Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Monday, 7 January 2013

Kisah seluar pendek dan legging


Assalamualaikum dan salam Jumaat
 
Seluar pendek a.k.a shorts and leggings. Ye itulah isu yang aku nak bangkitkan hari ni. As I as a Muslim was very shocked and upset when I saw so many of Muslim who are wearing shorts and legging in public like it was normal and can be accepted in our norm and society. But actually it was a weird and I was very shame of them. You know why?
 
This is due to two main reasons:
 
1.You are MUSLIM, which is your religion is ISLAM and majority of MUSLIM are MALAY.
2. You are a GIRL/LADY/WOMAN. Kau yang bodoh sangat pakai camtu, camne lah kes rogol tak meningkat setiap hari? Kau yang mulakan dulu doe. Lelaki tu mana tahan, nafsu dia tinggi tahu.
 
Yang ni aku quote dari fb, tapi aq guna ayat aq sendiri dan apa yang aku faham.
 
Kau tengok orang keliling kau semuanya pakai seluar pendek dan legging. Dan kau pon nak cuba. Lalu kau pon membuat keputusan memakai seluar 3 quarter/legging in public tapi masih bertudung. Pastu kau nak up lagi, pakai seluar pendek paras lutut, pastu pakai seluar macam amoy selalu pakai tahap ¼ dan tudung kau pon hilang. Syaitan pon gelak dan berparti sebab dia dah berjaya buat seorang anak Adam melakukan maksiat dan dosa.  
 
Ni aku bagi link untuk korang sedar tentang perempuan suka pakai legging in public. trend pakai tudung, seluar ketat
 
 Kepada Awak yang bergelar PEREMPUAN, kita hidup di bumi Malaysia yang kaya dengan adab dan tatasusila. Awak jangan lah ingat kita dah di abad millennium, so you can do whatever you want. Klo camtu baik kau tak payah pakai apa-apa,ok? Walau apa pon yang awak nak buat, tolong ingat dua benda ni: I was born as a MUSLIM and MALAY yang mana budaya,adab kita memang dipandang tinggi dan seWAJIBnya diAMALkan sampai bila-bila. Takkan Melayu hilang di dunia-Hang Tuah. Dan kita WAJIB Menutup aurat.
 
Pastu kan awak yang bergelar suami/ayah/ketua keluarga. Can you advise your wife/daughter if they are wearing shorts/legging when they want to hang out with their friends or want to go outside from your house. Aku boleh kompromi lagi klo pakai short dalam rumah, tapi klo kau menggedik pakai seluar pendek gila tahap ¼ kaki kau, Masya Allah. Ke awak rasa BANGGA sebab dapat buat free show PEHA dan BETIS kat PUBLIC, gitu? Please voice out what is halal and haram to your wife and daughter.
 
 Then, can you think how you want to teach your daughter/son to have an Islamic lifestyle if you yourself as a mother cannot accomplish the criteria that Islam had ruled especially in clothes code, huh? I give you one example: One day I saw a family that are consists of a mother, father and daughter. Aku kat belakang depa atas escalator. What I was surprised was they are all wearing shorts. Hoo, good job to that family. Mak dia pakai lagi pendek dari bapaknya pakai. Dalam kepala dan hati aq terdetik, di masa depan anak kepada anak dia tu nanti nak pakai pendek mana lagi and how they can have an Islamic lifestyle if they had failed in clothes code? Am I too rude and cruel?
 
 As a conclusion, I want all of us to open our heart, mind and eyes to think about it and try to change this phenomenon before it going worst. And seems it was going worst nowadays. But one step precaution towards it is better rather than doing nothing, rite?
 
 
 

 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...