Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Monday, 23 December 2013

Kenduri dan Keracunan berpisah tiada

Assalamualaikum.

Hai whatsupp? Ok just a short entry. Korang pernah tak kena sakit perut, cirit-birit selepas makan kenduri? Pernah? Aku bet mesti kome pernah melalui pengalaman sebegini. Kekadang aku rasa macam dah serik nak pergi kenduri. Tak pergi, orang cakap apa pulak nanti. Terutama parents aku memey kalau orang ajak, kalau takde apa-apa hal memey pergi kenduri tu. Sebab hukumnya WAJIB kalau orang dah ajak dan HARAM makan jika kita pergi kenduri yang tak diajak. 

Aku bukan nak salahkan tuan rumah 100%, mungkin kita patut salahkan tukang masak atau pihak yang berkenaan. Ye, aku tau kalau nak buat air tu pakai air paip je sebab nak cepat, lauk tu masak malam sebelum kenduri and etcetera. Aku tau kome kekangan masa dan kekurangan tenaga kerja nak buat semuanya perfect. But, you should consider on your guests babeh. Actually majlis walimatul urus tu kita panggil orang makan macam bersedekah. Tapi, tak syok laa kalau lepas guests makan, habis satu keluarga sakit perut, cirit-birit, keracunan makanan and whatsoever.

Bila satu family kena sakit perut cenggini, udah berebut bilik air, nak je aku suruh ayah beli tandas pasang-siap tu haa. Bergilir-gilir masuk bilik air tu, tidur terganggu dan macam-macam lagi kesannya. Aku cuma menegur je. Aku tau kekadang tuan rumah tak tau apa-apa pon sebab dia beri kepercayaan kepada caterer ataupon geng rewang untuk settle pasal makanan di hari kenduri. 

Saturday, 21 December 2013

Cerita bas lambat

Assalamualaikum.

Setelah sekian lama menyepikan diri di laman sosial. Busy tu memey laa tapi masalah paling besar broadband aku dah jahanam. Aku tunggu masa je, cuku 2 tahun kontrak Julai tahun depan, aku terminate terus P1 tu. Ok, kita tutup cerita pasal P1, wa nak cerita sekarang gua sedang cuti study week and for the first time ever, gua berstudy week di rumah atas sebab kekeringan wang, boleh cenggitu? Haha. Harapnya dapatlah aku belajar dengan lebih tekun disamping mengajar adik yang bakal bertemu dengan SPM. Nampak niat murni di situ?

Ok, sekarang aku nak cerita pasal semalam (20 Dec 2013). Aku memang dah takde kelas hari Jumaat, cadangnya nak balik siang tapi malangnya semua tiket balik Selangor dah habis. Yang ada malam je, itupon bas tambahan. Ok aku tak kisah as long as boleh balik rumah. Akak tu siap cakap 'akak jamin adik dapat bas baru. Plat Number PKsomething. Consider as baru laa kot kalau kat Penang. So, aku gerak dari UiTM pukul 10.30 malam sebab takut akak prebet tu kena tahan dengan PB pulak kalau lambat masuk. 

Jadi, aku sampai jetty, terus pergi kaunter akak tu kata pukul 2330 baru datang balik. Aku pon pergi laa dinner dulu. Aku tak tahulah barang semua dah naik harga ke aku yang kena 'cekik' dengan peniaga ke camne. Dipendekkan cerita, aku pergi balik kat kaunter, dia tulis no plat bas. So, aku pon berdiri tercongok di situ sambil tengok jam berkali-kali. Suasana di stesen bas sangat meriah, full house, umpama nak balik raya. Ini kerana student Diploma UiTM cuti mid sem, student Degree UiTM cuti study week, budak poly aku tak tau laa cuti apa. Itu yang full house maybe. Kau tahu aku tunggu sampai pukul 1am. Whatthefff.

Kalau ikut hati, nak je aku maki akak tu. Kalaulah sumpah seranah, maki hamun tu boleh selesaikan masaalah, but one thing for sure, rasa puas bila dah maki/marah orang. Kau tak fikir pulak dosa mencarut masa tu kan? Jadinya sabar selagi boleh, walaupon dalam hati rasa tu dah meluap-luap, nak nangis pon ada sebab takut kena tipu, mao tidoq kat stesen bas aku malam tu. And luckily, i was with the rombongan makcik-makcik ke kolumpo. Ater, ada laa kawan aku. Kau tau aku sorang je malam tu. Oh aku jumpa Megat, tapi dia bas lain. Kat situ memey laa majority students UiTM tapi aku tak kenal depa personally. So, consider as strangers. But luckily, aku ni jenis yang ringan mulut jugak. Sembang-sembang siket, dapat kawan baru. Budak poly sorang, budak mekanikal UiTM sorang. 

LUGGAGE besar gabak

Semalam aku bawak balik satu luggage besar, dalam tu aku letak buku last sembalance yang aku tak jual kat junior, novel/buku agama/motivasi dan fail sijil-sijil. Mmemey berat wa cakap lu. Aku seret dari kolej pergi ke kereta akak tu, pastu sampai jetty seret siket dan aku biarkan kat tepi tu sambil aku pergi makan. Pastu aku angkat masuk kat tempat letak beg kat bas tu. Ye, memey nampak cam senang je, tapi kau tak tahu betapa berat dan susahnya aku nak angkat melepasi longkang, benteng, dan masuk dalam bas tu alone ok. I repeat ALONE. Manakah pergi gentleman semua? Fine. Dah pupus. Takpon, takde rasa peri kemanusiaan ke? Kalau aku, tengok orang tua walaupon pakcik ke makcik or sape-sape je lah, dalam kesusahan tolonglah. Hmm i dont know what to say.

Bas Tambahan

Sekali bas yang dinanti pon tiba around 1:30 am, sekali akak tu boleh kata, 'Siapa cepat dia dapat naik bas' Tak ke aku memang patut bagi WTF kat akak tu? Aku bayar kot, bukannya dapat tiket free. kejadahannya di situ. Aku kemain bersusah payah isi beg kat situ, sekali kata dah penuh. Tak ke mangkuk namanya. Akak tu kata, jangan risau bas lagi satu dah OTW lagi 10minit. Kepala lutut dia 10 minit, naik lenguh kakiku berdiri di situ konon nak cop tempat, aci cenggitu? Akhirnya, dapatlah jugak aku naik bas dan bertolak pukul 2am. Supposedly aku punya bas pukul 12 ok. 

Aku sampai pagi tadi pukul 640, ku pikirkan pakcik bas tu speed laa malam tu. Aku target sampai around 5-6am. Memey laa aku kena gembira sebab dah dapat jejak kaki di rumah as compared to those yang tak dapat balik rumah. Tapi, perasaan tu bengkek. Sampai kedai, tengok anak kucing tu dah besar, dulu masa aku balik kecik keneot je. 

Lastly, selamat berstudy week. Semoga kita semua dapat menjawab soalan final dengan mudah dan mendapat result yang cemerlang. Amiin. 










Sunday, 1 December 2013

Site visit to Perak

Assalamualaikum.

Apa khabor yob dan yong sekalian? Haa nampak tak aku fasih bebenor cakap loghat Perak ni. Ater, teman baru balik dari Kuale Kangsor melawat ke kilang kicap Tamin dan labu sayong. Kicap Tamin tu terletak kat Enggor manakala labu sayong tu memang terkenal kat Kuale tapi keme pergi yang dekat Padang Rengas dan dia buat kat rumah je pon. Idokler berkilang benor pon. Oh ye, ini kali teman pergi ke Perak untuk site visit subjek International Business Management (IBM 530). Keme pergi satu bas je pon, kelas HR dan OM. Ater minggu ni bas UiTM full booked. Untunglah kome yang dapat pergi ke Family Day UiRC kat SEDIM. Padahal aku dah pernah pergi 2 kali kot SEDIM tu tapi suka hati aku laa nak pergi berapa kali pon.  

bas yang bawa kami ke sana ke mari. Bas UiTM dah habis. Banyak benor event budak2 UiTMPP ni.

muka bahagia nak tengok kicap. HAHAHA. 

ini replika sahaja tau. Jangan kau ingat memey wujud kicap sebesor ni.
Ok moh ler kita imbau kenangan ye. Imbau sangat, macam dah lama pulak memori tu terperam kat kepala ni haa. Padahal baru semalam perginya haa. Ok destinasi pertama yang dituju ialah kilang kicap Tamin. Ok, mungkin tak menarik sangat sebab i am expecting to see how they process the soysauce from A to Z. But we only can see how they did packaging, kacang soya yang ditanam dalam pasu. (kacang soya tu kena tanam ke tumbuh sendiri ek?). Pastu membeli-belah kicap, sos, perasa minuman and etc. Bergambor dan balik. 

dalam pasu ni ada kacang soya. Tapi tak boleh bukak selalu, sekarang kan musim hujan. Nanti dia basi kot ke quality dia kurang. Camtu laa.


haa nampak tu dia punya tagline. Dulu family aku memey pakai kicap ni, tapi dah lama jugaklah bertukar ke kipas udang tu haa. Aku pon tak tahu kenapa mama dah tukar. Yang pasti dua-dua pon sedap.

girls generation. Ni pakai kamera polaroid Nas. Aku tangkap direct, takde masa laa nak scan bagai.

