Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Wednesday, 29 January 2014

P14G ku dalam kenangan

Assalamualaikum.

Hai what's up guys? Hari ni aku nak story-mory pasal P1 4G. Aku pasti korang pernah dengar yang mengatakan P1 tu penipu. Come on siap masuk paper lagi kot apatah lagi kat facebook tu siap ada group 
P1 Wimax Sucks lagi tau. Adik aku pernah cakap kat aku yang P1 ni menipu. Tapi, aku malas cara sebab aku rasa P1 is the best internet provider (at that time laa). 

Rembat kat google. credit to that blogger.
Ok cerita bermula masa aku asasi kat Merbok dan sewaktu aku berjimba di Central Square (CS), Sg. Petani. Masa tu aku second sem, memang aku nak pakai broadband sangat-sangat, nampak nau desperate sebab line wifi yang kolej provide tu nak kena share dengan 1 kolej. Pastu, aku sewa wifi yg kat situ, sama jugak laa cam haram linenya. Lagipon, aku fikir kalau guna broadband boleh bawa ke mana-mana sahaja, tak gitu?
Then, aku pon subscribe P1, bermula bulan Jun 2012. Aku amek yang To Go RM 69 per month. Hmm speed dia laju gila tu yang aku marathon drama online tak henti-henti tu dan most of my friends kagum dengan speed P1 dan aku pon promote ler. Oh yea, dalam pada itu (woah ayat aku) ada jugak berlaku gangguan (bukan mistik ok) line, menyirap darah gua. Hoi gua bayar tetiap bulan kot, apa cer tak dapat connect ni. Sampai aku kena turun bawah untuk connect Internet sebab masa tu aku tinggal kat tingkat 3, Kolej Masria takpon kalau nak online aku pergi dekat tingkap dan jugak aku kena menumpang kat bilik kawan aku, baru dapat line. Woi, apakah sadis sangat ceritanya pon. Tapi, masa tu aku masih sayangkan P1 dan aku tak mao kena bayar RM 200 kalau terminate sebelum contract habis. Satgi jadi Breach of contract pulak kan. Oh one more thing, i thought my contract is for 2 years, that's why i just keep calm and paid the monthly charge although i can't use the broadband.

Itulah, lain kali baca dulu terma dan syarat before sign any form/agreements. Kang jadi macam aku yang malas nak baca, just depends on what salesman said at that time. Haa, ini makan dia. Kalau tak, takdelaa kau menanggung beban kan? Oh pastu, broadband aku tu langsung tak boleh connect bila aku balik kampung kat Terengganu, kat Ipoh ok je. 

Yang paling membara bila aku belajar kat UiTM Penang, pergh memang membara perasaan rasa nak je aku pergi kiosk/HQ nak maki dia, boleh? Selama 3 bulan tu aku tak boleh connect, bayar saja-saja wa cakap lu. Oh dulu aku ingat, kalau kita tak bayar monthly payment, there wll be disturbance to my broadband speed. So, aku pon on time or before pergi bayar. Nampak gigihnya di situ. Lastly, aku give up, aku biar je berbulan-bulan. Pastu, bila aku pindah ke Kolej Delima, ok pulak line. Haish pelik betei. Padahal masa duduk kat Kolej Intan aku stay tingkat 1, kat Delima ni tingkat 6. Teori aku :- 'Semakin tinggi kita tinggal, semakin laju speed P1' tu boleh? So, sem 2 aku stay tingkat 7 dengan harapan line aku laju gila. Tapi hampeh dan aku memey nekad nak terminate acc cuti sem ni.

Dan alhamdulillah, pagi tadi aku pergi settle kat HQ P1 di PJ. Dan alhamdulillah tak ramai orang yang menunggu, semuanya settle around 20 min only. Aku kemain suruh ayah aku tinggalkan aku kat situ, dan pergi KL amek barang. Bajet ramai gilak orang nak gaduh terminate, eh tapi masa aku kat HQ tu memey semua yang datang tu nak terminate acc. Ada je yang marah-marah. Tapi aku wat lek wat peace je. Dan oh yeah, lupa nak kabo aku dapat rebate tau. Supposedly i have to pay RM 117.15 tapi tadi kena bayar RM 52 only. 

