Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Monday, 20 August 2012

kesalahan di hari raya

Assalamualaikum dan selamat hari raya!

Macam mana hari raya korang hari ni? ok ke ko? hopefully korang bergembira bersama family tersayang. Sudah semestinya baju hangpa warna-warni, cantik2 belako kan? TAPI di sebalik semua tu did you knew that, either we realize or not,  we had done some wrong act in this Eid.
Lets check it out!

1.Check baju raya hangpa.Ok honestly aq straight to the point. Ni untuk perempuan. Yes i knew that you have a long hair and body yang mantop. But my baby, <pasai pa ayat aq dah macam Mr.K ni> did you knew that kat masjid WAJIB menutup aurat waima kat surau dan di mana2 rumah Allah. Ye, aq akui baju hangpa cantik belako but can you PLEASE jangan pakai baju yang kainnya JARANG. Klo nak pakai sangat pakai selain di rumah Allah. Pastu, walaupon anda free hair dan kononnya x mao jadi hipokrit, but i'm begging you can you wear scarf that fully covered your head n tutup dada anda <klo boleh tp sebenarnya WAJIB beb>.

2.Klo dah datang solat hari raya, rugi rasanya klo aok x dengar khutbah. Dapat pahala beb. Ini tidak, after solat sunat hari raya 2 rakaat tu, berebut turun tangga nak balik. Ye, tau kat rumah korang lebih menarik dari kejor pahala gitu? Tak lama pon wei. Pastu moh le kita sama2 takbir ikut imam tu, bukannya sama2 buat dosa-mengumpat @ perkara2 lagha-bersembang. Kat rumah kan lu boleh sembang sampai tak tidur. Takbir raya setahun 2 kali je weh. Sangat rugi klo aok lepaskan gitu je.

3.Harap ibu2/bapak2/kakak/nenek n etc, please alert. Klo u ada anak/adik/cucu yang belum mumaiyyiz, tolong jangan letak sebelah awak sebab ianya akan memutuskan saf. Yes, i knew that u want to teach your child solat BUT hukum lagi penting. Kot ye pon nak bawak depa p letak kat saf belakang sekali. Klo awak risau depa kena culik ke hape, awak p solat kat belakang @ letak lah seorang yang boleh dipercayai. But in my opinion, kita kat rumah Allah, sila bertawakal dan orang jahat takkan masuk rumah Allah <7 Petala cinta klo x silap aq>

4. Pergi raya rumah sedara-mara,jiran tetangga dengan niat untuk berZIARAH bukannya KUMPUL DUIT RAYA.Pesan kat anak2/adik2 anda ye. Duit raya tu cuma sampingan/adat but it seems very terrible. You should teach your children about this custom n what Islam teach us. Oh pastu klo dah dapat duit raya tu, please dont open that 'sampul duit' in front of the giver @ at their house. Kot ye pon dah x sabor, buka dalam kereta@ tunggu dah jalan jauh sikit @ tunggu balik rumah<lagi bagus>.

5.Behave yourself when you are not in your house. But actually, i think we should behave whereever we are, rite? But, mampus la klo sepanjang masa kau nak control ayu/hensem.  It just hmm i cant explain it. Contohnya, kau pergi raya rumah jiran, then kau makan masi impit dia yang kau rasa paling sedap di dunia. But then, patutkah kau tambah sampai nasi impit tu habis. ye aq tau,mesti hangpa nak kata: 'lantak p la,tu jiran aq.dia x kisah pon.hang sibuk buat pa?'.  Ye,saya tau tapi kek rumah dio tu, bukannya ekau sorang je ado, mesti la ada tetamu lain. Mana lah tau kot ekau bertemu jodoh kek situ. Terus bakal mak mentua ekau reject. Ok, i just give an illustration but what i meant is we should take care of our adab/tatasusila. We are Malay who are rich with custom,adat,tatasusila n etc.

Ok aq rasa tu je,actually ada lagi tapi cukup lah.aq nak tido.aq tau aq x perfect tapi x salah klo kita tegur sama satu sama lain. Islam tu mudah, kita je yang suka buat Islam tu macam susah.<ramai dah ustza kata gini>.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...