Ini model kicap namanya. haha. Aku,Raihan,Bunga,Syida,Adda dan Dayah.

antara produk keluaran Tamin. Sekarang dah generasi ke3 ok. Keluaran Bumiputra.

Cantik kan susunan dia.

Pengalaman menaiki bot dan menyusuri Sungai Perak yang terbesar ke terpanjang? Eh, kau pergi bukak balik buku Geografi laa. 

Best scenery 1. Taman rasanya tu, tapi idakler aku ke sana. Lagipon cuaca mendung dan hujan.


Pastu, kitorang singgah laa kat Pekan Kuale alaa yang ada cam bazar tu depan ada Sungai Perak. Aku call Pak Me tanya mana tempat yang best makan kat area Kuale, Pak Me kata kalau rombongan memey dia singgah situ ler. Ater makan laa di situ dengan harga yang kena cekik. Tapi, best gila sebab dah lama tak makan tempoyak, pedas sampai tahap menangis pon layankan aje.Sebelum lunch, kitorang naik bot menyusuri Sungai Perak. Murah je, satu kepala RM6. Siap pakai jaket keselamatan lagi kau. Lepas tu, pekena Cendol pulak. Pergh, memang terangkat laa wa cakap sama lu. Eh, ni dah macam JJCM pulak. On the way nak balik ke bas, ada pakcik ni tahan suruh rasa dia punya rojak. Nama rojak dia Rojak Mengancam. And again Pergh, memang terancam rasanya. Kami yang rasa tu semua pakat beli. 




Sebelum naik tu sempat juga shopping cenderamata katanya. Disebabkan aku suka mengumpul fridge magnet, dapatlaa 2 biji aku beli. Dalam pada nak berjimat-konon tak nak keluar duit satu sen pon. Pfffttt. Eh tapi, mana boleh tu kan tanda kenangan. Cubaan untuk cover line. Tapi, yang tak syoknya jalan kali ni keluar duit sendiri untuk makan. Emm takpelah kan, kita ingat benda yang best-best je ok. 

Pastu, singgah solat di Masjid Ubudiah, Kuala Kangsar. Cantik giloss. Aku tak tau kenapa kat Kuale ni bangunan dia semua cantik-cantik. And actually Perak have so many history and the building was made up during zaman penjajahan British. Kalau aku balik Ipoh pon, dan pergi bandar kedai-kedai tu semua jenis kayu. So, bawalah anak-anak anda mengenal sejarah dengan bawa anak-anak ke seluruh negeri di Malaysia dulu baru sibuk nak ke luar negara. Kat Perak ni ada Kellie's Castle, Pasir Salak, and etcetera. 


jangan cakap ini rumah hantu pehliss. Mungkin rumah tak siap. Kau boleh nampak bila menyelusuri Sg. Perak.

sebenarnya aku nak kabo, parking banyak dan luas, jadi tunaikanlah solat. 


siap ada air terjun buatan lagi kau. Tapi, jangan pulak kau pergi terjun mandi kat situ.

model air terjun.

SubhanAllah, cantik kan? Aku rasa yang kat kad raya tu gambor masjid ni gamaknya.

ni sekolah maahad tau. bangunan dia oldschool tapi cantik. Oklaa sebenarnya aku suka rumah kayu sebab dia antik kot.
Ok, next destination was Padang Rengas. Kitorang masuk kampung orang semata-mata untuk belajar buat labu sayong. Ok sebenarnya kami teruja nak belajar dan buat guna tangan yang macam kita tengok kat Majalah 3 or others documentary. Tapi laa ni orang dah maju, semua pakai mesin dan acuan, cuma yang ukir je pakai tangan. Oleh itu, marilah memborong dengan harga murah. Ada yang RM1 pon ok. Tapi yang murah ni kira macam ada crack siket laa. 
ni acauan dia. berat ok, aku ingatkan plastik je. 

tanah liat yg akan dikisar dalam tong biru belakang tu.
ini satu kebetulan, kami tak pakat pon. Tabi, takde lah jumpa deme kat sini. Masa kitorang sampai, deme baru je balik.
isi laa tanah liat yg telah siap diadun ke dalam acuan ini sebanyak 3 kali. Lapisan 1 untuk dinding luar, lapisan ke2 dan 3 untuk mampatkan dia.

makcik ni sedang membuat ukiran pada labu sayong tersebut.

labu sayong yg telah siap dibakar dan original colour.


tepak sireh versi kecik.

ni yang ada lampu. 

cantik2 dan murah2. moh ler beli weh.


ni je yang mampu diborong. beli banyak2 karang susah pulak nak bawak naik bas. Takut pecah satu hal.
Ok itu sahaja lintas langsung dari Kuale. Cett, padahal dah penat terbongkang siap pergi program T.O.T pagi tadi, baru ada chance petang ni nak update. Oh pastu, jalan jammed bak hang masa kami OTW balik Penang tu. Aku dah laa duduk belakang sekali, jenuh nak tahan rasa yang bergelora nak muntah, pening and etc. Ok, aku memey mabuk naik bas. Sebab tu standby plastik dan bam/minyak kapak. Tapi, aku belum lagi tahap muntah laa, cuma rasa loya je. Pastu, mungkin sebab lapar. Memeylah dah berhenti makan, tapi bila kerja asyik berjalan sana sini, terus jadi lapar balik. Nampak tak alasannya di situ. Apapon, aku enjoy the trip sebab ada kawan-kawan, inilah masanya nak luangkan masa bersama-sama dan masa belajar ni lah kau ada masa nak buat site visit cenggini. Kalau tak, haram kau nak jenguk kilang-kilang ni, baik meroloh.

Sila faham loghat Perak yang common sebab mama aku orang Ipoh.
Teman/Keme/Awak - Saya/Aku
Mike/Kome - Kamu
Idokler - Tidaklah
ayor - air
Ater - Dah tu
hangat pijor - panas gila
meroloh - tidur



Tuesday, 26 November 2013

Review Novel: Jaja dan Din

Assalamualaikum.

Hai, mesti macam pelik kan, tetiba aku nak review pasal novel. Memanglah aku pembaca tegar novel tapi tak pernah pulak selama ni aku nak review pasal novel. Sebenarnya pernah terlintas idea untuk buat review pasal novel yang berlambak aku dah baca, Tapi,.... aku malas dan entah macam mana aku macam terpanggil untuk review pasal novel karya Noor Suraya ni dan terbitan Jemari Seni. Sebenarnya, aku rasa aku ni ketinggalan keretaapi kot sebab novel ni telah berada di pasaran sejak tahun 2009 lagi kot. <Eh kejap tetiba aku rasa macam dejavu, aku dah pernah buat review novel ke ek? Ke dalam mimpi. Hehe>




Pastu kan, aku ni sebenarnya kind of person who judge a book by its cover, sinopsis, penulis dan nama hero+heroin. Wah, memilih sangat kau kan syira. Em em i dont know what to say. It just me babeh. Novel ni kawan aku yang cadangkan suruh beli sebab dia kata best gila, memang lain dari novel yang aku baca sampai muntah sebab cliche tapi aku tetap nak baca sebab entah. Dah nama kaki novel, kalau boleh tetiap bulan WAJIB ada stok baru. Ngehngehngeh. Aku memey nak beli tapi tunggu sem depan, tapi alhamdulillah kawan aku jumpa novel ni kat library/tushuguan UiTMPP.



Ok, novel ni memey lain dari yang sebab for the first time ever aku jumpa novel yang langsung tiada adegan sweet-mweet ala-ala minta kaki. Erk, bukan itu ke yang pembaca nak sangat pada setiap novel. Ye, dulu aku suka gila babeng but lately i found out that in reality it's very hard to find that kind of person who are sweet and kind. Kalau ada pon, mungkin satu dalam sejuta. 

Secondly, only on this novel it was not arranged correctly. Bukan salah pencetak novel ok. Tapi, penulis yang buat begitu sebab dia tahu perangai pembaca yang suka skip terus pergi belakang which is part last happy-ever-after bila dah bosan/malas nak baca, ataupon jenis lagi satu dapat je novel terus baca part last baru ada enthusiasm untuk baca. Hehehe. So, by hook or by crook, you have to read the whole chapter in this novel. Skipped was not allowed. Ini aku puji penulis dia Noor Suraya.

