Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Friday, 19 June 2015

My Family My Everything

Assalamualaikum dan hi uollss.

Serius lama tak update entry, ok tipu hari tu cuti gawai dah update tapi pasal SEQY BEAUTY la bukan pasal life aku.

Firstly, SELAMAT BERPUASA dan PULUN BERIBADAH untuk semua dan mohon maaf jika saya ada buat korang-korang terasa tersentap ke hape dengan post-post saya di FB, Twitter, blog dan juga IG yang sakan post pasal berniaga tu, mesti korang rasa nak unfriend dan unfollow kan?? sorry laa. Kita cari makan dan duit nak kahwin. pfffttt. Tapi, kira okay what, kita post iklan kat group yang sepatutnya dan account sendiri not spamming others. And thanks to uolls yang sentiasa support hakak. Love uolls to the max. Stok Seqy Beauty BB Cream, Seqy Beauty Cleanser dan Crazy Crunchy Rainbow ada lagi. Mai mai mai rapat, mai mai beli tang ni. Kasi licin semua stok. Ooopps teriklan pulakkk. maaf.

Ok, aku nak cerita pasal life aku sekarang ni. Sekarang ni aku ada kat rumah which is supposedly aku ada kat kolej dan sedang pulun study for final exam. Actually, this sem we dont have study weeks as they are only 2 days for study BUT we are lucky and proud to be Faculty of Business Management students as we dont have class on FRIDAY. So, plus minus almost one week to study. Best ke tidokkk?? Gila tak best dapat cuti dan tambah masa for study. Sebenarnya aku langsung takde plan nak balik rumah sebab baru je balik cui gawai tu kan? Tapi, kita hanya merancang, Allah jua yang menentukan. 

Reason aku balik ni adalah untuk sama-sama meraikan kegembiraan mama dan ayah bila adik dapat masuk UNISZA walaupon ni intake rayuan but kau tahu tak betapa bersyukur dan gembiranya bila apa yang mama nak sangat dapat. Mama nak adik jadi ustaz sejak kecik lagi bila embah Biah(bidan) cakap bibir adik terbelah, mesti pandai mengaji. Dah tu bibir aku tak pandai ngaji ke weh? Eh gurau je. Masa kecik suara aku mengaji perghh semua puji dia punya nyaring dan sedap tu kemain lagi, bila dah besar kemanakah kesedapan dan kenyaringan suara itu? Bila mengaji suara dah macam lelaki dah kenapa?

Ok back to adik story, dia punya kecewa bila tak dapat mana-mana tawaran tu boleh bawa kepada kemurungan tau tak? Mama dan ayah takde selera makan, call sana-sini tanya ada kekosongan dan harapan nak masuk tak. Adik aku dapat tawaran IKBN sijil apa ntah, ayah aku tak kasi. Bukanlaa nak berlagak dan pandang rendah kat sijil tapi ayah aku kata rasa tak layak sangat bila adik ada 9 kredit tapi dapat sijil. Kau ghase?? Pastu, dapat Politeknik Dungun kos Civil Engineering but my parents have no confident that he can perform with that course as he has no basic in engineering like Angah who have basic since SEPTECH-KMTPh-UTHM. And also, mama insists and wish that Adik become ustaz. Insha Allah Amiin.

Kitorang ni punya laa sayang gila nak mati dekat adik sebab dia sorang my only 'jantan' sampai sanggup tau tengah study week lari balik rumah. Last week, Angah balik konon nak ikot hantar dia tapi tak dapat and this week bila dah confirm, mama call suruh balik. Alhamdulillah dapat UNISZA kos Diploma Pengajian Islam AlQuran dan Sunnah. Boleh laa weekend ke bosan-bosan ke lari balik KT dan ayah ngah pulak mengajar kat INSTEP. Huntunglaa weh. Ni kang nanti Angah habis paper hari Isnin terus naik bas balik Ganu malam tu, hantar adik hari Selasa dan malam tu jugak aku dan Angah naik bas menuju ke destinasi yang berbeza. Satu Utara, satu Selatan. Hamek kau sorang utara, sorang selatan, sorang pantai timur. Mama dan ayah selalu kata hanya 3 sebab je kita pergi ke tempat orang; anak kahwin dengan orang jauh, hantar anak belajar, kematian. 

