Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Tuesday, 26 March 2013

#Jadikan Amalan Seharian

Assalamualaikum,
 
Korang pernah dengar tak pepatah, melentur buluh biarlah dari rebungnya. Lagi satu, latar belakang kita menentukan siapa kita di masa hadapan.
 
Isunya di sini ialah sebelum belajar, kita diajar untuk baca doa sebelum belajar dulu kan?Alah yang dulu masa sekolah rendah,korang terjerit-jerit baca doa sampai nak terkeluar anak tekak. Kalau boleh dari tingkat satu sampai tingkat empat dengar. Tapi, kenapa ek bila kita semakin meningkat dewasa, kita tak amalkan benda ni? Malu ke?
 
Then, aku masuk UiTM Merbok. Based on my observations, most of my lecturers are alim2 like that. Keluaran UIA ok. Kalau yang perempuan semua tudung menutup dada ok. Oh ok yang aku nak cerita ni pasal before we start our lecture/tutor/apa jua jenis event, we recite Umul Kitab-AlFatihah dan diakhiri dengan surah al-'Asr.
 
Then, kat Kedah ni aku rasa tenang je sebab kat sini cam agama dia masih kuat lagi.<err,aku tak tau nak bagi term apa>. Tapi itu yang aku nampak lah kalau nak compare dengan tempat lain. Walaupon mula-mula aku rasa terpaksa untuk fully covered. Biasanya kalau kat rumah, pakai baju lengan pendek-pakai tudung.<ok, misunderstood on covered my aurat>. Sahsiah Rupa Diri memang dititik beratkan oleh Polis Bantuan(PB) sekalian. kalau pakai ketat/jarang, pergi balik dan tukar. Oh ye lagi satu pasal pemakaian kad matrik. Kau tak pakai, get ready to received the summon from PB on the spot ok.

So,kita akan jadi terbiasa dengan benda ni or to be exact amalan ini since we had been taught to be like that. For example, when I be a teacher at tuition centre at Klang. I started my class with alFatihah and doa sebelum belajar. Then, my mak su who was Math's teacher ask/tell me rite after the class, <nampak sangat dia ushar aku tengah mengajar,kan?Kantoi>.
 
Mak Su: 'Bagus, along bawa budaya baru kat pusat tuisyen ni.'
Aku: 'Hah, budaya apa pulak? <dalam hati, gua dah cuak der.Benda apa pulak yang aku dah buat on my 1st day be a teacher here.>
Mak Su: Ye lah, sebab start class dengan alFatihah dan baca doa.
Aku:Oh, yang tu ke? Dah biasa buat masa kat Meghebok dulu. Lagipon comel apa dengar budak2 tu baca doa kuat-kuat dan secara berjemaah.<Maklomlah,aku ajaq hat budak-budak darjah 5 dan 6>.
 
Pastu, sekarang ni kat UiTM Penang ni pulak, Sir Shfri ajar ACC 418, dia ni pon keluaran Meghebok juga. Dia pon meneruskan amalan ini. Before we start our class, recite AlFatihah.
 
Senang je kan? Dah dapat pahala di pagi hari. Tapi, berapa ramai yang buat? Cuba muhasabah diri. And to those who will be or currently you are sir,teacher,lecturer, why not you try to do this in every class you have.
 
'Kalau kita nak berjaya, kita kena ingat Allah-zikir dan Nabi Muhammad S.A.W-selawat.' Quote from abang xtaunama masa aku pergi meeting untuk KEM SEMUT di SEDIM semalam.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...