Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Tuesday, 19 February 2013

DIDIK SEJAK KECIL

Assalamualaikum

Pernah dengar tak pepatah, melentur buluh biarlah dari rebungnya. Maksud peribahasa ini ialah kalau kita nak didik anak, didiklah sejak kecil. Bukannya dah besar panjang manusia baru nak didik. Susah lah dia nak dengar cakap mak bapak lagi bila dia dah boleh buat keputusan sendiri waima keputusan yang dibuat itu salah.

Isunya ialah sejak kecil kita kena didik/asuh anak kita mengaji,solat 5 waktu, yang mana halal/ haram, yang mana baik/buruk dan macam-macam lagi cabang ilmu. Duniawi dan ukhrawi kena seimbang. Kalau tak, gelap masa depan anak kau nanti.

Pertama sekali, aku nak utamakan yang UKHRAWI/ AKHIRAT/ Alam selepas alam barzakh dan ianya kekal abadi. Kita kena didik anak-anak kita solat. Tapi kalau mak bapak sendiri tak solat, tak tahu lah nak kata macam mana.Kalau kau tak tahu nak ajar, hantar anak-anak ke sekolah agama. Tak cukup dengan itu, hantar pergi kelas mengaji dan fardu ain pula waktu malam ataupon hujung minggu. Tuisyen boleh hantar takkan nak belajar agama tak boleh kot? Come on la beb. Kalau kita ni pandai dan ada masa nak ngajor anak-anak, takpe lah.

But, parents nowadays always busy with their work, rite? Pastu kan sekarang ni ada Genius Aulad, Tadika Islam<dah lama ada> and etc. Hantar la anak-anak korang kat sini.

Masa anak tu 2-3 rahun tu pon, kita sebagai parents should guide them. Bila solat berjemaah kat RUMAH tu, bentangkan sejadah untuk si kecil anda. Bila dia dah biasa dengan keadaan tersebut plus dengar kelunakan suara papa dia mengalunkan ayat-ayat suci alQuran. In Shaa Allah, anak itu takkan tersasar jalan.

Aku nak kasi satu contoh. Hari tu aku pergi solat kat Petronas sebab toilet kat OTK tu bau cam haremmm. Aku bawak la sorang budak darjah  6 sebab dia nak kencing. Pastu, dia tanya aku;

'Kak, saya nak duduk kat mana ni?'

'Duduk je lah kat dalam surau ni.' Dan aku pon solat.

Dalam perjalanan balik, dia tanya aku.

'Tak susah pon solat ni kan. Sekejap je dah siap'

Aku tergamam dengan lontaran suara beliau. Mungkin dia tengok ramai orang solat, dan dia rasa janggal sebab dia sorang je kat dalam tu tak solat.

'Haah memang sekejap pon. Kenapa adik tak solat?'

'Adik solat kat rumah je, tu pon kalau ayah jadi imam. Kalau kat luar malu nak solat.'

'Astaghfirullahalazim,  kenapa nak malu plak? Itu kan dah memang tanggungjawab kita sebagai umat Islam. '

'Lagipon adik tak tahu nak baca apa, selalu kalau ayah jadi imam, ayah baca kuat. Saya ikut je. Kalau solat sorang-sorang tak tahu baca apa.'

'Niat tahu? AlFatihah tahu? <Aku tanya yang wajib dulu>

'Tahu, adik cuma tak tahu bacaan yang lain-lain tu.'<aku agak yang imam tak baca dengan kuat tu kot>

'Akak boleh tolong adik tak?'

'Tolong apa?'

'Tolong tuliskan cara nak solat dalam bahasa melayu. Adik tak tahu baca jawi.'

'Allahuakbar, tanggungjawab yang sangat besar tapi aku suka ajar budak-budak solat. Sebab aku tak nak mereka hancur, hidup bukan macam orang Islam. Islam pada IC sahaja. Masya Allah, lihatlah dunia hari ini.

Pastu, contoh kedua. Mak ayah dia memang sembahyang punya orang. Aku ni memang suka ajak dan ajar budak-budak solat after i realize that people nowadays sangat ramai yang tak solat. Aku pergi ambil wudhu' dengan budak ini. Ya Allah, ambik wudhu' pon tak betul. Nasib baik lah kau baru darjah 3.

Pastu, aku ajar dia cara yang betul amek wudhu'. Lepas tu, aku la yang jadi imam. Baca surah pendek-pendek bagi dia ingat siket. Yang tak boleh blahnya, boleh plak dia kata: Mama ajar solat Maghrib je. Ok, aku tahu mama dia tak push dia suruh solat sebab dia kecik lagi, baru darjah 3.

Tapi, bukan ke Nabi Muhammad S.A.W berkata dalam hadisnya:

Bila anak dah masuk umur 7 tahun, ibu bapa memainkan peranan proaktif dengan mengajar mereka solat. Bila dah umur 10 tahun, klo tak solat juga , anak tersebut boleh dirotan.