Aku punya laa susah hati dok memikir macam mana adik survive nanti? Boleh camtu?? Susah la nak dapat kakak psycho macam ni padahal adik kau tu dah 18 tahun and duduk asrama sejak form 1 but still aku tak boleh la. Aku risau dan fikir macam-macam sebab dia masuk rayuan takde orang nak guide macam mana prosedur nak daftar kos, bukak akaun, urusan PTPTN blablabla. At least kalau UiTM tu aku ada boleh guide, masa Angah nak masuk UTHM tu aku tak risau sebab of course dia first intake plus boleh kata majority budak-budak matrik teknikal pahang tu masuk UTHM sama-sama. Ini macam dia sorang je masuk kos tu dari sekolah tu. Kot dibuatnya perangai ikot kepala dia je nanti macam mana? Huhu sis sedih. Aku siap nasihat, 'keep asking people what to do and blablabla' mampu?? Aku risau takut dia buat bodoh terus dapat status gugur taraf sebab tak daftar kos. Ya Allah jauhnya memikir. Dia tu dah la ada 4 sem je which mean 2 years to finish his study. Aku cakap kat dia kau study sehabis tinggi, pergi mintak jadi lecturer atau masuk laa badan-badan islam macam JAIS ke JAKIM ke lantak kau laa faris. 

Habis laa cerita si adik and reason aku balik rumah ni. Doakan yang terbaik untuk beliau. Kalau ada readers saya study sana tolong la ye mana patut, padahal kawan-kawan dia ada je sana n kawan Angah pon ada but still hmmm. Ada adik lelaki sorang pon dah rasa macam ada adik 10 orang. Faham tak maksud tersirat tu? Sekali dengan akak-akak dia terbabit sekali. Mama call setiap hari semata-mata nak update pasal adik. pffttt. 

Lastly, ini last sem aku before go for internship yang masih keliru lagi ni,  tolong doakan aku lulus dengan cemerlangnya semester ini ye. 7 papers start from 25/6 till 12/7. Ye memang suka tolong tutup pintu dewan tapi nasib kami paper last pagi, kalau petang lagi laa sedih tengok orang dok heret luggage and parents datang amek. Perasaan tak sabar nak habis dan nak kerja walaupon aku tau belajar lagi best dan tak stress as compare to work but i want to help my parents in many aspects and at the top list go for umrah/haji together with all my family members. Aamiiin. Doakan tau kawan-kawan. 

Oh pastu kan, mama aku kan dah buang rahim sebab kanser rahim at stage 1C. Pastu, perut mama cepat sangat masuk angin and bila makan makanan keras yang susah hadam memang cepat sangat tindak balasnya. Aku sedih sangat weh bila dengar mama muntah, pastu badan flat gila and demam. Dia punya tarik tu macam nak tercabut semua isi perut. Aku tau dugaan ni kecik as nak compare dengan orang lain but still you know kita mesti rasa lembik bila orang yang kita sayang sedang melawan sakit. Aku tak kuat ye aku akui tu. Bila balik rumah dan lihat keadaan macam ni, it make me feel so sad. Memang la doktor kata kanser rahim ni tak bahaya macam breast cancer and Alhamdulillah dapat detect cancer at early stage but still you know when it comes to CANCER, it will made your life feel insecure. But, I believe that my mom is a strong lady as she can bear the pain and calm when being diagnosed as cancer patients. IKN Putrajaya tu memang port wajib pergi laa. Kalau pergi situ, kau akan rasa bersyukur sangat-sangat bila kau tengok orang lain lagi teruk and ada satu hari tu baby pon kena tau. 

My mama with adik gemuk. ni semua effect camera penipu angah ye. Masa ni pon mama tak sihat, mama doa supaya Angah dapat bilik bawah sebab mama tak larat nak naik tangga sebab badan dah flat. Mama kata Allah dengar doa mama walaupon mama doa dalam hati je. Allahu Akbar!
When it comes to my family and also when I am read others family story, memang senang gila la air mata ni nak meleleh keluar. Hmmm hati kapas nak buek camno laie... Aku memang family oriented, no offense la kalau kau nak kata aku dah 22 but still kena control dengan mama dan ayah because I know its for my own goods. Even kekadang tu ada je yang aku terbabas pergi mana-mana tak inform dah balik baru bagi tau pergi mana blabla.

