Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Monday, 18 August 2014

The Life After It

 
Assalamualaikum dan salam sejahtera.
 
Hey whats up? Hope u're fine in your own world. Well, today i would like to shared something, of course its relate to feeling and most importantly is about my mom. 
 
How do U feel if U was diagnosed as blabla cancer? Or your family members? Do U feel sad? Of course for sure, U will feel sad, feel like U'll have just another months or years to live. U think that its no use to live after u had been diagnosed as cancer warrior. Actually, last sem in BEL class i choose to talk about cancer because of my late grandma wad died as brain tumor and my mom was diagnosed as cancer rahim. ( i dont know what kind of pangkal rahim ke apa ke)

Dah ler cakap omputih, iolls kan tak pandai, kang berbelit lidah dan tangan. Cehh, padahal aku malas nak google terms medic ni. Aku cakap bahasa yang kita (non-medic) paham la ye. 

Mama aku selalu check in n check out hospital sebab selalu bleeding dan kurang darah. Bleeding bukan main2 tau, banyak gila, darah berketul-ketul. Actually dulu my mom was diagnosed as fibroid in year 2004 something. (ni nama penyakit tau, mohon google). Pastu dah ok, then in 2010 datang balik. Pastu, pergi berubat rawatan Islam dan tradisional, well biasalah kan klo pergi cara ni mesti cakap kena santau semua tu. Ye betul, standard lah kan adat orang berniaga. But then, pergi hospital, doc cakap masa sebelum Ramadhan tahun ni masih early stage cancer rahim. Supposedly, operate bulan July lepas, aku balik secepat mungkin after exam sebab mama minta date yg semua anak mama ada. But then terpaksa postpone 2 kali sebab mama batuk. 

But at last by hook or by crook, kena buat jugak on 10 Ogos lepas. Actually, aku berat hati kot nak bagi mama operate sebab mama ada kencing manis dan darah tinggi. Walau aku bukan budak medic, tapi aku tau laa based on experience. Pastu, aku tanya senior aku yg amek medic, dia explain blabla, aku rasa lega cket bila mama aku takde sakit jantung. Aku tau ajal maut di tangan Allah but still hmm, ada ke orang yang bersedia untuk hilang orang yang dia sayang. Ada? No rite.

Doc cakap the operation will undergo about 4-5 hours only but then it took the whole day. Aku risau gila babeng wa cakap lu, sampai tak makan. Ayah aku tunggu kat luar bilik bedah, aku jaga kedai. Actually pagi tu ayah suruh aku tunggu but then i try very hard to avoid it. Aku tak sanggup nak jadi orang pertama yang terima berita. If U could understand me. Ayah pon tak makan, aku cakap la, patotnya ayah boleh je lunch kat kafe hospital tu. Tapi, ayah cakap 'Kang klo doc cari waris, camne? Ayah pergi solat je'. Ok. Dah petang dekat nak Maghrib baru Mama keluar, aku tak tau nak cakap camne. Alhamdulillah Syukur ke hadrat Allah.

Actually, parents aku tak kasi bagi tau semua orang sebab tu aku tak update status kat FB tu cuma mohon family n kawan2 doakan via whatsapp je. And i hope by doing that, if something happened, i know that uolls always beside me give me courage and etc. Kau ingat senang ke nak sorok benda ni, bila customer datang kedai, tanya mana ayah n mama, aku nak jawab apa. 

Oh pastu, last week tu macam-macam benda yang mendebarkan berlaku. Syukur Alhamdulillah semua berita yang menggembirakan. Angah dapat sambung degree kat UTHM, daftar 1/9 ni. Ke Johor ke kita? Then, result aku pon keluar last week. Debor sangat tau sebab soalan killer nak mati. Erk ke aku yang tak study, orang lain rilek je. Alhamdulillah takde repeat n pointer naik walau tak DL. Aku rasa cam kena repeat semua paper kot. Ya Allah rasa nak menangis bergolek-golek. So, by then, family aku buat kenduri kesyukuran dan Tahlil dan Doa Selamat Rumah Baru pada 30 OGOS ni. Semua yang dikenali dijemput hadir ke rumah family saya di Telok Panglima Garang.

Oh pastu, doc cakap la kat mama, usually patients who diagnosed as cancer will live up to 5 years only. Paling lama bertahan dan kuat semangat of course u get my respect, late Azean Irdawaty. I dont know from where she get that courage to stay strong. And I hope my mom will be as strong as her. Doc cakap pesakit cancer ni kena kuat semangat, happy, just life and act like before u knew that u have cancer. Tapi, kau rasa boleh ke kita nak bergembira bila dah tahu keadaan kita cenggitu. 

Pastu, nak cerita on term of what the other family members would feel. Penipu nak mamp klo kata tak sedih atau terkesan. Aku cuba pura-pura untuk think positive, act like nothing happened to mama, padahal dalam hati, menangis hiba. Pastu, apa kau rasa bila mama cakap camni 'Tahun depan entah ada lagi ke x mama ni' or 'Tahun ni insha Allah sempat hantar Angah masuk U, tahun depan tak tau lah merasa ke idak mama hantar adik'. Oh my, aku rasa nak menangis like crazy at that time but i dont want mama nampak aku lemah. Aku mesti la nak tunjuk aku kuat kan walau hakikatnya hatiku selembut kapas. 

Ya Allah, i cant imagine my life without mama. Ya Allah, berikanlah kami adik beradik kesempatan membalas jasa mama dan ayah, beri mereka kesempatan untuk melihat anak-anaknya konvo, biar kami dapat kerja yg bagus-bagus, boleh bawak mama n ayah pergi umrah, Haji, holiday semua. Amiin. 

Pastu, aku kesian jugak kat ayah. Ayah tak cerita kat kitorang pon. Dia cerita kat mama. Mama cerita kat aku. Ayah tak boleh tidur bila mama takde. Thats why mama discharged Jumaat hari tu, tapi kena masuk Rabu ni sebab mama tak boleh kencing macam biasa. Sekarang ni pakai tiub. Ayah aku tu baik sangat, biasa laa klo mulut bising siket2 tu. Yelah, klo lelaki lain, bini sakit je nikah lain. Ayah care gila kat anak-anak dia. Ayah cite tadi, sebelum tidur ayah fikir@takut anak-anak ayah drive, pastu langgar lubang, then tayar meletup. Well, jalan nak ke rumah aku tu memey banyak lubang dan semestinya aku la yang langgar lubang selamber badak macam bawak 4wd. 

Whatever it is, I know that ajal maut semua di tangan Allah. Dah memey tetap waktunya, tak lewat sesaat dan juga tak cepat sesaat. Dan juga tak semestinya kita yang sihat ni takde possibility untuk mati. Semuanya bakal jenazah. Cuma asbab kepada kematian tu yang kita tak tau. Aku minta maaf jika aku ada buat salah dan silap kat korang sama ada secara sedar atau tak sedar. Dan juga, klo aku ada hutang korang, please kindly inform me. Aku takkan makan kau la. Serious aku tak ingat sebab banyak minum jus semut.

Dan aku harap. if anything happened korang tolong bagi semangat dekat aku k. I need a strong support from my family and friends. And for sure Allah SWT. I love uolls in the name of Allah.

Lastly, aku nak cakap kita takkan tau apa yang orang tu rasa kalau kita tak pernah lalui benda tu. Semua orang nak yang terbaik, so do I. Nak cakap, bagi tips semua orang pon boleh sebab cakap itu semudah ABC, nak buat tu yang payah. Peace yau.


 



 
 
 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...