Next, in this novel you may learnt lots of thing about Islam as the way of life as the hero, Din mengamalkan kehidupan secara zuhud. Masya Allah. Pastu kan, before they sleep, Din ceritakan kisah para anbiya', sahabat-sahabat Nabi S.A.W dan juga para pejuang-pejuang Islam kat isteri dia. Aku rasa ni sweet moments jugak, lepas baca novel ni boleh laa berangan nak ada suami macam Din yang boleh jadi kita punya bed-time story teller. Bukan cerita merepek tau, ada isi orang kata cerita Din tu. Dalam ni jugak banyak hadis/ayat yang dipetik dari alQuran. 

Then, dalam novel ni juga memupuk semangat jihad fisabil lillah, Din tu lulusan dari al-Azhar. So, dia memey dah bercita-cita nak pergi jihad. Pastu, dia sempat pergi setahun je dan pulang ke tanah air sebab parents dia tak sihat kot tak berapa ingat sebabnya, then dia kahwin dengan Jaja. Lepas dia train Jaja kaw-kaw pasal Islam, Jaja tu jenis yang tak berapa nak alim sangat. Oh pastu kan, si Jaja tu qadha solat dia selama 3 tahun yang dia telah tinggalkan, nampak tak pengaruh/perubahan yang dibawa oleh Din. Lepas Jaja dah complete her course dengan berguru dengan suaminya, Din pon pergi berjihad di mana entah negaranya tak ingat. Maaf. 

Lastly, aku suka gila novel ni sebab perempuan tu yang pinang Din melalui parents Jaja dan uncle Aqmar Aziz. Ia bukan perigi cari timba sebab Siti Khadijah binti Khuwailid R.A. pon dulu meminang Nabi S.A.W. Kalau dah memey dia tu cukup segala sifat untuk menjadi seorang suami yang baik dan mampu membimbing kita, why not girl make a move. Tak salah, tak berdosa pon cuma adat dan budaya kita je yang menganggapnya sebagai pelik or whatsoever.  Tapi, buatlaa istikharah dulu, jangan asal kau tengok stok alim-alim, terus hang suruh mak pak hang pi pinang dia. 

Eh, lupa nak kabor, dalam novel ni jugak masya Allah nama dia sedap gila babas. Oh nama tu juga merupakan pelopor-pelopor Islam seperti Burhanuddin al-Helmy, Usamah Zaid, Zaid Haritsah, Yusuf Qardhawi, Khalid al-Walid dan Abdullah Zubair. Haa sah-sah bila baca novel ni kalau kita tak tau siapakah mereka ini, automatik jadi rajin pi google sapa depa ni untuk kepuasan diri, ye dak? Nanti boleh laa letak nama anak korang Ruqaiyah, Qaulah dan nama-nama lelaki seperti yang disebut tadi. 

Jadinya aku memang recommend uollss untuk baca dan beli novel ni sebab kita boleh gain new and more knowledge kalau kita ni bukan taraf ustaz/ustazah laa. Memang tak menyesal kalau beli mahupon baca. Mohon maaf andai apa yang aku review ni ada terpesong siket dari cerita asal. Aku review selepas beberapa hari khatam baca novel Jaja dan Din ni. So, memori agak lost siket. Nak tahu cerita penuh, poie lah baca sendiri mahupon beli laa sendiri. Hehe.

25 Nov 2013 4:12am

Tuesday, 19 November 2013

Syukur aku masih ada mereka

Assalamualaikum.

Hai hello hello hai. Motif sangat, kau fikir tengah jadi kakak PM untuk MDS ke hape? 

Ok tajuk tu nampak tak? Kome faham ke idak? Tak faham? Mereka tu orang yang kita sayang laa especially parents bukannya boyfie ataupon girl you tu ok.

Lately, ramai kawan-kawan aku yang mengalami kehilangan ahli keluarga terutamanya depa punya mak atau ayah. Alfatihah untuk mereka yang telah pergi meninggalkan kita semua. Beb, aku terkesan sebab yelah dah dia tu kawan yang sebaya dengan kita mungkin, dah mengalami kehilangan. Secara automatik, otak aku mula laa terfikir what if Allah tarik nyawa mama atau ayah di kala ini. Ya Allah aku tak kuat lagi nak hadapi saat itu. Ye aku tahu ajal maut di tangan Allah dan kita kena redha but you know it's hard ok. 

Cakap memang senang, nak buat tu kita. Kita yang kena kuat. Orang lain memanglah boleh bagi nasihat kononnya. But you are not in that person shoes. Orang kata berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. Ini dah macam #Bersamamu TV3 dah haa. 

Oh one more thing, i noticed that most of my friends around me who had lost their parents at early age. Ahh, i'm so touched. Gua respect sama lu sebab lu cekal walaupon sekali-sekala pasti rasa rindu itu hadir menyelinap di sanubari. Nak-nak kalau macam sekarang tengok mak bapak datang masa konvokesyen ataupon parents hantar masuk universiti. Mesti korang sedih kan, aku pon tumpang sedih. Aku ni berhati kapas, asal siket nak sedih. Asal terasa nak menangis. Apakah? 

Yeah, i know that i should MUST appreciate their present and to be exact i must thanks Allah for lending my siblings and I to have our parents until nowadays. Ya Allah, panjangkanlah usia mama dan ayah dan kurniakan mereka kesihatan yang baik agar aku dan adik-adik sempat membalas jasa mereka yang tak terbalas itu, serta kurniakanlah kebahagiaan yang berpanjangan dalam keluara kami. Amiin. 

Lastly, along sayang mama dan ayah till Jannah. Oh angah dan adik pon along sayang ketat-ketat. No one can replace uolls in my life. 

p/s: malam ni mood sedih. layan lagu nasyid. nak-nak yang di pondok kecil tu haa. Ahhh.

Saturday, 16 November 2013

Tolong Ingat 3 ni sebelum berZINA

Assalamualaikum.

Ok hari ni aku nak bagi nasihat ala-ala macam pesanan penaja kepada adik-adik yang baru nak up gitu. Lately, aku tengok acap kali tersebar di media elektronik seperti facebook dan youtube tentang cinta-till-die-kekal-abadi-bangang adik-adik tu. Akak ucapkan tahniah kerana kamu dah Berjaya menjadi tarikan utama masyarakat di Malaysia ini. GOOD JOB!

Ok akak faham kamu ni REMAJA yang baru nak kenal dunia, masa ni lah jiwa muda bergelojak kononnya nak cuba semua benda baru seperti merokok, couple dan yang lebih berani sahut cabaran kawan-kawan mahupon nak cabar kemampuan diri sendiri ialah dengan melakukan hubungan seks dan terlibat dengan pengambilan dadah dan alcohol. Bagus dik bagus. Lagi tinggi darjah kesan dia pada diri kita, lagi hebatlah kita di mata kawan-kawan. Betul kamu rasa kamu dah cukup hebat? Dah puas hati lah kiranya lepas dah langgar undang-undang dan batasan Agama.

Apa yang akak nak cakap ialah dalam apa-apa pon yang kamu buat TOLONG INGAT :-

1)      Agama

Mana-mana agama pon melarang keras perbuatan yang menzalimi diri sendiri seperti pengambilan dadah dan alcohol serta perkara terkutuk seperti zina. Kita ni beragama Islam, kalau dalam diri kita memey dah ada basic agama yang kukuh, Insha Allah kalau kita kena campak mana pon, kita masih tahu halal haram, buruk baik sesuatu perkara. So, basic tu kena kukuh untuk kita tepis godaan yang bakal melemahkan jiwa ni. Solat tu basic yang paling kena jaga dan solat itu adalah tiang agama. Kalau tak solat apa gunanya. Dan dari apa yang aku perhatikan, kebiasaannya golongan yang bermasaalah ni yang base dia tak kukuh. Seboleh-bolehnya jagalah solat kita, Insha Allah kita akan terpelihara. Oh pastu lagi satu isu pasal pakai-tudung-tapi-melakukan-maksiat. Ok benda ni dulu aku pon argue. But, when I think back, cuba perhatikan yang bermasalah ni hat yang jenis pakai tudung on-off, tudung chikaro-singkat, pakai tudung-tshirt lengan pendek- seluar ketat nak mampus. Ok ini bukan kategori yang menutup aurat ok, kalau betul dia fully covered dia takkan (99%) terlibat dengan gejala social ni. So, please don’t blame ‘nama je pakai tudung, tapi kiss in public’.

2)   Ibu bapa

Dalam apa jua yang kamu nak lakukan, tolonglah panjang siket akal tu. Cuba fikir kalau aku buat video yang kononnya sweet tahap max tu kan, what if someone show it to your parents. Tak ke pengsan/heart attack/mati terkejut tengok anak yang ditatang dengan kasih sayang dan didikan agama yang cukup jadi cenggitu? Sedih dik. Lainlah kalau jenis parents yang memey suka anak dia berpacaran dengan cara gitu. Ini memey reality ok.

