Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Monday, 23 December 2013

Kenduri dan Keracunan berpisah tiada

Assalamualaikum.

Hai whatsupp? Ok just a short entry. Korang pernah tak kena sakit perut, cirit-birit selepas makan kenduri? Pernah? Aku bet mesti kome pernah melalui pengalaman sebegini. Kekadang aku rasa macam dah serik nak pergi kenduri. Tak pergi, orang cakap apa pulak nanti. Terutama parents aku memey kalau orang ajak, kalau takde apa-apa hal memey pergi kenduri tu. Sebab hukumnya WAJIB kalau orang dah ajak dan HARAM makan jika kita pergi kenduri yang tak diajak. 

Aku bukan nak salahkan tuan rumah 100%, mungkin kita patut salahkan tukang masak atau pihak yang berkenaan. Ye, aku tau kalau nak buat air tu pakai air paip je sebab nak cepat, lauk tu masak malam sebelum kenduri and etcetera. Aku tau kome kekangan masa dan kekurangan tenaga kerja nak buat semuanya perfect. But, you should consider on your guests babeh. Actually majlis walimatul urus tu kita panggil orang makan macam bersedekah. Tapi, tak syok laa kalau lepas guests makan, habis satu keluarga sakit perut, cirit-birit, keracunan makanan and whatsoever.

Bila satu family kena sakit perut cenggini, udah berebut bilik air, nak je aku suruh ayah beli tandas pasang-siap tu haa. Bergilir-gilir masuk bilik air tu, tidur terganggu dan macam-macam lagi kesannya. Aku cuma menegur je. Aku tau kekadang tuan rumah tak tau apa-apa pon sebab dia beri kepercayaan kepada caterer ataupon geng rewang untuk settle pasal makanan di hari kenduri. 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...