Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Wednesday, 14 August 2013

Kenangan Raya: lagu Suasana Hari Raya

Assalamualaikum.

Haa, sebelum baca dengar laa lagu Suasana Hari Raya tu. Memang berguna liriknya tu. Pasepa aku kata lagu tu, satgi hangpa tau lah.

So, banyak collection tahun ni? Bagi aku yang dah kategori dewasa ni, banyak seh. Walaupon aku tak beratur dan jalan keliling kampung untuk kutip duit raya. Sumber aku cukup sekadar dari mama, ayah, mak-pak sedara dan opah,atok dan tok. Hehe. Serius malu beb, dah besau pon dapat lagi. Tapi, aku fikir i'm not a worker, i'm a student. So, i need money to berjimba. Ngehngeh.

Based on the above song, i would like to recall back my old-old memory during hari raya. Benda wajib mesti pergi jalan2 sekampung, pergi rumah sedara-mara dan rumah kawan ayah dan mama. So, ada sekali tu, kami pi beraya kat rumah opah Nyah at Bidor. Depa dok sembang sakan, yang kita bebudak ni bosan lah. Dah habis makan berbalang-balang kuih<erk, ye ke? Bukan masa kecik kita memey tunggu duit raya je?> dan bergelas-gelas air. Pastu, kat belakang rumah opah Nyah ada kebun buah-buahan siket. Rumah dia bawah tu cam ada ruang yang boleh park kereta. If you had seen this type of old house. Sumpah best rumah ghope ini, boleh main nyorok2. Rumah tok ki aku cenggini ler. Kira, habis semua tempat ler udah kami teroka.

So, mama dan ayah aku pon faham isyarat yang kami bagi. Depa pon minta diri. Dah nampak mama n ayah turun tangga, kami pon salam dengan opah Nyah sekeluarga. Pastu, sesuatu yang pelik berlaku. Depa tak bagi duit raya, selalu tetiap tahun pergi rumah dia, mesti dapat. Oleh sebab dah frust, kami pon masuk kereta and i dont know how we came out with the idea to sang a Suasana Hari Raya by Anuar Zain and Ellina. Just take the chorus <i guest>

Asyik bersembang, makcik dan pakcik 
Hai duit raya lupa nak diberi.

We keep sang that song until they realize the message behind the song. Oh, i am so ashamed of what we had done during our childhood time. Luckily, at that time, we are just children. They knew that we had not have that matured mind. Haha. But, actually by using song, we can make someone realize their mistake. Err, kira macam kau perli dia secara halus pon ye jugak. But to be honest, they were forgot to gave 'duit raya' due to overdose talked. Haha. Thanks God, we sang that song. Untung-untung tambah collection kita. Tapi, kau ingat mama n ayah aku nak diam je, dalam kereta tu membebel lah. Tak malu ke blablabla. Well, kitorang baru first time buat, lagipon itu kira sedara dekat. So, no heart feeling lah.

Itu je lah yang iolls nak cerita. Tapi, jangan tiru pulak ye. Pi habaq kat anak/adik hangpa hat kecik-kecik tu. Yang tuan rumah pulak, jangan lah buat-buat lupa, kesian kat budak-budak ni. Masa ni lah pon nak kumpul duit, nak feeling jadi orang kaya. Bila ayah berhenti nak isi minyak, anak-anak pergi berjoli kat kedai serbaneka. Mak pak pening kepala duit habis banyak, anak-anak suka hati duit banyak. Jangan joli sangat anak-anak, simpan duit dalam bank untuk jaminan masa hadapan. Choww. 

notakaki: Kami tu aku, angah dan adik. Selalu idea gila ni datang dari angah. Eh tak, kami semua baik-baik belaka. HAHAHA.

1 comment:

  1. amboi...best nya dpt duit raya...blh la mntx ckit nnti

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...