Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Sunday, 29 September 2013

Kawan aku Manusia

Assalamualaikum.

Hmm, it's quite a long essay that describe my expression, observation and comment. Read it. Thanks. Tajuk tak boleh blah, memey lah kawan aku manusia, takkan tapir pulak, kan. 

Dalam hidup ini kita akan bertemu dengan pelbagai ragam dan karenah manusia. Ada yang depan kita baik umpama Malaikat, ada yang belakang kita mengutuk kita dan sebagainya. Namun, bukan semuanya jahat, pasti ada dalam kalangan kawan-kawan kita yang begitu baik sekali hinggakan sanggup berbohong demi menutup keaiban seorang yang bernama sahabat. Ye, mungkin ada yang akan kata ‘Bodohnya kau nak tudung sikap buruk dia’. Biarlah orang nak kata apa, kerana mungkin kau tak tahu apa itu erti persahabatan.

To be a perfect friend is not an easy as you think. Most of the times, you need to sacrifice your own feeling in order to remain your friendship till Jannah. <hopefully> Kawan kita burukkan kita kat belakang kita, then suddenly we knew it from the confidential source. Its hurt beb. Trust me, that you will feel hurt deeply if the one you trust betray you. Yeah, cause we always put a 100 percent trust on him. But, why he/she betray us? Don’t you know how to be a good friend? Oh, I forgot that no one is perfect. Am I trying to find a perfect friend in my life. Nope! It just a normal criteria that a friend should have.

Be tolerate. Could you ever in your friendship be tolerate with your friend/s? Ini asyik kau je nak menang dalam perbalahan or in decision making. Or its always be you who take for granted. Kau je yang nak untung, sesekali kau lah pulak yang kena beralah brader. Contoh, kalau hangout asyik bedal kereta si A je, mana boleh camtu walaupon kau bayar minyak dan tol sepanjang perjalanan. If you know what is ‘tong-tong and pancung concept’. Ada je orang yang buat bodoh je, semua benda nak free, taknak keluar duit langsung kalau boleh. Sumpah, kau sangat bijak dalam mencari jalan on how to save your money.

Beb, dalam hidup ni semua benda pakai DUIT. ‘No Money, No Talk.’ Did  you ever heard this? Hmm, same goes to this err friendship or matter in your life. Cuba kau fikir, kawan kau tu beli benda tu pakai air liur ke yang kau sampai sangat hati nak mempergunakan harta benda beliau secara FOC to the max. Kalau dia tu memang kaya takpe lah, ini dia pon pakai duit PT untuk menampung kos sara hidup beliau sepanjang tempoh belajar ataupon gaji dia setiap bulan memang lepas untuk tanggung dirinya dan hantar duit kepada family je .

So, this should be win-win situation or Barter system. Contoh, hari ni kau makan Mee segera dia sebungkus, on the other day, walau orang tu tak minta balas pon, do offer her/him your mee segera. Barulah orang tak perasan sangat sikap kedekut haji bakhil kau tu. Ini, dah kontra sangat, orang nak bagi kau pon takde hati. Takpon, bagi sebab malu-malu alang. Kau yang minta, memang buat muka tak tahu malu. Tapi, orang yang nak bagi tu pulak rasa malu, kalau tak bagi. Nanti kena cop kedekut la takpon 'member takkan tak boleh tolong member kot'. Jadah dia, asyik aku je yang tolong kau. Dia kena both party involve same goes to relationship. If only one party give, that we called as take for granted babeh. Pfft.

Tak boleh tengok orang lebih dari dia. Pfft. Ini lagi satu masalah. Ntahapaapantah. Ini namanya penyakit PHD-Perasaan Hasad Dengki. Kau tahu tak ini penyakit hati. Apsal busuk sangat hati kau ni? Kalau dia yang lebih pandai,cantik,kaya dari orang lain takpe. Tapi, kalau orang lain yang lebih segala-galanya dari dia. You’re dead man! Istighfar banyak-banyak brader and sister.

 Kau kena terima dengan hati terbuka. There’s no use of being like this. Memang ada motivator yang kata benda ni bagus, so that you are inspired to do more. But, it is useless when you do it without your own wants but you just wanna to challenges that guy/girl that you can do better that him/her. I’ve experienced it. You get nothing, just waste your time cause your intention is not on the right way. Matlamat tidak menghalalkan cara orang panggil. Bila kau gagal untuk jadi lebih dari dia, boleh gila meroyan sebab your anger level towards him/her makin bertambah dari hari ke hari. Gila betei.

Ok, that’s all for now. Aku memang pantang gila dengan orang yang kedekut ni. Rasa nak lempang lelaju. Kau nak kata aku nak kawan yang perfect ke hape. Suka hati. Lain orang, lain penilaiannnya. Mungkin kau akan kata ‘Kau tu pon bukannya baik/bagus mana?’ Hoyeah, like I care beb? Senang cerita kau layankan je perangai kawan-kawan kau yang pelbagai peel dia sampai mati. Ini statement maut dari aku cause kalau kita tak berkawan/bersosial, sapa nak tolong mandi,kafan,usung, dan baca talkin kat kau bila kau dah tak bernyawa kelak?

‘Dalam apa yang kita buat hari ni, fikirlah masa depan.’

Err, apakah macam tak kena je ayat di atas dengan karangan aku kat atas tu. Tettt. Gasakkan. Peace yau. Assalamualaikum, have a nice day.

...aku dah penat dengan semua ini. Bukan aku mengalah. Tidak. Biarlah aku diam menyaksikan drama berbabak--babak ini. Good job beb!...




1 comment:

  1. Kadang kadang Allah sengaja pertemukan kita dengan orang yang salah supaya kita dapat belajar menjadi orang yang sabar dan paham bahawa tak semua manusia sempurna. Nice entry :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...