Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Saturday, 4 October 2014

Because of me


Assalamualaikum.

Ini ada satu cerita. Semoga kamu mendapat iktibar dan aku menjadi lebih kuat dan matang.

Satu hari aku dapat call dari ayah. Aku sebagai anak yang baik terus angkat call. Ehemmm

Aku : Hello, ada apa ayah?

Ayah : Along, ada berita tak baik ni. 

Like seriously, sel-sel otak aku dah mula berhubung memikirkan perkara yang tidak-tidak. If u knew what i meant. Hatiku berdebar bagai nak gila, air mata dah standby nak turun tapi aku cuba pura-pura coolio la kan. Dalam hati dah libang-lubu weh.

Along : Ada apa? Cakap je lah.

Lama ayah mendiamkan diri. Aku tanya lagi dan lagi. At last, ayah cakap takde apa. Then, ayah passed phone to mama. Mama cerita pasal kedai but i kew there is something fishy here but i just watlek wat peace. Tapi, memang lepas letak phone aku menangis dan fikir segala keberangkalian itu. 

Then, tadi dah sampai rumah baru mama cerita. Sebenarnya semua orang tau kecuali aku je. Mama dapat call dari Hospital Putrajaya, doc suruh mama pergi kimo, mama terus tak selera nak makan and menangis takde semangat nak move on. Pastu, mama pergilah appointment then discuss with the doc at Institut Kanser Negara, the doc said that my mom at stage 1 only, and should not do kimo just radiotheraphy is fine. Alhamdulillah, doa mama termakbul. 

Mama cakap dengan Angah, Adik dan semua adik beradik mama jangan post kat FB n whatsapp group pasal mama sebab my family knows that i'm not that strong enough to face all this. Mama n ayah dah boleh jangka yang kalau Ayah bagi tau aku malam tu, la tu jugak aku cari bas balik Selangor. Like seriously, aku memang jenis nekad, aku tak dengar cakap orang, i just follow what my heart want it to be. Wooo. And for sure, i'll cried like crazy. 

But then, aku tak suka bila mereka tak inform aku anything so that i'll think that everything is fine here instead of there is something bad happened. Aghhh. Boleh tak kalau nak marah diri sendiri yang lembik, serupo ponde asal ada problems menangis. Natang...Aku pernah je terfikir what if masa aku tengah exam, aku terima phone call. Ya Allah, aku baru bayangkan je, dah lemah. 

But one thing for sure i knew that Allah takkan bagi sesuatu dugaan tu pada hambaNya yang tak mampu. Aku tau aku kuat, my family are strong enough to face any kind of problems together. Insha Allah Amiin...

Dan aku dari sudut peribadi will not allowed my mom to undergo kimo. Its hurt. Doc said that my mom should go for about 5 sessions which is each session have 5 times. So, total kimo will be 35 sessions. Oh Allah! And after kimo, patiets live will be up to 5 years only. This is only doctor expectation but Allah is the one who knows when and where we will be die. Allahu akbar! 


m

Sekian dari Syira yang cuba untuk menjadi gagah perkasa zahir dan batin.

Review Novel Diagnosis



Assalamualaikum.

Well, dah lama gila kot aku tak review novel. Pergh, since when kau aktif review novel. LOL. Ok enough merepek meraban. Korang follow blog FL x? Kenal ke idok FL tu? Alaa Dr. Fatin Liyana yang comel tu. Boleh ushar blog dia at http://honeykoyuki.blogspot.com
 
Tajuk

In my opinion, this is not a novel, emm buku ilmiah laa senang cerita. The title is DIAgnosis. Hmm sepatah je? Tak menarik langsung tak macam Rindu Awak 200%. Lalala. Walau sepatah je tajuknya tapi isi dia kawkaw weh. Full of fact, dah boleh jadi doctor dah lepas baca ni. Haha gurau je. 

Penulis

Buku ni ditulis oleh 3 orang doctor yang berbeza major. The first writer is Dr. Anwar Fazal. Dia ni cousin Syamsul Yusof (I stalk his ig). Then, Dr. Aizzat with his beloved wife Dr. Azah. Sweet kan both husband and wife doctors, so that they can share the experience and understand each other. May Allah bless u docs!

