Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Monday, 21 July 2014

6 cara untuk jadi matang

Assalamualaikum.

Ok aku malas nak buat pendahuluan yang tersangat-sangatlah cliche which is i am neglecting my blog day by day. Ok kita terus straight to the point. Muahaha. So, korang nampak kan tajuk di atas which is MATANG. Suddenly cross in my mind before I slept. Aku tak suka idea datang bila time aku nak tidur which is memey tak lah aku nak buka laptop dan menaip. Masalahnya aku akan lupa apa yang pop out in my mind on the other day. So, aku buat memo kat phone. But then still have problem which is I just wrote the title but the whole point2 that i had think i did not jot down. Erghhh.

Ok enough, klo nak jadi matang tak boleh merepek dear Syira. Haha. 

Ok now i wanna be a bit serious.

Sekarang ni kan umur aku dan 2 series, oh my! Aku rasa dah tua sangat klo umur dah layak mengundi tu but still age is just a number. Hek mung.  I miss my childhood and teenagers life lalala. Ok, what i want to say is how u knew that you are matured enough?

1. Kau dah tak layan nonsense things

Emm contohnya, kat facebook tu orang dok sibuk hantar invitations to play lalala game but then you dont think you are supposedly to play that game in this age. Bagi aku, benda tu aku layan suka-suka masa awal-awal aku ada FB which is during my secondary school. Klo FB tu wujud masa aku primary school, then i will not play that game during my secondary school laa kan. Aku bukan kata yang main game tu tak matang. No, it just at one time you think that 'my time is so precious to waste for not so important thing'. Haa like that. Kalau dapat ke mama aku, memey dah kena sedas, klo kitorang tengok cerita kartun or main game. Mama aku kata 'Bukan taraf kome nak main atau tengok kartun ni'. Maksudnya bukan umur korang yang layak buat such thing. 

Oh nonsense thing ni bukan hanya pada games only. I'm sorry gamers. Aku tak marah korang main FIFA, PES tu semua, aku suka sangat. Pergi main sana ye. Tapi, ada limit laa bro, takkan the whole day kau duduk dalam bilik menghadap laptop or PC, itu memang mengundang kemarahan parents kau. Tak berkembang otak. Baik kau kahwin je dengan laptop tu. Oh back to nonsense things ni include laa menonton TV, scroll phone every minute <ehem>, actually dalam 24 jam tu ada banyak lagi benda yang bermanfaat kita boleh buat. Mengaji dah ke belum hari ni?

2. Kau dah mula serious in relationship

Maksudnya di sini, selama ni kau couple or scandalicious just for fun. But now, you start to think that I have to find someone that i can live with forever and ever. Faham ke idak? Haa, kalau kau dah masuk 2 series but still not take seriuos on your relationship, go die then something wrong somewhere dude. Which mean kau ni memang tak layak untuk jadi suami/isteri orang lagi atau more directly you are not gentleman. Tak penat ke dari sekolah kerja kau couple-break-couple-scandal. Better u find someone that u love and u can rely/believe can be a good mom to your future childres. Haha, amboi sangat kau pk sampai ke anak-anak but it is a serious matter beb.

3. Malas nak jadi punca atau melayan masalah

Ok, ini bukan lari dari masalah. Haish aku tak tau nak buat ayat macam mana in Malay. Ok aku bagi cerita eh. Contohnya macam ni, dua orang kawan baik kau bergaduh-tak bercakap langsung for months. Then, either one of your friend akan cuba tarik kau untuk back up dia and jangan kawan with the other friend. Err, paham ke idak ni? Both of your friends will tell you the whole story or so-call luahan perasaan kat kau laa kan. So, sekarang kau dah tau cerita sebenar, then now you have 2 choices either you want to help them to solve the problem or just let them be but u still friend with both of them. Kira macam kau adil dan saksama, friendship kau takkan terputus walaupon mereka bergaduh tapi friendship kau still on. Haa cenggitu laa ceritanya. 

Lagi satu, kalau contoh dalam satu team tu semua jenis nak tegakkan pendapat dia bermati-matian no matter what happen. Kena laa ada sorang pendamai macam kalau semua api kena ada yang jadi airnya. Walaweh kau punya ayat...Kalau semua nak menang sampai ke sudah tak dapat solve problem. Kalau macam aku. aku ni sebenarnya dalam hati tu membuak-buak rasa nak marah bila orang buat sesuatu yang menyusahkan aku. Aku rasa cam kau datang jumpa aku, aku nak maki hamun dan sepak terajang kau semua laa asalkan puas hati aku. Tapi, bila akal rasional aku lebih sikit dari emosional, aku fikir for what i'm doing that? Bukan boleh settle masalah pon. At the end bermasam muka and aku juga yang kena settle everything alone. So, prinsip aku, 'I'm doing my work and also your work <i dont care> as long as the programme or activity that we had planned are going well no matter what happen'.

4. Dah tak meroyan kat social media

Hahaha, ok yang ni aku self reminder jugak la. Aku cuba kurangkan meroyan kat social media. Kalau nak marah try to cool down, share problem dan menangis tersedu-sedan sampai bengkak mata. Akan sampai satu saat bila kau baca TL or comment orang lain, kau akan cakap 'Weh, amenda doe kau ni. Childish gila comment camni'. Kalau kita baca balik apa yang kita post dulu-dulu rasa nak menyorok kot, bapak r malu gila. Tapi, nasib lah dulu tu budak lagi. Budak sekolah, budak lepasan SPM. Oh ni aku nak cakap kalau aku baca status adik-adik, aku cuma akan tersenyum dan cakap 'Takpelaa, korang budak baru nak up, aku dulu pon camtu jugak tapi budak sekarang lagi aum aum beraninya uolls'. 