Sempena Hari Bapa yang bakal tiba nanti, tetiba jee kan. Alaa dah alang-alang aku update pasal family ni. Aku wish laa. 


@>----SELAMAT HARI BAPA!! HAPPY FATHER'S DAY!! ----<@

Love you, Ayah dan terima kasih atas semua jasa baik dan susah-payah ayah dalam mencari wang untuk hantar kitorang sekolah, tusyen sampai dah ke U ni. Ayah seorang ayah yangs angat workaholic. Weekend pon pergi kedai sebab ayah jenis tak boleh duduk diam, mesti nak kena buat kerja. Itu yang kat rumah baru ada tanah, ayah tanam macam-macam pokok. Orang akan cakap 'untungnya Eda(mama) dapat suami baik dan rajin macam ni' Yeah, ayah sangat rajin, basuh baju, sidai baju, masak, basuh pinggan, jaga anak blablabla. Kira kalau mama balik kampung(dulu la) and mama warded boleh surive la kat rumah. I want my future husband like my ayah, boleh? hahaha in your dream la Syira. 

Mama dan ayah dah ajar anak-anak(kitorang) dengan baik sekali, kalau ada salah silap tu memang kitorang yang salah. Blame us not our parents. Both my mama dan ayah had done their best by send us to mengaji, sekolah agama, tusyen, and blablabla dan sentiasa sokong kitorang dalam apa jua yang kitorang lakukan. Buktinya, bila kitorang ada game, mama dan ayah akan pergi tengok. Hari tu Angah lawan netball kat Matrik Gopeng, Angah konvo silat kat Seremban,aku sparring kat UIA Gombak pon mama n ayah pergi. Terharu ke tidokk?? Mama dan ayah cakap kalau belakangnya bin/binti Mubi(anak ayah), kalau takde aral melintang mama dan ayah akan datang. Uuuu nak nangis doe.

Aku sebenarnya nak update pasal pengorbanan mama dan ayah tapi ni pon macam dah panjang. Just short one maybe. Aku takut nak share sebab takut orang kata berlagak, tak, aku bukan maksud macam tu hmm suka hati kau la nak judge people camne. 

Orang selalu cakap and puji la kot cakap kitorang ni adik-beradik bagus terdidik, pandai-pandai pffttt konon sebab adik-adik aku masuk asrama sejak form 1 and semua masuk U. Weh aku nak jugak cakap aku dulu pon dapat asrama tapi aku gedik taknak pergi sebab sekolah agama tu kat hulu - Batu 10 padahal rupanya ramai je kawan sekolah aku dapat situ. Poyo je kan aku acah-acah takut dan dasar anak manja. Lagipon, memang ayah tak confident aku pergi asrama form 1 pon. hehe. 

Eh banyak pulak puji diri sendiri, ampun. Ok sebenarnya aku nak cakap dan nasihat kepada parents or future parents and also for me n my future fuhhhhh ahaha. Ni mama cakap dan apa yang orang sekeliling nampak, both mama dan ayah dua-dua bergabung tenaga, duit dan masa untuk hantar anak belajar ke sana-sini. Aku akui aku adik-beradik tusyen dan mengaji merata weh home tuition lagi, pusat tusyen lagi pergi pastu pergi rumah teacher/ustazah tu pulak. Kitorang bukan orang kaya like people said orang pergi tusyen ni orang kaya dan berlagak. Hello talk to yourself, my parents send us to tuition as they does not know how to teach us tapi kitorang belajar math dengan ayah, kalau tak nangis memang tak sah, aku pon tak faham. hahaa kelakar pulak bila ingat balik, they have no time to spend on us to study together as they both work but they still ask us to finish our homework and read book during school holiday, and the major factor is they know that their children were not diligent to study in our own. So, by all those sacrifices, I believe they deserve this. Kitorang tak pandai pon tapi kau fikir sendiri la kalau dah mama ayah berkorban macam-macam semata-mata nak sekolahkan anak-anak, takkan kau taknak study even main-main banyak. 

