Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Friday, 27 February 2015

MY LIFE UPDATE

Assalamualaikum.

Yo wazzap bro. Bajet gila tajuk gitu kan. Hehe, since aku punya malas tu melampau-lampau, maka, in this entry aku nak sumbat segala-galanya.And i dont know to start from which part of my story since i got lots of story to be shared with uolls. (macam ada orang baca kan). Aku nak tulis jugak sebab untuk kenangan aku. Sebab aku kan pelupa. Aku ingat momen-momen indah je. Erk macam tipu je.

Bismillahirrahmanirrahim...

1. Bertam campus

Semester 4 sudah berakhir dengan jayanya and the memories will be kept safely in my  mind. Insha Allah. Semester 4 ni kelas kami kat Bertam yang mana student Diploma Farmasi and Sains Kesihatan kot kat situ. Kampus Bertam sangat cantik. Ini serius cumanya fasiliti tak lengkap and we got no option. FOODS were limited. We went there by bus that provided by UiTM. Like we're on first sem, we had to woke up early in the morning, err not so early, as my roommates wake up at 6:30 (paling awal la ni as compared to bilik sebelah jam 5 sudaa bangun). Then, wait for the bus. Oh one more thing, since foods at Bertam was not enouh for us and some said it was expensive, we bougght foods from FC Baiduri first before ride the bus. 

Although i woke up late but still have time to buy the food since the bus was paid by my dad. Erkk sorry. No, we had insufficient bus, so, the driver had to do 2 ways Pmtg Pauh-Bertam.  Frankly speaking, we were tired rushing to go there. Tired of what Syira? Not you who drove the bus here and there. Err maybe i'm tired of 'berebut' to ride the bus. Hahahaha this is the funny thing ever I had since I had to be in that situation as for me that is so childish. But i have to. Otherwise, i have to wait for another 2 hours for the next bus. 

This is Bertam!! and my classmates but some were not here. Maaf gambar blurr sembat main tangkap je kat FB orang. Tak download pon.


Ok enough babling on that. In case adik-adik nak tau lebih lagi pasal Bertam boleh terjah blog Alyaa ni Dip in Pharmacy. Mari Melawat Kampus Bertam

2. Class Rep a.k.a CR

Oh yea, I forgot to wrote about me being Class Representative or so-called CR not Christiano Ronaldo. Somehow I felt like fly high when my classmates called me 'CR...CR could u blabla' bcoz I imagine that i'm the football player, CR. Hahaha. Actually, i'm volunteering myself to become CR. There was a story but i dont think i want to write here since it will be more longer. It just enough by saying that I'm responsible for what i'm doing and i do think that i'm matured enough by volunteering myself. Pfftt.

Experience of become a CR was you will be so famous as all lecturers will contact you first if anything and you the first one will know if lecturer want to cancel class. Hahaha. Other than that, you will be the worker of your classmates by went to photostate notes and blabla. This is the fact ok but i'm okay with it as i have very supportive housemates that always help me especially my tresurer, Shikin a.k.a Kak Yong. Merci. Danke. Thank you. 

I love uolls for being with me during my ups and down. Sound poyo here. Hehehe. I really appreciate uolls due to lend me your ears by listening to my babbling sessions. I really enjoy the experinces and moments of be a CR. People can say anything like 'Alaa bukan susah pon kerja tu'. Hey you, come here and take this position. Aku nak tengok tertonggeng tak kau ke hulu ke hilir kena 'push' dengan kawan-kawan. Sumpah, aku respect korang yang jadi CR kelas kita Imad, Aidil, and Hakim. 

I'm sorry if my services to uolls were not reach your satisfaction. I am really sorry for that as i'm the weak person who trying to be strong. Next semester please find another CR. Do give other person to show their credibilty and leadership skill. Oh btw hutang kelas jangan lupa bayar oii. 