Tapi yang aku tak boleh nak terima bila kita dah 2 series still bergaduh kat social media. Jadahnya. Ada yang dah kahwin pon nak bergaduh. Dan aku paling rasa nak bagi penampor bila kau berebut jantan sampai putus tali persahabatan yang dah bertahun-tahun kau bina tu. Whatthe! Come on kumbang bukan seekor, kalau yang korang dok rebutkan tu gaji dia berjuta ke pergi masjid tak tinggal ke takpe jugak. Ini bukan menghina ke apa, tapi hmm tak taulah nak cakap. Bila dan cinta kentut dia pon kau bau wangi, bila dah cinta muka macam pecah rumah pon kau kata handsome. Suka hatilaa.

5. Mula berubah menjadi Muslim yang sejati

Haa tudiaa ustazah mai mana tak tau. Weh, aku bukan nak jadi ustazah, aku tau aku pon tak fully covered, ilmu agama pon tak tinggi mana. Tapi, sebagai sesama Muslim, sama-sama nasihat. Aku suka sangat kalau ada orang nasihat aku. Contoh yang paling banyak nasihat aku comfirm laa adik aku si Faris tu. Dah nama pon dia sekolah agama. 'Along, pakai anak tudung laa', 'Pakai make up tebal 10 inch padahal aku pakai compact powder je weh' 'Jangan pakai jeans. Err weh aku pakai jeans tak ketat eh'. Eh banyak menjawab kan along kau ni. Ok ok along cuba berubah siket-siket ye. Aku ni bila nak nasihat orang, aku akan cakap kat diri aku yang 'Syira kau pon tak betul mana lagi, sibuk nak ajak orang berubah', 'Depa dah besaq, boleh pk mana betui mana salah' but then i read somewhere that no matter who you are, amar makruf nahi mungkar tu perlu diamalkan. Ye, aku tau tapi aku tak kuat. And the reason why i'm persuade you to go for usrah, Pusat Islam and etc is because i want a strong bonding to change for a better Muslim. Aku bukan nak berlagak atau bajet-bajet alim, NO. 

Cuma itu je yang aku nak. Aku nak ada support yang kuat. Nak berubah tu sangat susah. At least bila kita dikelilingi oleh orang-orang yang mempunyai goal yang sama, kita akan bersama-sama during ups and downs. Get it? Bila aku sorang-sorang je nak berubah, benda tu takkan terjadi atau pon sangat susah nak berjaya. Aku akan bersemangat berkobar-kobar di awalnya, but at the end aku give up. Aku sedih sebab aku failed dengan misi aku.

6. Pengalaman mematangkan usia

Haa mesti korang dah biasa dengar ayat ni kan? Well its actually means a lot ok. Kalau kau takde banyak pengalaman which is kau tak pernah ada experience kerja, kau tak involve in any organizations/club during your school and university life then you know nothing and you gain nothing. Contohnya, kalau lepas SPM, kau memang rilek kat rumah, kau mungkin terkejut bila dah kerja nanti. Kau kena tau kat tempat kerja tu, pasti akan ada isu politik, ada kaki gosip, kaki skyving and etc.

 Pastu, bila kau ada masalah kau akan lebih cool to overcome the problems. Dan kawan-kawan kau akan nampak betapa kau dengan tenang boleh settle problem. Ceceh gaya cam aum aum je cakap cenggini kan? Ini apa yang aku dapat bila buat sesi luahan hati dengan Angah beberapa hari lepas. Haha. I told uolls, just grab whatever chances that can enhance your skills. Kau mungkin tak nampak kepentingan kau joined persatuan sekarang, tapi orang di sekeliling kau akan nampak perubahan kau. Contohnya, kau dah pandai manage time. Bukan aku orangnya, aku hidup terumbang-ambing lagi. Aku cakap orang lain ye. Kita sendiri pon boleh rasa sebenarnya, ahh malas nak cite kang cakap aku nak show off pulak. Hmm k bai. Tapi, memang berguna either in future or now for yourself. 

KONKLUSI

Ok itu je yang aku dapat fikirkan setakat ini. Aku tegaskan sekali lagi, i'm not saying that i am matured enough but i try to be. Dan semua point-point di atas tu bukan nak kenakan batang hidung korang sebab aku sendiri pon terkena toing toing. Berbintang sudaa kepala ku. Aku mintak maaf kalau ada yang tersentap gila babas dengan points aku di atas ini. It just a random topic that i want to share with uolls. Last but not least, 'Pengalaman mematangkan usia'. So, explore new things and dont ever give up in whatever you do in life. Puih nasihat orang gaya awak tu dah bagus kan. Heh.

*skyving-melepak. Ini term crew mcd guna.

5 comments:

  1. comel je hahaha sokong sangat ,bila baca tang tgok kartun tu haha ting, thu dh saya mmang not matured lagi ni kahkahkah

    ReplyDelete
  2. Ade gak mase kite teroyan kat media sosial...hahaha

    ReplyDelete
  3. Point yg sgt membantu thanks a lot for sharing

    ReplyDelete
  4. xleh ke..klau nk buat BM...semua bhs BM..klau nk buat dlm bhs BI ..semua bhs BI...ni aq bace pn dah naik pening...smpai ade ayat.. ' aku tak tau nak buat ayat macam mana in Malay ' fuhlaamaakk..belagak giler ko ye...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...