Aku harap sangat kitorang adik-beradik dapat balas jasa mama dan ayah, jaga mama dan ayah bila sakit, bahagiakan mama dan ayah and of course be a good daughter and son to them. Walau kita susah macam mana pon, keluarga kitalah yang akan bersama dengan kita walau dalam apa keadaan sekalipon. Sebab tu, mama selalu pesan 'Jangan lebihkan kawan dari family' So, hope you understand why I am being like this.
Angah, Adik n Aku. Gambar ni masa nak hantar Angah daftar UTHM. Adik tak ikot sebab dia nak SPM.
Sekian cerita untuk hari ni. Moga menjadi inspirasi untuk korang terus berjaya dengan kisah picisan dan sedikit value nya dan moga aku terus bersemangat waja to study for final. Aku bangga dengan background aku walau mama dan ayah aku tak belajar tinggi. Ini pon orang selalu cakap jugak. Hmmm lain kali laa aku buat entry lain kalau rajin. hehehe. babai. 


my family. Lagi 2 orang tu sepupu-Fika dan Izzati.

Wednesday, 10 June 2015

PROMOSI RAYA BERSAMA SEQY BEAUTY

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Hari ni aku nak update pasal produk SEQY BEAUTY. Korang tau tak pasal produk yang tengah IN sekarang ni? Sebut je BB Cream orang akan ingat SEQY BEAUTY sebab bb cream Seqy Beauty ni tahan lama, ringan (takde tebal dan fake sangat muka tu), mesra solat dan paling BEST muka TAK BERMINYAK sepanjang hari dan HARGA yang BERPATUTAN. 

So, sempena HARI RAYA yang bakal tiba tak lama lagi walaupon puasa tak lagi but well typical Malay huh sibuk ke raya dulu sebab masa Ramadhan nak fokus betul-betul pada ibadah puasa dan solat sunat Terawih. Insha Allah Amiin. So, confirm semua orang pon nak kelihatan cantik, menawan, tertarik kau memang da bomb masa hari raya nanti kan? Haaa memang kena sangat laa tu. 

Oleh itu, dengan rasminya dan berbesar hatinya SEQY BEAUTY telah membuat PROMOSI gila-gila murah punyaa. Sila follow semua social medias SYIRA MUBI and Seqy Beauty NOW!!!! Tambah lagi best, pihak Seqy Beauty bagi harga murah kaw-kaw punya, saya sebagai agen sah seqy beauty akan beri anda FREEGIFT jika anda beli set combo tapi sebab aku rasa nak bagi lagi best aku kasik je FREEGIFT tu kalau korang beli produk SEQY BEAUTY dengan aku.

Nak tau aku bagi apa? Haaaa jengjengjeng trengggggg kerinchinggchingg ewahhh gaya macam nak bagi BMW sebijik kalau kau beli dengan aku kan? Hehe idokler, teman tak mampu nak bagi BMW sebijik ke kome. Tapi, Insha Allah teman mampu bagi FREEGIFT 1 jar CRAZY CRUNCHY RAINBOW. Kalau beli combo teman up lagi hadiahnya ye. Ater, kome tau ke apa menda Crazy Crunchy Rainbow tu? Tak ngape, bior teman ngabo kan ye. Itu adalah campuran bertih beras dengan coklat or we called it as Choco rice Jar. Sedap dia memang tak payah cakap laa, ater gilaa nak kabo chocolate tak sedap? hmm berani ye. 

SKINCARE SET BY SEQY BEAUTY

Ok sekarang aku nak cakap SEQY BEAUTY dah keluarkan set SKINCARE SET tau. Paling best TIADA kesan pengelupasan macam korang selalu takut tu kan bila guna skincare mengelupas kulit pedih kot. Tapi, Insha Allah based on feedback from SQB customers yang dah guna skincare set ni depa kata takde mengelupas. Oh lupa nak cakap skincare by Seqy Beauty ni bukan untuk MEMUTIHKAN kulit tau tapiii untuk  kulit berjerawat, kusam dan berjeragat. Skincare ni telah mendapat kelulusan KKM and NO MERCURY hokayy. Dalam tu ada 4 items iaitu :-

1. Cleanser 50 ml
 Cleanser ni sama je dengan yang korang pernah beli dulu tu, cuma yang ni lebih kecik siket. Beza 10 ml je pon. But no worries, still can use more than 1 and half month.



