Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Thursday, 26 July 2012

MIX Feeling& Story

Assalamualaikum,

Hari ni dah hari keenam kita-Umat Islam berpuasa kan.Sekejap je.Dan bulan Ramadhan ni mengajar kita erti SABAR.Macam2 yang berlaku dalam kehidupan seharian aku yang membuatkanku rasa nak maki/marah tapi aq fikiR this is fasting month so I must have a lot of patience.Tak function klo aq puasa sekadar menahan lapar dan dahaga kan.

Just to cool my heart,i want to share what had and will happen in this week. <apa kes aq dok speaking je ni>

1.Phone Samsung Champ masih tak dijumpai tapi aq dah suruh ayah aq block no tu. Dan hari ni aq dah terima simcard baru tapi no lama. Ya Allah lega gila. Pastu ada lah orang tanya,kau x sedih ke phone kau hilang?Gila kau,aku x sedih. Sampai takde selera makan masa phone hilang tu.Sebab phone tu berharga RM199, klo RM 9 aq tak kisah sangat.Aku pakai phone Nokia lama yang nyawa2 ikan. Bertahanlah sampai aku balik raya tau baby.

2.Laptop aq nak manja2 pula.A.k.a nak membazirkan duit aq.Aku buat mana yang penting je dulu. Microsofts aq x boleh buka. Then.aq hantaq p PC Niaga, dia charge RM15.Aq tengok harga for format=RM30.If format+backup=RM40.Aq rasa harga dia berpatutan, tapi aq nak suruh mak uda aku repair masa raya nanti. For sure free. haha.Pastu internet explorer je boleh buka. Kerosakan lain aq tak tahu lah.Sebabnya aq buka laptop hanya untuk online dan assignments. Search segala benda kat internet and save in words.

3.TEST.Hari Sabtu ada test MUET for Reading, Writing and Listening. Takut bak hang. Pastu 1st August test LAW 037 at 9pm. Dan macam2 test yang akan muncul before Raya break. Ahaks i like it so much babeh. I hOpe that i can score and do well in my tests. Study baik punya.

4.Orang kata bulan puasa ni kita boleh berjimat.Tapi aq sekali beli lebih RM10. Woohoo apo kona ngan  den ni?Beli nugget cheese=RM 4.Nasi putih+lauk ayam=RM4.<ni untuk sahur>.Pastu aq beli lah kuih RM2 untuk buka.Air konon jimat buat air oren kat bilik.Tapi nak kena p beli ais gak=rm 0.50.Aq x makan banyak cuma harga yang mahal gila. <eh bukan harga tu standard ke?>. I try to create reasons to cover my over budget.Klo macam ni,memang rabak aq.Pasni aq target buka minum air bergelas-gelas dan makan kuih 3=RM 1. See,betapa nak berjimatnya aq tapi sebenarnya aq dah muak makan benda sama hari2.Makcik cer buat variety of foods so that we as a consumers have variety of choice.<yeah aq pandai eco sebab students course lain datang bilik aq study eco dengan aq.haha.tak lah aq cuma dengar je apa yang diorang study.>

5.Masalah dengan orang di sekililing aq.Weh aq makan hati doe ngan korang.Aq ni jenis sabar dan simpan je. Sometimes aq rasa cam nak pecah dada dok menahan rasa bengang/marah. Jangan sampai aku jadi benci dengan kaucowko. Aq sayang kaucowko sangat2 tapi jangan nak melampau lah. Ingat aq apa? Aq pon ada hati dan perasaan. Asyik aq je nak jaga hati kau, hati aq nak biar merana sorang2 ke hah? Aq rasa boleh jadi gila doe pendam2 ni <Ya Allah, jauhkanlah aq dari kegilaan>. Aq sayang kawan2 aku, but please dont take it for granted.

6.Kenapa lah sekarang ni makin malas. Hati tu nak sangat pergi terawih kat PI, tapi sebab ada assignment dan x de kawan <padahal aq yakin je boleh survive alone>. Takpe janji aq buat solat terawih dari tak buat. Allah senantiasa nampak apa yang hambanya lakukan. Pastu nak turun p beli kat bazaar yang jauhnya umpama aq pergi berjogging.

Ok sorry if this entry merepek-meraban. I just want to share what happen and in my heart. <pergh bajet retiss kan aq>. Doakan aq berjaya dan dipermudahkan untuk menjawab segala test yang ada. Selamat berterawih, puasa, berbuka dan beribadah.

Tak guna kau berpuasa klo x lakukan ibadah2 fardhu dan sunat yang lain. Peace yau. Ustazah Zanirah said:ibadah fardu = 70 000 pahala dan ibadah sunat pula pahalanya = ibadah fardu.



