Total Pageviews

Kalau sudi, followlah ye. TQ

Thursday, 2 July 2015

5 Kesalahan Yang Perlu Dielakkan Oleh Interns or Job Seeker

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hai semua. Apa khabar? Moga semua sihat dan bahagia selalu.

So, based on my title up there, you can assume what I want to story rite? Ye, aku memang TAK LAYAK untuk cakap pasal benda alah ni as aku BELUM KERJA dan BELUM HABIS BELAJAR pon lagi. But, aku buat entry ni so that korang sedar kesalahan-kesalahan kecil bagi kita but to industry its like stupid things that you do okay. Sorry, kalau terkasar. Kalau aku salah info, sila comment atau PM aku ye.

Aku bercakap atas dasar aku belajar la dah aku kan course Human Resource. Plus, rite now I am searching for internship or practical. So, satu-satunya group yang aku tau wujud kat FB tu adalah INTERNSHIP So, korang dari U mana pon, kolej mana pon tak kira la IPTA mahupon IPTS memang situlaa tempat berkumpul nak cari intern. Macam semut doe cari tempat untuk intern. Yelaaa risau kot takde sape nak amek kita intern. Gituuu. 

So, disebabkan gelabah nak cari intern placement, hari-hari la update group tu kan. Ok tipu tak hari-hari laa tapi kerap. So, I found some mistakes that students did not notice. Aku update ni for my own benefits and all of you too. MAYBE we did not noticed it but maybe after this, we can reduce or STOP DOING ALL THOSE STUPID MISTAKES AT ALL...

1. USE FORMAL LANGUAGE

We want to seek for internship placement not updating your status in social medias although you are updating that in FB but hello that was group for finding internship placement bukan kau nak cari jodoh. So, ayat tu sila formal either English or Malay. Ada pulak tanya guna ayat begini 'ThIs OnE iS fOr Wat PoSiTiOn Ewh?' Hoii kau duduk zaman batu ke? Aku rasa buh penampaq sedas dua ja kat ampa ni. Kau nak mintak kerja atau intern. Ingat tu! Kan orang kata FIRST IMPRESSION tu PENTING. Kalau dah gitu ayat kau, hmmm nampak la kau tak bersedia nak masuk ke alam pekerjaan. 

2. SHOW YOUR EFFORT NOT WAIT TO BE FEED

Ok aku tau sekarang semua benda di hujung jari but please dont take it for granted! Kau yang nak cari kerja, tapi semua benda nak kena suap. Apa guna GOOGLE SEARCH and other search engines tu weh? Ataupon, kau PM person tu ke call terus company tu ke? Aku bagi contoh :- 

ABC SDN BHD menawarkan tempat untuk latihan industri. Tempoh LI MESTI 4 bulan dan ke atas.

Kos yang diperlukan :-
1. Business Administration
2. Graphic Design
2. Civil Engineering

*Elaun disediakan

Bagi yang berminat sila email resume anda ke alibaba.abcsb@yahoo.com

Ok bila kau nampak iklan yang macam ni, memang kau bengang sebab tak cukup details like where is the location of the place as this is very important for interns as they need to find house that are near to the company. Tapi, cuba fikir POSITIF. Sebenarnya, company tu nak tengok effort kau. Kata dah nak masuk alam pekerjaan, kena laa ada gaya. Eh.. Bukannya kau pergi tanya kat comment 'kat mana ye company ni?' Tak ke nampak sangat yang kau ni tettttt. Kau type je company tu kat kotak google tu, Insha Allah keluar weh. Sekali dengan nama company, alamat, nombor telefon, websites dan types of business they do lagi. Haaa apa lagi nak?? UNLESS kau dah search tapi LANGSUNG TAK JUMPA then, it can be consider for you to ask at comment.

