Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Tuesday, 18 February 2014

Beza Lampu Tinggi dan Rendah

Assalamualaikum.

Hai hai, penat masih terasa, sengal-sengal badan kami. Ini semua salah HUSM, jenuh kot nak jalan, jauh gilak tambah pulak jalan hala ke Klate nuh kemain berlingkor. Tok aku akan stay kat sana for at least 4 months. So, after this, memey kitorang akan ulang-alik balik Kelantan jah. No more Ganu babeh for a mean time. Oh I miss Ganu. 

Ok, sekarang gua nak cerita pasal beza antara lampu tinggi (read:highbeam) dengan lampu rendah or biasa yang kita bukak waktu malam atau hujan lebat tu kan. Ok, based on my experience travel to North and East, i found this kind of bangang attitude of drivers in Malaysia. 

Ceritanya begini, bila takde kereta kat lorong sebelah ataupon jalan terlampau gelap, kan kena pakai highbeam then bila ada kereta dari arah bertentangan, of course laa ayah aku and other drivers akan tukar jadi lampu rendah kan. Masalahnya ramai yang vangang ingat kita bagi highbeamkat dia. Siap ajak bergaduh, kat tepi jalan. Gila samdol betei. Pastu, bila selalu jadi cenggini, ayah aku akan 'ajar' depa dengan bagi dua-dua lampu, biaq depa tau beza. Tapi, dia tak faham jugak, bagi balik kat kita lampu tinggi. Hoi, silau laa. 

Itulah ceritanya. Dan di sini aku nak tegakkan keadilan, nak bagi explanation siket dan senang cerita, kalau lu rasa lampu tinggi, lu pergi tanya kat Perodua dan Toyoto pasaipa lampu depa tinggi padahal kami tak kasi lampu tinggi pon. Oh aku bagi contoh dua tu je laa pasai ayah aku pakai kereta keluaran depa. And BTW one thing for sure, sebelum kereta tu dijual, comfirm dia hantar kereta tu pergi PUSPAKOM or check for Quality Check (QC). Dan kalau kereta tu dah dijual maknanya kereta tu lepas QC laa dan kami tak salah apa pon. Faham?

Pastu, ni aku bagi tau tulus ikhlas laa ni. Aku sendiri pon pelik jugak kenapa lampu kereta tu tinggi sangat and sungguh menyilaukan mataku dan pemandu yang lain. Masalahnya bukan kereta ayah aku sorang je, orang lain pon sama, tapi macam aku dah kata tadi laa, we have no point to argue sebab dah lepas QC.

Then, aku ingat bila kereta MPV atau tinggi macam lori je yang lampunya dispesifikasikan sebagai lampu tinggi walaupon sebenarnya tak. Pastu bila ayah aku beli Viva, perkara yang sama jugak berlaku. Ayah aku bukan jenis berabis duit untuk modify kereta. Ini fakta. Ayah aku beli kereta original, viva tu dah dekat 4 tahun, haram ayah aku nak cat bumper. Gasakkan janji boleh bawak. Jadi, dont you dare to say that ayah aku adjust lampu tu bagi tinggi. Kepala lutut dia!
gambar credit to that blog. baca entry beliau di punca silau malam

Haa ni aku google tips nak rendahkan lampu. Ubah sendiri ketinggian cahaya lampu depan

Dan kalau kome tau camne nak adjust lampu tu jangan terlampau tinggi ke hape, mohon comment di bawah. Dan sila faham, sila bertimbang rasa yang kami ni bukan suka-suki nak bagi lampu tinggi, dah memang itu lampu rendah kereta keluaran syarikat terbabit. And i am also curious whether this incident happen to the other drivers? Haa pastu, yang lampu kemain berkaler-kaler tu, memey nak cari peluang orang nak maki kau. Kalau jumpa kereta pasang lampu kaler-kaler takpon stiker overdose memey kena cop kaf lam ya nga dengan family aku. Sekali tengok ore kito. Hahaha. Peace yau.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...