Sunday, 22 July 2012

What is in my heart

Assalamualaikum,


I want to make this entry short.Aq target nak tidur before 12pm.Firstly,phone aq hilang.Ya Allah aq rasa cam dah x de life.Bukan nya aq depend 100% to that phone but i want to call n text my mama, ayah, adik,angah n friends you know. Seriously aq rasa cam duduk dalam hutan yang takde coverage tu <ceh padahal broadband ada>tapi mama n ayah aq x fb.twitter or apa2 kejadah ni.They said: it just waste their time. Better they focus on our business<yeah i like it so much>


Setakat ni aq dah buat alternatif cara islam tu. Kepada anda yang TERjumpa, TERambil handphone Samsung Cham saya<ye saya tahu harga dia RM 200 SAHAJA> tapi tu duit biasiswa aq sebab phone nokia aq ada masalah.Apa yang aq sedihkan  sampai bengkak mata ialah no line family plan tu dan duit aq yang baru terbang melayang tak sampai sebulan.


Ok now aq nak kasi tahu apa yang aku rasa bila viewers aq naik,followers bertambah <i eksaited u bila zarep gigi besi jadi follower i> tetiba mood gedik dia mai dah.Tu diaa.Ok aq memang jakun dan kebatakan bila tetiba terasa blog ni famous gitu<aq geli sebut ayat ni>. Almaklomlah selama ni, mana ada orang pandang blog ntah hape-hape ni kan.


But beside that feeling,aq MALU.Yup i dont know why. Mungkin sebab aq pk ''siapalah aq ni kan?''Pastu kan,aq rasa cam ntah hape-hape je lah yang aku merapu-maraban dalam blog ni.But for sure whatever in MY BLOG,it comes from my heart and mostly about MY LIFE.So is it my life interesting? <wekwek,syira gebang n kembang>.


Oh the latest entry yang bajet HOT tu ialah CERITA SEDIH.Weh kenapa hampa pi baca.<mintak penyepak kan aq tanya soalan gedik camni>.Then.,aq tanya lah kawan aq ''dah baca blog syira ke?<yes,aq memang suka paksa kawan2 aq baca blog aq.ahaks> Then dia kata Dah.Aq pon tanya sedih tak cerita aq?
Dia kata TAK SEDIH,LAWAK ada lah.Weh penat aq mengilhamkan kesedihan aq tapi kau x feel langsung. <aq kecewa doe>


To be honest aq GEMBIRA dengan perubahan blog aq BUT at the same time aq MALU weh.Ok aq rasa cam lega sikit bila dah buat entry walaupon phone aq x tau ada kat mana.You know what,in my opinion Blog is one of medium to release your stress.

p/s:memang pendek kan
p/s2:wei aq dah maju setapak main link-hyperlink kejadah ni.big clap.klo jadi lah.

Friday, 20 July 2012

Puasa di Perantauan

Assalamualaikum dan Salam Ramadhan alMubarak

Esok kita umat Islam akan mula berpuasa. Jangan lupa bangun sahur ye kawan2. Memanglah kita rasa malas nak bangun, yelah tengah sedap tidur, diulit mimpi indah bagai BUT you MUST remebered on one thing for sure, SAHUR=PAHALA. Nak pahala tak kawan2? Banyak faedah bangun Sahur ni, lagipon ia penting so that sepanjang hari kau puasa tu,tak rasa lapar or perut kosong.

Malam ni insyaAllah aku dan kawan2 akan berterawih di Pusat Islam Ashabul Kahfi.<dah bertakung ayaq mata, acano?> Hua klo aq berpuasa kat rumah, mesti kitorang pergi masjid serata Puchong especially Masjid kat Kg. Kenangan.

Seriously, aku tak tahu macam mana aku nak sahur, berbuka without family. Argh, aku tak kuat but i knew that i MUST faced it. Orang lain mampu, kau pon boleh Syira. Hari ni je aku dan Zana berkali-kali membanjirkan bilik. Majority students UiTM Kedah pulang ke kampung halaman masing2. Kat level 3, wing aku ni, tinggal aku dan Zana je. Ila pergi Penang. Yang lain semua pakat balik. Woi baru puasa, belum Raya lagi.

Dear N'ABM,THINK POSITIVE PLEASE!