3. CARI SENDIRI COMPANY YANG OFFER INTERN

Kau yang nak intern kan? Dah tu kau ingat rajin pulak company tu nak cari kau dan tanya kau 'Awak nak intern ke? Meh sini company saya ada offer intern' Kira cukup baik dah companies ni joined group tu dan buat iklan untuk kitayang mencari ni. Kira memang dah memudahkan kerja kita sangat-sangat, Alhamdulillah. Ini kau pergi update status like this:-

'Assalamualaikum, saya ingin mencari tempat praktikal di Penang bermula pada bulan September hingga Disember ini kos Multimedia. Jika ada mana-mana company yang sudi ambil saya praktikal sila komen di bawah.'

Wah besar mandat kau, nak company tu comment untuk ambil kau intern? Tambah lagi gempak, intern mula 1 JULAI, hujung bulan JUN baru dia update status. Saya sedang mencari tempat untuk internship bermula 1 JULAI ini. Mohon sangat-sangat untuk mana-mana company terima saya dan bagi jawapan by this week.' Okay, aku faham laa korang dah nak dekat sangat-sangat tarikh intern tapi tak dapat mana-mana panggilan lagi. So, you have no choice, so, you update like that hmm? Okay could be accepted BUT as I said before they will not noticed you baby, if you want them to notice you, do drop a comment at any advertisement they post. 

Atau cara aku dah di saat-saat akhir (2 months before intern) aku call mana-mana company and tanya ada ambil intake for internship tak? Once the HR said ada and dia suruh hantar resume, terus ler hantar. i think this want is more better than what I did by send it randomly before this. I did sent to 21 companies to seek for internship placement. Banyak jugak yang bagi feedback tapi au reject due to several factors like different deparment being place, the location at KL and etceteras. Its up to you, just my opinion from the person who is experience it for the first time in her life. Take it or leave it!


4. SALUTATIONS/GREETINGS

Emm actually I dont know what is the specific word for that but it is about Sir/Madam and atceteras. Salutations or how you greet somebody. Kita bukannya berada di alam persekolahan lagi dah jadi pelajar Universiti dah pon tapi adab ke mana? Aku ingat lagi, masa Asasi di Merbok, kita kan lepas SPM terus masuk U, so, memang noob gila la. pergi HEA panggil akak/abang. Sekali kena sound setepek 'Ingat ini apa? Sejak bila aku jadi akak/abang kau?' Ok aku tak ingat pon macam mana conversations tu sebab dah lama. TAPI, one thing for sure aku ingat sampai mati, DONT SIMPLY CALLED PEOPLE LIKE THAT. Panggil mereka dengan panggilan hormat Tuan/Puan/Encik/Cik. Faham ke tidakk? Contoh kita tak tau dia tu dah kahwin ke belum, panggil je Encik/Sir/Cik/Miss as if they are married, they will tell you straight away like 'I am married, so, called me madam' Selalunya la tak tau lah kalau dia dah kahwin tapi tak nak mengaku (ingat ni novel ke apa?). 

Ini ada pulak aku baca kat comment tu, slamber badak je panggil 'Abang/Kakak/Bos and etcetera' Perghhh, kalau aku dah memang aku bahasakan je. Tapi, maybe HR persons tu baik and dia fikir ni budak-budak dia diamkan je la. Tapi, pada aku better dia tegur sebab ni attitude yang kita akan bawa sampai bila-bila. Nanti, budak-budak tu ingat its okay to call them as bro/sis like that. Yeah, I know that they are kind of peoples that did not care about that BUT as you should know FORMALITY is IMPORTANT for corporate world. Eh, amenda aku cakap ni but i meant that we are in professional works, so, do you expect to communicate like that with strangers? Unless kau dah kenal lama but still I cant accept that if the matters are related to work or that person ask you to call him/her as bro/sis. 

*actually i am not sure whether I am the person being scold but to make it real, let me be the person who are being scold. Hahahaha. Aku belajar salutations sejak sekolah ye sebab dah ada pengalaman kena marah by abang senior.'