Bila melihat budak-budak tu, aku berazam bila aku dah ada anak sendiri, aku nak ajar dia ilmu akhirat kawkaw punya. Kalau boleh nak hantar masuk tahfiz. Comel je budak-budak kecik, pakai jubah plus serban.

Pastu, amalkanlah cara hidup Islam. Sama ada melalui pakaian, baca doa dan mengaji. Budak-budak sekarang, makanan depan mata terus suap masuk mulut. Bagus KONGSI makanan dengan SYAITAN. Setan juga yang kenyang. Masa azan kita kena senyap dan berhenti bergerak, kan? Ini tidak siap berlari-berkejaran lagi dan mengumpat lagi. Masya Allah. Dah sudah azan, baca lah doa lepas azan. Ada korang buat?


p/s:ilmu aku tak hebat mana. kekadang aku rasa sangat malu bila nak banding dengan kawan2 aku yang tahu pasal hadis dan tafsir alQuran. Aku tolong tegur mana yang aku mampu.
 
....merangkak mencari cahaya Islam lebih baik dari berpeluk tubuh seolah-olah kita hidup di dunia ni selama-lamanya....


'

Monday, 4 February 2013

Untuk sekolah ke diri sendiri?

Assalamualaikum
 
Hai lama gila tak update blog. Padahal baru lebih kurang seminggu tak update kan. Ok malas nak bagi alasan cliche. Just proceed with new chapter.
 
Pernah tak korang disapa oleh budak-budak kat depan bank ke kat pasaraya ke kat stesen minyak ke? Yang kononnya minta derma untuk Rumah Anak-anak Yatim or Maahad Tahfiz or something like that. Korang bagi tak duit kat diorang?
 
Sekali dua bagi lah, klo dah asyik muka dia je hari-hari kat situ. Aku akan cakap akak dah bagi semalam. Bukan aku kedekut ke hape. Tapi terlintas kat hati aku.
 
Ye ke budak ni salurkan duit untuk pembangunan modal insan sekolah. Kot-kot masuk poket orang yang hantar diorang tu. Ada kes ada pihak mengaut keuntungan dengan cara ini. What the fish, kau nak kerja senang je kan.
 
Then, aku rasa kasihan kat budak-budak ni. Sepatutnya diorang habiskan masa dengan belajar and enjoy their childhood life. Bukannya dari pagi sampai malam tercongok depan pasaraya or bank, minta sedekah or derma.
 
Dimana hak mereka? Kat sini dah jadi satu isu, rite?
 
Pastu, kau tahu tak betapa tebalnya muka budak-budak tu nak berdepan dengan public dan nak menagih simpati mereka? Kau apa tahu sebab kau hantar budak-budak tu pagi-pagi buta, nanti malam baru kau datang collect budak-budak tu. Oh, sungguh kejam dan keji perbuatan kau.
 
Penat tahu tak berdiri seharian kat situ. Nak tambah syak wasangka aku terhadap budak-budak ni. Masa bila dia nak pergi solat, aku tengok dia tak bergerak dari bersandar kat dinding tu. Bila ada customer lalu, dia pergi dekat dan cakap blabla. Kat sini orang akan pandang rendah kat budak-budak ni. Nama je nak kutip derma untuk sekolah agama tapi diri sendiri tak tunaikan tanggungjawab sebagai seorang Islam.
 
Kepada sekolah-sekolah atau apa-apa institusi yang memerlukan wang untuk pembangunan sekolah or whatsoever, i'm begging uolls. Jangan libatkan budak-budak dalam hal ini. Ada maahad ni dia tempah calendar kuda dengan ayah aku, pastu dia jual. Duit tu salur kat sekolah. Dan yang jual tu ialah warga kerja maahad itu sendiri dan parents. Tiada penglibatan budak-budak kat sini.
 
Pastu, korang pergi la join kerajaan punya persatuan kejadah tu. Kerajaan kita baik hati nak membantu. Ini kan untuk pembangunan pemuda pemudi yang bakal memerintah negara ini. Sekolah agama atau maahad sekarang dah berjaya menarik perhatian kerajaan. So, grab the opportunity. Mintak je sepuluh juta, boleh buat macam-macam such as asrama 3 tingkat, sekolah 3 tingkat. Semua bilik belajar ada penghawa dingin. Mesti syok je nak mengaji, hafal hadis,tafsir segala. 
 
Oh pastu lupa nak tambah. Kalau kau rasa tak nak derma, jangan la marah, maki and etc budak-budak tu. Kesian kat diorang. Dia tak salah pon. Cuba cakap elok-elok, dengan bahasa yang lembut. We are malaysian kan? Budi Bahasa budaya kita. Peace yau.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...