Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Thursday, 26 July 2012

MIX Feeling& Story

Assalamualaikum,

Hari ni dah hari keenam kita-Umat Islam berpuasa kan.Sekejap je.Dan bulan Ramadhan ni mengajar kita erti SABAR.Macam2 yang berlaku dalam kehidupan seharian aku yang membuatkanku rasa nak maki/marah tapi aq fikiR this is fasting month so I must have a lot of patience.Tak function klo aq puasa sekadar menahan lapar dan dahaga kan.

Just to cool my heart,i want to share what had and will happen in this week. <apa kes aq dok speaking je ni>

1.Phone Samsung Champ masih tak dijumpai tapi aq dah suruh ayah aq block no tu. Dan hari ni aq dah terima simcard baru tapi no lama. Ya Allah lega gila. Pastu ada lah orang tanya,kau x sedih ke phone kau hilang?Gila kau,aku x sedih. Sampai takde selera makan masa phone hilang tu.Sebab phone tu berharga RM199, klo RM 9 aq tak kisah sangat.Aku pakai phone Nokia lama yang nyawa2 ikan. Bertahanlah sampai aku balik raya tau baby.

2.Laptop aq nak manja2 pula.A.k.a nak membazirkan duit aq.Aku buat mana yang penting je dulu. Microsofts aq x boleh buka. Then.aq hantaq p PC Niaga, dia charge RM15.Aq tengok harga for format=RM30.If format+backup=RM40.Aq rasa harga dia berpatutan, tapi aq nak suruh mak uda aku repair masa raya nanti. For sure free. haha.Pastu internet explorer je boleh buka. Kerosakan lain aq tak tahu lah.Sebabnya aq buka laptop hanya untuk online dan assignments. Search segala benda kat internet and save in words.

3.TEST.Hari Sabtu ada test MUET for Reading, Writing and Listening. Takut bak hang. Pastu 1st August test LAW 037 at 9pm. Dan macam2 test yang akan muncul before Raya break. Ahaks i like it so much babeh. I hOpe that i can score and do well in my tests. Study baik punya.

4.Orang kata bulan puasa ni kita boleh berjimat.Tapi aq sekali beli lebih RM10. Woohoo apo kona ngan  den ni?Beli nugget cheese=RM 4.Nasi putih+lauk ayam=RM4.<ni untuk sahur>.Pastu aq beli lah kuih RM2 untuk buka.Air konon jimat buat air oren kat bilik.Tapi nak kena p beli ais gak=rm 0.50.Aq x makan banyak cuma harga yang mahal gila. <eh bukan harga tu standard ke?>. I try to create reasons to cover my over budget.Klo macam ni,memang rabak aq.Pasni aq target buka minum air bergelas-gelas dan makan kuih 3=RM 1. See,betapa nak berjimatnya aq tapi sebenarnya aq dah muak makan benda sama hari2.Makcik cer buat variety of foods so that we as a consumers have variety of choice.<yeah aq pandai eco sebab students course lain datang bilik aq study eco dengan aq.haha.tak lah aq cuma dengar je apa yang diorang study.>

5.Masalah dengan orang di sekililing aq.Weh aq makan hati doe ngan korang.Aq ni jenis sabar dan simpan je. Sometimes aq rasa cam nak pecah dada dok menahan rasa bengang/marah. Jangan sampai aku jadi benci dengan kaucowko. Aq sayang kaucowko sangat2 tapi jangan nak melampau lah. Ingat aq apa? Aq pon ada hati dan perasaan. Asyik aq je nak jaga hati kau, hati aq nak biar merana sorang2 ke hah? Aq rasa boleh jadi gila doe pendam2 ni <Ya Allah, jauhkanlah aq dari kegilaan>. Aq sayang kawan2 aku, but please dont take it for granted.

6.Kenapa lah sekarang ni makin malas. Hati tu nak sangat pergi terawih kat PI, tapi sebab ada assignment dan x de kawan <padahal aq yakin je boleh survive alone>. Takpe janji aq buat solat terawih dari tak buat. Allah senantiasa nampak apa yang hambanya lakukan. Pastu nak turun p beli kat bazaar yang jauhnya umpama aq pergi berjogging.

Ok sorry if this entry merepek-meraban. I just want to share what happen and in my heart. <pergh bajet retiss kan aq>. Doakan aq berjaya dan dipermudahkan untuk menjawab segala test yang ada. Selamat berterawih, puasa, berbuka dan beribadah.

Tak guna kau berpuasa klo x lakukan ibadah2 fardhu dan sunat yang lain. Peace yau. Ustazah Zanirah said:ibadah fardu = 70 000 pahala dan ibadah sunat pula pahalanya = ibadah fardu.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...