3. Institut Pemikir Mahasiswa (IPM)

IPM satu organisasi yang membawa nama aku ke atas (bajet retiss. puih). Kat sinilah aku belajar macam-macam pasal organisasi, nak buat paperwork, paperwork kena reject, kenal  orang atasan yang mana selama ni memang haram tak kenal, buat program, jadi ketua program, jadi AJK program, terkejar-kejar cari staf/lecturer untuk sign, naik turun pejabat. Masha Allah there were so much things i had experinced and learned BUT until now for sure i need moreeee knowledge and experiences to be better student and worker. Thanks for accept me for who I am, thanks for being patient to teach me on how to do this and that as i have zero knowledge about how to manage organization. Alhamdulillah, i myself see the improvement of myself and i'm also proud when I can help others to settle their problems on how to deal with management and etcetera. 

So, last semester was my last time with IPM as their treasurer. This sem i will be one of the Alumni. Hehe, rasa macam tua pulak. Actually aku nak buat satu entri sekali dengan video untuk kenangan IPM. Tapi tak sempat nak buat sebab i was busy being maid this sem break. Eh not maid, i just took care of atok at mak usu house. Tapi, dapat upah sehari RM 20. Hmm. Insha Allah one day i will make it.

Barisan Eksekutif dan Ketua Jabatan IPM sesi Sept'14 - Jan'15. Baju korporat aku tak pakai sebab baju tak muat. Padahal dah mintak size XXL. Ukuran tu yg kecik ok. Tak caye tengok baju Ijat tu. Hahaha.
Apapon terima kasih semua atas kerjasama yang diberikan. Stres masasebelum dan tengah program je, dah habis rasa nak lagi. Eh macam ketagih pulak, kau dah kenapa? Sebab aku rasa bonding dengan korang kuat sangat. Yelah hari-hari jumpa, hari-hari meeting. Eh mana ada hari-hari, tipu je. Most of the time la. Tapi, masa farewell this sem aku sedih gila sebab orang-orang besar dah habis belajar dan pergi praktikal seperti Izzat Emir, Tuan Izram, Taufiq YDP and others. Sem yang lepas-lepas tu aku tak rapat sangat, so, tak 'rasa' sangat lah kesedihannya tu. #Syirawasemomomo

Lastly, syira mintak maaf beribu-ribu lemon jika gurauan, performance, kehadiran, penglibatan eh segala macam la pasal organisasi jika ada salah silap mohon maaf dan please guide me to the right path. Eh dah macam nak cari Imam a.k.a pemilik tulang rusuk pulak. Hahaha. No, i meant kalau syira salah kat mana-mana, tegur je. Memang la kita akan sentap tapi kita tahu its for the sake of learning process. Semoga ukhwah kita akan terus terjalin sampai bila-bila. I love uolls for the sake of Allah.


IPM UiTMPP visit Putrajaya last 2 sem. Pergi sinilah yg menyebabkan aku beli blazer. RM200 ok but its worth as i can used it during class presentation, acting n for future.

'Destinasi Kami:Ganu Kita' Paling best, paling havoc this time punya trip. Thanks IPM UiTM Dungun for treat us very nicely. Tak tau boleh balas ke dak bila ampa mai penang naty. Ini kat Wisma Darul Iman.

4. Cerita cuti sem

Alkisah aku balik ke rumah hujung bulan Januari sebab nak settlekan after program punya matter and paperwork IIUM  taekwondo open tournament. Aku sampai je rumah, 2 hari lepas tu Angah balik UTHM balik sebab ada latihan PALAPES. Oh sedihnya. Dan aku secara tiba-tiba dilamar untuk menjaga atok. Sebab maid dah balik Indon dan kena tipu dengan agen yang dah amek duit tapi tak hantar pon maid baru. Whatthe! Sebelum tu Angah jaga atok dan sebenarnya aku tak tau pon dapat upah jaga atok. Aku pergi je laa sebab kerjanya senang je sebab most of the time atok tidur, cuma perlu gunakan kudrat untuk angkat atok dan seret kerusi atok ke ruang tamu-bilik-tandas. Pastu, aku dapat kerja part time buat maksu punya ithinkonline. Aku tak kesah pon duduk rumah maksu lama-lama sebab ada wifi yang laju gila babas cuma aku bosan r terperuk kat rumah. 