2. Toner

1. Membantu menstabilkan pH kulit
2. Meminimalkan ukuran pori-pori dengan penggunaan yang tepat (menepuk-nepukkan toner pada wajah dengan menggunakan telapak tangan)
3. Memberikan perlindungan dengan mengangkat mineral yang terdapat pada air disaat anda membersihkan wajah.
4. Bertindak sebagai humektan, mengunci kelembaban sehingga mengurangi kekeringan saat kulit terkena sinar matahari.
5. Mengurangkan risiko berjerawat dan berkedut.
6. Mengawal sebum (kelenjar minyak)
7.Mengurangkan radang (kemerahan). 
 
3. Serum

1. Membuatkan struktur kulit lebih tegang dan anjal.
2.  Melembapkan kulit wajah yang kering akibat jerawat.
3. Mengurangkan kedutan pada wajah (Anti penuaan)
4. Menghalus serta mencerahkan kulit.
5. Menutrisikan kulit.
6. Mencegah kegatal (iritasi) atau kemerahan akibat jerawat.
7. Menghilangkan flek pada wajah.
8. Mencegah pertumbuhan bakteria dan jerawat
 
4. Day & Night Cream 15g

1. Menghilangkan jerawat dan parut bekas jerawat.
2. Memudarkan dan menghilangkan bintik-bintik hitam dan putih di wajah (pigmen)
3. Mengecilkan pori-pori
4. Menegangkan dan menghilangkan kedutan pada wajah.
5. Menghilangkan parut di wajah
6. Menyegarkan kulit wajah.
7. Mengawal minyak
8. Mengurangkan kegatalan dan kemerahan (akibat jerawat)
9. Melicinkan tekstur kulit
10. Melindungi kulit dari sinaran UV
SKIN CARE SET by SEQY BEAUTY. RM 130

ni laa dia baby product by Seqy Beauty RM 130 FREE POSTAGE + FREEGIFT

Membeli sambil beramal. Setiap pembelian skincare set by Seqy beauty ni akan didermakan ke Tabung Amal. Sila follow ramai-ramai IG @mari_menderma yang ditubuhkan oleh owner Seqy Beauty sendiri iaitu Puan Sepet.

Feedback Customer Skincare Set by Seqy Beauty





ni student UiTM Penang tau. Hai junior. hahaha




Untuk tahu lebih details, boleh terjah blog SEQY BEAUTY Instagram Seqy Beauty dan SYIRA MUBI

PROMOSI SAMPAI AKHIR RAMADHAN

chuolls cepat cepat wassap SYIRA MUBI 019-2148697 FREE POSTAGE + FREEGIFT



Dan aku nak buat CLEARANCE STOCK BEFORE RAYA, SO, HURRY UP GAIS CEPAT CEPAT ORDER SEKARANG!!!! CONFIRM KORANG NAK NAMPAK CANTIK DAN FLAWLESS TIME RAYA KAN?? APO TUNGGU LAIE?? MAI LEKAIH BELI DENGAN CHEQ. 

Pastu, nak kasi tau kepada mahasiswa dan staf UiTM PERMATANG PAUH, Boleh dapatkan produk Seqy Beauty ni di Mini IT Festival anjuran Jabatan Skolastik & Jaringan Industri, Institut Pemikir Mahasiswa di Laman Siswa @ sebelah ATM pada 10 - 12 JUNE 2015 dari jam 8 pagi hingga 6 petang. Serbu ramai-ramai tau.  Kalau ampa nak booking awai pon boleh, wassap/call SYIRA MUBI 019-2148697/012-3299709.

*campuran bahasa adalah my strength hahaha.


POS Seluruh Malaysia
COD Telok Panglima Garang, Putra Heights, Puchong, UiTM Bertam, Kepala Batas(PNG), UTHM BATU PAHAT dan kawasan berdekatan dengannya.

*selagi stok masih ada dan sebarang pindaan tertakluk kepada owner.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...