Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Sunday, 26 August 2012

First time

Assalamualaikum,

Amacam raya korang? Aq selamat sampai bilik kol 4 pagi tadi. Ni nak listkan apa yang 1st time berlaku kat aq.

1.For the first time, aq naik bas kat Putrajaya. Konon jadi warga Putrajaya jap. Sebenarnya ayah aq dok cari tiket kat Shah Alam ke mana ntah, tapi dah habis.

2.First time aq duduk seat belah kiri.Rasa kekok gak la.Tapi yang paling kekok duduk sebelah lelaki.
Memang tak lena laa tidurku. Klo seat executive, x pe laa.ni seat yang dah lah sempit kecik plak tu. Teleng lah kepala aku dok pandang kat tingkap ja.

3.First time naik plushlinerss. Sumpah x mao naik dah. I want my shamisha back.hehe.

4.First time naik bas 2 tingkat. Tu diaa gayat gila. Tapi sebenarnya bila dah duduk kat atas tu rasa cam biasa ja dengan bas yang 1 tingkat.

5.First time buat perangai balik U lambat. Klo boleh nak balik kol 12 malam tapi aq ada kelas kol 8 pagi. Memang cari nahas laa. Itupon aq rasa macam aq lah orang yang paling lambat sampai di UiTM Kedah ni. Cehh padahal ramai je lagi yang x balik. Sampai SP kol 3++, then tunggu zana. Naik teksi gedebakgedebuk sampai bilik kol 4am.

Apapon, untunglah sesapa yang x datang kelas dan masih lagi kat rumah @ dalam perjalanan ke sini.hehe. Pengalaman pertama kali macam budak baru nak masuk U je gamaknya aq ni.Choww.

Monday, 20 August 2012

kesalahan di hari raya

Assalamualaikum dan selamat hari raya!

Macam mana hari raya korang hari ni? ok ke ko? hopefully korang bergembira bersama family tersayang. Sudah semestinya baju hangpa warna-warni, cantik2 belako kan? TAPI di sebalik semua tu did you knew that, either we realize or not,  we had done some wrong act in this Eid.
Lets check it out!

1.Check baju raya hangpa.Ok honestly aq straight to the point. Ni untuk perempuan. Yes i knew that you have a long hair and body yang mantop. But my baby, <pasai pa ayat aq dah macam Mr.K ni> did you knew that kat masjid WAJIB menutup aurat waima kat surau dan di mana2 rumah Allah. Ye, aq akui baju hangpa cantik belako but can you PLEASE jangan pakai baju yang kainnya JARANG. Klo nak pakai sangat pakai selain di rumah Allah. Pastu, walaupon anda free hair dan kononnya x mao jadi hipokrit, but i'm begging you can you wear scarf that fully covered your head n tutup dada anda <klo boleh tp sebenarnya WAJIB beb>.

2.Klo dah datang solat hari raya, rugi rasanya klo aok x dengar khutbah. Dapat pahala beb. Ini tidak, after solat sunat hari raya 2 rakaat tu, berebut turun tangga nak balik. Ye, tau kat rumah korang lebih menarik dari kejor pahala gitu? Tak lama pon wei. Pastu moh le kita sama2 takbir ikut imam tu, bukannya sama2 buat dosa-mengumpat @ perkara2 lagha-bersembang. Kat rumah kan lu boleh sembang sampai tak tidur. Takbir raya setahun 2 kali je weh. Sangat rugi klo aok lepaskan gitu je.

3.Harap ibu2/bapak2/kakak/nenek n etc, please alert. Klo u ada anak/adik/cucu yang belum mumaiyyiz, tolong jangan letak sebelah awak sebab ianya akan memutuskan saf. Yes, i knew that u want to teach your child solat BUT hukum lagi penting. Kot ye pon nak bawak depa p letak kat saf belakang sekali. Klo awak risau depa kena culik ke hape, awak p solat kat belakang @ letak lah seorang yang boleh dipercayai. But in my opinion, kita kat rumah Allah, sila bertawakal dan orang jahat takkan masuk rumah Allah <7 Petala cinta klo x silap aq>

4. Pergi raya rumah sedara-mara,jiran tetangga dengan niat untuk berZIARAH bukannya KUMPUL DUIT RAYA.Pesan kat anak2/adik2 anda ye. Duit raya tu cuma sampingan/adat but it seems very terrible. You should teach your children about this custom n what Islam teach us. Oh pastu klo dah dapat duit raya tu, please dont open that 'sampul duit' in front of the giver @ at their house. Kot ye pon dah x sabor, buka dalam kereta@ tunggu dah jalan jauh sikit @ tunggu balik rumah<lagi bagus>.