5. JANGAN TANYA POSITON YANG TAK DI OFFER

Faham tak? Emmm macam ni ye, company tu kan mesti letak what kind of positons that they will offer for intern, rite? Then, suddenly course kau tiada dalam senarai. Then, kau pon pergi tanya kat comment. Aku bukan apa, just takut korang kena maki marah je like 'Kau tak faham ke dah tulis lagi jelas, nyata dan terang company tu tak offer kos kau?' Actually, it is good for you to ask, maybe it is your luck. Sebab kau tanya, then company consider and you get place for intern but what I was worry about is if they offer you postion that is not related to what you study at U. Get it? But, its up to you to decide as that was your internship not my internship, rite? Kerek siaaa. But, better you consult with your PA or Koordinator or Lecturer. They knows better.

6. PLEASE MAKE SURE THAT YOUR EMAIL ADDRESS IS FORMAL

Please, dah besar kot, ubah la. Takkan sampai ke tua nak email address like this 'etewcayunkawuck@gmail.com' Kau dah kenapa? Buat yang formal punya macam nama penuh kau then @gmail ke yahoo and etceteras. Ini aku tak belajar lagi secara mendalam tapi kau sendiri boleh tahu laa kalau nama merepek tu better tukar. Kalau bukan kau guna bahasa zaman batu, kau punya email akupalinghensem@yahoomail.com ke pokemon_taurus@gmail.com pon still macam tetttt.


Aku bagi extra point sebab point number 5 aku tu macam aku 50-50. Half agree and 50 disagree but more to disagree. Only if you are desperate you may do like that okay!

ADDITIONAL INFORMATION

In case, you want to find internship placement, here are some websites or page that I am trying to find internship place. 


JobStreet
JobsMalaysia


Oh I forgot to share to uolls about this awesome page AMEIRUL AZRAIE PENULISAN COVER LETTER & CV POWER or his personal FB account AMEIRUL AZRAIE Seriously, you will find this page give benefits to you especially those who are seek for jobs especially fresh graduates and you will know oneof the factors why you are being rejected at the first place. 

apa lagi save la dalam laptop/Phone masing-masing. Selama ni aku pon buat stupid mistakes hantar emel bodoh2 je takde ayat karangan macam ni. Salutations and said 'here is my resume and blabla' but the latest application I did like this and Alhamdulillah....taraaa feedback yang bagus cuma keputusannya next week.

punya la susah nak kecikkan size folder. rasa nak hempuk je laptop masa tu. Kita la bukan budak IT and tak minat nak godek lappy. 



Lastly, sis nak pesan ni, rajin-rajin laa membaca ye especially to those who are in final year like Tips Lulus Temuduga, Cara buat resume power and etcetera. Sis tengah cakap dekat cermin ni yang masa Pesta Buku beli buku preparation for work kemain banyak tapi tak khatam lagi, elok tersimpan dalam almari sebab nak bagi almari yang lulus interview. Tapi, dengan kemudahan semua di hujung jari ni at least aku learn something la through FB and blog. 


Sekian sahaja perkongsian saya. Moga dapat bermanfaat. Maaf atas kekuarangan. Saya budak baru belajar dan baru na masuk intern September ini. Doakan agar Allah permudahkan urusan saya dan kalian semua. Amiin. 



*PS: Kalau ada typo tu maafkanlah sebab keyboard sis ni problem siket, mohon bertahan ye sebab baru 5 tahun and owner kau ni baru je nak intern, tunggu laa lepas dah comfirm dapat kerja nanti kalau nak jahanam pon. 
*PS2: Taip ni sambil on lagu raya pasal sis teruja dengar lagu raya kat D'Fiesha Corner Steamboat & Grill Buffet, Kepala Batas (PNG) semalam. Sekejap je dah 15 Ramadhan. Ramadhan Jangan pergi, like seriously tak puas rasa sekejap sangat-sangat.
*PS3: Doakan saya yang ada balance lagi 3 papers yang berakhir 12 JULAI ini. Then, terus chow balik Selangor-Terengganu-Perak. Raya oii raya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...