Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Sunday, 27 January 2013

Kawasan Puchong

Assalamualaikum dan salam persahabatan
 
Aku: Hei peeps, did u miss me?
Readers: Nooooo.
Aku: Why u dont miss me, huh? You know what?
Readers: No, I dont know and i dont want to know it. <Erghh statement kejam>. 
Aku: Ok fine, just forget about this nonsense talk, lets proceed with our issue.
 
Ok aku nak cakap pasal ermm tettt. Masalah aku ialah aku tak tahu nak bagi tajuk apa. I just know to type the whole chapter story. So, let me type what i want to tell uollz.
 
Sejak aku kerja kat kedai buku ni, setiap pelanggan yang aku kenal aku akan tegur. Contohnya, junior/senior sekolah esp SMK USJ 23. Then, customer ayah, jiran2, kaum keluarga <of course i did it, klo aku tak layan memang minta kaki>, sanak saudara sama ada yang jauh mahupon yang dekat. <yang aku kenal dan cam muka je lah> and last but not least my ex-teachers/sir/ustaz/ustazah and cikgu.
 
Eh tapi kan, klo customer tu aku tak kenal pon, aku boleh je jadi peramah gitu. Setakat tanya beberapa soalan yang tak patut ditanya to start a conservation and to show that i was a mesra alam person like this:-
 
Aku: Adik darjah berapa?
Budak comel: Darjah lima.
 
Aku: Sekolah kat mana?
Budak Hensem: SMK Puchong Permai
 
Aku: Ambik STPM kat mana?
Budak Gedik : SMK Alam Megah bape ntah aq x ingat.
Aku: Oh, akak ada kawan kat situ. Nama dia Umiray, kenal tak?
Budak Gedik : Oh kenal. Camne akak boleh kenal dia?<amboi, banyak tanya plak ko ek>
Aku: Dulu kitorang satu kelas kat SMK USJ 23.
Budak Gedik: Dia ada awek tak kak?
Aku: Eh, budak ni. Nak je aku jawab, akak la awek dia. Muahaha. Tapi aku malas layan, aku buat2 layan customer lain. Dia pon blah dengan perasaan kecewa sebab tak dapat korek rahsia. Muahaha.

So, senang cerita aku ni peramah orangnya most of the time lah. Tapi klo time aku tengah bad mood memang haremmm la aku nak tegur. Contoh bila bos datang dan membebel, bila baru lepas kena marah/maki dengan customer. Muka pon ketat je, tapi bila cust nak bayar, senyum la juga walaupon plastik sampah. Dan satu yang aku takkan miss ialah untuk ucap TERIMA KASIH/THANK YOU. Nasib aku tak tambah DATANG LAGI macam crew Macd selalu buat.

Pastu kan, aku ni tegur je semua orang yang aku kenal, ye lah takut nanti orang kata aku Sombong, Berlagak, Riak, Bongkak (SBRB) plak kan. Tak kira lah dulu kat sekolah kau budak bermasaalah ke, duduk kelas belakang sekali ke, budak pandai ke, anak orang kaya ke dan sebagainya. <Jenuh plak aku nak klasifikasikan satu-satu>.
 
TAPI, klo kau muka tahap minta penyepak which is muka SBRB, muka tak reti senyum, datang kedai buku tu dengan pakaian tak senonoh, berkepit dengan jantan/betina yang belum sah di sisi syarak, pakai rantai <lelaki sahaja> and certain criteria which i cannot accept it at all.  Sorry, gua takkan tegur lu unless klo hati gua terdetik nak bertegur-sapa dengan lu. Gua sket pon tak heran klo lu tak tegur gua<kata mereka>. I'm sorry if you are hurt with my attitude, but this is my attitude. I try to change it in future. In Sha Allah.
 
Pastu kan, sikap aku ni dah memang terdidik sejak di Macd lagi. Sampai kan kawan-kawan sekerja aku @ clique pon cakap. Kau ni semua orang kau tegur/kenal. Heheh, gua memang begini der.
 
Oleh itu, aku nak cakap sket. Hangpa tok sah lah nak berlagak ataupon buat krikkrik kat aku, bila aku tegur hangpa tu. Layan lah aku walaupon kau tak ingat sapa aku ni. Kekadang aku kenal kau, tapi kau tak kenal aku and vice versa. Agak jarang la klo aq yang tak kenal korang.
 
Tapi ada je, kes yang mana aku tak cam korang. Mungkin sebab korang dah berubah sama ada makin cantik/hensem, kurus/gemuk. Tetiba dari gelap ke putih, pendek ke tinggi and vice versa.
 
Pastu kan klo aku tegur orang tu, then dia buat muka krikkrik, aku akan tanya : Kenal tak? Pastu dia pon sedang flashback his/her memory. Then, he/she said: Oh kakak pengawas tu kan. Ok then, aku pon terfikir camtu cara kau kenal aku. Nama tak tau, tapi depa tau aku pengawas yang paling comel baik and sometime garang. Sometime sangat kan, klo dah senior gelar kau 'singa' memang kau lemah lembut la kan namanya.
 
Pastu klo jumpa bekas pendidik yang pernah mengajarku, mesti depa tanya:- Tak sambung belajar ke? Then, i will said that i'm waiting to further my degree in March. And they would say that, 'Oh i'm older enough, as my student are going to further her degree and soon will get married<ok, i just add it.> HAHA. But, actually you are not older enough my dear PENDIDIK, it just because i took foundation in law which is one year=2 sem=short cut to degree=u will die/suffer<no, i just kidding> get job and married soon. <eh sesiapa pon boleh klo dah tu rezeki dia>
 
Pesanan Pemilik Coretan Hatiku : sorry to say that I cant continue my LLB-Degree in Law. Memang tak pernah ada dalam senarai cita-citaku sejak kecil. I had try my best not VERY best, but i fail to fulfill others hope. I'm so upset as i had hancurkan harapan kalian yang saya sayangi untuk melihat saya menjadi seorang lawyer. 
 
''When there's a will, there's a way. Allah know what is the best for us. Just pray for the best of us'' 
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...