Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Saturday, 17 August 2013

Perosak bahasa Melayu

haa kau paham apa yang ditulis?


Ok, tadi ada customer berbangsa Pakistan datang kedai ayah, suruh type quotation. Sekali aku tengok apa yang dia tulis. Sumpah tak paham sepataha haram pon. Yang pen merah tu ayah aku betulkan ayat dia. Apa ke pelik benor ayatnya. 

Tingkap jadi Tinkip
Tarik jadi Terik
Tukar jadi Tuker
dan macam-macam lagi.

Pergh, kalau aku lah kan nak buat renovation rumah nanti, aku panggil orang Melayu. Eh, tapi kau kena tahu orang asing ni murah je amek, klo bangsa kita mahal kot. Indon paling murah charge for renovation. Ahh, lantaklah nak amek sesapa pon asalkan kualiti berbaloi dengan harga. Jangan tak sampai setahun, dah retak dinding apa semua sudaa.

Tapi, bukan calang-calang customer pakistan ni dapat. Total RM 50,600. Aku pk baik beli rumah baru sebiji dari renovate rumah sedia ada. Dia beli rumah second holder ler ni, tu yang habis semua nak pecah buat baru. 

Kalau customer foreigner memang payah sket nak paham. Kalau tahu cakap in English tahan jugak. Kalau aku yang taip memang aku tolong adjust balik ayat tunggang-langgang tu. Habis jahanam bahasa Melayu ku dibuat deme. Pastu, ingat aku translator ke, dia cakap je, pastu suruh aku translate in English. Puih, kau ingat aku tahu ke term untuk welding, construction apa jadah ni. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...