Apa yang aku bakal,akan dan sedang rindu:

1.Berbuka, bersahur dan berterawih bersama mama, ayah, angah dan adik
2.Bubur Lambuk Kg.Baru <ayah pos laju sekarang>
3.Sahur makan telur atau sardin goreng je pon tapi bila makan ramai2 sungguh nikmat.
4.Tunggu azan sambil menghadap makanan atas meja.
5.Tengok drama kat TV3 sambil sibuk memasak, buat air, hidang makanan kat atas meja.
6.Kalau kat Macd, kerja aku potong kuih dan letak dalam open boat tray.
7.Pastu buat air oren atau apa2 perasa air dan tuang dalam courtesy cup untuk crew2.
8.Bazar Ramadhan- actually family aku jarang pergi bazar sebab kitorang ayah and mama suka memasak.
9.Ayah masak mee rebus Ganu yang ada banyak lada hitam tu <sedap gila wa cakap sama lu>
10. Lepas balik terawih lepak rumah opah kat Kg.Kenangan <opah,along rindu kat opah dan gulai tempoyak+asam pedas ikan pari>

Argh, can you just please stop it Syira, all those thing will make you cry. Semua benda di atas tu aku takkan mampu buat di sini. Mungkin hanya segelintir but the situation is not same ok.

Oh pastu let me tell you about our family habit,facts or whatsoever.

Kami berbuka dengan makanan ringan. Bukan fast food or junk food. Tapi, macam makan kuih, murtabak dan atau bubur lambuk. Just enough. After Terawih baru makan nasi, tapi selalunya tak makan pon sebab nak tidur. Jadi kami hanya makan nasi ketika sahur je. Yeah, memang ramai yang pelik aku tahu, tapi ada je orang yang camni kan. Sebab tu boleh turun 2-3 kilo kot. Dan bagi aku pulak, aku dah cukup puas dan lega kalau dapat minum air bergelas-gelas rather than ate foods. Sama je dengan semua family aku. Segelas tak cukup, sebab tu tak makan sangat kot.

Tapi sejak adik2 aku dah duduk kat hostel ni, depa cuma minum secawan air, makan kurma 3 biji dan solat Maghrib. See,betapa bagusnya budak asrama or to be exact sekolah agama ni. Tetiba nak gebangkan depa ni pasepa pulak. Mungkin sebab aku rindu kat angah dan adik. Weh diorang balik kot, ni aku jeles gila.

Apapon, Selamat Berbuka Puasa Berpuasa. Semoga Ramadhan tahun ni kita sama2 buat amal jariah banyak2 ye. Target aq nak khatam alQuran. Terawih dan sahur jangan lupa ye. Walaupon kita berpuasa, study jangan tinggal <pesanan dari orang yang berpengalaman>.

Thursday, 19 July 2012

Erti Pengorbanan

Assalamualaikum dan salam Ramadhan


Apa erti sebuah pengorbanan di mata aku dan korang?Pengorbanan yang dilakukan oleh kita tak kira untuk sesiapa pon.Yang pasti tujuan kita buat pengorbanan itu untuk orang yang kita sayang,nak dia gembira and so on.Apapon definisinya aq tahu when it comes to sacrifice, i shall do it sincerely from my heart to make those i loved happy or even just i can saw a smile in their face.


Idea untuk entry ni datang ketika aq pergi Klinik Kesihatan Merbok.Memang bertakung air mata aku kat klinik pagi tadi.Dan akhirnya tumpah bila aku dah ada kat bilik<cried for the other reason>.

Situasi 1:Pengorbanan anak terhadap ibu bapa
Lepas habis check up gigi sambil menunggu driver Pak cik Latif  sampai,aq lepak kat depan klinik tu. Then suddenly 3 orang jejakajambu nurse lelaki datang bawa stretcher. Terkejut mak nok,oii aq x pengsan lagi.Tak perlu nak angkat aq.Malu la woi.<aq mula melalut masa tu sebab terkejut sangat>.Pastu kan,ada sebuah kereta Proton Wira dipandu dengan agak merbahaya<sebab hampir nak langgar aq> naik atas corridor tu.Yes to be honest aq menjadi jakun and excited to explore what happen there.


Pastu kan,bila buka pintu kereta aq nampak seorang nenek yang dah uzur sangat, kurus kering dan kat hidung dia ada satu wayar untuk masukkan air.<i thought so>.Memang susah nak bawa keluar.But,anak dia dukung mak dia dan baringkan atas stretcher tu sambil dibantu oleh nurse2 lelaki tu.


Dan aq rasa sebak bila melihat apa yang berlaku di hadapan mataku ketika itu.Aq terfikir bila mama dan ayah dah tua nanti,mampu ke aku nak buat benda yang sama macam tu ketika mama dan ayah dah tak mampu berbuat apa2 melainkan terbaring dan mengharap ihsan dari anak-anaknya sahaja.