Komen aku tentang P1 penipu,<like the other users said.>

Well actually aku tak tau nak cakap camne. Tapi, based on my experience using P1, you know rite? And like seriously, if u wanna know what step to do or any enquiries, do ask them at P1 Careline P1 punya website dan ini pula group yang dibuat oleh mereka yang rasa tertipu, aku jumpa pon masa aku stalk kawan lama aku. Heheh. P1 Wimax Sucks - sila klik link yang aku letak kat atas tu. So, aku nak tau provider mana yang bagus aku nak untuk broadband dan boleh guna kat phone, pastu if possible aku tak mao tukar nombor. Sayang meh. Ok itu saja luahan hati. Be rational, tak guna maki-maki, buat penat je. Hehehe, padahal ...

p/s: Gua nak balik Terengganu CNY ni, so Happy Chinese New Year and Have a Safe Journey guys.

Monday, 27 January 2014

Keputusan #AJL28

Assalamualaikum.

Haa siapa tak tengok AJL semalam? Rugi tau. Acah je, taklaa bukannya kau dapat duit pon kalau tengok kan? Aku tengok just for fun. Dan bila AJL Final ni automatic aku akan teringat masa aku Asasi kemain penuh bilik TV siap ada yang hysteria malam tu.

So, aku up entry ni untuk share keputusan semalam for those yang tak sempat dengar kat radio Hot fm dan tengok siaran langsung di  Stadium Putra Bukit Jalil mahupon di kaca TV, TV3 malam tadi. Oh, aku tengok kat rumah je pon, kejadahnya aku nak pergi bersesak-sesak kat stadium tu haa. Tengok kat TV lagi jelas dan selesa, boleh baring-duduk-makan-eh macam-macamlah kau boleh buat kat rumah.

Vokal Terbaik dimenangi oleh Jaclyn Victor- Sebelah Jiwaku dengan membawa balik RM10,000 dan Trofi. Cantik je tema purple tambah pulak ada 5 orang diva yang terdiri daripada Salamiah Hasan, Dina Nazir, Adibah Noor, Atilia dan lagi sorang tak kenal dan tak ingat nama.      

Persembahan Terbaik  HAFIZ – Bahagiamu Deritaku RM10,000 dan Trofi

Tempat Ke-3, RM12,000 dan trofi dimenangi oleh Altimet dan Awi Rafael - Kalau Aku Kaya. Bagus Altimet, terus buat sujud syukur. Aku suka gila lagu ni walaupon orang nak kata lagu ni menyindir laa and blablabla. Bagi aku, lagu ni ada mesej yang baik. Mama aku pon siap tanya, ‘lagu Kalau Aku Kaya tu dah keluar belum, mama nak tidur ni.’ Aku cakap last sekali lagu dia, hmm tak dapek laa mama nak tengok, lambat benor.

Tempat ke-2 RM15,000 dan trofi Hyper Act – Hanya Aku. Lagu ni memey viral gila. Sebab drama Teduhan Kasih dan video budak yang ‘Saya Janji’ tu. Oh lagi satu pasal lagu ni, setiap kali sampai part ‘Rembulan masih ada blabla’ automatic aku tukar jadi version Klate sebab masa PDP, ada junior berlakon jadi penyanyi, dia nyanyi versi Klate. Itu yang terus lekat dalam kepala aku.

Tempat 1 RM350,000 dan trofi Hafiz – Bahagiamu Deritaku. Lagu ni memang sesuai kalau lepas break dengan bf/gf sebab memang feel seh lagu ni. Teman ni idok ler nyanyi lagu ni sebab break, ater boyfriend pon takde, nak break apakemenda? Tapi, layan je lagu ni.

Lagu paling banyak dimuat turun oleh pengguna Celcom dimenangi oleh Hafiz dengan lagunya Bahagiamu Deritaku.

Konklusinya, Hafiz jugak kaya malam tu. Hahaha. Tapi, semua lagu pon best gilak wa cakap lu. Kalau aku jadi juri, ahh pening nak pilih siapa yang terbaik. Semua lag u pon aku suka. Hehehe. Persembahan last sekali yang gabung ramai-ramai artis start from newborn artist to the OTAI or LEGEND orang panggil. Tapi, den tak pueh hati sobab si W.A.R.I.S nyanyi sokojap bonar dan den nak dio nyanyi lagu sendiri. Oh one more thing, masa Dato’ M.Daud Kilau nyanyi, pergh gila gamat stadium, sekali dengan Lan dan Fizo sekali bergelek.

p/s: amount RM yang 2nd and 1st place tu aku tak comfirm sangat sebab aku tengok sekali imbas.


