Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Friday, 10 May 2013

Dont's in class

Assalamualaikum, salam sejahtera.

Helloo, wassup bro and sis? Hope you are in good condition. Enough with PRU 13. Lets pray for our country-MALAYSIA.

Well, i thought i should not write this entry as i'm sure all of you were well behave in class, rite? But, its sad when i saw some of my friends who does not behaved in class. I also got confused. Did you knew your job as a student is to study, learn and etc. 

Dah kenapa mood English on. Ok tettt. Aku sekarang bukan budak law lagi, tukaq nah.

1. Datang kelas lewat. Biar kita tunggu lecturer, bukan lecturer tunggu kita. Kalau aku jadi lecturer, lambat je, sila berambus. Kalau mood aku baik sikit, kau boleh masuk belajar tapi jangan sign attendance. Kalau lambat kurang 10 minit, boleh dimaafkan lagi. Ini yang lambat setengah jam ataupon dah sejam belajar baru kau nak tunjuk muka. Pergh, jadah dia. Pastu buat muka tak bersalah, menonong masuk dan duduk di tempat kejadian. At least say sorry dan beri alasan yang munasabah lah beb. Ini tak, ada ke patut alasan'overslept'. Cliche sangat weh.

2.Bila lecturer atau sesiapa saja lah mengajar ataupon bercakap kat depan, kau buat gosip cik kiah kat belakang. Dalam kelas, dengar apa yang lecturer atau cikgu cakap, bukannya masa tu lah hang nak bincang satgi nak makan kat mana, hujung minggu nak hang out tang mana. No, this is not the right place for you to have a conversation with your friend/s, okey! Kalau hang kata, lantak pi lah, aku yang cakap, tak kacau hang pon. Eh helloo uolls, ianya mengganggu kawan2 kau yang sedang berniat murni untuk menuntut ilmu. Kalau hang cakap bisik-bisik takpa lah, ni kalau boleh satu kelas tu dengar. Kalau yang hat bisik-bisik tu, pastu tetiba gelak. Tak ke orang cop hang gila meroyan. 

3.Main game kat handphone, bertwitter, berfacebooking,bermesej,berwechat dan segala macam dari phone korang yang canggih tu. Aku siket pon tak jeles tapi aku rasa sedih,bengang,bersalah sebab korang macam tak hormat lecturer kat depan. Memang dia tak nampak, tapi Allah nampak, kan? Aku kalau terdesak sangat nak reply mesej, rasa bersalah gila babeng lah. Sebab tu masa asasi dulu, aku off terus phone aku bila masuk kelas. Tapi laa ni, silent je, tapi campak dalam beg. 

4.Gelakkan kesalahan lecturer. Well, biasalah beb, manusia memang tak perfect. Kalau aku jadi lecturer, dah lama aku lempangkan mereka yang kurang ajar ni. Haha, kejam gila kan? Sebagai contoh, sir aku ni tertypo plak, pastu depa boleh bantai buat-buat tak faham. What is that? Err, watdefak la weh. Benda boleh fikir logik kot. Mungkin korang akan kata, alah rilek brader brader rilek, gua nak bergurau je pon. Eh hello, dalam kelas please be serious and focus. Takde maknanya kau nak bergurau senda atau berpolitik dalam kelas. 

5. Bila lecturer kasi break a.k.a take five, masa tu lah hang nak keluar pi qada' hajat, beli air, hisap rokok<err,tutup hidung lah pastu> dan segala aktiviti yang bersesuaian dengan 5 minit tersebut. Bukannya bila dah habis break baru hang nak keluar pi tandas. Lecturer dah bersemangat waja nak teruskan lecture, hangpa telah menurunkan semangat kami yang nak belajar dan lecturer tau dak?

Ok, aku bukan nak kata aku ni jenis hat yang fokus 100% dalam kelas, but at least pretend like you are the most focus student in the class,can you? Dan satu yang aku tau, kita ada adab dalam menuntut ilmu. Dan salah satu daripadanya ialah menghormati guru atau pensyarah. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...