Dan faktor utama aq sebak ialah aq teringat arwah opah dan atok yang sakit parkinson-duduk atas wheelchair,jalan sikit2 je boleh.Kitorang dah pernah rasa macam mana seksa nak bawa turun dari kereta ke hospital yang gedik tak bagi parking/turunkan patient kat lobby hospital. Kena parking kemain jauh.Then,pergi lah private hospital-memang dia jaga 1st class sebab kita BAYAR dia bukannya cikai2 ribu-riban tahu.

Situasi 2:Pengorbanan Seorang Kawan
Bila kawan yang paling kau sayang kena bahan dek kawan2 kau atau sesiapa je lah.Korang nak buek apo?Buek bodoh je ko ekau back up kawan kau.Klo den,den back up kawan den kawkaw.But,if you are so cruel and the truth is you dont love your friends and you are not sincere in your friendship?<am i rite?> you may act like you dont ever know that person who are being gossipped.Aren't you,huh?


Kawan kau ada masalah kewangan,dia tak makan dah 2 hari.Dan kau sebagai sahabat,what should you do?Just say "Oh i am so pity of you'' or ''Sabar ek nanti ayah kau mesti bank in duit''.What if you said like this,''You x de duit nak belanja ke,x pe guna duit I dulu.Nanti dah dapat duit,bayar lah balik,ok.''Setakat pinjam RM10 tu tak luak pon duit ekau.Lagipon nanti dia bayar balik,kome pon tulislah dalam buku 335 tu,apa laie.

Situasi 3:Pengorbanan Seorang Kakak/Abang
Adik anda kena bantai dengan hanger sebab balik lewat.Apa perasaan anda?Apa yang aku nak buat ialah nak je aq biar mama bantai aku,sebab aq sayang adik2 aq.And the fact aq x nak tengok adik2 aku kena marah,susah or whatsoever.<naluri seorang kakak>  TAPI akal waras aku bertindak membela adik aq dengan memberi alasan yang agak2 bangang mama aq boleh lepaskan adik aq dari tuduhan kesalahan beratnya.


Adik aku sangat berminat dengan bola sepak/futsal.Boot dia dah berapa pasang aku pon tak tahu. Bajet state player je si Faris tu.Padahal setakat school player je pon, pastu kalah kan.<eh,x baik mengutuk dia>Along tahu adik was the best gebang player i ever had in my life.Sampai ayah n mama aq dah tak larat nak beli boot<aq x sure ejaan dia> untuk budak tu.Dik kau gigit ke hape kasut tu sampai koyak rabak.Alasan adik aq kasut tu bukan dilahirkan dari Al-Ikhsan mahupun Adidas dan Nike.Amboi kau demand x ingat ye.Mati la klo aku nak beli untuk mu hok tu.Dok perabih duit gaji aku je kijo ko kan.

Situasi 4:Pengorbanan seorang kekasih/isteri/suami dan seangkatan dengannya
Oh yang ni aq kurang berpengalaman tapi aq buat statement based on what had happen around my surroundings and my own experience.Bila kita sayangkan seseorang tu,jangan bagi sepenuh jiwa raga, keep the half for yourself so that when you break off/divorce you can move on and have a new life.<ayat ni dah biasa dengar kan>. Dan kita sayang seseorang tu ketat2 dalam diam,then dapat tahu dia dah couple/tunang/kahwin, then just let and pray for them to be happy forever.<oh sungguh murni hatimu walau pada hakikatnya hatiku menangis hiba>


Konklusinya,dalam hidup kita yang dah semakin sampai ke hujung ni,kita banyak melakukan pengorbanan sama ada kita sedar ataupon tidak.Siapa yang berkorban tu tak rugi pon sebenarnya sebab dia akan dapat sesuatu yang lebih berharga i.e.Pahala dan siapa yang terima pengorbanan tu anda sangat beruntung kerana ada insan kamil yang sanggup berkorban demi anda.So,do appreciate it.

Sunday, 15 July 2012

Charlie dan Aku

Assalamualaikum,

Aku dah pergi Unit Kesihatan (UK)  UiTM Kedah dah dua kali kot.Semata-mata untuk mengubati gigitan charlie yang merebak kat tangan aku ni.Macam mana aq nak sembuh klo dalam bilik aq ada berekor-ekor Charlie.Even aq dan Zana dah bunuh berekor-ekor <ceh konon banyak padahal 4 ekor je baru dibunuh>.

