Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Thursday, 6 December 2012

Check-it-out wahai pengguna jalan raya

Assalamualaikum
 
Hai pengguna jalan raya sekalian. Tak kira la korang ni pejalan kaki, pemandu kereta, penunggang motorsikal dan juga penumpang. As long as we use road everyday. Apa masalahnya? Meh aq nak cerita betapa aq stress bila drive dengan sikap2 yang akan aku senaraikan kat bawah nanti. Sila bertimbang rasa ok. Hari-hari aq buat dosa sebab memaki hamun, menyumpah seranah korang yang bikin hati gua panas. Paling baik aq geleng kepala je. Sampai aq rasa dah penat nak drive. Cett padahal lesen P pon x habis lagi.
 
1. Tak reti nak bagi signal
Helloo, awak belajar memandu kat mana hah? Masa nak amek lesen kemain ikut segala undang-undang jalan raya, bila dah dapat lesen, terbang semuanya. Kau buat undang-undang sendiri nampak. Tahu tak klo bagi signal either u want to go to left or right side, this will help to avoid an accident. Kau tahu tak disebabkan sikap kau yang BIJAK sangat tu, aq brek emergency. Klo x sempat brek, acano? Mangkuk Tingkat betei. Pastu dah lah kat Malaysia ni, sapa langgar belakang yang bersalah. Pastu kau untunglah sebab kereta kau rosak boleh claim insurance aq, habis tu kereta aq nak claim insurance sapa? Aq jugak, padahal salah kau. Pastu seriously, signal ni memainkan peranan yang sangat penting ok dan sangat menyusahkan orang lain.
 
Contoh 1: Di satu simpang 3. Aq dari jalan besar nak masuk simpang kanan. Then, kemain la beratur panjang2 <sebab pemandu di Malaysia yang x bertimbang rasa> Then, suddenly ada mangkuk<dari arah yang berlainan> ni main masuk je simpang tu tanpa memberikan isyarat. What the fish!Aku beratur kemain lama sampai jammed. Klo aq tahu kau nak masuk situ, x payah aq menyesakkan jalan. Boleh je aq cut kau dan masuk simpang tu.
 
Contoh 2: Ada dua lorong. Pastu kat lorong belah kiri tu jalannya tak berapa elok, ada lubang2. Ye aq tahu kau nak elak lubang. At least bagi lah signal, ini tak main himpit2 kereta kita plak. Wak lu. Aq tahu bertimbang rasa, tapi ada orang yang slamber badak je lalu kat jalan berlubang-lubang tu. More Adventure katanya. Bila kau bagi signal, aq tahu 'Oh dia ni nak masuk line kanan, so aq kena perlahankan kelajuan' Maklom aq bawa cam drifter kan. Ini tak tetiba je menyelit kat depan, klo tercium kang, aq juga yang kena bayar.
 
Aku harap korang faham ilustrasi yang aq cuba bagi ni. Klo x faham, buat-buat faham je lah ek.
 
2. Pejalan Kaki
Wahai pejalan kaki sekalian, korang boleh tak jangan tergedik-gedik jalan cam pengantin nak diarak ke pelamin. Jangan sampai aq turun dari kereta dan tendang kaki kau, bagi kau jalan laju siket.
 
Aku ni jenis klo nampak pejalan kaki, aq stop kereta if keadaan x membahayakan dan jalan x sesak. Angkat tangan <cam gaya polis trafik tu> suruh depa ni melintas. Tapi aq jadi panas hati bila dia boleh plak angkat tangan kat aq suruh aq jalan. Mangkuk betul. Aq ni kesian kat kau berdiri tengah panas rembang tu, kau boleh plak panaskan hati aq ek.
 
Pastu ni lagi satu spesis pejalan kaki yang dia dah nampak ada kereta yang dibawa laju, tapi jalan lenggang kangkung lagi. Oii makcik, klo kita ni sempat brek takpe lah. Dibuatnya saya tengah bawa laju, x sempat brek, tak ke melayang nyawa awak takpon cedera. Nak camtu? Nanti comfirm2 pemandu kereta yang disalahkan. See? Ketidakadilan di situ. Kau expect semua kereta akan berhenti nak tengok kau punya lenggang, pakai baju apa, rambut kau tu cantik ke tak? Camtu ek? Klo aq n family aq nak melintas jalan, kitorang jalan laju2 tau sebab nak selamatkan diri. Almaklomlah nak melintas jalan tu umpama kau dah berada kat tali gantung tahu.<maaf hiperbola terlebih>. Erk apa pulak kaitan tali gantung dengan melintas ni?  Maksud aku melintas jalan ni Sangat BAHAYA ok dan boleh membawa kepada maut.
 
