Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Friday, 14 February 2014

Soalan bocor

Assalamualaikum. Haa hampa dok ingat aku bagi soalan bocor apa? Aku tau ramai dok google soalan bocor SPM sebab aku dulu-dulu pon cenggitu jugak. Memey ada kan, nak kerja senang je. Daripada waste time google sana sini, baik pi amek buku, baca dan buat latihan. So, ini soalan bocor dari Kubur. Alaa masa sekolah, ceramah / kuliah agama kan ada ustaz/ustazah cerita pasal alam barzakh. Tapi, kita kan manusia yang selalu lupa. So, let me share with uolls apa yang aku dapat melalui facebook. 


Tanya : Man Rabbuka? Siapa Tuhanmu?
Jawab : Allahu Rabbi. Allah Tuhanku.

Tanya : Man Nabiyyuka? Siapa Nabimu?

Jawab : Muhammadun Nabiyyi. Muhammad Nabiku

Tanya : Ma Dinuka? Apa agamamu?
Jawab : Al-Islamu dini. Islam agamaku

Tanya : Man Imamuka? Siapa imammu?
Jawab : Al-Qur'an Imami. Al-Qur'an Imamku

Tanya : Aina Qiblatuka? Di mana kiblatmu?
Jawab : Al-Ka'batu Qiblati. Ka'bah Qiblatku

Tanya : Man Ikhwanuka? Siapa saudaramu?
Jawab : Al-Muslimun Wal-Muslimat Ikhwani. Muslimin dan Muslimah saudaraku..

Jawapannya sangat sederhana bukan?
Tapi apakah sesederhana itukah kelak kita akan menjawabnya?

Saat tubuh terbaring sendiri di perut bumi.
Saat kegelapan menghentak ketakutan.

Saat tubuh menggigil gemetaran.
Saat tiada lagi yang mampu jadi penolong.

Ya, tak akan pernah ada seorangpun yang mampu menolong kita.
Selain amal kebaikan yang telah kita perbuat selama hidup di dunia.

Astaghfirullahal 'Adzim..
Ampunilah kami Ya Allah..

Kami hanyalah hamba-Mu yang berlumur dosa dan maksiat..
Sangat hina diri kami ini di hadapan-Mu..

Tidak pantas rasanya kami meminta dan selalu meminta maghfirah-Mu..
Sementara kami selalu melanggar larangan-Mu..

Ya Allah...
Izinkan kami untuk senantiasa bersimpuh memohon maghfirah dan rahmat-Mu..

Tunjukkanlah kami jalan terang menuju cahaya-Mu..
Tunjukkanlah kami pada jalan yang lurus.
Agar kami tidak sesat dan disesatkan...


Memey laa soalan-soalan yang bakal dijawab tu dah bocor, tapi ini bukan tiket untuk kita pass jawab dengan sempuna di alam barzakh nanti. Sebab at that time, bukan kita yang jawab, tapi segala anggota kita yang akan jawab. Anggota badan kita yang akan menjadi saksi kepada apa yang kita buat di atas dunia ini. Pastu kan, aku suka dengar orang baca Talkin, masa tu kita akan rasa insaf dan rasa dekatnya dengan kematian. Tapi, jaranglah aku dapat dengar live dari tanah perkuburan tu kan.

Nota CH : Ni auto publish. 14 Feb, gua nak menyepikan diri and FYI today is my brother birthday. Happy Birthday adik. Sweet seventeen. <laa sangat>.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...