Tu tak kira lagi yang kat dalam toilet.Pergh sabar je lah dengan aok ni charlie oii.Nama je sedap tapi sebenarnya aok adalah binatang yang paling bahaya tahu.Oleh itu,keh diberi krim sapu,vitamin C<2 botol air masak untuk aq telan pil ni>  dan ubat tahan loya/muntah.<apa kes ingat aq pregnant ke hape?

Hari ni kelas global dan BEL 342 Cancel.Why?Yang global tu syukur rahmat lah sebab boleh prepare banyak lagi untuk presentation.Hehe.Tapi BEL 342 tu,hmm dah lah minggu ni submission date for pair work assignment.Then,bila nak consultnya?Happy bebenor la konon bila kelas cancel TAPI sebenarnya banyak masalah behind all this. Nak ganti kelas,ketinggalan,susah nak catch up,x sempat habis syllabus akhirnya belajar sendiri without lecturer.Sejak minggu lepas banyak kelas KPI0052B cancel.Ok kami faham yang lecterurs cancel kelas bukan suka2.Ok i try my hard to understand that.

Lately dan minggu ni aq banyak mengeluarkan air mata.Why? Kerana homesick,lelaki,kawan, demam, sakit,lonely,tension n blabla?Huh all that were mix and crying is the best way to solve those problem. Am i right?The fact now i learn how suffered when someone know that somebody he/she admirer are not available.Kisah pulak keh kan.Ok seriously aq main2 je suka-suki ushar2,tapi kenapa perlu banjir. <banjir la sangat setakat turun 2-3 titik mutiara jernih je pon>

Ok now let bygone be bygone.Move On syira.ALLAH,My family and my friends always beside me whenever i need them. Duit elaun dah berkurang bawah RM1000,huhu sedihnya.Duit umpama air laju je deme keluar ye.Ok now kena berjimat cermat.Duduk dalam bilik je,keluar pergi CS hanya pada 14hb untuk bayar broadband.Promise ok?Bulan Ramadhan is just around the corner.Hari pertama puasa pasti keh akan menangis lagi teringat momen2 indah berpuasa bersama keluarga.Dah tak dapat makan Bubur Lambuk KG.Baru.

Saja nak cakap gaji keh masih x masuk lagi.Wadefak lah.

#apsal tetiba loghat pahang ni.ecah aok la ni,pengaruh keh.

Sunday, 8 July 2012

Cerita sedih

Assalamualaikum,

Hari ni merupakan hari paling sadis sedih kot. Aku memang dah demam sejak 2-3 hari yang lepas tapi aku kan bajet kuat, tough ego n etc. Oleh itu, aq kelihatan macam tak demam. Ok aq mengaku aq memang x makan ubat @ paracetamol BUT i drank Air Cap Badak you alls. Peminat tegar tahu.

Then, pagi tadi aq terperasan ada kesan merah. Mula2 aq ingat kena gigit dengan binatang buas serangga. Ok aq paling takut CHARLIE. Kat bilik aq ni dah macam2 binatang berterbangan ziarah bilik aq. Penat aku halau dengan penyapu, namun mereka tetap berdegil dan suka sangat gigit aq. Gigit kome balik baru tahu ek. Pergi lah main jauh2 padahal bilik jiran2 aku pon banyak binatang tu. Mungkin sebab hujan, jadi mereka tiada tempat perlindungan. <Motif?ok stop merepek>
100 + dan air CAP BADAK-STOK WAJIB ada

Dan tadi aq tunjuk kat kakak kesayangan aku, Kak SYU. Dia kata gatal2 je tu. Nanti akak bagi krim sapu. Oh yeah aq pon lega dan secara tiba2 Kak Syu jadi doktor tak bertauliah aku. Tapi lepas tu aq rasa kat belakang badan aq cam ada gelombong2 camtu dan aq memohon pertolongan <amboi ayat> dari Fir. Dia kata tu tanda DEMAM CAMPAK @ CHICKEN POX. What? Ni yang aq nak nangis ni.

Oh lupa plak nak mention, semalam lidahku rasa pedih dan aq tengok kat cermin, lidahku mengelupas. Mungkin sebab cuaca panas dan aq kurang minum air masak. Yelah dah demam, memang selera pon menurun lah kan.

Pastu kan phone aq buat perangai, dia tak nak on. Phone, please stay alive until my last breath<amboi nampak x betapa berjimatnya aq>. Aq tepon ayah aq kata phone rosak konon nak mengadu a.k.a nak bermanja-manja, Tapi aku kena ceramah la der. 'Along jangan nak membazir duit. Bak sini RM1000 mama masuk dalam ASB.'' Hokaloh asyik masuk ASB je, dah lah  SUSAH nak bawa keluar. Aku kan kuat makan RM 50 untuk seminggu.