Ada parents yang give full support to their children siap ajak tidur kat rumah lagi kau. Hmm zaman dah berubah. Konon pemikiran mak bapak pon dah moden. Kau tahu tak betapa punya malunya mak pak kau kena hina/caci/maki orang kampong/sedara-mara/komuniti di kawasan perumahan kau tu? Padahal bukan salah mak bapak pon (selalunya), korang yang buat aib, depa dapat malu. Tak kesian ka kat depa? Lagi satu, bila dah masuk alam remaja (konon kau rasa dah cukup besar laa kan), kita lebih banyak dengar cakap kawan-kawan dari parents, betul tak? Beb aku pon pernah remaja, tak payah nak kelentong lebat sangat lah. So, please to people out there, stop blame their parents if something bad happen to or made by their children. Blame their children only ok.

3)  Diri sendiri

Haa ini lagilah factor penting. Apapon kita kena sayang diri kita. Contoh yang perempuan tu PLEASE jangan sesuka hati kau biar lelaki tu touch your body not even an inch ok. Kau nak geli-geli ke ringan-ringan ke. NO means NO sayang. Kamu kena ingat satu benda ni DIA tu BELUM TENTU jadi LAKI kamu in future pon. Kita tak tahu what will happen in future. Dan ini apa yang aku dapat masa pergi TOT weekend lepas yang dianjurkan oleh LPPKN,


Lelaki beri CINTA untuk SEKS,
Perempuan beri SEKS untuk CINTA.

Please remind yourself about this my dear sisters. Mungkin kamu akan kata sekarang ni ada dara ke takde dara ke, lelaki tak kisah. Hmm maybe it’s true and maybe not. Berapa kerat yang nak perempuan yang dah ditebuk tupai ni, cer kabo? Kalau Tanya budak-budak lelaki ni, depa bercinta untuk suka-suka je, kita je yang fikir panjang benor. Baru kapel seminggu dah fikir nak kahwin dengan dia, ada anak, siap fikir nama lagi tu. Pfffttt. Tapi, bila time nak kahwin, pandai pulak lelaki ni nak cari stok yang baik-baik dan alim-alim. Puih sama depa. 

Oh pasal ada dara ke takde dara ni, gua nak cakap siket. Walau moden macam mana pon kita ni, maruah tetap kena jaga ok. It comes once in our life. Kau pernah jumpa tak ayat ni kalau kat kedai jam ke barangan kaca ke, aku suka gila ayat ni sebab it reflects our dignity.

Nice to see, Nice to hold,
Once broken consider sold.

Dia macam sekali kau dah ‘buat’ kira macam you are useless. Ok aku bercakap atas dasar kau ‘buat’ suka-sama-suka ok. Kalau yang kena rogol tu kes lain, faham? Hina di mata masyarakat ok lagi, ini dengan Allah camne? Bila kamu dah pregnant, and your boyfie tak mao bertanggungjawab, kamu pi gugurkan kandungan. Tak rasa berdosa ka adik-adik, sahabat-sahabat ku sekalian? Aku yang tengok janin tu kena gunting pon sedih, kesian kat depa, depa tak salah pon. Yang salahnya kamu dan pasangan. Pastu kalau yang carry on with their pregnancy, lepas bersalin pi campak anak kat tong sampah dan merata tempat laa. Buat anak pandai, jaga tak mao. Apa pon tak boleh. Orang lain kahwin sampai 10 tahun, pon takdak anak lagi. Hang ni, senang-senang buang anak. Mintak kaki namanya. Mungkin dalam diri kamu tu dah takde erti peri kemanusiaan. Tak belajaq ka kat sekolah dulu nila-nilai murni. Oh maaf bukan salah cikgu mengajar, bukan salah ibu yang mengandung tapi ini semua salah KAMU dan PASANGAN. Faham?

Akhir kata, sebelum kamu nak buat apa-apa fikir kesan positif dan negatifnya kepada kamu, keluarga, agama, bangsa dan negara. Apa yang penting diri sendiri tu laa. Kalau kamu rasa kamu sanggup nak pregnant at early age, then you may proceed. Jangan ingat nak sedap masa tu jaa, masa depan merana weh. Peace yau.

-cuma teguran biasa dari seorang manusi biasa. Sama-samalah kita renung dan ubah from bad to good, from good to a better Muslim/Muslimah. 



Thursday, 14 November 2013

Konvokesyen kali ke 79 UiTM

Assalamualaikum.


Haa mesti ingat aku yang konvo kan? Idok ler, teman tak merasa lagi nak konvo masa zaman unibersiti ni. Insha Allah lagi 2 tahun. Amiin. Asasi mana ada konvo. Masa lepas SPM ada laa buat Majlis ala-ala dah grade gitu kan. Ok, ini kali gua mao up entry pasal deme yang dah mahupon sedang berkonvo bagi sidang kali ini. Gua cerita pasal UiTM je laa kan. 

Aku nak ucapkan setinggi-tinggi TAHNIAH kepada semua kawan-kawan mahupon senior-seniorku yang dah grad either diploma mahupon degree ini merangkumi semua universiti mahupon kolej ok. Kang ada yang tersentap aku tak wish congratz ke apa. Seriously, i'm inspired after saw your picture on your convocation and great day with that 'jubah'. Oh my, if I could be there with uolss and took pictures together. Ahh sweet moments in life babeh. 

Oh yaa, for the first time ever, UiTM Pulau Pinang bakal mengadakan Majlis Konvokesyen yang mana sebelum ni semua pelajar di cawangan akan berkonvo di Dewan AgUng Tuanku Canselor (DATC), UiTM Shah Alam. Ok sebenarnya aku sedih, sebab baru nak feeling-feeling berkonvo di sana. Emm ok just forget about it. Sekarang gua nak bagi tau sama lu, UiTM Pulau Pinang dah dapat kuasa autonomi yang mana kami boleh membuat keputusan SDN BHD, kami berdiri di atas kaki sendiri ok. Hahaha, cerita nak bongkak. Err, tidak, i just want to inform uolls if you did ask how come my campus can do their own convo? 

Last but not least, aku nak promote photography session exclusively conduct by Institut Pemikir Mahasiswa UiTM Pulau Pinang. Bukan aku yang jadi photographernya, i'm just arrange the schedule. Huwaa apakah? Aku serius ni, kalau kome ada abang/kakak/adik/saudara-mara yang berkonvo di UiTMPP this weekend, jangan malu jangan segan contact nombor yang tertera. Sape tepon 2-3 pagi ke atas, lu memey mintak kaki. Itu panggilan kecemasan kalau ada orang mati ke boleh terima lagi. 

HARGA MURAH-MURAH PUNYERR. 



Sunday, 10 November 2013

Perlukah iklan di group FB?

Assalamualaikum.

Hallooo, long time no see maa. Aku rasa ini tempoh paling lama aku tak update. Perasaan yang membuak-buak untuk berblogging dan online tu aku terpaksa campak tepi sebab tanggungjawab hakiki lebih memerlukan kidmatku. Wahh, cenggitu ayatku. Kau mampu? Tapi betullah lately my life was very hectic, biasalah dah dekat hujung-hujung sem. Rasa baru semalam daftar masuk second sem. Tup-tup hujung bulan depan dah nak final. 

Ok, back to our topic. Korang mesti ada join mana-mana group kat Facebook kan? Kalau korang takde join mana-mana group nampak benor kome ni tak aktif. Haha. Ok, apa yang aku perasan ialah lately bila bukak je group page penuh dengan iklan. Tahukah anda, bila ada nottificationssss, orang buka lelaju sebab orang akan fikir:- 

1. Ada maklumat baru dari fakulti/admin
2. Class Representative (CR) nak cakap kelas cancel
3. and etcetera 

Tapi, bila bukak ghopenya ada orang upload pasal produk dia. Pfftttt. Bengkek hati itteww tau. Ok, pastu gua nak cakap sama lu, gua bukan dengki dengan lu punya bisnes maa. Ini namanya tindakan lu tu tersangat-sangatlah menjengkelkan (annoying). 

Ok aku boleh terima kalau kata kau nak bisnes online ni semua, ok masa ni lah kita nak menceburkan diri atau melatih diri menjadi seorang usahawan yang berjaya. Dan, facebook ialah medium terbaik untuk mempromosikan produk hangpa. Tapi, tak perlulah setiap hari/minggu kau update produk kau. Lainlah kalau kau ada buat promotion sempena Raya ke Konvokesyen ke pesta buah mahupon PC Fair. Kadang-kadang iklan ni bertindan tau, penat je orang scroll dari atas sampai ke bawah sebab tak mao miss important things, tapi asyik-asyik keluar iklan kau je. 

Ini style aku dan aku rasa orang lain pon sama kot. Bila aku dah baca pasal produk kau, aku akan save nombor ataupon segala detail pasal bisnes hang, takpon aku like page kau atau follow blog hang, so that IF one day i want to buy your product, i can order it with you. As aku punya prinsip sekarang ni, support kawan-kawan di alam realiti dan alam maya yang buat bisnes. Yang 2 alam aku tak layan. Ok tak lawak syira. So that, IF one day i make up a business, all of my friends will support me. Boleh gitu? Aku tak kisah pon, kalau aku rasa benda tu give benefits to me, aku tak teragak-agak untuk membelinya. Dah laa syira, cakap je laa kau tu pemboros ya amat. Pfffttt. 

