Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Sunday, 5 May 2013

Corat-coret sebelum PRU-13

Assalamualaikum

Well, dah masuk 5 mei 2013.Tarikh keramat. To be honest, aku takut untuk hadapi tarikh ni. Bukan apa, aku takut kalau perubahan yang bakal berlaku tak seperti apa yang kita jangkakan. It just a drama maybe to gain your votes. But, think positive and pray who will lead this country can fulfill what they had said and promise. Apa yang aku nak beri komen:-

1.Gaduh atau sabotaj dan seangkatan dengannya.

Well, i just wanna to said that orang Pakatan mostly educated person. Kau boleh tengok betapa ramai doktor,engineer,lawyer and etc keluaran luar negara joined depa. So, bila kita ada pendidikan yang agak tinggi, before we do something, we use our brain to think wisely either what we want to do is right or wrong or just membabi buta ikut emosi. Bukanlah aku nak kata orang bien tu semua bodoh, takde pelajaran semua. No, it just that sometimes bila emosi menguasai minda, anything unexpected may happen. Then, agama memainkan peranan di sini. Kau nampak tak sequences dia? 

Kalau kau jenis orang yang tak solat,kerja nak berfoya-foya kat kelab, memang kau senang terpemgaruh dengan emosi,hawa nafsu yang selalu diapi-apikan oleh syaitan.Bila orang nak menegakkan Islam, kemain kau menentang. Yeah, what the fish manusia camni.

Oh, cam dah lari dari point. Actually what i wanna to said ialah tadi aku pergi berkempen berjimba kat Bukit Bendera dan Komtar. So, i noticed some of view that make me thought like what i had said above.

Aku nampak gambar Lim Guan Eng dengan Dato' Seri Anwar Ibrahim kena spray dengan warna hitam pada muka depa. Nampak sangat macai bien yang pi buat kerja bangang tu kan? Tak pon, mesti depa kata; 'alah, sebenaqnya orang depa sendiri yang pi buat lagu tu,pastu tuduh parti lawan buat kerja lagu tu.' Yeah,anything can be said. It's ok,just accept others opinion or saying.

Tapi, bagi aku orang pakatan takde pulak menggelabah ayam pergi buat report polis.<kalau boleh setiap balai polis nak ada report pasal banner/bendera bien kena sabotaj,kan?> Orang pakatan rileks je. Rilek brader brader rilek, yeah thats song please. Sebab depa tahu, polis tu berlambak lagi kerja yang polis nak buat, nak jaga keamanan negara amnya dan keselamatan rakyat khususnya. Bukannya setakat benda kecik boleh settle, kau buat report macam ada pembunuhan bersiri ke.

Oh ye, yang pasal isu flashmob dekat Ipoh tu. Komen aku satu je, orang bien ni dia import semua mat rempit jadi ahli pemuda dia. So, kau tahu je lah perangai mat-mat rempit ni kan ala-ala taiko, gangster and so on. That's why all this things happened. Kan dah rosak nama bien. Benda berlaku sehari sebelum PRU. Dah orang nampak Pakatan tu lagi baik dari BN, acano? Kerana setitik nila,rosak susu sebelanga. Tak gitu?

2.Ketidakadilan

Kiri,kanan,depan,belakang semua dia. Kat Youtube, newspaper, tv termasuk yang berbayar, radio pon termasuk radio seperti red fm. Tu tak campur plak better nation-sayangi selangor segala. Mesej hari-hari, tak kira waktu. Ini even aku sokong kerajaan pon, aku rasa annnoyed tahu tak? Kau memang bodoh bila hantar mesej waktu malam pukul 11 keatas tu dah kira waktu tidur orang lah. Bukan macam kau yang takde kerja. Esok kami ada kelas atau pergi kerja. Selalunya kalau waktu cenggitu ada emergency ataupon ada orang mati je. #Konsepfamilyaku.

Then, aku beribu kali suka dengan flashmob. This is the only way the opposite party can kempen. Kesian kat depa ni. Kalau cara lain, ada je halangannya. Pastu konvoi petang tadi sampai malam ntah2 sampai sekarang pon ada, sepanjang jalan tu penuh dengan bendera pakatan yang berkibar megah oleh mat-minah motor,kereta mahupon yang berdiri di tepi jalan which is rumah depa. Awesome.