Friday, 24 January 2014

Nama Anak

Assalamualaikum.

Nama pon boleh jadi trend kan. Dulu orang letak nama satu patah je, laa ni ada je yang dah sampai 5-6 patah perkataan nama anak saja, belum campur nama ayah lagi. Kekadang tu sampai tak muat kotak nak tulis nama kat borang.

Ceritanya begini, dalam family besar aku maknanya belah mama dan ayah laa, ramai cikgu. Pastu, regular customer kedai ayah cikgu. Tak kira laa cikgu tabika, sekolah rendah mahupon sekolah menengah. Tadi, aku type list name student cikgu ni. Pergh, sekali nak terjojol mata aku nengok nama budak-budak tu. kemain laa meletop, bapak sedap dan panjang nama mereka. Itu yang tetiba aku nak up entry ni.Bukan aku nak dengki nama deme sedap bebenor tapi ada pros and cons nya. Kau sebagai mak bapak pandai-pandai laa yo. Dah nama pon anak ekau, bukannya anak den.

Nama panjang menyusahkan orang

Kepada mak bapak, tolong laa beragak siket nak letak nama anak tu. Kemain panjang berjela, kekadang nama anak 4 patah perkataan(pp) ayah pulak 3 pp. Pergh, total semua 7pp untuk nama anak kau je. Tahu tak susah nak taip sampai tak muat column. Lagi satu, penat cikgu nak taip/tulis nama anak awak tu. Kesian cikgu, dah laa kerja banyak, balik petang sambung kerja kat rumah, mana nak masak, jaga suami dan anak-anak, macam-macam laa lagi kerja cikgu ni. Gaya macam aku pulak yang kerja cikgu kan. Selain dari menyusahkan diri mak bapak nak tulis nama kat buku anak-anak, ahh senang cerita menyusahkan semua orang laa nak baca,sebut,hafal nama anak kau. Pastu, lagi satu yang aku tak berapa berkenan, nama nak banyak huruf berganda. Contoh Faerriis Yuesrie. Haha nama adik aku, aku adjust jadi contoh. Tak ke menyusahkan orang nak tulis nama anak kau. Eja betul-betul tak boleh ke? Ke mung nok bajet omputih ke apa, aku tak faham betei.

Nama copy paste

Pastu, kekadang aku tergelak jugak baca nama budak-budak ni. Nampak nau pengaruh novel, artis mahupon drama. Contoh disebabkan Ashraf Muslim tu handsome, so jenuh laa sedara-mara suruh letak nama baby Ashraf Muslim. Tapi,nasib baik ayah dia taknak.nak letak Muhammad Ashraf je. Kalau tak dah glamour kau Asyraf oii. Ini yang berlaku dalam family aku laa. Pastu, aku ni kan boleh laa dikira sebagai pembaca tegar novel Melayu. So, aku tau laa tu nama watak dalam novel. Sebab aku ni jenis kalau nak pilih novel, aku ushar nama hero dan heroin dulu. Kalau sedap plus cover cantik, sinopsis pon ok, terus ler beli. Sekali dah baca, bosan terus simpan dalam almari. Huwaa burn duit aku camtu je.

Pastu, kekadang nama tu jadi trend pada tahun tersebut. Contoh, mama aku cakap masa tahun aku lahir, kawan-kawan mama aku asal anak dia lelaki, majority nama Syafiq dan Afiq. Pastu, nanti dalam kelas kekadang sampai 3-4 orang nama yang sama. Dah kena panggil dengan nama bapak sekali ataupon gelar dia. Contoh Syafiq Panjang, Afiq Gemok dan macam-macam lagi. 