Macam sekarang ni aku nak beli bagpack, so aku tengah ushar-ushar kat FB. Harga ok, cuma tunggulah duit pt sem depan pulak ke camne? Kalau rasa nak guna bawak balik rumah, hujung sem baru beli. Sebab kawan aku dah beli, masuk duit semalam hari ni dah sampai. Oh pastu, yang ni aku qoute ayat kak Sepet, kita sebagai penjual ni jangan push customer, kadang-kadang customer tu memey minat nak beli, tapi wangnya enggak ada sik. Hmm like seriously it's true beb. Blog kak Sepet tu aku follow sebab aku tertarik dengan produk dia. Setelah berbulan-bulan baru aku beli. Nampak tak tipsnya di sini anak-anak? Kau ingat customer tu kerjanya COP DUIT ke? Kau offer terus depa beli? Untunglah kalau aku kaya, hahaha. 

Secara tuntasnya, aku sokong cara korang nak mempromosikan barang dagangan/produk yang korang jual cuma kau kena tahu batasnya laa beb. Post jarang-jarang, jangan kerap sangat unless u post in your own wall/group page bukannya menempek di group orang, ok? Kau sentap ke? Maaf, aku cakap benda yang betul. Pastu, like seriously beb aku tak dengki dengan lu punya bisnes tapi it's really really annoying. Bukan aku je tapi orang sekeliling aku. Mohon anda yang bergelar businessman/woman faham situasi kami ini. Semoga bisnes kalian maju dan terus maju. Amiin. 

Thursday, 17 October 2013

Isteri dera suami?

Assalamualaikum.

Haa amacam terkejut tak dengan tajuk kat atas tu? Ke kena setepek kat batang hidung mu sebab memey mu belasoh laki mu hari-hari. Berat nanang terr. Ok to be honest aku sangat terkejut ok bila pagi tadi aku dengar motivasi pagi by Dr. H.M Tuah kat radio Best104. 

Mengikut data pada tahun 2011, kes penderaan isteri terhadap suami lebih banyak dari kes suami dera isteri. Oh my! Like seriously, apo kono ekau ganaih bonar sis? Yang kau pon, lelaki kan, pertahankan diri or maybe u takut dicop dayus, huh? Beb, orang bodoh je yang tak protect diri dia, yang kau tadah je badan kau bagi bini/laki kau belasah, dah kenapa? Aku tak fahamlah. 

Ok back to basic, isteri wajib patuh pada suami sebab syurga bawah tapak kaki beliau, kan? It same goes to kita wajib patuh pada parents especially our mom, rite? Jadi, adakah mereka layak menerima sepak terajang kau? Gila doe. Aku tak boleh terima, kalau marah tu cam aku boleh hadam lagi. Ini sampai membelasah/mendera tu yang aku tak boleh digest. Ada yang baling suami dengan mangga rumah, woi kalau kena boleh benjol kepala. Ini paling cikai laa. Kang tak memasal ada pendarahan ke kat kepala beliau, acano? Haish mintak simpang lah semua ni. 

Kalau lelaki yang dera isteri tu aku dah biasa dengar, ni yang suami kena dera ni, apakah? Makin lama makin pelik laa perangai. Kot ye pon marah, istighfar, amek wudhu', amalkan cara kawal stress-dari berdiri kepada duduk, pergi minum air. Ye, aku tau cakap memey senang, nak buatnya haram. Ok ok, kalau tak tahan sangat kau marah/maki habis kuat kau tumbuk/lempang suami kau tu dahlah. Erk apakah? Beb seriously aku tak faham sejak bila wanita mengganas, kot ye pon kita ada black belt dalam karate ke taekwondo ke silat cekak ke, kita guna benda ni kalau kita dalam bahaya je macam nak kena rogol ke ragut ke bukan dengan suami awak ye. 

Akhir kata, ini semua pandangan aku je. Korang yang dah kahwin tu tahulah camne ke gayanya kan. Mana tau kot muka laki kau memey minta penyepak ke laki kau yang mintak didera ke, manalah tau walaupon agak pelik. 

Wednesday, 16 October 2013

Aidiladha 2013

Assalamualaikum dan Salam Aidiladha.



Allahuakbar Allahuakbar Allahuakbar. Laailahaillallah wallahuakbar. Allahuakbar walillahilhamdu.
<To be honest tulis jawi lagi senang dari nak translate ke rumi.>

Buat kesekian kalinya, aku nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha a.k.a Raya Haji/Qurban. Jangan cakap raya aidiladha tak bermakna sebab kau tak dapat duit raya ok. Hari raya aidilfitri nampak meriah sebab kita mengagungkannya sebagai meraikan kita telah berjaya puasa selama sebulan. Ye betul dah konsep tu. Aidiladha ni kalau kita baca balik kisah para anbiya' ke baca tafsir alQuran ke menerangkan pasal Nabi Ibrahim a.s yang sanggup berkorban apa sahaja kerana Allah hatta bila Allah menyuruh baginda menyembelih anaknya Nabi Ismail a.s, baginda akur dengan perintah Allah sehinggalah Allah menukarkan anaknya kepada kibas. Emm ini apa yang aku belajar masa kat sekolah dulu lah kan. Sila rujuk ustaz/ah yang lebih pakar untuk tahu kisah dengan lebih mendalam.

So, raya haji kali ni kitorang tak balik kampung either Terengganu mahupon Ipoh. FYI, Raya Haji di Pantai Timur sangat meriah ok. Kalau boleh setiap rumah, mesti ada yang masuk korban. Aku rasa ni masuk kali kedua kami beraya di Selangor. Bukan saja-saja tak nak balik tapi ada hal yang tak dapat dielakkan. Raya mana-mana pon sama je cuma feel lain. Tak dapat feeling balik kampung walaupon it should be consider as my hometown when i'm migrate to Penang for my study. Bagi aku Selangor bukan kampung, boleh cenggitu? Haha, sengal laa syira.

sampai je hari ahad tu, terus pi round2 pkns beli buku adik dan melantak kepsi.
ayah and mama at kepsi, syeksyen 20.
Ok sebab utama kitorang tak balik kampung ialah kekangan masa. Iyelah, ada ke patut sekolah cuti sampai Selasa je. Petang raya tu berkejar-kejaran menghantor Qila kat Pekeliling tu dan Faris balik SAMTTAJ. Ada sebahagian sekolah cuti Selasa je, lagi sadis. Woi, ni raya haji beb, kenapa raya aidilfitri boleh bagi cuti seminggu, tapi raya haji buat lebih kurang je. Orang nak balik kampung lah. Bersyukur kerana UiTM sangat prihatin. 

Hari Isnin tu aku teman Angah pi Perpustakaan Awam Selangor (PPAS) dia nak study. Budak matrik kan dah nak final ni. Aku tak ingatlah deme punya term PPSM ke apa jadah ntah. Maaf saya budak asasi UiTM, Haha. Ok for the fist time ayah lepas aku drive sampai Shah Alam dan Klang. Tak sangka ok, mula-mula aku plan dengan angah kita call ayah bila dah selamat sampai PPAS. Haha. Tapi, aku tak sekental tu lagipon kena drop by adik kat kedai. 

Lepas Asar, terus gerak pergi Klang rumah maksu. Hari Isnin most of my family were fasting, so agak meriah laa berbuka tu kan. Mama rushed to cook laksa penang. But unfortunately, blender rosak. Tergendala terus kerja. Jadinya buka tu makan nasi lauk ayam goreng. Aku tak kisah pasal makan, janji ada air sejuk. Malam siket makcik hantar ketupat, rendang ayam dan kuah kacang. Ini memang benda wajib buat dari keluarga makcik.

ni ketupat palas ek namanya?
Pastu, maksu order lemang kat area Jalan Kebun 8 batang, makcik bawak 2 batang, paklang bawa 2 batang. Sekali yang dibakar betul-betul sebatang je, yang lain deme kukus. Aku memey tak tahu nak beza mana yang dibakor mana yang dikukus. Same goes to my mom and her siblings. Ayah aku lah yang tahu bila nak belah lemang tu. Pastu, opah kata kalau api dia slow je, haa tipu ler tu. Dia dah kukus dulu laa namanya. 

Pastu kejadian di pagi raya, betapa sadisnya tak solat hari raya. Ini kalau ayah aku tahu ni komfem kena bebel 'Tulaa pergi lambat lagi, lepas Suboh tidur'. Tettt memey kena tembak habis-habisan. Habis semua masjid kat area klang tu kami pusing, semuanya dah khutbah. Woi, hangpa solat pukul berapa? Bukan 8.30pagi ka? Sampai ke masjid negeri shah alam kami pusing. Makan angin di pagi raya haji namanya. Beriya aku dengan angah pakai telekung sampai ke sudah. Sebab memey tak bawak/pakai tudung, terus sarung telekung je. Ok pengajaran, lain kali keluar rumah awal. Kalau boleh solat Suboh berjemaah terus kat masjid tu.