Almost  2 weeks i was there. Macam rumah maksu jauh benor, kat Bandar Putera, Klang je pon. Pastu, ada lagi mak sedara aku nak upah buat benda tu, sumpah taknak dah sebab memerlukan masa yg panjang nak berKBAT sangat heh. Sorry bukan nak berlagak tapi malas.  Pehe dop? Pastu last week for almost one week masa CNY tu balik Ganu. Ada Tahlil untuk arwah tok ki n tok. Bila balik kampung la paling tenang, dengan suasana kampung gitu.

5. Tournament Taekwondo IIUM

Hmm bajet macam wakil SUKMA, SUKIPT, kejadah semua tu je yang aku pergi bagi nama nak join tournament ni kat Kecik. First and last aku masuk sparring masa darjah 4 dapat bronze. Pastu, dengan tak training apa semua, suka-suki bagi nama wakil UiTM. Pffttt. Dah laa aku sorang degree pompuan. Kau bayangkan dengan tengah study week and final exam, aku pergi training and terkejor-kejor settlekan pasal paperwork nak mintak bajet sebab invitation ni dapat masa budak diploma cuti sem and blabla. Bukannya kami buat kerja last minute. Cehh kami tak tahan tu, sejak bila kau one of the committee? Ah lantakkan, kami 1 hati, 1 team. lulz, 

Pastu, takkan aku nak buat bodoh je kan, so aku offer diri untuk tolong. Sekali amek kau terus jadi Timbalan pengarah program. Hamek la kau settlekan semua. Eh bukan aku buat sorang, semua orang pon buat kerja. Aku cuba tolong mana yang aku sempatlah. Yang lain passed kat diorang sebab aku tengah exam. Hanya housemates aku je yang tau betapa miserable and desperatenya aku nakkan bajet untuk pergi tournament tu nak betulkan paperwork lepas kena reject, bajet tak dapat like exactly what we want. Terima kasih jugak pada cable-cable besar saya dalam IPM dan MPP. Hahaha, acah cable. Aku tanya diorang apa-apa soalan mesti depa jawab. Tq and love uolls. 
     
wakil UiTM Penang. ada 4 orang import dari Shah Alam. Rindu korang doe. haha
Sekarang nak cerita masa kat IIUM Gombak itu. Hehe, haruslah nak cerita sebab I menang medal. hahaha. sumpah lawak. Kau kena faham, heavy weight tak ramai yang joined. Tapi, sumpah semua hebat-hebat. Aku memang rasa aku paling 'zero' kat situ. Pastu, semua black belt. Itulah syira sape suruh berhenti taekwondo masa darjah 5. 

Masa bagi nama tu aku cakap kat kecik 'Kalau ada orang yang teror nak masuk heavy weight bagi kat depa, buang nama akak. Akak saja je nak join. Nak cari pengalaman'. Pastu kecik tu memang supportive 'Takpe kak, akak boleh punya. Memang time ni lah nak cari pengalaman.' Thanks kecik sayang. Terngiang-ngiang suara nyaring dia tu. Dia la pengarah program. Walaubagaimanapon, parents aku tak kasi masuk dah sebab parents aku tunggu dari pagi sampai petang sebab prize giving ceremony tu jam 5. Thanks mama n ayah for being supportive to your daughter. Parents aku tengok semua kasaq, sepak kepala orang ja semua. Memey la nak dapat 3 point kot. Aku je tak sampai nak sepak kepala orang. 



aku terus tukar buat background pic laptop. haha. nampak nau tak boleh move on.