Aku pon tetiba semangat berkobar-kobar dan rasa nak menangis bila terkenangkan betapa pakatan dizalimi. Ini bukan isu aku sokong pakatan tapi isu kemanusiaan dan keadilan,ok?So, sepanjang perjalanan dari bukit bendera balik ke uitm, semua lah aku angkat tangan. Pakcik bas tu je yang tak sporting tak mao bunyikan hon. Ada orang bunyikan loceng dari bas. Heheh.

3. Eksploitasi Kanak-kanak
 Bagi aku dua-dua belah pihak bangang bila melibatkan budak-budak bawah umur. Dulu bien kutuk orang Pas bawak anak-anak pergi Bersih 2.0 tu kan? Itu memang aku tak nafikan, depa memang tanam sejak kecik semangat yang jitu untuk sokong Pas.#ForeverPas. Pastu, yang bien pulak suruh budak-budak pegang bendera bien. Oh, kalau budak U kena dengar ceramah. Itu biasa, aku memang suka pergi, dapat makanan, markah KI lagi. Kau ada?

Pastu, benda-benda macam ni memang tak sesuai dengan mereka. Nanti karang bergaduh dekat sekolah sebab depa sendiri ada fahaman politik yang berbeza. Tak ke menyusahkan cikgu. Pastu, bila join Bersih contohnya, orang yang tua bangka tu bila emosi dah menguasai minda, tak fikir dah anak-anak kecik yang turut sama menjayakan kempen/mogok or etc. Depa tau nak bergocohh macam Perang Dunia je.

So, please avoid all this things from budak-budak yang tak matang dan tak cukp umur lagi. Aku bagi contoh lah ye, tadi dalam bas rapid ada sorang budak comey, umur 5 tahun,nama Jiha. Sepanjang jalan tu kan ada bendera DAP,PKR dan PAS. Tapi, dia akan sebut BN sebab hari2 tengok iklan kat TV-Bien kan? Nampak tak kau dah bagi negative fluence to them?

hari mengundi dah jadi hari undifitri


4. Buat solat hajat dan bacaan Yasin


Why not orang Bien semua pakat turun buat solat hajat dan bacaan Yasin. Bukannya kau upah orang, dan pemimpin ni hisap rokok,sembang lebat-job million-millon, solat apa semua tak buat. Aku bukan apa,tapi aku respect gila dengan orang Pas, diorang buat sungguh-sungguh tahu. Tadi, aku tengok sampai jammed jalan sebab kat masjid Pas tu ada buat solat hajat sempena PRU-13 ni hah. Aku rasa sebab tu depa ramai pengikut, sebab agama is the basic structure of the party.

Aku harap sangat andai kata BN menang kali ini, deme berubah ler.Totally change 100%.Kami bagi anda other chance, you give us new style of govern the government. Aku rasa kesian kat deme yang dah macam merayu sangat2 kat kita.

5.Ucapan,Harapan dan seangkatan dengannya

Aku mohon korang buat solat hajat dan istikharah untuk membuat pilihan yang terbaik. Pastu, kita boleh berdoa. Alaa macam korang tak tahu kan. Oh yea, lagi satu sepanjang perjalanan ke pusat mengundi sila berzikir. Ini kat twitter ramai share. Dah macam nak pergi medan perang ataupon medan gempur peperiksaan je gayanya.

Aku tak yakin nak kata Pakatan boleh menang ataupon vice versa because everything is possible to happen. Kau main kotor untuk menang pon boleh. Just wait and see. Actually, hati aku berbelah bahagi walaupon aku belum layak untuk mengundi. Mesti korang pon pening,dalam dilema nak pilih yang mana satu,kan? Apapon, korang tetap kena tanda pangkah kat kotak tu. Tolong jangan buat undi rosak. Itu bangang namanya,membazir ja hang pi pusat mengundi,last-last buang undi rosak. Motipp sangat uollz.

Lastly, jaga keselamatan diri anda walau di mana pon anda berada. Pastikan guna akal bukan nafsu. Selamat Mengundifitri. Lantaklah kau nak #IniKalilah mahupon #LainKaliLah. Ingatlah orang yang tersayang.



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...