Balik je dari makan angin di pagi hari, mama suruh tolong masak nasi minyak. Pastu, maksu suruh pi beli ais, sunquick, plastik sampah kat 99Speedmart. Yang lain semua dapat, ais je yang tak dapt. Sampai ke Jalan Kebun aku drive semata-mata nak mencari ais babeh. Takut gila aku nak naik flyover tu, kelemahan aku dekat bukit. Kalau kereta auto takde hal kot, ini manual beb, berdebor je lah jantungku masa tu. Dalam hati dok kata 'Cepatlah hijau, janganlah merah'. Kereta pon tak banyak kan, kira ok lah. Aku langgar gate rumah maksu masa sampai petang semalam. Pergh, alhamdulillah kereta dan kami selamat. Cuma gate tu terkeluar dari landasan and luckily i have Qila, dia repair-ketuk-ketuk dan angkat gate masuk kembali ke landasan. Kalau tak, jenuh nak membayor bulan-bulan kat maksu.

Haa ni nak ceghita pasai ais takdak masa raya. Kenapakah semua kedai tutup. Ok depa pon nak beraya. Ye aku faham tapi yang macam 99 tu pon, stanndby laa stock ice banyak-banyak. Bukan hat kecik-kecik tu, bila raya comfirm ice laku gila. Kalau macam family kitorang ais hat plastik besaq tu dalam sehari paling kurang 2. Tak pon, sebagai alternatif abang lori yang selalunya hantaq ais kat kedai-kedai tu boleh ler jual rumah ke rumah. Ke kome pon nak beraya jugak. Haish tak tau nak kata camne, tapi ni memey benda yang WAJIB dicari ketika hari raya. So, grab the opportunity.

Lepas dah siap masak, kitorang gerak pergi rumah opah kat Kg. Kenangan, Puchong sebab semalam dah call kan. Kalau tak pergi opah terasa pulak nanti. Lagipon kuah kacang opah and le family is da best sebab opah dulu-dulu bisnes sate. Aku jugak yang drive, si Qila buat taik mata je kerojenya. Penuh gila kereta dengan makanan sebab bekal untuk deme dan kitorang lagi. Yelah, memey tak dan nak makan. Siap je masak terus pack. Sebab bas Angah pukul 3pm. 

angah and asyraf. suka lah budak ni, asyik berdukung je kerjanya.
takde budak kecik lain. si kerinting-zahirah pergi jalan dengan family dia. 
Pastu, balik rumah solat Zohor, mandi dan deme pack barang, terus gerak hantar Qila kat Pekeliling. Oh sepanjang hari tu ayah takde bersama kitorang sebab ayah join orang surau sembelih lembu dan kambing. Cuma pagi tu je ayah datang Klang breakfast, solat sunat hari Raya dan hantar adik. Naik je kereta, aku pilih seat belakang sekali sebab nak tidur. Tak cukup tidur kot, dua malam tu bersembang sakan, tidur pukul 3 pagi. Fuhh penat tak terkata. Poyo je.

Ok, itu jelah cerita hari raya haji tahun 2013 ni. Walaupon sekejap masa yang diluangkan bersama family, takpelah. Asalkan dapat gather semua ahli keluarga. Angah nak final, lagi dua minggu balik laa rumah. Adik pulak nak exam SMA bulan November kalau tak silaplah. Along doakan korang berjaya dengan cemerlang. Adik, kalau kau rasa nak jejak Jordan ke mana ke, do the best. 

p/s: Sekarang aku jadi anak tunggal kat rumah ni. Haha. Padahal, sorang lah bosan, bila soranglah semua kerja kena buat sorang, tak boleh nak schedule work. Jumaat malam aku balik Penang demi tanggungjawab sebagai pengira undi. Sekian liputan dari saya. Salah dan silap harap dimaafi. 


nak jugak gambor dalam kereta. abaikan watermark yg terbalik tu.







Tuesday, 15 October 2013

#Throwback: Main Tipu

Assalamualaikum.

Firstly, aku nak gelak jap. Gila lawak seh bila aku tengok video ni kat wall fb kawan aku. Seriously, aku teringat benda ni memey berlaku dalam kalangan adik-beradik. Well, biasalah kalau tak main Jutaria, Sahibba, Saidina, Monopoly, Chess dan dam haji memang tak awesome zaman kanak-kanak kamu. Ok yang main ni budak-budak 90's and below je kot. Budak ler ning main gadget je tahu.

So, kome nengok ler dulu video ni puas-puas ye. Selamat menonton. 


Dah tengok kan? Aku tau video ni dah berkurun, aku je yang looser baru tengok. Tapi gasakkan. So, aku bet most of you pernah kena macam ni. Apa perasaan anda bila one of them main tipu? Rasa bengkek je, tapi sebab dia abang/kakak kita tak boleh nak buat apa laa kan? Jalan penyelesaian paling mudah ialah MENANGIS so that game dihentikan sementara atau mesti jadi 'Ahh, malas lah nak main' sebab dah kalah atau ada yang main tipu. It always happened to me and my siblings. Masalah dengan aku sekali menangis, adik laa yang selalu main tipu. Geram tau. 

Nak-nak kalau main jutaria, dam haji dan chess. Kalau jenis adik-beradik aku pulak, kalau dah tak boleh nak move,  buat-buat tertolak anak-anak catur dan buah dam tu. Mintak penyepak sangat kamu. Pastu, adik aku malas nak kemas tau, so dia akan cakap siapa kalah kena kemas. Pffttt, berlagak kau ye, macam comfirm dia menang tapi memang pon. Dan disebabkan dia juara bertahan, bila dia kalah dia tak puas hati kena lawan lagi sampai dia menang. Pffttt again. Kau dah selalu menang kan, bagilah chance kat along kau ni pulak feeling-feeling 'i'm the winner'. Haha. 

Pastu satu trick kitorang bila ada yang main tipu, jerit atau nangis kuat-kuat bagi mama dan ayah dengar. So that mama and ayah boleh back up. Haha, aku laa yang selalu buat tactic hampeh tu. Mama dan ayah pon akan kata 'Nak main, main elok-elok, jangan gaduh-gaduh. Kalau tak, kemas tak payah main dah'. Waaa, kenapa tak tempeleng je si Faris yang suka main tipu tu. Haha. 

Lagi satu trick main tipu masa tengah game, buat-buat suruh dia amek air ke tutup tv ke dan sebagainya yang mana fokus dia pada game tu lari laa. Then, masa tu kau tukar dia punya king so that u senang nak checkmate dia. Motiff sangat, kan? Ini adik aku punya kerja. Aku main tipu kalau kat game duit tu je, kalau kena kat tempat dia, nak-nak yang ada hotel tu kan, apalagi sembang-sembanglah sama dia sampai ralit. hahaha. Then, my money will save. 

Ok tu je nak share. Langsung takde update bulan oktober. Konon sibuk benor ler tu kan. Aku ni jenis taip panjang berjela, so i need time to write. Coming soon update Kem Semut 2, PDP at Yan, Pemilihan UMNO 2013 dan Hari Raya Aidiladha. Motif sangat coming soon jadah dia, draft pon tak lagi. Itu semua plan dalam kepala je. 

Selamat Hari Raya Aidiladha. Berkorban kerana Allah dan agama, jangan berkorban untuk balak lu je. Peace yau.

Sunday, 29 September 2013

Kawan aku Manusia

Assalamualaikum.

Hmm, it's quite a long essay that describe my expression, observation and comment. Read it. Thanks. Tajuk tak boleh blah, memey lah kawan aku manusia, takkan tapir pulak, kan. 

Dalam hidup ini kita akan bertemu dengan pelbagai ragam dan karenah manusia. Ada yang depan kita baik umpama Malaikat, ada yang belakang kita mengutuk kita dan sebagainya. Namun, bukan semuanya jahat, pasti ada dalam kalangan kawan-kawan kita yang begitu baik sekali hinggakan sanggup berbohong demi menutup keaiban seorang yang bernama sahabat. Ye, mungkin ada yang akan kata ‘Bodohnya kau nak tudung sikap buruk dia’. Biarlah orang nak kata apa, kerana mungkin kau tak tahu apa itu erti persahabatan.

To be a perfect friend is not an easy as you think. Most of the times, you need to sacrifice your own feeling in order to remain your friendship till Jannah. <hopefully> Kawan kita burukkan kita kat belakang kita, then suddenly we knew it from the confidential source. Its hurt beb. Trust me, that you will feel hurt deeply if the one you trust betray you. Yeah, cause we always put a 100 percent trust on him. But, why he/she betray us? Don’t you know how to be a good friend? Oh, I forgot that no one is perfect. Am I trying to find a perfect friend in my life. Nope! It just a normal criteria that a friend should have.

