kat muka hang.

Seterusnya,cuba jadi krew yang serba tahu<not busy body ok> tapi tahu buat semua benda.For example,you know how to DO  work at kitchen,drive thru,counter,MDS, LOBBY <sebab ada org x tahu buat lobby beb,wadefak kan?>

Mungkin korang akan kata x payah nak berlagak bagus tahu semua benda la wei. No,I’m not saying like that.But for me,as a crew,we should MUST  Learn NEW THINGS day by day.Am I trying to be the superb crew?Nope,coz I just want all of us to be the best among the best.<ohh my dear,please stop daydreaming>

But who you want to stop my ambition,rite?

Next,please I’m begging you,the interviewer can you analyse critically your interviewee? Klo Nampak cam lembap tu REJECT terus<eh,bukan ke one idioms said that,”Don’t judge a book by its cover>.Ok la,syira bagi cadangan korang test dulu dia,pastu baru bagi keputusan.Dan syira rasa memang macam ni kan procedure dia.Tapi yang sekarang ni saya tengok pakat ambil je.Tu yang suma pakat lembap bila buat kerja.<membara wei hati ku bila dapat orang ‘lem’ ni>


As a conclusion,I knew that every person have different characteristic.And I also believe that with mulut longkang tu juga lah aq tahu buat hampir semua kerja dengan perfect<Alhamdulillah>.Beb,aq pon manusia biasa tetap melakukan kesalahan.Then,if I had make mistake,do forgive me from the bottom of my heart.Cuma klo nak store kita masyuk,sila lah pantau crew cum manager anda.


Oh lupa nak bagi nasihat klo kome dah keja kat Macd sila buat kerja laju2.Kita kan FAST FOOD,so your work a.k.a SERVICE  must be FAST AND PERFECT.Get it?Jalan umpama pakai kasut roda,jgn pk ko sedang bersiar-siar di tepi pantai.Aq sangat x cukup sabaq dengan orang lampi<lambat pick up> dan lembab ni.Seriously rasa nak sepak je bagi pantas bila buat kerja.And to you all who have big mouth, please change your attitude.And nak bagi tahu customer complain depa x mao mai store kita pasai mulut hampa cam <hang pikiaq sendiri>.

p/s:I am sorry if this entry make you aggrieved/displeased.i know that I’m not perfect but always try to be the perfect person in my life.I hope we can change for a better future life.Choww.

p/s2:aq siap taip 31hb May,pukul bape pagi ntah.lepas aq habis kerja kol 12 malam.
 




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...