 Group whatsapp yang nilah paling havoc. Setiap hari ada saja topic nak bukak. Bab mengenakan orang, bahan typo, jadi matchmaker memang kat sinilah. Haha. Oh pastu aku nak cakap la, sebenarnya aku tak sombong. Aku okay je. Mesti depa cakap 'Syira ni dalam whatsapp pungpangpungpang, sekali jumpa face-to-face haram tak keluar suara' Hahaha ke aku yang rasa macam tu. Takdelah aku sebenarnya malu sebab kita kan tak kenal, takkan tetiba aku nak 'Weh ify papapapa'. Satgi dia usyar pelik je. Kenapa aku petik nama ify? Sebab aku rasa dia yang akan cakap camtu. Farah pulak jarang2 join kat ws tu tapi bila dia call 'humakaih kijut ambo. bakpo mg call aku? haha'. Yang Afiq n Akhmal kat sana baru jumpa dalam ws depa takdak. 

Pastu, korang dah kenal lama. Aku ni orang baru, so, kena buat perangai baik-baik, takkan tetiba aku nak huha-huha dengan korang. Lulz sangat. Knowing uolls such a great moments happened in my life. Ecewahh. Good luck adik-adik diploma yang nak final exam tu. Do your best. And to geng-geng degree selamat menempuh sem baru dengan tabah. Aku ada 6 subjek 4 credit hours. (semua subjek this sem).

thanx for this. Alhamdulillah. Boleh tunjuk kat cucu 'Dulu nenek main sparring tau'. hahaha.
By that, i end my story here. Till we meet again. Hahaha. Memang taklah aku nak bagi conclusion macam gini. Malam ni aku bertolak, tidur kat rumah Ipoh. Esok pagi baru bertolak ke Penang. Doakan semuanya selamat. Doakan aku tabah, fokus, sentiasa cemerlang dalam pelajaran, kerjaya dan hidup dunia akhirat. Syira mintak maaf atas kekurangan diri ini dan semoga persahabatan kita kekal hingga ke Jannah. Nak kahwin roger, kalau aku berkesempatan aku datang. 2015 memang kawan-kawan aku semua dah busy move one step forward. Aku bila lagi? Uhukuhuk bak datang calon suami yang tak merokok, cukup solat 5 waktu, engineer, hensem, kaya, ada superbike eheheh ok bai melalut je semua ni TAPIII 2 ciri depan tu betul2 aku cari.


[IKLAN] SAYA AGEN SAH SEQY BEAUTY. APA ITU SEQY BEAUTY?? HAA IA ADALAH PRODUK KOSMETIK. PRODUKNYA BUAT MASA NI IALAH BB CREAM DAN CLEANSER. FOUNDER adalah kak Sepet blog sepet COMING SOON AKAN KELUARKAN FACIAL MASK.
SAPE2 NAK TRY BOLEH CONTACT SYIRA 019-2148697/012-3299709

Boleh check-it-out IG saya @syiramubi93 atau IG seqybeauty

Harga MAMPU MILIK!!!

BB CREAM SQB   RM 55 (Exc postage charge)
CLEANSER SQB   RM 45 (Exc postage charge)

COMBO SET    RM 100 (FREE postage + FREEgift)

POSTAGE CHARGE   RM 5

COD: TELOK PANGLIMA GARANG (Batu 9 Kebun Baru), PUTRA HEIGHTS (Petronas), PUCHONG (Makmur Print Ent, Kg. Bersatu), UiTM BERTAM, UiTM PERMATANG PAUH, UTHM Batu Pahat (qila mubi).

Kalau kawasan korang takde dalam senarai ni, jangan risau. Boleh check kat blog seqy beauty blog untuk cari agen yang berhampiran dengan ada. kalau takde jugak POS ler jawabnya. RM 5 je pos caj.


PS: Gambar semua hasil rembatan kat FB mahupon yang korang hantar kat grup whatsapp.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...