Be tolerate. Could you ever in your friendship be tolerate with your friend/s? Ini asyik kau je nak menang dalam perbalahan or in decision making. Or its always be you who take for granted. Kau je yang nak untung, sesekali kau lah pulak yang kena beralah brader. Contoh, kalau hangout asyik bedal kereta si A je, mana boleh camtu walaupon kau bayar minyak dan tol sepanjang perjalanan. If you know what is ‘tong-tong and pancung concept’. Ada je orang yang buat bodoh je, semua benda nak free, taknak keluar duit langsung kalau boleh. Sumpah, kau sangat bijak dalam mencari jalan on how to save your money.

Beb, dalam hidup ni semua benda pakai DUIT. ‘No Money, No Talk.’ Did  you ever heard this? Hmm, same goes to this err friendship or matter in your life. Cuba kau fikir, kawan kau tu beli benda tu pakai air liur ke yang kau sampai sangat hati nak mempergunakan harta benda beliau secara FOC to the max. Kalau dia tu memang kaya takpe lah, ini dia pon pakai duit PT untuk menampung kos sara hidup beliau sepanjang tempoh belajar ataupon gaji dia setiap bulan memang lepas untuk tanggung dirinya dan hantar duit kepada family je .

So, this should be win-win situation or Barter system. Contoh, hari ni kau makan Mee segera dia sebungkus, on the other day, walau orang tu tak minta balas pon, do offer her/him your mee segera. Barulah orang tak perasan sangat sikap kedekut haji bakhil kau tu. Ini, dah kontra sangat, orang nak bagi kau pon takde hati. Takpon, bagi sebab malu-malu alang. Kau yang minta, memang buat muka tak tahu malu. Tapi, orang yang nak bagi tu pulak rasa malu, kalau tak bagi. Nanti kena cop kedekut la takpon 'member takkan tak boleh tolong member kot'. Jadah dia, asyik aku je yang tolong kau. Dia kena both party involve same goes to relationship. If only one party give, that we called as take for granted babeh. Pfft.

Tak boleh tengok orang lebih dari dia. Pfft. Ini lagi satu masalah. Ntahapaapantah. Ini namanya penyakit PHD-Perasaan Hasad Dengki. Kau tahu tak ini penyakit hati. Apsal busuk sangat hati kau ni? Kalau dia yang lebih pandai,cantik,kaya dari orang lain takpe. Tapi, kalau orang lain yang lebih segala-galanya dari dia. You’re dead man! Istighfar banyak-banyak brader and sister.

 Kau kena terima dengan hati terbuka. There’s no use of being like this. Memang ada motivator yang kata benda ni bagus, so that you are inspired to do more. But, it is useless when you do it without your own wants but you just wanna to challenges that guy/girl that you can do better that him/her. I’ve experienced it. You get nothing, just waste your time cause your intention is not on the right way. Matlamat tidak menghalalkan cara orang panggil. Bila kau gagal untuk jadi lebih dari dia, boleh gila meroyan sebab your anger level towards him/her makin bertambah dari hari ke hari. Gila betei.

Ok, that’s all for now. Aku memang pantang gila dengan orang yang kedekut ni. Rasa nak lempang lelaju. Kau nak kata aku nak kawan yang perfect ke hape. Suka hati. Lain orang, lain penilaiannnya. Mungkin kau akan kata ‘Kau tu pon bukannya baik/bagus mana?’ Hoyeah, like I care beb? Senang cerita kau layankan je perangai kawan-kawan kau yang pelbagai peel dia sampai mati. Ini statement maut dari aku cause kalau kita tak berkawan/bersosial, sapa nak tolong mandi,kafan,usung, dan baca talkin kat kau bila kau dah tak bernyawa kelak?

‘Dalam apa yang kita buat hari ni, fikirlah masa depan.’

Err, apakah macam tak kena je ayat di atas dengan karangan aku kat atas tu. Tettt. Gasakkan. Peace yau. Assalamualaikum, have a nice day.

...aku dah penat dengan semua ini. Bukan aku mengalah. Tidak. Biarlah aku diam menyaksikan drama berbabak--babak ini. Good job beb!...




Wednesday, 18 September 2013

Majulah Sukan untuk anda

Assalamualaikum.

Petang tadi lepas habis kelas OPM 530, kurang lebih pukul 4 cenggitu, aku, kak yaya dan kak yong berjalan kaki di tengah panas menuju ke carefour ataupon sekarang dah tukar kepada aeon big. Ahh, gasakkan orang tetap panggil carefour jugak. Kau pk senang ke nak berjalan kaki hampir 30 minit semata-mata nak jimat RM 2. Kau mampu? dua hengget je pon tapi memey dah biasa jalan kaki ke care4 ni. ahh benda kecik je lah, aku dengan kak yong pernah buat kerja gila jalan kaki dari macd sampai ke jusco. Dahlah pakai heels. gila x?

Apa yang aku nak cerita ialah tadi balik aku nampak budak-budak tengah kawad. Haha, kenangan sangat, kalau tak last sem kami lah yang tengah pulun berkawad kat depan PI tu. Sekarang, biaq pi kat junior plak. Oh, komander madya naik pangkat ek, jadi apa? Dia pakai selempang merah. haha noob gilak, aku tak tau apa-apa pon pasal komander ni semua. 

Oh, actually i want to story-mory about tengtengteng...

Aku bertukar-tukar pendapat dengan Dayah<housemate yg jumpa kat care4>. 'Weh, mamat tu main menda?' Aku kata deme main lontar peluru tapi benda bulat tu kecik ek pon, lagi satu nama pon lontar, aku tengok dia ghope melempar adalaa. Dayah kata dia main bowling padang. Jadah dia, kot ye pon aku tak pernah tengok orang main bowling padang tu, mesti laa ada pinnya kan contoh dia buat pakai botol air alaa macam kat sukaneka tu. haha. Pastu, bila passby budak-budak tu <aku assume depa as budak diploma> aku tanya lah depa main apa? Dia cakap main petanque. Oh man, sadis doe aku tak tau. Budak tu gelak seh kat aku. Adik lelaki aku tu main petanque ni sampai peringkat negeri, tapi aku haram tak tau macam mana permainannya. Rupanya deme tengah training ada KARISMA. Oh i see. 

Pastu, kak yong tanya aku; 'Mu tak tahu ke tu petanque?' Aku dengan jujurnya cakap tak tahu. Sekali kena gelak lagi. Bedebush. 'Buat malu orang Ganu je.' Eh, aku orang Selangor laa, ayah aku yang orang Ganu. Lainlah kalau aku memang stay Ganu, tetiap petang orang kampung aku main petanque tu. Petanque was a game that's so hot in Terengganu, i thought. Hmm. 

In a nutshell, i would like said that majulah sukan untuk negara. Haha. Motif? Idak ler, aternye kita kena tahu semua sukan di Malaysia dengan menonton game Olimpik ke apa jadah di TV mahupon secara langsung. Haha, motif aku nak tengok. Aku cuma layan bola dan badminton je. Gimnastik tu masa kecik-kecik je suka tengok, konon feeling nak jadi perenang. Puih. Choww.

P/S: Sedekahkan alFatihah buat ayahanda blogger Gangster Lipis-Aaron yang meninggal pada 12/9 yang lepas. Be strong brader, dahlah kaki hang tak elok lagi. Allah sedang menguji hambaNya dengan apa yang kita mampu tanggung. Be positive. Aku mulalah nak bersedih ni. Aku yeye nak nasihat orang, sekali aku yang meleleh air mata.




Monday, 16 September 2013

Berdetak lebih kencang

Assalamualaikum

Hey whats up? Pergh, tajuk kemain lagi. Ini mood gatai meghelaa aku dah mai. Den tak tau nak buek camno laie dah ni haa. Biar aku cerita mengikut kronologi lah yo.

Ok, supposedly on 20-22 Sept this weekend, i will go to Sg.Chiling, Selangor ada Kem Semut 2. Ok, walaupon aku ni orang Selangor tapi den tak pernah poie Sg. Chiling ni, klo Sg. Congkak ke Gabai ke, pernah laa. Aku pergi sebab nak kumpul markah KI dan saja isi masa lapang sementara di awal sem tiada assignments lagi disamping menambah ilmu agama yang tak berapa nak tinggi ni. Tapi, lepas aku dah daftar nama kat nik<urusetia>, tetiba plak jadual KI keluar on the same date 22/9 (Ahad). Damn it. Aku dah teruja gila nak jenjalan keluar dari Penang ni. Wah gitu kau. So, kita tengok lah camne nanti. 

Pastu, malam ni ada perjumpaan pasal Kem ni. Adalah keluar senarai nama, aku pon ushar laa sapa yang pergi. Tujuan utamanya nak tengoklah nama aku terpilih ke tidak. manalah tau, kot dia kata sape dah pi Kem Semut 1 dah tak boleh pi plak kan? Alhamdulillah, my name and my friends name were there. 