5.Behave yourself when you are not in your house. But actually, i think we should behave whereever we are, rite? But, mampus la klo sepanjang masa kau nak control ayu/hensem.  It just hmm i cant explain it. Contohnya, kau pergi raya rumah jiran, then kau makan masi impit dia yang kau rasa paling sedap di dunia. But then, patutkah kau tambah sampai nasi impit tu habis. ye aq tau,mesti hangpa nak kata: 'lantak p la,tu jiran aq.dia x kisah pon.hang sibuk buat pa?'.  Ye,saya tau tapi kek rumah dio tu, bukannya ekau sorang je ado, mesti la ada tetamu lain. Mana lah tau kot ekau bertemu jodoh kek situ. Terus bakal mak mentua ekau reject. Ok, i just give an illustration but what i meant is we should take care of our adab/tatasusila. We are Malay who are rich with custom,adat,tatasusila n etc.

Ok aq rasa tu je,actually ada lagi tapi cukup lah.aq nak tido.aq tau aq x perfect tapi x salah klo kita tegur sama satu sama lain. Islam tu mudah, kita je yang suka buat Islam tu macam susah.<ramai dah ustza kata gini>.

Tuesday, 14 August 2012

Entry Terakhir?

Assalamualaikum,

Kat sini saya Nurul 'Asyirah bt Mubi dengan sepenuh hati saya minta maaf zahir je,klo ada entry2 saya yang buat hati anda menjadi kecik, terguris, terluka, terasa, sentap dan etc. Saya hanya manusia biasa. Sometimes i can think rasionally but sometimes i wrote emotionally.

Ok,aq mengaku selama ni apa yang aq x puas hati dengan sesiapa, aq cite kat sini. Oh my, i forgot that this is not my diary but it was an online diary. But, you know what, this blog is the only medium for me to express whatever was in my heart and mind.As a human being, i really need someone shoulder to cry on hmm. As i said in last-last-last entry, when i wrote in blog, korang x nampak aq sedang menangis ke ketawa or etc. But when we talk face-face and with eye contact, there will be other feeling. Tu yang aq menangis balik, padahal masa aq cite prob tu aq HAMPIR tenang.

Start from now on, i will only share my happy life ever and something that may be beneficial to my readers. No more luahan hati. But at the same time, i think that i want to stop blog. But blog and me was like a best friend.Percayalah, aq tahu walaupun zahirnya aq kata this is my last entry ever BUT for sure i cant do that. Coz i am fall in love with Mr. Coretan Hatiku. Ko ada?. Ok, aq x janji 100% aq boleh ubah, hmm tapi perubahan yang kecil tu bakal merubah segala - galanya.

~Tak guna aq hepy dan puas hati klo buat orang yang aq sayang terasa.
~Dalam hidup ni,kita tak boleh nak puaskan hati semua orang.
~Some people think that you are good, but some people think that I am a bad person.
~Yeah, you should know that 'I am a bad and evil person in this world, but if you are being nice to me, I also will treat you as nice as possible.
~If you are in my shoes, you will know what was in my heart. But i know, you cant.
~Bila kita dok pk apa yang orang kata ke kita, we will be in trouble. Then, just ignore whatever they said about me. BUT we live in community. Sometimes, we should think about it.

How others see you is NOT IMPORTANT,
How you see yourself means EVERYTHING.
~Diambil dari mana ntah, tapi aq tampal quote ni kat notice board.


Thanx baca blog Syira selama ni. Jasa anda dikenang.

Lots of Love,
N'ABM @ SYIRA



Saturday, 11 August 2012

Sepetang di High Court Penang

Assalamualaikum,

Seperti yang aq cite semalam, hari ni kitorang-we are pre lawrians of UiTM Kedah went to High Court Penang. Bajet nak jadi lawyer and etc ek.Aq pergi sebab nak merasa pengalaman masuk court, naik semangat sikit nak study <kononnya> dan etc walaupon kerja menimbun. BTW, boleh cuci mata-jenjalan kan.

