Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Thursday, 19 July 2012

Erti Pengorbanan

Assalamualaikum dan salam Ramadhan


Apa erti sebuah pengorbanan di mata aku dan korang?Pengorbanan yang dilakukan oleh kita tak kira untuk sesiapa pon.Yang pasti tujuan kita buat pengorbanan itu untuk orang yang kita sayang,nak dia gembira and so on.Apapon definisinya aq tahu when it comes to sacrifice, i shall do it sincerely from my heart to make those i loved happy or even just i can saw a smile in their face.


Idea untuk entry ni datang ketika aq pergi Klinik Kesihatan Merbok.Memang bertakung air mata aku kat klinik pagi tadi.Dan akhirnya tumpah bila aku dah ada kat bilik<cried for the other reason>.

Situasi 1:Pengorbanan anak terhadap ibu bapa
Lepas habis check up gigi sambil menunggu driver Pak cik Latif  sampai,aq lepak kat depan klinik tu. Then suddenly 3 orang jejakajambu nurse lelaki datang bawa stretcher. Terkejut mak nok,oii aq x pengsan lagi.Tak perlu nak angkat aq.Malu la woi.<aq mula melalut masa tu sebab terkejut sangat>.Pastu kan,ada sebuah kereta Proton Wira dipandu dengan agak merbahaya<sebab hampir nak langgar aq> naik atas corridor tu.Yes to be honest aq menjadi jakun and excited to explore what happen there.


Pastu kan,bila buka pintu kereta aq nampak seorang nenek yang dah uzur sangat, kurus kering dan kat hidung dia ada satu wayar untuk masukkan air.<i thought so>.Memang susah nak bawa keluar.But,anak dia dukung mak dia dan baringkan atas stretcher tu sambil dibantu oleh nurse2 lelaki tu.


Dan aq rasa sebak bila melihat apa yang berlaku di hadapan mataku ketika itu.Aq terfikir bila mama dan ayah dah tua nanti,mampu ke aku nak buat benda yang sama macam tu ketika mama dan ayah dah tak mampu berbuat apa2 melainkan terbaring dan mengharap ihsan dari anak-anaknya sahaja.


Dan faktor utama aq sebak ialah aq teringat arwah opah dan atok yang sakit parkinson-duduk atas wheelchair,jalan sikit2 je boleh.Kitorang dah pernah rasa macam mana seksa nak bawa turun dari kereta ke hospital yang gedik tak bagi parking/turunkan patient kat lobby hospital. Kena parking kemain jauh.Then,pergi lah private hospital-memang dia jaga 1st class sebab kita BAYAR dia bukannya cikai2 ribu-riban tahu.

Situasi 2:Pengorbanan Seorang Kawan
Bila kawan yang paling kau sayang kena bahan dek kawan2 kau atau sesiapa je lah.Korang nak buek apo?Buek bodoh je ko ekau back up kawan kau.Klo den,den back up kawan den kawkaw.But,if you are so cruel and the truth is you dont love your friends and you are not sincere in your friendship?<am i rite?> you may act like you dont ever know that person who are being gossipped.Aren't you,huh?


Kawan kau ada masalah kewangan,dia tak makan dah 2 hari.Dan kau sebagai sahabat,what should you do?Just say "Oh i am so pity of you'' or ''Sabar ek nanti ayah kau mesti bank in duit''.What if you said like this,''You x de duit nak belanja ke,x pe guna duit I dulu.Nanti dah dapat duit,bayar lah balik,ok.''Setakat pinjam RM10 tu tak luak pon duit ekau.Lagipon nanti dia bayar balik,kome pon tulislah dalam buku 335 tu,apa laie.

Situasi 3:Pengorbanan Seorang Kakak/Abang
Adik anda kena bantai dengan hanger sebab balik lewat.Apa perasaan anda?Apa yang aku nak buat ialah nak je aq biar mama bantai aku,sebab aq sayang adik2 aq.And the fact aq x nak tengok adik2 aku kena marah,susah or whatsoever.<naluri seorang kakak>  TAPI akal waras aku bertindak membela adik aq dengan memberi alasan yang agak2 bangang mama aq boleh lepaskan adik aq dari tuduhan kesalahan beratnya.


Adik aku sangat berminat dengan bola sepak/futsal.Boot dia dah berapa pasang aku pon tak tahu. Bajet state player je si Faris tu.Padahal setakat school player je pon, pastu kalah kan.<eh,x baik mengutuk dia>Along tahu adik was the best gebang player i ever had in my life.Sampai ayah n mama aq dah tak larat nak beli boot<aq x sure ejaan dia> untuk budak tu.Dik kau gigit ke hape kasut tu sampai koyak rabak.Alasan adik aq kasut tu bukan dilahirkan dari Al-Ikhsan mahupun Adidas dan Nike.Amboi kau demand x ingat ye.Mati la klo aku nak beli untuk mu hok tu.Dok perabih duit gaji aku je kijo ko kan.

Situasi 4:Pengorbanan seorang kekasih/isteri/suami dan seangkatan dengannya
Oh yang ni aq kurang berpengalaman tapi aq buat statement based on what had happen around my surroundings and my own experience.Bila kita sayangkan seseorang tu,jangan bagi sepenuh jiwa raga, keep the half for yourself so that when you break off/divorce you can move on and have a new life.<ayat ni dah biasa dengar kan>. Dan kita sayang seseorang tu ketat2 dalam diam,then dapat tahu dia dah couple/tunang/kahwin, then just let and pray for them to be happy forever.<oh sungguh murni hatimu walau pada hakikatnya hatiku menangis hiba>


Konklusinya,dalam hidup kita yang dah semakin sampai ke hujung ni,kita banyak melakukan pengorbanan sama ada kita sedar ataupon tidak.Siapa yang berkorban tu tak rugi pon sebenarnya sebab dia akan dapat sesuatu yang lebih berharga i.e.Pahala dan siapa yang terima pengorbanan tu anda sangat beruntung kerana ada insan kamil yang sanggup berkorban demi anda.So,do appreciate it.

2 comments:

  1. saya sangat terkesan dengan kisah anak yang dukun maknya tu.. kita ni? adakah kita mampu berada di sisi mak ayah kita di kala dia sihat dan sakit nanti?? semoga kejadian tu menjadi pengajaran buat kita

    ReplyDelete
  2. yup hopefully.kita mampu jaga parents kita.memang terharu sangat.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...