 Pastu, petang tadi aq call cakap aku ada tanda2 nak kena demam campak. Then, once again, aku kena marah. Konon ngada2 nak balik rumah. Ya Allah sabar je lah. Ingat aku suka-suki nak mengada balik rumah tetiap minggu. Orang lain yelah kot. Baru nak kongsi perasaan <ok fine dah meleleh> ''Yelah, esok along pergi UK''. Aku pon bukannya nak sangat penyakit ni semua, but who me want to tolak takdirNya. Fahamilah aku. Ok fine, aq tahu aq kuat but i know sometimes when i felt down, i need someone shoulder to hold on.<mata bengkak dah>

Last incident that make me cry, Kak I da kata gaji aq masuk hari ni. Seriously, aq dah tak sabar rasa nak maki je. Tapi apa yang aku dapat dengan maki hamun tu. Setakat puaskan hati aku je, tapi duit tak dapat. Cuba anda bayangkan, aq resign 30 May BUT Gaji aku sampai sekarang tak dapat. Mama aq mula lah kasi panas hati aq dengan  berkata depa main duit. Lagilah bertambah tekanan aku.

Aku penat berjalan kaki sorang diri di malam hari untuk ambil duit <aq x suka susahkan orang lain kecuali klo dia pon ada benefit sama> Dah lah mesin ATM Maybank tergendala, then aq pergi cucuk kat Bank Islam. OH yeah, memang aq suka balance aq x bergerak RM 50.28. Dah lah sebelah aku budak Law -Azim kot. Ntah cara plak aku.

Sambil jalan, sambil nangis. Memang orang ingat aku baru break dengan pakwe kan. <bajet ada pakwe. haha> Kisah plak aq. Air mata aku kot. Tambah pulak lagu malam ni mendayu-dayu sangat. Dan ini kali kedua aku nmenangis dalam keadaan tak terkawal. I hate that. Itu menandakan aku semakin lemah. Otromen dah nak kalah, lampu kat dada dia dah bernyala warna merah.

Doakan aku sihat dan tak kena chicken pox. Mama aq kata, aq dah kena masa kecik. Bila tak sihat, aq sangat suka nak bermanja dan dimanjakan. Opah, datang lah sini jaga along. Argh persetankan tu semua Syira, fokus utama kau ialah BELAJAR.


Friday, 6 July 2012

Sportcheck bilik

  

right side
Assalamualaikum dan salam Jumaat

Hari ni JPK kolej Masria membuat pemeriksaan bilik ke bilik bersempena Karnival Jom GEGAR Masria.Tak bergegar pon.Tipu je.Soa antara aktivitinya ialah mengemas dan menghias bilik.Tujuan utama untuk mencari bilik tercantik dan tercorot.

Dan semua pakat kemas bilik on the spot bila dia buat announcement untuk terjah bilik sekarang. Bilik aq takde lah bersepah mana.Bukan nak berlagak tapi diakui ole jiran2 tetangga aq.TAPI aku rasa bilik aku berserabut.Terima kasih pada yang sudi mengunjungi bilik aku dan memuji.

Korang rasa bilik aku tenang sangat kan.Sebab apa eh.Meh nak kongsi.Firstly,pastikan ahli bilik tersebut solat dan mengaji tetiap hari.Pastu,bangun pagi gosok gigi buka tingkap dan langsir,so that cahaya matahari boleh menerobos masuk ke dalam bilik anda.Get it?As agama hindu mempercayai aura matahari tu mampu menyegarkan badan.<aq ada baca but i'm not so sure>Yup aku akui itu.dan mama aq cukup pantang klo tak buka tingkap tahu.Lastly,silalah sapu dan mop so that korang tak rasa bilik korang berdebu.Lagipon korang dapat hirup udara yang segar dan mengelakkan dari sebarang penyakit berjangkit.

Inilah petua turun temurun dari mama Syira.Harapnya korang amalkan ye.Dan aq for sure mewarisi sikap mama aku tu.
baju kurung only

almari ke-2
Ok back to the topic.Aku pon balik bilik terus kemas+ sapu bilik.Malas nak cite banyak.Ushar je la gambar2 tu.Aku tahu bilik aq bersepah.Tapi aq cuma pantang bila KESEPAHAN tu dia atas lantai atau yang directly mata kita nampak dan rasa semak.Oleh itu,campak je suma benda dalam almari ok.

kakak tu teruja tgok notice board aq

left side















Monday, 2 July 2012

3 in 1

Assalamualaikum

Aq nak buat pengumuman ;-

1)SPAIN menang.
Tak sia-sia aq bangun kol 2.30 pagi untuk menonton FINAL EURO 2012.Aq memang dah cakap final je aq tengok.Dan memang aq dari awal sokong SPAIN.Good job.