Dengar kes sekejap2 je. 2 kes. Yang 1st tu aq rasa just the judge was reading the case, so its a bit great bored. Next,2nd Case baru cam buka mata siket BUT aq rasa cam nak sepak Chayanunalif tu, patut ke dia x tahu cakap Bahasa Melayu-bahasa kebangsaan ok. Whatdehek tol. Nak translate. Nampak benor aok tu Ko****s. Oh sila bersangka baik dia memang dah didik sejak kecil guna bahasa ibunda dia saja. Pastu a bit confusing here, why they use malay language as we are pre lawrians MUST get Band 4 in MUET at least. See, cam x de function je. Then, masa taklimat tu, ada la sorang pre lawrians bertanya. Tuan Pen.Pendaftar tu kata mereka guna MALAY Language asit was  our bahasa kebangsaan. Pastu,sumpah aq nak ketawa tapi dok tahan bila masa cross examination tu, lawyer kot dia Chinese soalan dia aq rasa cam merapu sampai Yang Arif cakap:''Ah Hock is a Project Manager, kenapa tanya pasal kontrak perjanjian. Dia tak tahu. Pastu yg kelakaunya dia tanya soalan cenggini:  ''Setuju tak klo saya kata En Hisyam jarang turun ke tapak projek..blabla...BETUI?hAHA, Lawak gila,tapi kena behave dalam Court ni."You are pre law student,you should behave yourself.(Sir Zul, 2012).

dalam lif OTW to taklimat

gambar kenangan,ramai lagi tp depa malu.konon

aq tertarik dgn benda alah ni.kali ke2 lalu sini,terus
snap this with aina,dari dalam bas kot.
konon femes-deme yang kata

cantik tapi...





we are young friends

x rasa racist ke tapi mmg kaum ni pon yg penuh kat
 sini tapi diorang ISLAM.


Suka gila gambar ni wlaupon aq tau mira mesti
kata x ok sebab tudung dia kan.

Iftar at Restoran Tajuddin Hussain.Meja
dipenuhi oleh pre lawrians

Next,nak cite pasal Masjid Kapitan Keling tu. Aq terkejut gila masa OTW nak solat tu banyak orang duduk bersama anak2 dan beg bagai. Terlintas kat fikiran aq-mereka ialah gelandangan but i removed the negative thinking. Pastu kat masjid tu ada budak kecik je, dia bagi salam pastu minta duit. Oh my, then aq rasa diorang ada sindiket. Bayangkan kat area masjid tu, dah macam apa. Aq rasa macam bukan kat Malaysia. Gila lah, kenapa x ambil tindakan. Takut aq nak keluar sorang2.

 Last,nampak kedai yang BERATUR tu. Dari atas bas, diorang dok cakap ''Oh,kedai ni yang selalu masuk dalam tv tu''. Oh adakah aq termiss tengok jalan2 cari makan or what. Then,aq eksaited gila nak beli walaupon pada hakikatnya aq x makan kat kedai mamak dan tak gemar nasi kandar sebab dia punya kuah yang campur2 tu aq x boleh nak telan. TAPI disebabkan aq pk peluang nak beli makanan yang famous ni bukannya selalu datang. Aq decide beli after asar untuk sahur nanti. Tapi aq x tahu laa betui  <syira stop menganjing lawyer tu> ke idak, sebab aq beli kat kedai yg kecik tu. Tapi aq ushar belakang tu cam dapur dia link ngan kedai BERATUR tu. Gasaklah,asal aq dapat makan untuk sahur.


Ok habis sudah cerita perjalanan ke High Court Penang. Mao study Psycho and wat assignmentsss. Esok kuar p bayar broadband,beli selipar dan Macd CFO Buy 1 free 1. Choww.

p/s:konon aq malas nak taip,tu yang upload gambor banyak2.but u know me.i was born to be a writer-bajet kan aq.

p/s2:aq x suka letak gambor sebab x cukup kesabaran nak tunggu.rasa nak hentak kat dinding bagi laju-memang laju je laptop aq jahanam.

Thursday, 9 August 2012

Sibuk ke?

Assalamualaikum dan salam ramadhan.

Firstly,aq rindu sangat nak update blog tapi minggu2 terakhir before raya ni sungguh pack.Bak kata kawan aq,umpama meniti titian sirat,kita kena hati2 dan bersusah payah before we can enter the heaven.

1.Assignmentsss submit before you go back for raya break-16 August. Weh,gila doe camni. Tadi pon aq pecah rekod tak pernah datang lambat ke kelas. Alah padahal lambat 10-15 minit je pon. Semata-mata  nak print assignment aq dan kawan2. <aq jadi owner tumpangan jap.mentang2 ayah aq buka kedai printing>. Rasa cam nak beli printer sendiri tapi dah nak habis sem. Tunggu degree naty,den beli yo. Pastu den buek bisnes. Masyukk... Boleh dikatakan semua subjek ada assignment menunggu.

2.Test Psycho-12 August kol 8.30 malam kot. Ini merupakan test yang ketiga aq lalui tapi lain2 subjek laa. Subjek lain ada yang nak buat lepas raya dan x dengar cite nak buat test pon. Baguih i like 100%.