Nama yang membawa maksud yang baik

Lastly, just an advice. Tak guna nama sedap kalau takde maksud atau maksud tak elok.Nama kita kan main peranan penting sebab apa yang keluar dari mulut kita kan DOA, pastu nanti Allah akan panggil nama penuh kita untuk ambik buku rekod/catatan amalan kita di dunia ini. I'm just shared with uolls what my ustaz told me during my school years. Haa yang ni aku sensitif siket. Nanti adalaa yang cakap nama aku membawa maksud tak baik. Beb, nama gua ada (') before A. Aku dah refer ustazsss(means aku rujuk banyak orang alim), mereka kata nama aku takde masalah pon. Aku ada up entry pasal nama aku. Nama aku yang bervariasi Kalau ada yang tanya 'Kenapa nama kau ada (') maksudnya nama aku dalam jawi ain bukan alif. Itu yang membezakan maksud namaku. Pastu, aku tengok Ustaz Syarhan ada share 'Nama-nama yang sering diganggu oleh Jin'. Nama yang sering diganggu oleh Jin 

Maybe before you pick a name for your baby, you should refer to ustaz/ustazah/orang alim tentang nama yang kau nak letak kat anak kau tu.Pastu kan kadang-kadang nama tu tak sesuai dengan badan kita, mungkin kita asyik menangis je ataupon selalu sakit. Macam mama aku nama Fazidah, pastu masa kecik asyik nangis je panggil Naziha tapi dalam IC nama Fazidah jugak laa.Aku bagi contoh, aku suka nama anak-anak ayah Chik dan Mak Chik aku. Nama mereka ialah Siti Aishah, Imran al-Hakim, Yazid al-Irfan dan Siti Damiah. Kau ingat senang ke di abad millenia ni, nak ada nama seperti isteri-isteri, anak-anak, cucu-cicit, para sahabat Nabi Muhammad S.A.W. Oh one more anak Siti Sarah dan Shuib Sepahtu tu, Uwais Alqarni. Aku baca kat paper ke kat blog gosip kot, dia amek nama tu lepas join Semanis Kurma, Ustazah Siti Norbayah dan suami dia bagi suggestion. Sedap kan nama tu plus semoga sempena dengan nama itu dia dapat jadi seorang yang berjasa kepada agama,keluarga,bangsa dan negara.

Akhir kata, pandai-pandailah nak hidup. Dah nama pon kome nak jadi mak bapak, ater carilah dan galilah ilmu sebanyak yang mungkin kalau tahu diri kita ni cetek ilmu agama mahupon ilmu mendidik anak-anak. Jangan tau beranak je, jaga tak ndak. Pastu, just my opinion. Kalau kita dah beragama Islam, tak payah laa nak letak nama omputih macam kau letak nama CR football player tu ke, Kate Middleton ke and blablabla.Kang orang tak boleh beza pulak anak kau Islam ke tak, nak-nak pulak kalau imej dia tak menggambarkan Islam langsung.Wallahu'alam.


Friday, 17 January 2014

Maulidur Rasul 2014 dan Qasidah

Assalamualaikum.

Alhamdulillah. demam final exam for second sem sudah berakhir. Yang pasti kita dah usaha yang terbaik, tawakal je pada Allah. So, its quite a long sem break for about 1 and half months. To me, its a very short break as I can't work to find my own money untuk berjimba next sem. Tapi, kalau orang tanya aku cuti berapa lama, and I said 1 and half months, for sure they would say 'Wah lamanya cuti'.  Ok, mungkin bagi orang yang dah berkerja tempoh tu lama, tapi bagi students, ahh heaven gilak dapat balik rumah. Tapi, bagi aku cuti tu aku nak kerja-nak DUIT. LOL.

Ok, what I wanna tell uolls is about QASIDAH. Kome tau tak menda apa ni? Haa dulu aku pon tak tau. Marhaban tau laa. Meraban lagi tau. First time aku dengar Qasidah ni masa kat Merbok masa Majlis Lantunan Mahabbah Rasulallah S.A.W. Comel gila kot budak kecik-kecik pakai serban,jubah pastu berQasidah. Masya Allah. Start from that, aku berazam bila aku kahwin, aku nak panggil budak-budak tahfiz ni berqasidah. Lagi satu, nak hantar anak lelaki pergi tahfiz. InshaAllah. Amiin. Entrynya disini


So, 14 Jan lepas, UiTM Pulau Pinang anjurkan Malam Cinta Rasul UiTMPP Berselawat. Aku pergi sebab ada qasidah ni laa bukannya sebab nak jumpa Ustaz Syed Abdul Kadir alJoofre ye. Best kot. Sampai bergoyang-goyang kepala, pastu tangan pon nak gerak sama main gendang. Tapi hentak kat kaki dan lantai je laa pon. Kalau ada meja, sedap siket bunyinya kan. Bukan aku je, majority automatik akan jadi cenggitu. Tak percaya, kau pergi test dengar laa nak-nak secara berjemaah, terus naik 'syeikh' habaq hang. Pastu, kita kan tak biasa dengar qasidah ni, so tak berapa nak hafal laa, rentaknya tau. Oh maaf, aku je kot yang tak tau. Insha Allah lepas ni nak jadikan amalan. Bukan hanya pada Maulidur Rasul.Pastu, ada laa keluar lirik <something like that> kat skrin besar tu, haa lagilah bersemangatnya kan terutama yang Ya Hanana. 

