Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Wednesday, 3 October 2012

pahang ke faham?

Assalamualaikum

Dulu kat sekolah selalu cikgu tanya mende ni-Kamu Faham ke pahang? Hmm, seriously aq x tahu apa relation between faham n pahang? Ahh gasak la. Apa yang aq nak cerita is about orang pahang. Err, aq tak tahu la nak bagi term apa. Alaa korang baca dulu isi dia pastu pk la tajuk apa yang sesuai ye.

Ok, in my opinion jejaka pahang ni sangat la sweet talker, ayat lembik leheiaq bak kata orang penang dalam blog la tapinya. In reality, aq tak tahu lah. Pastu, aq rasa diorang punya pemikiran tu matang n open. Contoh, gangster lipis, Mr.Kay dan raub a.k.a johnson. Weh,seriously aq jatuh cinta dengan blog korang. Dah rasa cam ketagih nak baca lawak + sarcasm korang.

Next, aq suka gila bahasa a.k.a dialek deme. Gila semangat kepahangan sungguh rasanya. Keh start blajo base pahang ni dengan Sabariah. Dia orang Temerloh. Masa tu kitorang sama2 kerja kat Macd Puchong Permai. Mula2 tu, aq ingat dia cakap saya-awak dengan aq. Rupanya dia cakap aok-keh. Dan masa tu aq tersangat lah peliknya. Sampai Tercengang aq wei masa tu. Pastu lama2 aq dah biasa, crew2 lain plak tercengang tengok aq ngan Saba dok ber aok-koi nya. Oh pastu, kat store aq tu ada banyak la juga orang pahang rupanya. Anisa, Kak Ct, Kak Tijah. Hmm lagi lah berpuak jadinya. Aq rasa sebab ni lah aq makin rapat dengan deme. Haha.

Next, classmate aqAisyah Hamid a.k.a Ecah. Dia ni orang Raub. Sama tempat le dengan si Amir tu. Setiap kali IM guna bahasa pahang. Pastu,apa lagi keh suruh ler si ecah ni ngajor keh dengan lebih mendalam lagi dan kitorang mempraktikkan dalam kehidupan seharian. Nampak permainan dia? Nak tambah lagi aq kawan plok ngan Aina budak temerloh. Hmm lagi lah bertambah kepahangan aq.

Keh ni sebenarnya  ramai kawan orang Pahang. Contoh si Ila n Bella. Tapi deme x de plak cakap pahang walau sebutir pon. Almaklomlah sorang orang Kuantan. Budak bandar memang begitu. Eh bukan. Yang Bella plak walaupon dok kat Jerantut tapi parents dia orang kelantan. Pastu sepupu aq, lagi lah setabuk pon x de kluor pahangnya, orang balok, memang gitu. Sampai aq balik kg ari tu tanya la dia bahasa pahang. Abang Akim aq kata x tau. Puih,rugi dok kat pahang, klo aok x tahu menda pasal dialek dia yang superb tu.

Ni jawapan balas deme bila keh mengkritik deme pasal x tau dialek pahang. Aok kena tahu satu benda, kat pahang dia macam pertemuan antara 2 negeri, iaitu kelantan dan terengganu. So, anak2 akan didik either one of the languange. Hmm klo cam mak ngah aq-klate, ayah ngah-ganu. anak2 dia cakap kl la gamaknya.

Tapi, x tau lah kenapakah aq suka amat dengan pahang. Siap suruh ecah carikan calon suami orang pahang lagi. Huahua. Gila la. Dekat siket klo nak balik kampung. Selangor-Pahang. Dah alang2 tu terus balik kampung ayah kat Terengganu. Nampak penjimatan masa depan di situ.

2 comments:

  1. AMBOI .. HAHAHA .. PELIK GAK BAHASE PAHANG NI ERK .. XPAHAM LERR .. HOHO

    ReplyDelete
  2. haha, pelik la juga masa 1st time dengar tu tapi best. ala2 perak pon ada, tapi deme style lain sket. nak explore banyak lagi tentang pahang.haha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...