3.Esok pre lawrians akan menziarahi court di Penang dan insyaAllah berbuka di sana. Hari Sabtu, PEERS Club pergi UiTM Perak, tapi aq ada job besar menunggu esoknya. So,tak dapat join. Study and assignmentsss laa job besar aq tu. Satg hangpa pikiaq lain plak.

4.IFTAR-Semalam pre law club buat iftar. Best sebab dapat jimat duit. Tapau untuk sahur sekali. Hari Isnin tu IFTAR PERDANA. Pergh yang ni aq dok bertakung air mata. Tak pernah lagi selama aq berpuasa, bila buka tak minum air. Tapi aq tahan sebab pk orang kat luar sana-miskin, dhaif n etc lagi teruk dari aq. Mungkin bekalan minuman x cukup untuk menampung student yang terlampau ramai. <ye lah,makan free sapa x mao kan>. After solat,makan nasi dan aq bantai 3 cawan air sirap.

5.Hari Sabtu ni by hook or by crook aq kena kuar p bayar broadband yang dah overlimit ni.Tujuan aq satu,tapi for sure aq balik tu penuh barang kat tangan.Ishish teruknya aq.

Cukuplah setakat ini sahaja luahan kesibukan aku sepanjang minggu ni dan lepas. Nanti hangpa plak yang pening kan. Sebelum kita dapat kemanisan tu, kita kena hadapi kepahitan dan kemasaman. Raya tahun ni aq tahu pasti suram sebab 1st raya kat Ipoh yang mana arwah opah aq meninggal 31 Ogos 2011=1 Syawal. 

Sunday, 5 August 2012

Silent action

Assalamualaikum,

Entry ni ada kena-mengena dengan post yang sebelum ni. Aku tak tahu sampai bila aku mampu bertahan.I had no choice. Diluah hilang kawan,ditelan aku yang sakit hati. <acano,den tukor pepatah>
Then, i decided to take a silent action. Hakikatnya,silent action sangat kejam. Aku dah pernah rasa bila kak Syu treat us like that. But now i had follow her action.

Apa korang rasa bila:

1.Kau bayar benda tu, tapi kawan kau guna macam benda free je. Sampai over limit you alls. ok la campur dengan aku guna sekali lah kan. Korang tahu tak berbudi bahasa. Oh nowadays people dont know what the heck is that,rite? Aq dah memang dididik klo barang orang, guna sekejap pastu pulang balik. Then, for sure dalam hati ni rasa tak sedap sebab guna barang orang, bukannya hak kita ok.

2.Kau dah pinjam, tak reti-reti ke nak kemas dan simpan di tempat yang sepatutnya. Kau guna,aku kemas dan simpankan. Terbaik lah wa cakap sama lu. Pk aq maid hang ke? Semak lah. Aq bangun2 tengok laptop terbuka. memang nak je aq poie maki si dia, but dia tu kawan aku. Sabar syira. Dah lah tak reti ucap terima kasih. <ok,ni x kisah sangat,tapi menunjukkan budi bahasa gak kan>

3.Dah pinjam, tak reti nak pulangkan balik. Hukaloh,parah ni. Sampai kita tuan punya barang, dah takde baju nak pakai. Memang lah ada baju lain, tapi..suka hati aku lah, baju aku kan. Aq ni jenis malu nak minta2 ni, kau tu masa pakai barang aq,tak terlintas di fikiran: 'Eh,ni syira punya. Dah lama pinjam, tak pulangkan lagi. Mesti syira nak guna''. Ada pk camtu. Mesti takkan.

4.Semua orang nak berjimat. Habis tu aku taknak laa? Macam tu? Huh,ingat aku bulan2 dapat gaji RM1800 ke? Aku juga dapat elaun RM1980<eh x sure la bape>per sem. Aku PELAJAR bukan PEKERJA. Even klo aq dah kerja sekalipon, takkan semua aq nak payung kau.

Konklusinya,aq tahu semua cerita di atas adalah bab pinjam-meminjam dan berjimat. Aku sangat susah nak pinjam orang punya. Sebab aq takut jadi kes cenggini dan perasaan malu yang sangat menebal dalam diri ini.

P/s:kita sama2 pelajar,bertimbang rasa la beb.Aq tak nak korang kawan aq sebab aq ada barang,cuba bila aq x de barang,idaknya kome melekat kat bilik aq kan.<pergh cam jual dadah je gaya wa sembang>

p/s2:aq senyap means something wrong somewhere.aq x nak cakap direct coz i know after that kita berpecah cam skrg ni.
~siapa buat salah,dia akan terasa sindiran ni.Peace yau.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...