2)Aq dah lepas speaking MUET.
Aq tak tahu nak cakap apa yang pasti aq dah buat habis baik<err not so sure>,i think i can do more better  BUT aq nervous plus malu arr depa cam lagi hebat je.Lepas ni aq nak ambil kat tempat yang aq x kenal sapa pon candidates tu.Ya Allah,permudahkan untuk hambamu ini mendapat Band 4.

Semoga aku tak perlu repeat MUET.Mahal doe yuran dia RM 100.Cekik darah betul.

3)Aku dah beli P1 4G.
Aq beli 30hb June yang lepas.Aq rasa macam tak function BUT bila aq nak guna INTERNET untuk assignment,line WI-fi takde.Tu yang aku tak boleh sabar.RM69 Sebulan.What?gila mahal.Tapi lebih kurang seringgit je pon dengan celcom broadband. Oh pastu kan,aq nak bayar sendiri bulan2 konon berdikari padahal pakai duit biasiswa.Ok la tu kan.Tapi satu keburukannya ialah aq akan NON-STOP FB,BLOG N TWITTER<hok ni jarang sikit>.

SYIRA,ingat FOKUS UTAMA kau datang UiTM Kedah adalah untuk BELAJAR.LLB tu kau kena kejar.Jangan lupa diri.

Akibat terlampau eksaited camni la jadinya.

p/s:aq nak cover tidur.Pastu pergi kelas kol 2pm-LAW 037-Sir Zul bhaiii.


Sunday, 1 July 2012

Ulang Tahun ke-19


Assalamualaikum dan salam ketenangan.

Happy birthday to you, Happy birthday to you, Happy birthday to SYIRA. Happy born day, me, myself and I. First and foremost, Alhamdulillah aku masih diberi peluang oleh Allah SWT untuk menghirup oksigen di atas muka bumi ini. Pada 27 Jun 1993, aku dilahirkan di Klinik Anis, Syeksyen 6, Shah Alam.
kek yg kak syu n zana beli

Hmm,nampaknya memang pon aku dah tua. So do you expect that I am mature enough now? And can start think about kahwin, anak and etc. Well, sometimes aku boleh jadi matang but sometimes aku akan jadi gedik nak manja2 dengan kawan2 aku. Its normal laa beb. Takkan lah nak serius, bajet matang je, then you don’t know how best the life it is.
              
Enough of babbling, now i wanna tell uolls what had happened during my 19th birthday celebration.

Malam 26hb Jun tu, aku pergi M1-03-10 untuk buat mind map dan assignment with Ila tapi diorang buat aku macam x wujud je. Aku pon blah masuk bilik<konon merajuk,tp memang sentap pon masa ni> Yang tak boleh blahnya, masa ni Kak Syu and Zana sedang buat kad untuk aku dan kak ana. Weh, aku x perasan pon benda ni padan lah korang kemain khusyuk kat meja study tu kan. Syira ingat korang tengah study, so malas lah nak kacau.

Then, masa aku kat bilik tu, aku buat mind-map, online blog and fb. Saja nak tengok siapa orang pertama wish <konon>Pastu dalam pukul 0001 tu, Zana call cakap Kak Syu terseliuh kaki tak boleh naik tangga. Aku pon cam terkejut gila dan ada lah terdetik kat dalam hati tu, diorang tipu je ni@ saja nak kenakan aku. Then aku turun lah pergi kat ampaian bawah. Masa kat tingkat satu tu ada orang kata kat aku : 'Dia pengsan lah’ dan aku pon berlari lah turun tangga tu dan sumpah rasa nak nangis tengok Kak Syu terbaring kat atas rumput tu.Yang tak boleh blahnya, muka dok bungkus dengan baju. Pasai pa, sat gi hang lemas baru tau. Rupanya nak cover gelak. Sepak lelaju baru tau.

Aku pon tak tahu nak buat apa. Aku ni bukannya tahu mengurut pon. Kang kalau aku urut sesedap rasa, mahu patah riuk Kak Syu. Yang ada di tempat kejadian Kak Ana dan Firzana. Bila aku datang, Fir bangun dari sisi Kak Syu dan ambil baldi. Aku ingat dia nak angkat kain. Yang kak Ana pulak tahan dia berlakon macam orang cemas je. Semuanya aku percaya bahawa ini bukan cubaan. Haha.