3. Parking
Ye bab parking ni pon satu hal. Aq tau lah kereta kau besar, tapi beragak la siket takkan sampai 2 lot parking kau park kereta kau. Abih tu klo sepuluh orang berperangai cenggini, aq nak park mana kereta kecilku ini. Ado paham? Parking atas kereta kau, biar double layer ok? Jenuh plak aq nak naik atas kereta kau dan mahu jahanam kereta besau dia tu.
 
Pastu ada satu kes, selalu berlaku kat Taipan. Almangkuk ayun orang kat situ. Sungguh menyakitkan hati dan mementingkan diri sendiri. Ada ke patut dia block kereta orang. Klo sekejap tu tahan lagi, ini dekat sejam aq tunggu situ. Masa tu aq g Macd Taipan mao amek barang. Aq bawak sorang rider ni-Zul. Kereta aq kena block, sumpah panic. Then, si Zul ni pergi hon kuat2 dan berulang kali kereta Cina tu. Aq malu gila, nyorok dalam kereta. Hehe. Nasib dia kenal bunyi hon kereta dia.<Kereta dia tingkap terbuka>. Walaupon kau nak pergi bank sekejap je, tolong cari parking atau klo cam ayah aq, klo keadaan mendesak pastikan ada sorang yang tahu bawa kereta tinggal dalam kereta tu. So that, bila orang kat parking tu nak keluar, mama aq boleh alih kereta. Faham?
 
So, itu je lah yang aq nak share ngan korang. Mungkin kita tak sedar yang kita dah menyusahkan pengguna jalan raya yang lain. Tapi apa yang aq list ni, effect dia akan kena kat aq sebagai pemandu kereta. Demi mengelakkan kadar kemalangan dari terus meningkat, marilah sama-sama kita bertimbang rasa di jalan raya. <pergh ayat karangan SPM>
 
p/s: aq tau aq pon baru ada lesen dan x cekap sangat bab2 jalan raya ni.
p/s2: i just write what i see n i want my readers to change their attitude.
p/s3: Do inform me if i give u wrong information. TQ.

12 comments:

  1. I'm really enjoying the design and layout of your site. It's a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more
    often. Did you hire out a designer to create your theme?
    Excellent work!

    my homepage: norwegian cruise

    ReplyDelete
    Replies
    1. nope, i just took from the given layout. i'm not a famous blogger so i don't think that i need to hire a designer to create my background. Thanks for your visited. Really appreciate it.

      Delete
  2. Greetings! This is my first visit to your blog!
    We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in
    the same niche. Your blog provided us valuable information to work on.
    You have done a marvellous job!

    Visit my blog ... top caribbean resorts

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh really. thanks for visited my blog.

      Delete
  3. I like what you guys tend to be up too. This type
    of clever work and coverage! Keep up the wonderful works guys I've incorporated you guys to my blogroll.

    my web blog :: all inclusive vacation package

    ReplyDelete
  4. Ηi theге, Υou have done a fantаstic job.

    I'll definitely digg it and personally suggest to my friends. I am confident they will be benefited from this website.

    Feel free to surf to my blog post ... flipsidetech.com

    ReplyDelete
  5. nope, just took this from the ready-made layout in blogger.com.i'm not a creative person to do this kind of work. haha. i just want a simple layout.that's it. thanx 4 de comment. i didn't noticed ur comment. i'm sorry.

    ReplyDelete
  6. Thanks designed for sharing such a fastidious opinion, article is good, thats why i have read
    it entirely

    My page: flea bombs that work

    ReplyDelete
  7. Simply want to say your article is as astonishing. The
    clarity in your post is simply spectacular and i could assume you're an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

    Review my blog :: basement ceiling ideas

    ReplyDelete
  8. Hey just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the
    pictures aren't loading correctly. I'm not sure why but I
    think its a linking issue. I've tried it in two different web browsers and both show the same outcome.

    Feel free to visit my web page - rustic basement ideas

    ReplyDelete
  9. It's not my first time to pay a visit this web site, i am visiting this web page dailly and take nice data from here everyday.

    Look at my homepage ... Shower Units

    ReplyDelete
  10. Really no matter if someone doesn't know then its up to other people that they will help, so here it occurs.

    Feel free to visit my page: princess cut engagement rings

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...