   
Azam Maulid Nabi S.A.W
Aku nak share dengan korang apa yang aku dapat masa malam tu. Setiap kali, kita jumpa Maulid Nabi S.A.W why not kita tulis 3 sunnah Nabi dan amalkan. Tulis tu kena precise contohnya selawat 100x sehari, kalau kita tulis selawat setiap hari je, nanti mula-mula kita selawat banyak, lama-lama terus jadi sekali sehari je pulak. Pastu, bila jumpa Maulid Nabi tahun depan, tambah lagi 3. Insha Allah, kalau umur panjang selama 30 tahun, tak ke dah 90 sunnah Nabi kita dah amalkan. Just start from the small things like dahulukan yang kanan, tidur baca doa, solat tahajjud dan sebagainya. Ini bila cakap soal sunnah, kahwin 4 yang nampak, padahal Nabi ajar cara hidup yang complete start from bangun tidur until you sleep.

Apa hukum sambut Maulid Nabi dengan meriah? 
Aku pernah laa jugak jumpa kat FB dan dengar ada yang kata sambut Maulid Nabi tu haram laa bid'ah and etc. Aku terkejut laa jugak sebab selama ni kita celebrate every year kat sekolah, rumah dan sebagainya. Bukan buat apa pon, berarak dan berselawat, pastu panggil Ustaz dengar ceramah/kuliah. Itu pon haram ke, tak faham laa. Dah bagi aku, masa ni je laa kot kita nak berselawat dan makan makanan rohani. <Ok sebetulnya kita kena sentiasa berselawat,zikir,cari ilmu akhirat bukan masa ni sahaja.> Aku tak tau kot kau memey orang yang rajin pergi dengar kuliah agama kat masjid setiap hari kan. Aku ni pemalas, sebab tu ada program cenggini aku pergi. Bukan bajet alim ke apa tapi sebab aku tau diri aku camne.

Oh yang tadi tu jawapan based on my opinion yang tiada ilmu. On that day, moderator tanya Ustaz Kadir, pasal hukum ni. Beliau kata tak salah as long as tiada unsur-unsur haram dalam majlis itu seperti bercampur lelaki perempuan, kau buat parti bogel ke dalam majlis tu baru laa jatuh haram. Pastu, boleh jatuh hukum WAJIB menganjurkan Maulid Nabi sebab mengingatkan kita yang kita bukan cuti suka-suka tapi ada sejarah yang berlaku on that day. Yelah, kita ni birthday kawan boleh ingat, birthday Nabi haram nak ingatnya. 

Pastu, paling best bila Ustaz Hanif Haron cakap orang muda sekarang dah banyak beralih ke arah Islam. Tak main laa celebrate new year tengok bunga api je takpon celeb kat disco. Orang mudo zaman le ning, celeb kat tempat yang ada panggil ustaz-ustaz. Sedangkan pengarah KL Gangster pon sambut New Year dengan ceramah agama kat Penang hari tu dengan UAI sekali, apatah lagi kita yang tak berapa nak gangster ni.Fuhh terbakor beb.

Sebenarnya ada lagi input yang aku dapat malam tu, tapi buku yang aku tulis dah simpan dalam stor Kolej Delima. Ini je laa yang aku ingat. Apapon terima kasih kepada Rakan Pusat Islam UiTM Pulau Pinang kerana menganjurkan Malam Cinta Rasul ni. Terus aku terimbau kenangan di Merbok. So, lepas ni kalau ada majlis Ilmu moh ler kita pergi ramai-ramai. Wallahua'lam. Lastly, tak terlambat rasanya untuk saya mengucapkan Salam Maulidur Rasul kepada kalian yang beragama Islam. Hidupkan sunnah Nabi.

Oh nak minta tolong kat hangpa, tolong doakan tok akan sembuh dari sakitnya. Amiin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...