Pastu, Fir jerit panggil baby@Ila turun, yang pada hakikatnya dah standby buka pintu bilik luas2. Bila dia dengar aku OTP, dia pon turun bersama2 dengan Mira dan Bella. Sambil aku duduk bertinggung kat Kak Syu, tiba-tiba seluar aku basah dan dibaling dengan tepung. Weh apa ni doe?Sampai hati korang, aku dah mandi lah tadi.

Dengan Kak Ana sekali kena sebab beday dia 25hb June. Tapi yang tak boleh blahnya Kak Ana pon join sekali buat air asam jawa+air+kicap n etc. Haha, memang best lah korang dah kenakan aku kan. Lepas dah habis satu paket tepung, aku terus naik atas dan mandi. <melekit doe badanku> Lepas dah habis mandi tu, aku tengok pintu bilik terbuka luas kot. Aku dah cuak takut ada agenda lagi. Tapi takde pon, cuma Finie cakap Zana ajak makan kek. Oh aku pon pakai baju cepat2 dan pergi ke bilik depa, M1-03-10.
choc moist cake,i like it. thanks gaga

Sampai kat bilik depa, Kak Syu tengah tuang air. Dia Tanya aku nak air Eksprezo ke Milo. Aku cakap lah nak Milo <aq peminat tegar MILO>tapi yang peliknya dia tuang air Eksprezo. Aku pon ok jelah, sebab nanti boleh refill air Milo lepas ni. <konon2 lah, padahal…>


lihatlah betapa kaw eksprezo tu

FYI, Aku sangat kuat minum air, tak makan pon takpe. Aku pon terus minum dan sekali teguk je dah rasa macam lekat kat kerongkong. Aku terus berlari masuk bilik ambil air masak. Siap bawak semug nescafe yang aku dah buat tadi. Korang tahu tak air tu ialah campuran tepung, kicap, sos, kopi. <wek nak muntah gila bila depa kata ada sos dalam tu>Pastu Kak Ana baru masuk bilik setelah bersiram, depa suruh aku senyap sebab sebanarnya plan depa nak suruh kitorang minum sama2 tapi nak buat camne aku telah menjadi punca mereka tukar kepada plan B. Bila Kak Ana pulak minum, memang aq gelak la wei.

Lepas dah makan kek tu, aku masuk bilik sebab nak baca dan buat mind map LAW 039-Psychology. Tetiba Kak Syu dan Fir masuk. Aku dah buat muka suspicious kat depa, tapi sebenarnya nak bagi hadiah and hug. TAPI tetiba depa dapat idea bila Nampak bedak aku. Weh, memang wangi macam baby aku malam tu.

Next, aq nak cerita pasal hadiah yang aku dapat. Biarpon tak banyak, tak besar mana. Aku terima dengan hati yang terbuka. Tapi paling best dapat kek coklat, Nips and Mentos. Simple je tapi I really appreciate that. Kak Syu and Zana bagi rantai. Ila bagi keychain phone.  Pastu dapat kad yang comel gitu.
kanan-aq punya,kiri-kak ana


cda bagi


rantai rama2-kak syu n zana,keychain love tu ila bagi

peah bagi





Seterusnya,anugerah-anugerah SSAK-Syira Sayang & Appreciate Korang.

1.Orang pertama wish beday kat Syira: Finie a.k.a Roommate syira
2.Orang terakhir wish: Jimy via mesej. Jauh tahu wish datang dari UiTM Dungun
3.Hadiah paling Syira suka: Gaga-choc moist cake sebab dari hari tu nak beli tapi tak dapat
4.Suprise birthday party : Kak Syu, Zana, Ila, Kak Ana (M1-03-10) dan Arabic Club
5.Wish paling berbeza: Ammar Haziq a.k.a classmate aku. 'Selamat Ulang Tahun kelahiran'.Yang ni dia wish masa kat kelas,tapi kat fb ayat biasa je.
6.Paling best: Ayah call pagi2 wish siap Tanya nak hadiah apa lagi tu, terkezut I, mana pernah selama ni ayah cerita bab hadiah bagai ni kecuali kitorang makan besar je satu keluarga. Mama hantar mesej yang menyentuh jiwa

Konklusinya,Syira happy sangat sebab Syira tahu korang sayang / care / amek tahu tentang hidup aku. Aku ingat takde sape aware/care about me as who me you want to care,rite? <sadis gila ayat> Tapi a bit kecewa bila orang tu tak wish pon padahal kau dah lalu sebelah aku je pon, kawan2 kau wish je. Mr.Presiden pon wish kat iolls tau .Terkejut I, boleh tahan femes aq ni <wek,perasan nya> Ok,just forget about him. Papepon,Syira sayang korang sangat-sangat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...