Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Saturday, 4 October 2014

Because of me


Assalamualaikum.

Ini ada satu cerita. Semoga kamu mendapat iktibar dan aku menjadi lebih kuat dan matang.

Satu hari aku dapat call dari ayah. Aku sebagai anak yang baik terus angkat call. Ehemmm

Aku : Hello, ada apa ayah?

Ayah : Along, ada berita tak baik ni. 

Like seriously, sel-sel otak aku dah mula berhubung memikirkan perkara yang tidak-tidak. If u knew what i meant. Hatiku berdebar bagai nak gila, air mata dah standby nak turun tapi aku cuba pura-pura coolio la kan. Dalam hati dah libang-lubu weh.

Along : Ada apa? Cakap je lah.

Lama ayah mendiamkan diri. Aku tanya lagi dan lagi. At last, ayah cakap takde apa. Then, ayah passed phone to mama. Mama cerita pasal kedai but i kew there is something fishy here but i just watlek wat peace. Tapi, memang lepas letak phone aku menangis dan fikir segala keberangkalian itu. 

Then, tadi dah sampai rumah baru mama cerita. Sebenarnya semua orang tau kecuali aku je. Mama dapat call dari Hospital Putrajaya, doc suruh mama pergi kimo, mama terus tak selera nak makan and menangis takde semangat nak move on. Pastu, mama pergilah appointment then discuss with the doc at Institut Kanser Negara, the doc said that my mom at stage 1 only, and should not do kimo just radiotheraphy is fine. Alhamdulillah, doa mama termakbul. 

Mama cakap dengan Angah, Adik dan semua adik beradik mama jangan post kat FB n whatsapp group pasal mama sebab my family knows that i'm not that strong enough to face all this. Mama n ayah dah boleh jangka yang kalau Ayah bagi tau aku malam tu, la tu jugak aku cari bas balik Selangor. Like seriously, aku memang jenis nekad, aku tak dengar cakap orang, i just follow what my heart want it to be. Wooo. And for sure, i'll cried like crazy. 

But then, aku tak suka bila mereka tak inform aku anything so that i'll think that everything is fine here instead of there is something bad happened. Aghhh. Boleh tak kalau nak marah diri sendiri yang lembik, serupo ponde asal ada problems menangis. Natang...Aku pernah je terfikir what if masa aku tengah exam, aku terima phone call. Ya Allah, aku baru bayangkan je, dah lemah. 

But one thing for sure i knew that Allah takkan bagi sesuatu dugaan tu pada hambaNya yang tak mampu. Aku tau aku kuat, my family are strong enough to face any kind of problems together. Insha Allah Amiin...

Dan aku dari sudut peribadi will not allowed my mom to undergo kimo. Its hurt. Doc said that my mom should go for about 5 sessions which is each session have 5 times. So, total kimo will be 35 sessions. Oh Allah! And after kimo, patiets live will be up to 5 years only. This is only doctor expectation but Allah is the one who knows when and where we will be die. Allahu akbar! 


m

Sekian dari Syira yang cuba untuk menjadi gagah perkasa zahir dan batin.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...