Sinopsis

Err, I don’t think that I will tell ya the whole story in that book. Kau ingat aku apa? Story teller? Besides, I don’t want to be a spoiler or plagiarism. Just a short review. The story wrote by the doctors came from either their own experiences or the other doctors experiences. Like seriously, in this book you will laugh, cry, smile and etc. I don’t know why, maybe I had go through some of the experiences although I’m not a doc, but the experience to stay at hospitals, accompanied my family members there make me knew how it feels. Pergh, acah je kau kan. Aku ni suka observe orang, dah tu bosan kot dok kat sepital tu, dulu cita-cita nak jadi doctor. Dah tu kau ingat senang, baru amek science stream dah lemas, acano? 

Cerita-cerita yang ada dalam buku ni jugak make us realize that Allah is the number one that we must seek for help by DOA not ask the doc. Doc will do their job to the max, he/she for sure will try their very best to save the patients. Kau tak payah cakap pon takpe, dah memey itu kerja doc kot. 

Antara cerita yang buat aku menangis, syahdu dan best gila ialah ‘Pray’, ‘Yang Halal Itu Indah’, ‘1098’ sebab aku selalu complain GH lambat servis padahal doc penat melayan patients yg tak pernah surut dari pagi. Maafkan saya. Nak cepat pergi private dear myself!! Insha Allah tunggu aku dah kerja n berkemampuan, mama n ayah sakit hantar private. Insha Allah Amiiin… ‘Alif Ba Ta’ sebab kena shoot dengan doc Alif Ba Ta-ubat, paham ke idok? Pintu taubat sentiasa terbuka untuk kita. ‘Tangisan yang Dinanti’ buat aku seolah-olah berada di tempat kejadian. Well, aku kalau baca buku/novel memey selalu hayati watak dengan menjadikan diri aku sebagai that person. Itu yang meleleh air mata. Lastly, semua cerita yg ditulis oleh Dr. Aizzat tu aku rasa sangat bermakna dan boleh dijadikan iktibar. Cerita dia lah yg aku menangis. 

Where can I buy this book?

Actually mula-mula aku stalk ig SY tu, then terjumpa la ig Dr.Anwar Fazal coz I’m fall in love with his words (aku kan jenis orang yg suka baca motivation words), then jumpalah DIAGNOSIS ni. Pastu bukak ig whitecoatenterprise tu. Aku dah cari kat popular, mph and etc either by walk in and online.(some area at Penang only). Tapi, at last aku decide beli direct from whitecoatenterprise. Aku email terus detail and tanya bape RM. Oh, aku habaq terus la nah, RM 25 including postage. Ni semenanjung je la ye. Boleh email to whitecoatenterprise@gmail.com atau follow IG White Coat Ent

Siapa yang patut beli?

Aku tak kata buku ni ditulis oleh doctor kepada doctor. NO. Buku ni sesuai untuk semua lapisan masyarakat so that you will understand what if you at the doc’s place. Ingat senang ke nak inform and make the family members calm and accept the truth walaupon pahit untuk ditelan. Ini kang, tetiba nak saman doctor n hospital. Oopss. Ini pulak apa yg ditulis di belakang buku ini. 

DIAgnosis tercipta untuk member inspirasi dan pengajaran BUKAN HANYA pada doctor, bakal doctor atau semua yang bekerja dalam bidang perubatan tetapi juga disasarkan pada semua lapisan masyarakat. 

Cadangan dan Pandangan 

Saya rasa buku ni kena tebal lagi sebab rasa sekejap gila dah habis and rasa tak puas, nak lagi lagi dan lagi. Eh eh over tau. Inilah manusia, tak pernah puas. Lastly, thanx to white coat ent atas layanan yang baik, cepat, pantas dan efisien. Good job! Korang patut beli dan baca.




Ini FL yang review novel ni and she will be a writer in Diagnosis 2 that will be come out by the end of this year. Aku ni dahlah jenis suka mengumpul. Contoh kalau aku ada satu novel dia, memang seboleh-bolehnya semua novel beliau aku wajib ada. Ahhhh can’t wait for it. So, check it out!  FL Review Diagnosis


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...