Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Sunday, 2 December 2012

Derma Dara @ Darah

Assalamualaikum, hallooo halloo
 
 Hai, maaf tajuk sensasi lagi panas berapi cam iklan maggie kari plak. Hmm apsal tetiba buka topik cenggini ni?
 
Sobab eh, tadi pada 1 Disember 2012, gua dah pecah rekod dalam hidup gua. Gua derma darah der. Cerita dia bukan gua nak gebang ke sembang lebat ke sebab gua dah derma darah. Nope it just not like that ok, THINK POSITIVE please.
 
Before i proceed with my point, i want to give a little bit background about what happen yesterday which is 1st December 2012. Kat Masjid As-Salam Puchong Perdana buat Karnival Kemanusiaan 'Tangisan Gaza'. Ada macam2 lah aktiviti menarik diadakan. Since aq kerja kol 10am dan malamnya aq nak tengok bola. Aq datang kol 9am.
 
NIAT NAK DERMA DARAH
Hmm sebenarnya sejak aq masuk UiTM Kedah, acap kali diadakan kempen derma darah. Tapi aq sangat takut dengan jarum, pastu takde kawan nak teman. Hehe. Pastu bila student Astin College tu bagi flyers, mata aq memang fokus kat DERMA DARAH bukan DARA ok. Then, aq decide 90% of my heart to donate my blood.
 
Semuanya berjalan dengan lancar. Seriously aq cuak gila babeng lah, sampai nurse tu suruh baring kat kerusi tu pon, aq cam teragak-agak. Dan obviously diorang suma tau aq 1st time derma darah. Dah lah aq ada masalah susah nak cari URAT,  sampai kena bius uolls. Pastu bila dah kena bius tu, memang aq rasa cam nak suruh nurse tu buka benda alah yang cengkam lengan kita tu. Aq rasa rimas gila.
 
Pastu pengalaman kena cucuk banyak kali. Sakit doe kena cucuk. Doktor/nurse kata sakit kena cucuk cam sakit kena gigit dengan semut je. Woi tipu gila, walau aq dah berumur 19 tahun, tapi sakit tetap sakit. Cuma aq tahan rasa nak menangis tu, tahu tak? <Sumpah lembik ko syira, baru kena cucuk dah nangis. > Amboi, cuba kome plak pergi cucuk barang 2-3 kali dalam sehari. Hehe
 
Nak Derma DARA atau DARAH?
 
So, back to our topic. Korang pilih nak derma DARA ke DARAH? Klo kau derma dara kat bf kau, benefit dia untuk bf kau je, silap2 hari bulan kau boleh pregnant, jangkitan HIV, dan macam2 lagi kesan2 negatif dan buruk kepada diri korang. Tapi klo kome derma DARAH, u had save others LIFE. Get it? Kau akan rasa yang diri kau amat berharga n i dont know what words can describe that feeling, only those who had experienced this, will know it.
 
Konklusinya, saya ingin menyeru anda semua yang sihat walafiat untuk menderma darah mahupon organ anda. Lets save one lifes and one day other people will help to save your life.
 
p/s: sangat bangga sebab apa yang aq nak buat dulu dah tertunai tadi.
p/s2: Gembira bila Malaysia dah kalahkan indon. Good job Harimau Malaya. Aum Aum Aum

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...