But, after i scrolled down, tengtengteng i found his name. Woah, apakah? Ini yang rasa tak mao pi, tapi aku nak pergi jugak sebab alasan yang disebutkan di atas. Takkan sebab dia, aku nak tarik diri. Whatthe? Maka bermulalah kecelaruan minda dan pelbagai persoalan menerjah benakku. Apsal kau nak pergi? Dulu kau tak pergi pon. Semak je lah kau ni dan macam-macam lagi. 

Padahal, suka hati dialah nak pi ke dak, ini bukan kampus aku sorang ja, itu hak dia. Dia pon belajar kat sini. Hmm apa-apa jelah. Aku harap, kami tak satu kumpulan masa kat kem tu nanti. Aku tak tau nak buat reaksi macam mana? Laa ni pon rasa nak meletop dada ni. Uish, teruk benor. Kalau dapat sama kumpulan atau terselisih, aku buat-buat tak kenal. Aci cenggitu? Camne nak cool down ni? Gilalah weh. Istighfar mungkin. 

-hangpa rasa ni musuh aku ka crush? haha. yg pasti bukan budak kelas aku.


Sunday, 15 September 2013

Sehari di Merbok

Assalamualaikum.

Halloo N'ABM's in da house. haha. Well, aku sedang dalam mood gembira/bahagia but at the same time aku sedang bertahan-biasalah hujan-panas, demam laa apalah. 

So, yesterday on 14th Sept, we decided to go to Merbok, Kedah. Well, it just a quick and spontaneous decision a nite before we went there. It's a 3 days holiday, so we should MUST spent our time to the max. Haha. Actually, the motive was we wanted to have a picnic at waterfall. Gempak kan?

Masalah, kat Penang ni memang lah ada waterfall, tapi cam tak banyak kan. Macam la kat Kedah tu banyak sangat kan? LOL. So, disebabkan Merbok tu cam agak best dan tahulah selok-belok jalannya. So, around 11am, aku n kak yong pi amek kereta sewa. Murah kot setengah hari RM50. 

Pastu, perjalanan dari Permatang Pauh to Sg. petani (U) sangatlah sekejap-around 1 hour. Then, the first place we visit was UiTM Merbok. Aku dah cuak kebebeh, yelah Merbok sangat ketat peraturannya, bukannya kau boleh masuk sesuka hati as my own experience study there about 1 year. But, maybe PB dah berubah-dah jadi baik ler ni. 

Masuk terus pergi kat kolej Murni yang indah tu. Over je ayat. Aku pi jumpa kak Syu dan Fini. Oh my, i miss them so much. Oh sebelum sampai tu, dah mesej beberapa orang yang aku kenal dan wujud di Merbok tu, tapi biasalah depa banyak urusan di hari cuti ni. Zana pon aku sempat hai hai bye bye je masa passby tu. Makin gorgeous u kan. Dia nak pi kenduri kahwin kat Baling.

Pastu, pi rumah sewa kawan roommate aku kat taman lembah bujang kot yang kat sebelah MRSM tu. Lepak-lepak pastu makan kat kedai yang cam baru buka je. Ok lah, not bad. Then, we go to Tupah Waterfall. Hmm this is my second time went there. Air dia super duper sejuk gila babas. Kira puaslah. Takut jugak, sebab budak UiTM pon ramai mati kat sini either caused by kencing tikus dan lemas. 

Lepas dah mandi sejuk sampai tahap gigil-gigil, kita bertolak pi Tanjung Dawai. Mari makan seafood. Well, aku bawak pi kedai yang biasa pi makan je lah. Kira murah jugak mungkin sebab tak amek ikan. Nak tengok laut/pantai <aq x tau nak beza.haha.sengal> hujan plus dah nak maghrib, konon nak feeling retiss sat tangkap gambar. Hmm, takpelah aku dah biasa pi situ. <puih>. 

Balik terus hantaq barang kat kolej, yelah jenuh kot nak mengangkut baju basah kami berempat. Pastu, acah-acah berani drive nak masuk sampai kolej. 'Kitorang nak hantaq baju ja, satgi kami keluaq laa balik'. Pastu kena tinggal kad matrik. apa jadah dia? Hmm, pastu pergi pasar malam dan ronda-ronda takdak hala tuju sebab nak habiskan minyak. Motif sangat kan? Macam boleh habis. Aku rasa nak sedut je minyak tu simpan dalam botol, lain kali kalau sewa kereta boleh guna. Untunglah sapa dapat kereta tu, ada 5 takuk lagi. Naik viva isi full tank=RM46 itupon sebab ada 2 takuk balance orang pagi punya. 

So, itu jelah yang aku nak cerita. Biasalah kalau kita dah lama tak pi tempat tu, memey macam-macam perubahan berlaku. Kalau aku pi sana 10 tahun akan datang, memey sesat terus sebab semua hutan/ladang sawit/getah dah bertukar jadi rumah,kan? Merbok menjadi kenangan buat kami yang pernah belajar di sana. Suasananya yang takkan kami lupakan. Oh kat sini juga aku minta maaf klo ada yang tersentap aku tak pi jumpa hangpa masa pi Merbok tu, tak dan lah, lagipon aku datang dengan kawan, so susah lah kalau aku je nak jumpa kawan, depa tercongok cam tunggul. Dan, bila passby rumah cik Ah tu, Ya Allah aku nak sangat pergi. Bila aku dah kerja nanti, ada kereta sdn bhd, aku pi sana jenjalan tanpa ada batasan. Wah gitu.

raihan, dayah n aku at Tg.Dawai. 

Friday, 13 September 2013

Mix Feeling entry

Assalamualaikum dan Salam Jumaat.

Hai, aku rasa lama gila tak update padahal tak sampai seminggu lagi. Well, aku rasa jiwa aku kosong. Entah tak tahu kenapa? Aku rasa bosan dengan semuanyalah. then, go die. Itu dah macam orang takde iman namanya. As a conclusion, just keep quiet. It's better than you do or say stupid things. 

Kau tahu tak macam mana rasa bila kau terlalu mengharap pada sesuatu, but then you don't ever get it. Kau dah penat-penat plan itu ini, at last plan kau hancus disebabkan ada benda yang menghalang laa kan macam kawan kau tarik diri. Ah to be more specific in my case, on 20-22 Sept supposedly i will join KEM SEMUT 2 at Sungai Chiling, Selangor. I'm very excited to join this camp not because of the KI mark but i just want to enjoy myself. Haha. Aku dah pernah pergi Kem Semut dulu yang depa buat kat SEDIM, Kulim tu. Tup-tup dapat tau 22 Sept ni kami ada LDK. Pergh. Aku harap one of them will replace or postponed the date. tapi aku lupa kadang-kadang kita kena sacrifice one of them, aku tak boleh TAMAK. Aku ni pulak jenis yang akan down gila babeng bila aku dikecewakan. Wah gitu. 

Then, If i'm being quiet suddenly, then there's something wrong somewhere macam aku tak puas hati dengan seseorang, but then takkan tetiba aku nak pi attack dia. 'Weh, aku benci kau.' Memang mintak penyepak namanya. Lebih baik aku senyap dan jauhkan diri dari kamu. Ye, aku tahu perangai aku teruk but that's me. Beb, normal lah manusia kan, mesti ada sikap 'tak suka/selesa' dengan seseorang.  Aku akan cuba bertahan semaksimum mungkin, nanti kalau dah tak tahan sangat menangislah dia. Takpon call somebody to talk. Haha. 

Dah hampir seminggu memulakan sem baru, so far so good. Emm to be frank, i don't like this statement. Haha. Adalah sebabnya. Lecturer semua best, mohon tiada yang kerek. Sebab ada 3 subjek lagi yang aku tak jumpa lecturer lagi. Hari tu aku kata tak mao jual buku, kan? You knew what last night, aku pi jual buku teks IT, LAW n ECO. Bukan buat bisnes, memang tak untung pon sebab buku dah third hand, kira acah-acah, boleh gitu. Lagi satu, aku tak gamak laa nak letak harga mahal-mahal sebab budak-budak ni belum dapat PT lagi. Lagipon, ilmu kan tak baik dinilaikan-my friend said this.

Ok, till we meet again if i've something to share with uolss. I'm no more an active user for all kind of social networking due to no network, lazy-bored, no privacy-haha apakah? and due to other factors. Tetiba, rasa nak menyendiri. And if this is my last post <yeah who knows what will happen in future, rite?>, aku minta maaf sebab aku pernah tercuit hang either zahir mahupon batin<hati>. Aku bukan perogol yang nak main pasal batin ni. Choww.

SELAMAT HARI MALAYSIA in advance. Semoga Malaysia terus aman, makmur dan berjaya. Juga berada di bawah rahmat Allah dan semoga kita rakyatnya terlindung dari melakukan maksiat di atas dunia ini. Don't forget to pray for all Muslims whereever there are especially those who are in Syria, palestin, Iraq and etc.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...